tarta - 42848 przepisów (strona:1103/2857)

Jajka po szkocku 345

małe ząbki czosnku,  1/2 łyżeczki bazylii,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  1/2 łyżeczki oregano,  szczypta curry,  sól,  pieprz ziołowy,  bułka tarta,  olej do smażenia.  Wykonanie 3 jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek.  Mięso przełożyć do miseczki, dodać surowe jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, zmiażdżony czosnek, namoczoną(...)odciśniętą bułkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wymieszać.  Nabierać porcje mięsa, spłaszczać na dłoni, na środku ułożyć całe jajko. Mięsem dokładnie obkleić jajka, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoty kolor

Z miłości do słodkości
Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym 175

gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni Do panierowania: roztrzepane jajka i bułka tarta Nadzienie: 400 g ugotowanej białej fasoli 400 g ugotowanej ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku, najlepiej upieczone z oliwą w piekarniku 1 słoik suszonych pomidorów plus oliwa do nadania pożądanej(...)pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Rozsmarować równomiernie, omijając brzegi. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką masła. Podawać z barszczem czerwonym do picia

Czerwień i błękit
Tort wiśniowo- śmietankowy z nutką cynamonową 224

łyżek cukru drobnego do wypieku  4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Do masy białkowej dodać cukier oraz żółtka, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Do masy biszkoptowej dodajemy zmielone orzechy oraz bułkę tartą. Całość dokładnie jednak delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy

Krakowskie smaki Ani
Zupa pieczarkowa z pulpetami 95

mięsa mielonego z indyka 2 pietruszki 2 marchewki 1/2 pora 2 kostki rosołowe 300 g pieczarek 6 szt niedużych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania Zagotować 1,5 l wody, wrzucić kostki rosołowe i pokrojone warzywa. Gotować aż zmiękną, zdjąć z ognia by lekko przestygły. Blenderem zmiksować warzywa na gładko(...)cebulę. Pokroić pieczarki w plastry i dodać do cebuli, lekko podsmażyć. Dodać pieczarki i cebulę do garnka z miksowanymi warzywami. Gotować ok 20 min. Przygotować pulpety - dodać jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, uformować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Pulpety podać z zupą. Można dodatkowo posypać starym żółtym serem

pink envelope
Burgery z buraków 149

Domowe bułeczki można zrobić z tego przepisu i dynię zamienić na mak lub sezam.    Składniki (na 4 sztuki burgerów) 2 duże buraki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy 1 mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu(...)pomidor czerwona cebula cukinia Sposób przygotowania Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i przełożyć do miski, razem z przyprawami,  wbić jajka, dodać bułkę tartą i wymieszać. Formować burgery i  smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 2 min z każdej strony). Nastawić piekarnik na 200 stopni, podpieczone burgery przełożyć na blaszkę

pink envelope
Spaghetti z pulpecikami z soczewicy 100

wersji wegetariańskiej. Składniki (na 2 porcje) 250g makaronu spaghetti Pulpeciki z soczewicy 250g soczewicy czerwonej 2 łyzki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz Sos pomidorowy 4 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy sól, pieprz Dodatkowo świeży tymianek Sposób(...)między czasie pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Ostygniętą soczewicę zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do niej cebulę, zmiażdżony czosnek, jajka, bułkę tartą, chilli, sól, pieprz i wymieszać. Uformować z masy pulpeciki i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by masa nie lepiła się do dłoni należy je obmyć

pink envelope
Schabowe zapiekane z pieczarkami i serem 283

wzbogacić i przygotowałam schabowe zapiekane z pieczarkami i serem. To połączenie było strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie, a nie pożałujecie!!! SKŁADNIKI: 400g schabu bez kości, 1 jajko, bułka tarta, 250g pieczarek(...)cebula, 100g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Schab kroję na porcje, rozbijam cienko tłuczkiem i oprószam solą. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na rumiano na oliwie. 2. Pieczarki oraz cebulę kroję w drobną kostkę. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. 3. Na usmażone kotlety

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gołąbki inaczej 234

zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo i wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Chwilę gotujemy, aby była miękka. Gdy ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do mielonego mięsa(...)również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę poszatkowanej kapusty (jeśli nam jej zostało), wlewamy ok. 1,5 litra wody,  doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy

Salonik smaków
Szczawik 129

wrażenia, że jemy "zieleninę" (może pamiętacie- bue...). Można go na przykład dodać do łososia. ŁOSOŚ ZE SZCZAWIKIEM (2 dość duże porcje) 500g surowego łososia pęczek szczawiku 10g parmezanu (tarty(...)najlepiej własnoręcznie) olej do smażenia Jeśli płaty łososia są grube, przekrawamy je na pół ostrym nożem. Jeśli są małe i cienkie, będziemy układać jeden filet na drugim. Filet posypujemy tartym parmezanem i układamy na nim listki szczawiku (bez łodyżek), przykrywamy drugim filetem. Nie użyłam żadnych przypraw ani soli- parmezan wystarczył. Tak zmontowanego łososia smażymy na niezbyt ostrym ogniu- musi

les mirabelles
Soczysty cytrynowo-tymiankowy kurczak 140

TYMIANKOWY KURCZAK Z MAKARONEM I SAŁATĄ LODOWĄ (na 6 osób) 2 podwójne piersi kurczaka 2 jajka 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków tymianku 1 szklanka bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu oliwa do smażenia 3 łyżki masła  1 opakowanie makaronu Casarecce 1 średnia sałata lodowa 1/3 szklanki oliwy  3 łyżeczki cukru(...)jajka wbijamy na głęboki talerz i rozbełtujemy. Na płaski talerz ocieramy skórkę z całej cytryny, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i łyżkę świeżego tymianku. Dosypujemy bułkę tartą, sól i pieprz- dobrze mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą do smażenia. Kotlety maczamy w jajku, panierujemy i smażymy na złoto. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy 9 minut

les mirabelles
Cholera z telefonami 147

mnie drobno posiekane: cząber, majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano i krwiściąg) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku  sól i pieprz do smaku Do podania tarty żółty ser (rozpuszczający się) chleb Do dużego garnka wlewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na gorący tłuszcz. Oczyszczamy z nasion i kroimy papryki w kostkę, kiedy cebula(...)chleb do żurku, ja jednak poszłam na łatwiznę i swój kupiłam mrożony w sklepie. Tuż przed podaniem opiekamy chleb w piekarniku aż będzie chrupiący, wypełniamy gorącym leczo, posypujemy tartym serem i przykrywamy. Garnek z leczo stawiamy blisko, na wypadek bardzo prawdopodobnych dokładek. Co kryje chlebek? Wszystko to poza kabaczkiem. Zioła- majeranek, cząber, bazylię zwykłą, bazylię cytrynową i oregano, czerwoną

les mirabelles
Skorzonera 123

zjeść gotowane korzenie. Bez zbędnych dodatków, tylko odrobina soli, masła i bułki tartej, tak żeby poczuć łagodny, lekko szparagowy smak. Miąższ jest sprężysty i pozbawiony włókien, które mogą przeszkadzać w starszych szparagach.  Tak też podałam wężymord- z wody, ugotowany z odrobiną soli, z bułką tartą. Do niej była pieczona kiełbaska i orkiszowy makaron z jarmużowym pesto

les mirabelles
Jesienna zapiekanka z dynią ku pokrzepieniu 174

której są zatopione) 1 cebula ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą szybciej miękkie. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ugniatamy. Dodajemy śmietankę, gałkę, masło i sól(...)kostkę rosołową- dokładnie mieszamy, żeby kostka się rozpadła cały czas podgrzewając. Na koniec do masy wbijamy jedno jajko i mieszamy. Na dno formy wykładamy masę mięsną, posypujemy ją tartym serem. Na wierzchu dekorujemy ziemniaczanym puree- na przykład używając rękawa. Zapiekankę pieczemy ok. 40 minut, aż ziemniaczane rozetki ładnie zbrązowieją. Jemy na ciepło, ale jak prawie każda zapiekanka, na zimno

les mirabelles
Kotlety owsiane i Szalone nożyczki 129

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz majeranek, zioła prowansalskie bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia (masło lub olej) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)wchłoną wodę). Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do płatków podsmażone warzywa, jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i surówką.  Szalone nożyczki w reż. Marcina

Qlinarnie i Qlinarnie
Nadziewane pieczarki i runningmap.com 169

jako przystawkę lub do obiadu. Składniki: 10 pieczarek z dużymi kapeluszami 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 2 łyżeczki serka Bieluch sól, pieprz do panierowania: 1 jajko i bułka tarta do smażenia: masło(...)olej Odkrój trzonki pieczarek. Zblenduj je (lub drobno posiekaj) z czosnkiem i cebulą. Dodaj serek, sól, pieprz i wymieszaj. Nadziewaj farszem kapelusze pieczarek, obtaczaj w jajku i bułce tartej i smaż na złoto. Podawaj ciepłe. Sprawdź ile przebiegłeś Źródło/Source: www. polskabiega.sport.pl Jeśli też lubisz biegać, to polecam stronę http://www.runningmap.com/ (po angielsku). Sprawdzisz dokładnie, ile km przebiegłeś (przejechałeś

Qlinarnie i Qlinarnie