tarta - 42848 przepisów (strona:1106/2857)

Jagodzianki 148

mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: 500 g jagód 2 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru Jagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką. Kruszonka: 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić. Przygotowanie: Ciasto

Food Square
Grzybki faszerowane grzybkami 181

każde inne. Najpierw przygotowujemy ciasto jak na sakiewki z kaszanką. Następnie przygotowujemy farsz. -ok. 0,5 kg gotowanych grzybów -1 jajko -1 sucha bułka -1 duża cebula -bułka tarta -warzywko(...)pieprz    Cebulę kroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni. Suchą bułkę moczymy i odciskamy. Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, przyprawy i tartej bułki tyle, aby masa była zwarta.    Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszem będą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z żółtym serem 388

mięsa wieprzowego -ok. 15 dkg żółtego sera -cebula -3 ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -2 jajka -sól, pieprz i pieprz ziołowy -olej do smażenia -bułka tarta do panierowania    Cebulę kroimy w drobną kostkę                               i podsmażamy na patelni.    Mięso, czosnek(...)kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki.    Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta.    Obtaczamy w bułce tartej.    Smażymy na rumiano, kilka razy obracając. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 218

kurczaka -20 dkg fasolki szparagowej -1/2 czerwonej papryki -1 marchewka -1 jajko -1 łyżka maki pszennej -2 łyżki mleka -sól, pieprz, przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta    Filety kroimy na płaty.    Delikatnie rozbijamy przez folie spożywczą.    Przyprawiamy sola i pieprzem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.    Paprykę kroimy(...)paski papryki.    Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczkami.    Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy. Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia.    Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz sos czosnkowy. Smacznego

Maminek kulinarny
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 256

plastrów schabu -10 dkg kaszy gryczanej -5 dkg masła -2 jajka -2 ząbki czosnku -2 czubate łyżki mąki -1/4 szklanki mleka -sól, pieprz, warzywko -bułka tarta -olej do smażenia    Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.    Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę(...)masła.    Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią.    Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem. Sakiewki moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej.    Sakiewki wkładamy do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażymy do zrumienienia.    Przekładamy na papierowy ręcznik. Usuwamy nitki.    Podajemy z dowolną surówką a kaszę mamy

Maminek kulinarny
Filet z kurczaka z masłem czosnkowym 210

Składniki: -filet z piersi kurczaka -masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę ) -kilka ząbków czosnku -natka pietruszki -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki mleka -sól, pieprz -bułka tarta -olej do smażenia    Filety kroimy wzdłuż na połówki.    Na desce owijamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy.    Przyprawiamy solą i pieprzem(...)nakładamy łyżeczkę masła czosnkowego.    Zwijamy roladki.    Do roztrzepanych jajek dodajemy mąkę i mleko. Możemy dodać też odrobinę soli i pieprzu. Roladki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w jajku, ponownie obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni z olejem.    Smażymy na niewielkim ogniu kilka razy obracając.     Tak przygotowane roladki są niezwykle

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 180

skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami ) -5 średnich cebul -marchew -200 ml koncentratu pomidorowego -2 łyżki miodu -1/4 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek-bułka tarta -olej do smażenia    Skrzydełka gotujemy, jak na rosół(...)Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach.    Ugotowane skrzydełka odławiamy z rosołu, studzimy, odcinamy lotki i posypujemy majerankiem.    Obtaczamy tylko w bułce tartej i układamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Smażymy z obu stron do zrumienienia.    Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymy do zeszklenia. Delikatnie

Maminek kulinarny
Kotlety mielone 197

kotletów. Podamy naszą wersję.     Składniki: -1/2 kg zmielonej łopatki -2 czerstwe bułki -2 jajka oraz jedno do panierki -sól, pieprz, przyprawa barbecue -czosnek granulowany -bułka tarta -olej do smażenia -2 łyżki mąki -3 łyżki mleka    Bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy. Przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, wstępnie przyprawiamy(...)dokładnie mieszamy.    Dodajemy mięso, mieszamy, doprawiamy do smaku.    Jajko roztrzepujemy z mąką, dodajemy mleko i delikatnie solimy. Formujemy kotlety, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.    Smażymy z obu stron na średnim ogniu, kilka razy obracając.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika

Maminek kulinarny
Makaron z cukinią 277

całej gamy sosów.  Składniki: 200g makaronu Fettucine lub innego 2 małe cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 papryczka chilli natka pietruszki 2 łyżki oliwy tarty parmezan kilka pomidorów koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chilli, pieczarki i cukinię (około(...)minut). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy około 100ml wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z warzywami i mieszamy. Na koniec całość posypujemy tartym parmezanem, pokrojoną natką pietruszki i układamy ćwiartki pomidorów

Smakowity Blog Kulinarny
Krokiety z kapustą i grzybami 207

leśnych 2 cebule sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła Naleśniki: 200g mąki 3 jajka 1,5 szklanki mleka  szczypta soli oliwa do smażenia Panierka: bułka tarta jajko Przygotowanie: Naleśniki:  Składniki na ciasto zmiksować. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oliwy, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron.  Z podanych składników wychodzi(...)ugotowaną, odcedzoną kapustę. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na każdym naleśniku wykładamy cienką warstwę farszu i zwijamy krokiety. Każdy krokiet namaczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dużej ilości oleju z każdej strony na złocisto-brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło, jako dodatek

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z grzybami 190

Składniki: 300 g ryżu do risotto (arborio) garść suszonych grzybów (borowików) 1 litr bulionu 1 szklanka wytrawnego białego wina 1 cebula 4 łyżki oliwy sól pieprz tarty parmezan Przygotowanie: Namocz grzyby w szklance ciepłej wody (na około 20 minut). Odsącz grzyby (wywaru nie wylewaj) i pokrój je w paski, cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę(...)ryż je wchłonie, stopniowo dolewaj bulion i wywar z moczenia grzybów. Dopraw solą i pieprzem i gotuj mieszając około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przed podaniem posyp tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z sosem holenderskim 156

dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle, czy też holenderskim. Składniki: Sos holenderski 1/2 kostki masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól pieprz biały Potrzebujemy także: pęczek białych szparagów jajka ugotowane

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 193

odrobiną bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy sok z buraka, tarty ser i przyprawiamy solą i pieprzem. Kaszotto podajemy z pesto z botwinki, chipsami z buraka, rukolą i ulubionymi serami np fetą, Parmezanem, Grana Padano lub Bursztynem

Smakowity Blog Kulinarny
Maccheroni z dynią 239

kostkę dyni 1 szalotka 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 szklanki bulionu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki serka mascarpone sól pieprz Do podania: prażone pestki dyni tarty parmezan listki świeżej szałwii Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną drobno szalotkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną dynię(...)sosu dajemy 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Podajemy z listkami świeżej szałwii, posypujemy tartym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni

Smakowity Blog Kulinarny
Frittata z fasolki szparagowej 255

łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano         sól     SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wbić do naczynia jajka, dodać białko, sól do smaku, tarty ser, żółty ser pokrojony w kostkę i dokładnie wymieszać.   Dołączyć do rozbitych jajek również fasolkę szparagową .  Na głębokiej patelni po dodaniu oleju z oliwek podsmażyć lekko cebulę

zielonacukinka