tarta - 42848 przepisów (strona:1095/2857)

Spaghetii z klopsikami a la Zakochany Kundel 132

średniej wielkości cebula 2 łyżki tartej bułki ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej (albo suszona bazylia i oregano) 3-4 suszone pomidory sól, pieprz, oliwa z oliwek łyżeczka cukru makaron spaghetti Przygotowanie Cebulę bardzo drobno posiekać (ja nie mam cierpliwości i robię to w malakserze). Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać tartą bułkę, pół łyżeczki soli, przyprawy. Formować

Kulinarne Inspiracje
Szarlotka z sadu pod lasem 149

żeby ciasto dobrze się zagniatało łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg jabłek  - ja użyłam Championów, bo nie ciemnieją, zachowują piękną jasną barwę 2 czubate łyżki cukru 2 łyżki tartej bułki 1-2 łyżeczka cynamonu Przygotowanie Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać lub rodrobnić bardzo dokładnie palcami. Dodać żółtka(...)tarce, odcisnąć trochę soku - ja odcisnęłam ok szklanki. Chodzi o to, aby sok nie rozmiękczył za bardzo kruchego ciasta. Do startych jabłek dodać cukier, cynamon - według upodobania i tartą bułkę. Ciasto przekroić na pół i cienko rozwałkować - wykroić prostokąty wielkości formy do piecznia. Pierwszy placek ciasta wyłożyć na blachę, następnie wyłożyć na niego jabłka. Przykryć drugim prostokątem ciasta

Kulinarne Inspiracje
No to klops (moja "pieczeń rzymska") 440

łyżki bułki tartej 1 jajko boczek wędzony w cienkich plastrach łyżka majeranki łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego pieprzu sól do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Wymieszać oba rodzaje mięsa, dodać zeszkloną cebulę i czosnek, posiekaną natkę, odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę, bułkę tartą oraz sól

Kulinarne Inspiracje
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 196

jajko 1 łyżki bułki tartej  2-3 łyżki oleju  1 opakowanie ciasta francuskiego (200g) 1 jajko Cebulę i czosnek obieram, bardzo drobno siekam i szklę na oleju. Pasztet rozgniatam widelcem, dodaję do cebuli i podsmażam razem,  dodając tymianek i pieprz. Kiedy masa lekko przestygnie, wbijam jajko, mieszam z bułką tartą. Ciasto rozkładam na blacie

W kuchni Karmel-itki
Kotlety mielone 139

się sporządzaniem tych pysznych kotlecików i to właśnie jego przepis dziś przedstawiam. Kotlety mielone Składniki: 250 g mięsa wołowego, 250 g mięsa wieprzowego, bułka kajzerka, cebula, olej, bułka tarta, jajko,  sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, mleko. Wykonanie: Bułkę wkładamy do garnuszka i wlewamy mleko (tak aby bułka nim nasiąkła). Nasiąkniętą bułkę odsączamy z nadmiarowej ilości mleka(...)podsmażoną na złoty kolor cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem.     Smażymy z obu stron. Smacznego

paapilotkaa
Placek ze śliwkami 193

łyżki proszku do pieczenia, 1 jajko, 6 łyżek mleka, 150 g twarogu, 50 g masła, 75 g cukru, Nadzienie: 750 g śliwek, 150 g cukru, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 łyżki cynamonu, 400 g śmietany, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, 100 g kremówki, 50 g mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i twarogiem i masłem(...)ułożyć na dno natłuszczonej tortownicy(26 cm). Z reszty ciasta zrobić 2 wałeczki i spleść je razem, ułożyć na dnie wzdłuż krawędzi i lekko docisnąć. Ciasto posypać bułką tartą (można ją zastąpić mielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem i łyżką mąki ziemniaczanej). Śliwki rozciąć na 2 części i rozłożyć na cieście. 50 g cukru wymieszać z cynamonem i posypać

kulinarnajamka.blogspot.com
Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy 227

spokojnie możecie użyć połowy składników. W przeciwnym razie nakarmicie całą rodziną i to przez 2 dni :)  Składniki klopsiki 400g mielonego mięsa wołowego (użyłam ligawy) 800g porów 90g bułki tartej 2 jajka 1 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej roślinny do smażenia  1 szklanka bulionu z kurczaka sok z 1 cytryny jogurt grecki  natka pietruszki sałatka(...)kroimy na krążki grubości 2cm i gorujemy 20 minut na parze. Użyłam bambusowego parownika. W tym czasie mielimy mięso (jeśli kupiliście mięso w kawałku), dodajemy do niego jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy widelcem. Kiedy pory się ugotują i lekko przestygną miksujemy je pulsacyjnie w blenderze, żeby trochę się porwały (6 do 8 3-sekundowych obrotów

W kuchni wieczorem
Sos pietruszkowy z brązowym ryżem 141

pomidory- pokrojony w kosteczkę 2 torebki brązowego ryżu - ja wybrałam naturalny brązowy ryż, ma on delikatny beżowy odcień 2 ząbki czosnku- pokrojone w plasterki 2 łyżki piwa tarty ser bądź parmezan do posypania gotowego dania Przygotowanie: 1. Czosnek, natkę pietruszki, szczypiorek, podsmażyć na oliwie, do momentu aż czosnek się zarumieni 2. Dodać na chwilkę pomidorki by się podpiekły(...)gazu i dodać śmietanę 4. Postawić na gaz na kilka sekund energicznie mieszając by smaki się połączyły. Podawać z brązowym ryżem, przyozdabiamy natką pietruszki, posypać odrobiną pieprzu cayenne i tartym serem bądź parmezanem. Smacznego

KreatywnePiny
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 164

mięsa mielonego  z łopatki pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz 3 łyżki Przyprawy Gajowego Bella Bis 4 szklanki bulionu warzywnego szklanka pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti  razowy Makarony Polskie Wykonanie: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy małe pulpeciki

Z Majeczką w kuchni
Fasolka z marchewką i pulpetami 193

Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego. Pulpety:  250g mięsa mielonego 1 jajko M 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 250g fasoli, u mnie Jaś Karłowy od Piątnica 1 duża cebula 2 duże marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, liść laurowy(...)Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około 12h. Najlepiej zostawić ją w wodzie na noc. Wymoczoną fasolę odcedzamy. 2. Przygotowujemy pulpety: mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie pulpety. 3. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy

Szefowa kuchni
Kotlety mielone z kukurydzą 141

polecam. Składniki: 50 dag mięsa mielonego 2 średnia cebule 2 jajka 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek natka pietruszki bułka namoczona w mleku bułka tarta olej Wykonanie: Mięso mielone wrzucam do miski, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Bułkę moczę w mleku, odciskam(...)dodaję do mięsa. Wbijam jajka i wsypuję odsączaną kukurydzę. Mięso wyrabiam doprawiam do smaku, w razie konieczności dolewam wodę  i formuję kotlety. obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. podaję z ziemniakami z wody i sałatką z pomidora, ogórka, cebuli i rzodkiewki. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym 144

kilka chwil :) A przy tym świetna okazja by poszaleć wspólnie przy stole :) Składniki: 2 filety  z piersi kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka jako mąka bułka tarta olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Filety płuczę i osuszam, kroje w paski, doprawiam solą, pieprzem(...)przyprawą do kurczaka i wstawiam na 15 min. do lodówki. Bułkę mieszam z mąką, jajko ucieram  widelcem, nuggetsy panieruje w jajku,  a następnie  w bułce tartej  i smażę na rumiano na gorącym oleju.  Osaczam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i układam na półmisku.  Składniki sosu mieszam ze sobą, przekładam do sosjerki

Bea(u)ty kitchen
Szwedzka sałatka ze śledzi 169

zalewę i studzę. Śledzie namaczam, osuszam i kroję  w dzwonka. Marchew i cebulę oczyszczam i kroję w plasterki. Wszystko układam w słoju naprzemiennie, dodaję gorczycę, liście laurowe i tarty chrzan i zalewam przestudzoną zalewą.Słoik zakręcam i odstawiam na 2 doby w chłodne miejsce. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Szarlotka wiedeńska 174

żółtka 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18% 3/4 kostki masła lub margaryny Jabłka: 12-13 jabłek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy, np: kukurydziana, manna Wykonanie: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym  i śmietaną. Masło ścieram na tarce jarzynowej(...)kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki.  Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód nasypuję bułkę tartą. Jabłka obieram ze skórki, 4-5 ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na podsypane ciasto, posypuję odrobiną cukru i cynamonu. Resztę jabłek kroję na połowy, usuwam gniazda

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka na cieście kruchym 205

szklanki wody; 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze); 2 łyżeczki cynamonu; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki soku z cytryny; Ponadto: kilka łyżek bułki tartej; cukier puder do posypania; Wykonanie: Pokrojone jabłka włożyć do rondelka, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać(...)Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy rozwałkować jedną część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć przygotowane jabłka i wyłożyć na nie rozwałkowaną drugą część ciasta (można zetrzeć na tarce). Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni. Szarlotkę

In my kitchen