tarta - 42848 przepisów (strona:1078/2857)

Nadziewane kieszonki drobiowe 426

pieczarek 1 papryka czerwona 1 cebulka 200 gram sera żółtego lub sera camembert szczypta słodkiej wędzonej mielonej papryki oraz tymianku sól, świeżo zmielony pieprz Ponadto 1 jajko buła tarta olej  Wykonanie: Pierś myjemy obsuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym, mięso przecinamy wzdłuż tak aby utworzyła man się kieszeń. Bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem każdą stronę kieszonki. Filety przyprawiamy solą, świeżo(...)camembert kroimy w grubsze paski. W kieszonki kładziemy kawałek sera, pokrojoną paprykę oraz uduszone pieczarki, fileta spinamy szpilkami. Gotowe kotlety najpierw moczymy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, smażymy na gorącym oleju. Danie przygotowane przez Alicję Smacznego

kgwjanczewo
Bób w strączkach 135

wykształcone, niewielkie. Bób, sól, cukier, woda, 40 g masła, 20 g bułki tartej, Bób umyć, obciąć końce i pozbyć się łyka. Ugotować w osolonej (około 1 łyżka soli na kilogram bobu) i ocukrzonej (1 łyżeczka cukru na kilogram bobu) wodzie. Odcedzić. Na patelni lekko zrumienić bułkę tartą, dodać masło, wymieszać. Gdy masło się rozpuści zasmażka jest gotowa

królestwo garów
Ciasto z porzeczkami według Siostry Anastazji 443

cukru 1 cukier waniliowy  1 szklanka oleju 8 jajek 3 łyżki Ziarenek  z Ziarenkowa Cynamonowy Raj 0,5 kg porzeczek  3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej kruszonka: 1 szklanka mąki  1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia  Wszystkie składniki zagnieść. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem(...)oraz mąkę z proszkiem , ciągle mieszając mikserem. Blaszkę tradycyjną dużą wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciast . Porzeczki umyć i odsączyć z wody na sitku. Wymieszać z cukrem i bułką tartą . Delikatnie wyłożyć na ciasto . Wierzch posypać kruszonką . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut do suchego patyczka . Ja piekę z termo obiegiem więc mój czas pieczenia

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety z kalafiora 1807

niedrogie i łatwe do przygotowania.  SKŁADNIKI: 1 kalafior, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Kalafiora gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i studzę. Kalafior rozdrabniam na małe różyczki.  2. Do kalafiora dodaję jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Z masy formuję owalne kotleciki. Kotlety smażę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche z jabłkami i budyniem 158

proste nie może być pyszne ;) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka jabłka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy(...)międzyczasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut

Cynamonowe szczęście
Pleśniak inaczej 201

niemal ekspresowym. Składniki: 5 jaj 1 szklanka i 3 łyżki cukru cukier waniliowy 1 margaryna 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 łyżki bułki tartej szczypta soli 4-5 jabłek cynamon Oddzielamy białka od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz zimną margarynę i zagniatamy(...)lodówce. Druga białą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na lśniącą pianę. Białe ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z jabłek) wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem jeśli ktoś lubi. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z białek. Na nią ścieramy zamrożone

Cynamonowe szczęście
Tak po prostu Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami 265

mielone z mizerią i młodymi ziemniakami SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 kromki chleba z amarantusem (może być bułka kajzerka) 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta, olej ogórki gruntowe świeży koperek jogurt naturalny sól pieprz młode ziemniaki Mój mąż czekał na te kotlety prawie 6 lat:P Chleb bez skórki zalać wodą, odstawić do namoczenia(...)jajko, sól i pieprz oraz odciśniętym chlebem. Wszystko dobrze wymieszać aż nie będzie przywierać do dłoni.  Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.  Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Smażyć do zarumienienia się z obu stron. Podać z mizerią i młodymi ziemniaczkami :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Roladki schabowe ze szpinakiem baby w pietruszkowej panierce 170

szklanki bułki tartej 2 jajka Schab kroimy w 1 cm płaty. Każdy rozbijamy dość cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy płat smarujemy 1 łyżeczką sosu czosnkowego.  Szpinak dokładnie myjemy. Układamy sporą ilość na każdym płacie mięsa. Na wierzch kładziemy plasterek sera. Całość dokładnie zwijamy w ciasny rulon. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Mieszamy z bułką tartą

VioletoweKucharzenie
Kurczak w orzechowej panierce 123

podwójne piersi z kurczaka 2 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć , osuszyć i przekroić na kotlety. Orzechy wymieszać z bułką tartą. Każdego kotleta oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie obtoczyć w mące , jajku i  mieszance

O kuchni z uczuciem
Sałatka z kurczakiem pod sosem czosnkowym 280

sałatka była nieco mniej kaloryczna możemy też użyć kurczaka gotowanego a sos zrobić na bazie samego jogurtu. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól,pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 4-5 gaści porawanej sałaty 250 g pomidorków cherry domowy sos czosnkowy Sos czosnkowy przygotować wcześniej i odstawić(...)smaki się przegryzły. Każdą pierś pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty mięsa. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Potem kawałki mięsa panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku i odstawić do przestudzenia. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie mieszanka masłowej i strzępiastej z dodatkiem kilku listków rukoli. Usmażonego kurczaka

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone z pesto i pestkami dyni 161

mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 50g ekologicznych pestek dyni Symbio + garść do posypania 15 pomidorów suszonych w oleju  10 listków świeżej bazylii sól, pieprz 1. Robimy pesto: pestki dynii miksujemy w blenderze, dodajemy suszone pomidory, liście bazylii, sól i pieprz. 2. Do mięsa mielonego dodajemy jako, bułkę tartą, przygotowane pesto, sól, pieprz. Formujemy

Szefowa kuchni
Klopsiki zapiekane w warzywach 138

posiłków. Tym razem były to Zasmażane Warzywa od firmy Orzech. Do tego najszybsze, najprostsze, pieczone kotlety mielone. Polecam :) SKŁADNIKI:   0,5 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta(...)gęstości 1 płaska łyżeczka soli pieprz, majeranek Dodatkowo: 1 słoik warzyw zasmażanych Orzech 1/2 szkl śmietanki 30% 1. Mięso mielone wymieszać dokładnie z jajkami i przyprawami, dodać bułki tartej na gęstość (tak, żeby kotlety dało się formować). Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć w lekko natłuszczonym (ja rozsmarowałam kilka kropli oleju pędzelkiem silikonowym) naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika

Kto ugości moich gości?
Młoda kapusta z pulpetami 1870

Pulpety: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka musztardy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: Mięso włożyć do miski, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek(...)przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w mleku po czym odcisnąć. Wszystko razem wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić i uformować z mięsa małe pulpety po czym obtoczyć je w bułce tartej. Obsmażyć z każdej strony na oleju. Kapustę drobno poszatkować. W rondlu roztopić masło i dodać kapustę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,cukier, sól, pieprz. Dolać 1/2 szklanki

O kuchni z uczuciem
Nieźle nadziane jagodzianki z waniliową kruszonką. 139

opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie drożdży instant szczypta soli nadzienie 400- 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej kruszonka 60 g mąki 30 g masła 30 g cukru ( z czego przynajmniej 10 g waniliowego) garść płatków migdałowych ( opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić w rondelku(...)około 1 h. 4. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrabiać, aż do uzyskania charakterystycznych "okruchów". Odstawić do lodówki. 5. Jagody połączyć z mąką, cukrem oraz bułką tartą. 6. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 niedużych porcji z każdej uformować kulę wielkości moreli.  7. Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód

DefinicjaSmaku
Zapiekane jajka z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim. 142

niecałych 10 minutach już można zajadać pyszne śniadanie :) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 2 jajka 8-10 niedużych kurek 1/2 niedużej szalotki lub cebulki cukrowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka tartej mozarelli/ parmezanu/ grana padano czosnek niedźwiedzi ( jesli nie mamy można użyć innych ziół świeżych lub suszonych np. tymianku, estragonu) sól pieprz ( u mnie przyprawa 7 smaków pieprzu z suszoną mandarynką(...)woda puszczona przez kurki odparuje. Doprawić solą i pieprzem. 2. Kurki wymiesząć ze śmietaną i czosnkiem niedźwiedzim. Ułożyć w kokilkach. 3. Na wierzchu każdej kokilki wbić jajko i posypać tartą mozarellą lub parmezanem oraz czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. 4. Zapiekać 6-10 min w 200 stopniach. Najlepije smakują kiedy białko jest ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Żeby

DefinicjaSmaku