mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 jajko sól pieprz bułka tarta – tylko do obtaczania olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Cebulę obrałam, drobno posiekałam i zeszkliłam na maśle. Przestudziłam. Mięso mielone jeszcze raz zmieliłam razem z zeszkloną cebulą(...)ugotowaną, przestudzoną kaszą gryczaną. Do masy dodałam jajko, sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie wyrobiłam. Z masy, wilgotnymi dłońmi, uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyłam je w bułce tartej. Kuleczki usmażyłam na rumiano. Osączyłam na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam z domowym pomidorowym – przepis poniżej :) Domowy sos pomidorowy Składniki
Kuchenne zapiski EdytyKotlety pożarskie Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 2 kajzerki szklanka mleka 5 łyżek masła + 1 do smażenia pieczarek 1 jajko 1 żółtko (ocalałe z innej potrawy) bułka tarta do panierowania sól pieprz 40 dag pieczarek olej do smażenia Wykonanie: Kajzerki namoczyłam w mleku. Pieczarki oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w plasterki, obsmażyłam na łyżce masła do całkowitego odparowania(...)pieprzem, dokładnie wymieszałam. Białko ubiłam na sztywna pianę, delikatnie wymieszałam z masą mięsną. Na koniec dodałam przestudzone pieczarki i ponownie wymieszałam. Z masy uformowałam owalne kotleciki, panierowałam w bułce tartej i usmażyłam na rozgrzanym oleju (idealne byłoby sklarowane masło, ale skończyło mi się niestety) z obu stron na rumiano
Kuchenne zapiski Edytytakie szaleństwo :) Smażony panierowany camembert Składniki dla dwóch osób: 2 serki camembert naturalny 120 g 1 duże jajko kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: W jednym naczyniu roztrzepałam jajko, do drugiego wsypałam bułkę tartą. Ser (nie wolno obierać go przypadkiem ze skórki!) obtoczyłam kolejno w jajku, bułce, jajku, bułce. Najlepiej to robić przy pomocy dwóch
Kuchenne zapiski Edytymało :) Składniki: 20-25 dag pieczarek mała cebula łyżeczka masła sklarowanego 3 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz suszony koperek 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki oleju Wykonanie: Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę i dołożyłam pokrojone pieczarki. Smażyłam(...)każdym kotlecie ułożyłam po łyżeczce pieczarek, zwinęłam ścisło roladki i spięłam je wykałaczkami. Do jednego pojemniczka wsypałam mąkę, do drugiego wbiłam i roztrzepałam jajko, a do trzeciego bułkę tarta, którą wymieszałam z suszonym koperkiem (ilość wg uznania). Roladki panierowałam kolejno w mące, jajku i bułce. Plasterki, które wypadły bokiem z roladek, bezwzględnie wepchnęłam palcem z powrotem do środka
Kuchenne zapiski Edytydobrej margaryny MASA JABŁECZNA: około 900 ml musu z antonówek – u mnie domowy, zapakowany do słoiczka jesienią łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka bułki tartej do posypania spodu ciasta ewentualnie cukier w zależności od słodkości musu WYKONANIE: CIASTO: Margarynę rozpuściłam w rondelku, odstawiłam do przestudzenia. Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C z termo obiegiem. 2/3 ciasta pokroiłam nożem w plastry, rozłożyłam na dnie blaszki i rozgniotłam palcami, żeby plastry się połączyły, posypałam bułką tartą. Na to wyłożyłam przygotowaną masę jabłeczną i wyrównałam ją. Pozostałe ciasto rozdrobniłam palcami i równomiernie rozsypałam na jabłkach. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez godzinę
Kuchenne zapiski Edytyzagospodarowania dwa żółtka, a jak żółtka, to wiadomo - kruche ciasto. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś na słono, a że nie miałam specjalnie ochoty na nic konkretnego typu tarta, pomyślałam o drobnych ciasteczkach. Udały(...)się wybornie, niewiarygodnie kruche natychmiast po upieczeniu, ale po trzech dniach spędzonych w metalowej puszce jeszcze smaczniejsze. Oczywiście zamiast sezamu, do posypania można użyć maku czy kminku, albo nawet tartego żółtego sera, ale ja akurat sezam miałam pod ręką. Świetna przegryzka nie tylko do piwa. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyszklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Nadzienie z jabłek: 2 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej 3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtka, całe jajka(...)kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min. Nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą, cynamonem i cukrem waniliowym. Przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować
Domowa Cookierenka Agiwspólny mianownik to uniwersalna baza - ten sam przepis na ciasto kruche i masę serowo-jajeczną. Zmienia się tylko główny składnik, no i oczywiście smak :) Polecam eksperymenty z tartą - modyfikujcie składniki wg własnych upodobań i odkrywajcie nowe smaki :) Składniki (na formę o śr. 30 cm): Ciasto kruche: 250 g mąki pół łyżeczki soli 150 g zimnego masła
Domowa Cookierenka Agiprzepisie // 7 kotletów ~kostka (180g) tofu - u mnie naturalne ~250g brokuła ~1/2 szklanki płatków owsianych ~łyżka ciemnego sosu sojowego ~sól, pieprz i inne ulubione przyprawy bułka tarta do panierowania kotletów i olej do smażenia* Brokuła gotujemy do miękkości. 1/4 płatków owsianych gotujemy oddzielnie w 1/2-3/4 szklanki wody. W misce widelcem(...)rozgniatamy tofu, dodajemy brokuła, płatki owsiane (gotowane i suche), przyprawy i sos sojowy, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15 minut. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy z ryżem/kaszą, u mnie razowy kuskus. Smacznego! :) *ja swoje kotlety, żeby było zdrowiej, upiekłam ;) Piekłam je ok. 30 minut
chili & sugarśrednie kotlety ~puszka - 220g białej fasoli (lub tyle samo ugotowanej "własnoręcznie") ~80g tartych buraczków BIO Primavika ~2 łyżki mąki gryczanej ~łyżka mąki ziemniaczanej ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki ~ulubione przyprawy, u mnie: pieprz cytrynowy i ziołowy, kumin, czosnek mielony jeśli będziecie smażyć kotlety - bezglutenowa bułka tarta (lub otręby gryczne/mielone orzechy/sezam...) oraz olej do smażenia Fasolę odsączamy
chili & sugarrurki, co kto ma) 100 g orzechów laskowych 200 ml śmietany 18% 40 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku lubczyk suszony tarty parmezan sól, czarny pieprz Na początek rozdrabiamy w blenderze orzechy. Cebulę drobno siekamy, czosnek rozgniatamy ostrzem noża. Masło rozpuścić na patelni, dodajemy cebulę i czosnek(...)Krótko przesmażamy, dodajemy orzechy. Dodajemy oliwę, śmietanę i podgotowujemy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy lubczyk i mieszamy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy listkiem pietruszki (niestety u mnie na zdjęciu pietruszkowej dekoracji zabrakło :)). --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko
Marder&Marder Manufacturepiersi kurczaka pół dużej czerwonej cebuli 3 duże pieczarki ser zółty suszona cebula w płatkach suszony czosnek w płatkach sól, pieprz do panierki: mąka 2 jajka bułka tarta Cebulę i pieczarki kroimy drobno i dusimy na patelni. dodajemy też suszony czosnek i cebulę i sól i pieprz. I dusimy przez kilkanaście minut. Piersi należy przeciąć na pół(...)zawijamy dokładnie i ściśle, żeby farsz nie wyleciał ze środka. I panierujemy: obtaczamy w mące, potem w jajku i tak kilka razy na przemian. Na koniec w bułce tartej. Tak żeby solidna warstwa panierki była. Możemy przy panierowaniu jeszcze ugniatać rulon dłońmi żeby się lepiej wszystko trzymało. Smażymy w głębokim oleju kilka minut z każdej strony. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać
Marder&Marder Manufacturesmacznie. 1200 g obskubanego od kości mięsa z rosołu 250 g surowego boczku (lub podgardla) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 bułka (najlepiej sucha) 5 łyżek bułki tartej 1 jajko ok. 230 ml wody po gotowaniu boczku 55 g przyprawy "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy Boczek gotujemy w niewielkiej ilości wody z 1 liściem laurowym i 3 kulkami(...)solidnie namaczamy w wodzie. Mięso z rosołu, boczek, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa (sitko ok. 3 mm). Do zmielonej masy dodajemy odsączoną z wody bułkę, bułkę tartą, przyprawy od Dobrej Kiełbasy i wodę po gotowaniu boczku. Wodę dodajemy ostrożnie, małymi dawkami. Po prostu musimy wyczuć odpowiednią konsystencję mięsnej masy. Żeby nie była sucha, ale też
Marder&Marder Manufactureklopsy. Jeden może posłużyć na obiad dla całej rodziny, a drugi możemy przeznaczyć właśnie na kanapki. 500 g piersi kurczaka 500 g karkówki 3 jajka 1 kopiasta łyżka bułki tartej 3 kopiaste łyżki mąki 1 duża cebula 6 plasterków topionego sera tostowego keczup (może być z TEGO przepisu) natka pietruszki 1 płaska łyżka majeranku 25 g grzybów suszonych sól(...)gotujemy je i kroimy w paseczki. Trochę wody wyparuje więc uzupełniamy ją tak żeby było 1,25 szklanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso i cebulę mielimy, dodajemy jajka, bułkę tartą, mąkę (2 łyżki), sól, pieprz i majeranek i dobrze wyrabiamy mięsną masę. Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa prostokąty. Na każdy układamy po 3 plastry sera, smarujemy
Marder&Marder Manufacturepotrzebujemy: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki śmietany 1 laska wanilii 1,5 kg jabłek 0,5 szklanki bułki tartej Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i wrzucamy do rondla. Podlewamy niewielką ilością wody, rozgotowujemy, dodajemy 1 szklankę cukru i ziarna z połowy laski wanilii(...)spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę ciasta. Posypujemy bułka tartą i wykładamy masą jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Na 15 minut przed końcem wyjmujemy ciasto
Marder&Marder Manufacture