wypróbowania przepisu… Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami Składniki: Dwie garści suszonych grzybów 2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej 1-2 cebule 1 jajko natka pietruszki bułka tarta sól, pieprz, szczypta kminu rzymskiego olej rzepakowy do smażenia 1. Grzyby namoczyć na noc, następnego dnia gotować je 30-40 minut. Odcedzić i ostudzić. Pokroić na mniejsze kawałki. 2. Cebulę(...)ugotowanej kaszy dodać podsmażoną cebulę z grzybami. Zmiksować większość blenderem. Dodać jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonego kminu rzymskiego. Wymieszać dobrze i dodawać po trochu bułki tartej, na tyle, żeby można ulepić kotlety. Dodatkowo obtoczyć kotlety w bułce i smażyć na złoty kolor. Smacznego Inspiracja: http://magicznykociolek.blox.pl/2012/10/herczniaki-z-grzybami.html Post Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami pojawił
UgotujmyTo.plbiałek (w temperaturze pokojowej) 1 1/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu spirytusowego 1 łyżeczka cynamonu DODATKOWO: 50g płatków migdałowych 8 łyżek bułki tartej WYKONANIE: BEZA CYNAMONOWA: Piekarnik nagrzej do temperatury 140 stopni C. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać łyżka po łyżce cukier. Miksuj dokładnie po każdym dodaniu(...)Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim równomiernie całe dno blachy. Ponakłuwaj ciasto widelcem i zapiecz około 15 minut . Następnie wyjmij podpieczone ciasto i posyp je po całości bułką tartą. Na wierzch wyłóż podsmażone jabłka. Wstaw ciasto do piekarnika na 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. KREM: Śmietanę kremówkę ubij
Słodko-Słony Świat Ilonybazie śmietany kremówki, ubitych na puszystą masę żółtek, rozpuszczonej czekolady i piany z białek oraz z dodatkiem odrobiny brandy... Do tego mus z truskawek, porcja bitej śmietany i tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację lub, tak jak u mnie, na niedzielny podwieczorek:) Ja zrobiłam(...)łyżeczki ciemnego kakao (tylko jeśli użyjesz mlecznej czekolady) 3 żółtka 3 białka 2 łyżeczki brandy SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 450 g mrożonych truskawek 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: odrobina tartej czekolady do ozdoby WYKONANIE: KREM CZEKOLADOWY: W kąpieli wodnej ( miskę z czekoladą umieść na garnku z niewielką ilością gotującej się wody, tak, aby woda nie dotykała dna miski
Słodko-Słony Świat Ilonymielonego mięsa wołowo-wieprzowego 5-7 dag czerstwej bułki szklanka mleka 2 cebule 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów sól pieprz olej do smażenia Na kotlety mielone można stosować różnego rodzaju mięsa - końsko-wieprzowe, baranie, z dzika - ja jednak najbardziej lubię mięso wieprzowo-wołowe. Bułkę namoczyć w mleku, do momentu aż całkowicie zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać(...)cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z tak przygotowanej mięsnej masy formować kotlety o grubości około 1,5 cm. Każdy z nich obtaczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na niej kotlety z obu stron, do uzyskania jasno-brązowego koloru. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniziemniaków 25 dag kiełbasy 2 małe cebule 2 jajka 20 da żółtego starkowanego sera 3/4 szklanki śmietany łyżka masła tłuszcz do wysmaroawnia formy 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku Dzisiaj do swojej zapiekankowej kolekcji postanowiłam dodać stary, wypróbowany przepis na zapiekankę gospodarską. Prosta w wykonaniu a za to bardzo syta i smakująca praktycznie każdemu. Ziemniaki(...)osłonki i pokroić na cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z jajkami i dobrze doprawić przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle. Następnie w wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą byłką żaroodpornym naczyniu ułożyć wartswami: - połowę ziemniaków - połowę startego żółtego sera - połowę podsmażonej cebuli - połowę pokrojonej w platerki kiełbasy - resztę podsmażonej cebuli - resztę ziemniaków - resztę pokrojonej
Świat Domowej Kuchnimielonego mięsa wołowego 2 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 duże cebule skwarki do okraszenia sól, pieprz, majeranek do smaku Kartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu(...)Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać. Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy
Świat Domowej Kuchnirabarbaru + 3-4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru 750 ml mleka cukier puder - do posypania kilka łyżek bułki tartej Śmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu na to, że na zewnątrz jest ciągle zimno, a wieczorami w domu muszę nadal zakładać grube skarpety - trochę przegapiłam początek sezonu(...)zabrać się za przygotowanie ciasta. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarbaru). Wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar - pamiętając o odlaniu soku, który puścił. Teraz całość zalać jeszcze ciepłym budyniem. Wyrównać. Na koniec zetrzeć bezpośrednio na budyń
Świat Ciastakapustą i grzybami (na wigilijny stół) Składniki: (na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów - 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1. Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę(...)Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy tak aby powstał prostokąt (nie wiem jak to opisać, sposobu można poszukać w internecie) . Następnie zawinięte naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy je do momentu zarumienienia się panierki. I to tyle ;) ... Udostępniam przy okazji wspaniały utwór z filmu "Nietykalni": Wesołych świąt ;) Michał
Gotuj Z MuzykąBułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,odciśniętą bułkę, pomidory suszone i wszystko razem wymieszać.Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej .Układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzeniekasza manna – 1 szklanka - cukier – 2 łyżki - woda – ok.1,5 szklanki - mleko – ok. 2,5 szklanki - jajko – 1 szt. - sól – szczypta - bułka tarta(...)ok.1,5 szklanki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę mannę gotujemy w rozcieńczonym mleku z wodą , studzimy. Dodajemy utarte z cukrem jajko i odrobinę soli , mieszamy. Formujemy kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podajemy z ulubionym dżemem lub żurawiną
Ostra na Słodkosól – do smaku – pieprz – do smaku – tymianek – do smaku – jajko – 2 szt – mąka ziemniaczana – 1 łyżka – bułka tarta – ok. 150 g - cebula – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy według przepisu a następnie drobno(...)siekamy. Pory oczyszczamy i bardzo drobniutko kroimy. Podsmażamy razem z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z makaronem. Do masy wbijamy jajka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 bułki tartej. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem, m ieszamy. Z powstałej masy formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w reszcie bułki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju uważając , by się nie przypaliły! Zajadamy
Ostra na Słodkoczerwona – 1 szklanka - papryka czerwona – 1 szt - papryka żółta – 1 szt - cebula – 1 szt - pieprz – 1 szczypta DODATKOWO: - jajko – 1 szt - bułka tarta – 1 szklanka - olej do smażenia – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Soczewicę gotujemy przez około 30 minut(...)drobną kosteczkę. Mieszamy z ugotowaną soczewicą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nadzienie układamy na naleśników. Zawijamy boki do środka. Zwijamy w krokiety. Opanierowujemy z rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju
Ostra na Słodkopietruszki – 1 pęczek * cytryna – 1 szt * liść laurowy – 2 szt * cebula – 1 szt * masło – 1 łyżka * olej – 300 ml * panierka owsiana / bułka tarta * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wkładamy oczyszczone filety rybne , dodajemy liście laurowe , plaster cytryny , odrobinę pietruszki i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i rozdrabniamy. Dodajemy zeszkloną(...)maśle cebulę i ugotowane wcześniej , ugniecione ziemniaki. Doprawiamy solą , pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wszystko DOKŁADNIE razem wyrabiamy na masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w panierce owsianej lub tartej bułce. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Rewelacyjnie smakują z CZERWONĄ KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ ( Provitus ) – KLIK ! Do panierowania wykorzystałam Panierkę Owsianą , którą sprezentował mi bdsklep.pl
Ostra na Słodkoszkl – mleko 3,2% – 700 ml – cukier – 0,5 szkl – wanilia – 2 laski PANIERKA: – jajko – 2 szt – bułka tarta – 3/4 szkl - wiórki kokosowe – 0,5 szkl DODATKOWO: - olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz 250 ml mleka i dokładnie rozrabiamy. Dolewamy resztę mleka(...)Całość wylewamy na blaszkę posmarowaną odrobiną oleju. Przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej na noc ). Po zastygnięciu kroimy masę na kawałki. Każdy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z kokosem. Smażymy po kilka minut na bardzo gorącym oleju. Osuszamy na papierowym ręczniku i posypujmy cukrem pudrem
Ostra na Słodko