jemy - w żadnych budkach, ani gotowych sklepowych - pełnych chemii ... Nie wymagają wiele pracy , a smakują ... - sami oceńcie :) SKŁADNIKI 4 bułki paluchy (lub bagietka) 1 duża cebula 500g pieczarek 150g tartej mozzarelli pęczek szczypiorku (lub zielona dymka) sałata lodowa keczup sól, pieprz słodka papryka czosnek granulowany łyżka masła PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w rondlu na maśle. Dodajemy pokrojone(...)papryką. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Bułki przekrawamy wzdłuż. Rozkładamy na nich pieczarki - wraz z wytworzonym sosem. Posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (może być z termoobiegiem) przez około 10 minut. Podajmy na liściach sałaty, polewamy keczupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Pyszne
Moje Kuchenne Rewelacjebułki tartej 1 jajko olej do smażenia Wykonanie: Ryż zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem przez 30 minut.. Kapustę drobno pokroić i również zalać wrzącą wodą na 30 minut . W między czasie w maszynce zmielić mięso(na najdrobniejszych oczkach). Następnie mięso mieszamy z ryżem i kapustą. Kolejno wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą
Krakowskie smaki Anizabawy.Spróbujcie bo warto:) Składniki: 1 kalafior 1,5 kg mięsa mielonego pieprz do smaku wegeta do smaku sól do smaku łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej plastry szynki bądź boczku 10 dag startego żółtego sera Wykonanie: Kalafiora obrać i wymyć. W całości wsadzić go do gotującej się wody i gotować około 10 minut(...)między czasie przygotować mięso. Jeżeli mamy mięso w całości należy je zmielić. Zmielone mięso przyprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Przygotowanym mięsem dokładnie oblepiamy całego kalafiora. Z wierzchu oblepiamy go plastrami szynki. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego a po jego bokach układamy obrane i przyprawione w całości
Krakowskie smaki Anipszennej + do podsypywania około 0.5 kg śliwek Ponadto: 2 łyżki masła 3 łyżeczki bułki tartej Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie wystudzić. W między czasie wymyć śliwki, wyciągnąć pestki i dobrze wysuszyć.Masło stopić w rondelku, dodać bułkę tartą i chwilkę podsmażyć. Gdy ziemniaki będą już zimne zmielić je w maszynce.Stolnic
Krakowskie smaki Anisera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu 20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego 40 dag mięsa drobiowego bulion 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się(...)jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach
Krakowskie smaki AniSkładniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego ( w kawałku lub już zmielonego) 10 średniej wielkości pieczarek 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól, pieprz delikat do mięs bułka tarta Sposób przygotowania: 1. Mięso zmielić na maszynce o małych oczkach. 2. Kajzerkę namoczyć w mleku/wodzie, odcisnąć(...)nadmiaru płynu, zmielić. 3. Cebulę obrać, przekroić na mniejsze kawałki, zmielić. 4. Pieczarki odgotować i zmielić. 5. Wbić jajko, doprawić i dokładnie wymieszać. 6. Uformować kotleciki obtaczając w bułce tartej. 7. Smażyć na dość głębokim tłuszczu
A Ty Smakuj Mniemogą być zbyt duże ) 50 dag pieczarek 1 średnia cebula 30 dag żółtego sera 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka sól, pieprz jajka+bułka tarta do obtoczenia Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka pobroić w cienkie paski i przyprawić przyprawą do kurczaka. 2.Pieczarki pokroić i podsmażyć wraz z pokrojoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Na naleśnika ułożyć surową, przyprawioną pierś, ser oraz pieczarki. Zawinąć w krokieta, zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. 5. Usmażone krokiety ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wstawić zakryte do piekarnika na ok. 20 min. do piekarnika nagrzanego
A Ty Smakuj Mnieząbki czosnku 40 g tartego s era mozzarella 1/2 pęczka świeżej bazylii opakowanie rukoli 2 świeże pomidory kilka plastrów szynki parmeńskiej czarne oliwki tarty parmezan Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski
KUCHARNIAPieczone kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym ~ Składniki: (na 4 osoby) 1,5 kg obranych ziemniaków 2 duże jajka trochę smażonej cebuli przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek bułka tarta do obtaczania kotletów Sos: 500g pieczarek 2 cebule 180g śmietany przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek 2 łyżki oleju łyżeczka mąki Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odparowujemy i odstawiamy(...)potrzebną do kotletów. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Przyprawiamy do smaku, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i jajka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać trochę bułki tartej. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kotleciki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 30-40 minut. Sos: Pieczarki kroimy
Kuchenny Skrawek Niebaźródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól(...)tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty
w mojej kuchniCiasto orzechowe: 4 jajka 12 dag mielonych orzechów włoskich 3/4 szk. cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz resztę składników. Dodatkowo: lukier WYKONANIE(...)Formę o wymiarach 21x35 cm wyłożyć pergaminem, po czym na jej dno rozwałkować ciasto kruche. Można delikatnie posypać je bułką tartą, by wchłonęła wilgoć z jabłek. Na kruchym cieście równomiernie rozłożyć przestudzone jabłka, masę kokosową, a na sam wierzch wylać ciasto orzechowe. Piec około 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.Ja osobiście następnym
w mojej kuchniRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. nadzienie: 1 serek homogenizowany naturalny (400 g) 2 szklanki truskawek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix płatki czekolady do ozdoby. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody. Czekamy aż napęcznieje. Truskawki myjemy, miksujemy na mus, dodajemy cukier. Odkładamy 2 łyżki musu do ozdoby. Dodajemy serek homogenizowany, żelatynę lub śmietan(...)miksujemy około minuty. Nadzienie jest gotowe. Napełniamy nim tartę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Posypujemy płatkami czekolady. Smacznego
Humanistka w kuchniśniadanie. 3 jajka 3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany (wersja dla chudych ;-) 2 łodygi szczypiorku pieprz, sól olej lub masło do smażenia bułka tarta do obtoczenia Jajka gotujemy na twardo, kroimy ostrym nożem na połówki. Delikatnie wydrążamy, a jajeczną zawartość wrzucamy do miski. Ugniatamy widelcem lub przyrządem do ugniatania ziemniaków. Dodajemy jogurt, szczypiorek oraz(...)pieprz i sól. Ważne jest, by jajka były dobrze przyprawione, dlatego radzę smakować masę jajeczną. Następnie uzupełniamy skorupki masą, wyrównujemy na płasko. Możemy część z masą obtoczyć w bułce tartej lub mące kukurydzianej albo pozostawić bez obtoczenia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach około 15 minut. Gdy będą rumiane są gotowe. Niestety tak się nimi zachwyciłam
Humanistka w kuchnisól, pieprz tłuszcz do smażenia 8 liści sałaty pomidor pół cebuli musztarda 4 plasterki sera żółtego Przygotowanie Boczniaki posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Bułki przekrawamy, smarujemy musztardą. Na dolną część bułki nakładamy sałatę, ser, pomidora i cebulkę pokrojone w plasterki oraz boczniaka i przykrywamy górną częścią
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 500 gram boczniaków sól 2 jajka bułka tarta oliwa Boczniaki lekko oprószyć solą. Jajka rozbełtać i obtoczyć w nich grzyby, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Można też smażyć w samych jajkach lub bez żadnych dodatków
tojestpyszne.blogspot.com