tarta - 42848 przepisów (strona:1086/2857)

Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami 161

wiosnę !! Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami SKŁADNIKI: 5 dużych marchewek 1 ziemniak łyżka masła 200-300 ml śmietany 12% mięso mielone cebula sól, pieprz, ostra papryczka  bułka tarta, jajko Marchewkę i ziemniaka kroimy w na mniejsze kawałki , gotujemy na parze do miękkości(...)Następnie dolewamy masło i jogurt. Blenderujemy doprawiając solą i pieprzem. Klopsiki robimy z mięsa mielonego wieprzowego, dodając pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i papryczkę, jajko i odpowiednią ilość bułki tartej. Formujemy małe klopsiki i smażymy na oleju. Zupę podałam z klopsikami i szczypiorkiem Smacznego!!! Oby do wiosny

MarciochaKucharzy
Ravioli z wypływającym żółtkiem 162

ząbek czosnku 100 g białego sera + 100g serka Ostrawia z czosnkiem (w oryginale jest ser ricotta, ale my jakoś nie przepadamy za tym typem sera) sól, pieprz, masło, tarty parmezan Szpinak udusić na masełku, doprawić czosnkiem, solę i pieprzem. Po ostudzeniu dodać rozdrobnione serki. Farsz pozostawić w lodówce na 20 minut, by doszedł :D Mąkę przesiać na stolnicę(...)rozgotowane.  tylko 2 ravioli zrobiłam z jajkiem, reszta była mniejsza i tylko z farszem szpinakowym. W międzyczasie roztopić kilka łyżek masła na patelni. Okrasić pierożki ravioli, posypać tartym parmezanem i pietruszką. Przeciąć pierożka i ......... jest :D Wyszło!!! Niesamowity smak i efekt :D  Następnym razem rozwałkuję jeszcze cieniej ciasto

MarciochaKucharzy
Pierś z kurczaka z młodymi ziemniakami i mizerią 191

kilka ogórków gruntowych śmietana sól, pieprz, koperek, bułka tarta, jajko Oczyszczone piersi kurczaka rozbić na dość cienkie kotlety. Posolić, popieprzyć a następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej.  Smażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia bułki.  Podawać z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Smacznego

MarciochaKucharzy
Boczniaki a'la schabowy z własnej plantacji 177

balot bocznika:) i tym samym rozpoczęliśmy naszą mini plantacje, oczywiście tylko dla własnych potrzeb :D Przyrządziłam je dziś standardowo a'la schabowe SKŁADNIKI kiść boczniaków mąka jajko bułka tarta sól, pieprz, olej puree(...)ziemniaczane z lubczykiem surówka z marchewki i jabłka  Oczyszczone, umyte posolone i popieprzone kapelusze boczniaków obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w bułce tartej.  Smażyć na oleju do uzyskania pięknego złotego koloru. Podawać z puree ziemniaczanym z ulubioną surówką. Smak tak przyrządzonych boczniaków przypomina kotlety sojowe, świetny pomysł na wegetariański obiadek

MarciochaKucharzy
Klopsiki w sosie koperkowym 159

daniem:) Dlatego chcę je tym razem odczarować :) Klopsiki w sosie koperkowym SKŁADNIKI: 500 g -mięsa mielonego 1cebula  1 łyżka masła  1 jajko  bułka tarta  2-3 szklanki - wywaru jarzynowego   400ml śmietany 1 marchewka 1 pęczek - koperku   sól pieprz ziemniaki Cebulę pokroić w kostkę(...)usmażyć na złoto na maśle.  Wrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę i wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski).  Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki i ułożyć

MarciochaKucharzy
Quesadilla z kurkami i mozzarellą 161

umyte kurki wraz z cebulą podsmażyć na masełku, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekanym lubczykiem. Na placek tortilli ułożyć warstwę sera następnie farsz kurkowy i znów tarty ser.  Całość przykryć drugim plackiem i grillować na grillu elektrycznym przez około 5 minut. Gotowe quesadillas pokroić na kawałki i podawać z sosam. Smacznego

MarciochaKucharzy
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami 202

cukru pół szklanki ciepłego mleka 50g masła 1 jajko szczypta soli 1kg śliwek (najlepiej węgierek) 50g cukru 1 op cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej Do miski wsypać mąkę. Pośrodku zrobić dołek, wsypać pokruszone drożdże, zasypać je łyżeczka cukru i zalać niedużą ilością ciepłego mleka. Wymieszać delikatnie. Zakryć czystą ścierka na około 20 minut(...)minut do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować do rozmiaru blachy.  Blachę należy wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasto i dokładnie wysypać je bułką tartą. Śliweczki myjemy, osuszamy. Dzielimy na pół i wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy w dwóch miejscach. Śliwki układamy ciasno miąższem do ciasta Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową posypać

MarciochaKucharzy
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym 164

łyżka oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku  sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć i pokroić  na połówki, wybrać miąższ, posolić i odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać  i osuszyć. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulkę(...)miękkości kaszy. Jeśli wody z pomidorów jest niewystarczająco można dolać trochę ciepłej wody. Na koniec dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Nadziewamy farszem bakłażany i posypane bułką tartą układać na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku ok.30 min. w temp. 180 stopni. Smakują rewelacyjnie

MarciochaKucharzy
Mini pizza z grzybami, boczkiem i porem 168

grzybami, porem i boczkiem SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów leśnych 1 por kawałek wędzonego boczku 1 cebula śmietana 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska, pietruszka suszona, masło, chili, tarta mozzarella ciasto na pizze: mąka pszenna, oliwa, drożdże, mleko, cukier, sól Ciastko na pizze najlepiej zrobić wg mojego ulubionego przepisu: Ciasto na pizze z Pizzy Hut   Oczyścić grzyby(...)smaku papryką chili. Sos na spód pizzy wykonać mieszając śmietanę, czosnek i przyprawę włoską. Gdy ciasto podwoi swoją objętość można formować łódeczki. Następnie nałożyć kolejno składniki farszu i posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym ( na kamieniach do pizzy) na maxa przez ok 5-10 minut. Taki kształt pizzy jest bardzo wygodny w jedzeniu, idealny jeden kawałek:)  Smacznego

MarciochaKucharzy
Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą 141

faszerowany ziemniak szynką i cebulą SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków kawałek szynki lub boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku  ogórki chilli sól, pieprz, majeranek, olej 2 jajka, tarty żółty ser, szczypiorek sos jogurtowy Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Doprawić, dodać czosnek i pokrojone ogórki. Pozostawić na patelni(...)mięsny. Do dwóch ziemniaków wbić jajko.  Piec w nagrzanym na 180 stopni  piekarniku ok 20 minut. Na ostatnie 5 minut otworzyć piekarnik i ziemniaki beż jajka posypać tartym serem. Można włączyć funkcję "grill".   Ziemniaczki posypać szczypiorkiem. Podać z sosem jogurtowym. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pieczona kaczka z brukselką 131

Kaczka dziwaczka na naszym stole SKŁADNIKI: 4 nogi kaczki kasza gryczana lub ryż brukselka marchewka masło sól, pieprz, bułka tarta, sos sojowy, czosnek, kolendra, tymianek, chili, słodka papryka Brukselkę dokładnie myjemy i gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie ze szczyptą cukru(...)brukselka już będzie pół miękka/ pół twarda przełożyć ją na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę ją podsmażyć z marchewką pokrojoną w plastry. Na sam koniec dodać łyżkę bułki tartej. Do garnka wlać 50 ml wody i dodać 50 ml sosu sojowego. Posiekać 2 ząbki czosnku i dodać do marynaty, dodać 1 małą łyżeczkę kolendry, szczyptę chili, papryki słodkiej, pieprzu

MarciochaKucharzy
Rekin z pieczonymi batatami 157

Ekskluzywny Fish and chips Rekin z pieczonymi batatami SKŁADNIKI: 2 płaty rekina 1-2 bataty 2 jajka, bułka tarta sól, pieprz, kolendra, rozmaryn tymianek jogurtowy sos ziołowo(...)czosnkowy Rekina rozmnożyć, przepłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą pieprzem, kolendrą i odstawić na pół godziny. Następnie rybę oprószyć mąką obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczy do zarumienienia się panierki z obu stron. Bataty pokroić w talarki, wymieszać z oliwą z oliwek rozmarynem, solą i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym

MarciochaKucharzy
Zapiekanka śledziowa z ziemniakami i cebulą 168

taki smakowity pomysł.   SKŁADNIKI: 500 g świeżego filetów śledzia 1 duża cebula kilka ziemniaków jajko białe wino 400ml śmietany 18% sól, pieprz, tymianek, koperek, masło, mleko tarty ser żółty Oczyszczone filety śledzia zalać mlekiem i odstawić na pół godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostygnięciu pokroić w plastry.  Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na masełku(...)warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków, 1/2 cebule, śledzie, 1/2 cebuli i znów 1/2 ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po tym czasie wyciągnąć zapiekankę posypac tartym żółtym serem i zapiekać jeszcze ok 10 minut do pięknego zarumienienia się sera.   Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pasztet z królika 183

drobiowej 2 udka  z kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele angielskie, liście laurowe  sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka tartej bułki WYKONANIE: Mięso z królika   i udka zalewamy niewielką ilością wody i po zagotowaniu, i wypłynięciu szumów, wodę wylewamy, płuczemy mięso  i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy(...)solą pieprzem , odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz przeciśniętymi przez praskę  czosnkiem. Masą  wypełniamy długą wąską formę, wcześniej wyłożoną papierem  ( możemy użyć dwóch małych form). Górę posypujemy tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godziny. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Dorsz po baskijsku 167

ryba przeniknięta zapachem ziół i warzyw. A wszystko za sprawą wspólnego duszenia. Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań. 400 g dorsza 1 jajko Bułka tarta 1 dojrzały pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka oregano 300 g warzyw na patelnię(...)ziołami i papryką  Oliwa z oliwek Do dekoracji: Czarne oliwki Natka pietruszki Cytryna Rybę dokładnie myjemy, osuszamy.  Nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy warzywa na patelnię oraz pokrojonego w paski pomidora. Podlewamy

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania