gdyż przepis jest dziecinnie prosty i niewymagający. Potrzebne nam: - 2 litry soku pomidorowego - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - 2 ząbki czosnku - pół szklanki ryżu - ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku) - pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku - sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich - świeża bazylia do przybrania(...)ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić solą, cukrem i maggi. Następnie dodać zioła prowansalskie i zmniejszyć ogień. Spróbować, ewentualnie doprawić jeszcze według upodobania. Zupę przelać do miseczek, posypać tartym serem i udekorować bazylią, Podawać bardzo gorącą
W poszukiwaniu inspiracjibułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego koperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy
Smaki Edytymąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli masa rabarbarowa: 350 g rabarbaru 15 g masła 60 g cukru 2 łyżki bułki tartej masa serowa: 500 g sera kvark (4,4%) 3 jajka 120 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 opakowanie budyniu waniliowego (39 g) dodatkowo: 270 g truskawek 1/2 opakowania(...)minuty, zdjąć z ognia i ostudzić. Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, kremówką i budyniowym proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową. Ostudzony spód równomiernie posypać bułką tartą, na to wyłożyć rabarbar. Całość przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię. Piec w 160 st. C. (bez termoobiegu) przez 1,5 godziny. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Truskawki pokroić, ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczystego barszczu czerwonego. Inne niż tradycyjne, ale przepyszne! Składniki: 4 duże, zwykłe bułki pszenne; 500 g pieczarek; 150 g startej mozzarelli; 2 jaja; 2 cebule; Sól; Pieprz; Bułka tarta; Mleko; Olej. Sposób przygotowania: Bułki przekroić na pół (wzdłuż przedziałka), wydrążyć wnętrze pozostawiając skórkę. Pieczarki dokłanie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, pokroić w drobną(...)Przyprawić solą i pieprzem. Każdą połówkę bułki nadziewać powstałym farszem. Nadziane połówki bułek lekko spłaszczyć dłonią, zanurzyć w mleku, następnie w roztrzepanych jajka i na końcu obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym lub same np. polane keczupem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Bułki powinny być duże
Gospodyni Miejskabułki tartej; 4 łyżki mleka; 1 jajo; Przyprawa do kurczaka; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sos: 2 średnie, czerwone papryki; 2 średnie, żółte papryki; 1 kg pieczarek; 3 duże cebule; 4 duże ogórki kiszone; 400 g koncentratu pomidorowego; 500 g ketchupu pikantnego; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków. Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki o średnicy 2 - 3 cm. Kulki mięsne smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Usmażone kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych. Cebule obrać, pokroić
Gospodyni Miejskaszklanka ugotowanego ryżu; 8 plasterków wędzonego boczku; 1 szklanka startego, żółtego sera (u mnie gouda); Pęczek szczypiorku; 1/2 pęczka natki pietruszki; 5 listków bazylii; 3 jaja; 2 łyżki bułki tartej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż (tj. około 1/3 - 1/2 szklanki suchego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Przełożyć do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę(...)starty, żółty ser. Wymieszać. Szczypiorek, natkę pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do masy ryżowej. Wymieszać. Jajka roztrzepać widelcem. Dodać do masy ryżowej. Wymieszać. Dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać (łyżką lub ręką). Z masy ryżowej formować okrągłe i płaskie kotlety. Kotlety smażyć na złoty kolor, z obu stron
Gospodyni Miejskakaszy manny; 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego; 1 łyżeczka kimnku; 2 ząbki czosnku; Szczypta słodkiej papryki; Szczypta ostrej papryki; Sól; Pieprz; Olej do smażenia; Bułka tarta do obtoczenia kotletow; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety; 1 litr gorącej wody (do rozpuszczenia vegety). Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno posztakować, zalać wrzątkiem (tak, aby woda przykryła kapustę(...)dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety. Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Przyprawę uniwersalną rozpuścić w 1 litrze gorącej, przegotowanej wody. Usmażone kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie do naczynia
Gospodyni Miejskasosie pomidorowym. Prawdziwie włoska uczta! Bon appetit! Składniki: Klopski: 800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duże jajo lub 2 małe; 3 czubate łyżki bułki tartej; 1 ząbek czosnku; 2 płaskie łyżki suszonego oregano; 3 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sos pomidorowy: 1 duża cebula; 1000 ml przecieru pomidorowego; 2 ząbki czosnku; 2 łyżeczki suszonego(...)Sól; Pieprz. Dodatkowo: 500 g makaronu spaghetti; 5 łyżek startego parmezanu do oprószenia po wierzchu; Kilka listków bazylii. Sposób przygotowania: Przygotować klopsiki. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, jajko/jajka, obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, starty parmezan, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę. Z wyrobionego mięsa z przyprawami formować
Gospodyni Miejskamarchwi 1 korzeń pietruszki 1 mały seler 2 cebule pieprz do smaku sól do smaku majeranek do smaku bułka tarta do obsypania łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5 litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup(...)pieprzem oraz majerankiem - do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników - dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość - z gotowego mięsa robimy spore klopsy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z obu stron - podsmażone klopsy układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem ) - zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu ) - tak przygotowane gołąbki dusimy
Basia w kuchniwszystkim smakowały :) Składniki 50 dag mielonej wieprzowiny 50 dag białej kapusty 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 jajka tarta bułka do panierowania 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2 łyżki przecieru 1 łyżeczka mąki olej do smażenia bazylia Skworcu czosnek granulowany vegeta Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować(...)odcisnąć sok.odstawić na kilka minut. 2. Następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczną , startą cebulą . przyprawić vegetą , bazylią, czosnkiem. 3. Z masy formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej, i usmażyć. 4. Przełożyć kotlety do rondla podlać wodą i chwile poddusić , pod koniec dolać przecier wymieszany z 1 łyżeczką mąki ,odrobiną wody i śmietaną
Sama słodycz i szczypta chilikapusty - 500g pieczarek - 2 białe cebule - 4 liście laurowe - 5 kulek ziela angielskiego - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżka cukru - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - 1/4 kostki smalcu - bułka tarta - 2 jajka - olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy i szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną(...)przygotowywanie naszych naleśników. Na deskę kładziemy pierwszego naleśnika i nakładamy ok.2-3 duże łyżki farszu. Boki naleśnika składamy do środka i całość zwijamy. Gotowe krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety należy smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru i gotowe. Smacznego
Mentor Smakugdzie mogę dodać co mi wpadnie pod rękę, miało być bez soczewicy i bez kaszy. No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi. Gdybyście mieli np. tartą marchewkę z poprzedniego dnia lub szczypiorek, również możecie dodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki(...)mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk) Pół opakowania szpinaku mrożonego ¾ szklanki soczewicy czerwonej pół torebki kaszy gryczanej dwa jajka od szczęśliwej kurki łyżka mąki razowej łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na maśle przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak, sól i pieprz. Pod przykryciem dusić kilka minut, następnie
pieprzny smaczekwszystko. Składniki: 50g(przed gotowaniem) ugotowanego makaronu(najlepiej świderki) 40g kremowego serka 60g serka wiejskiego 30g śmietany (dałam 18%) jajko cukier, aromat, cynamon łyżka migdałów łyżka bułki tartej łyżeczka masła (czubata) cynamon ew. cukier Makaron mieszamy z cynamonem i przekładamy do żaroodpornego naczynka wysmarowanego masłem. Serek wiejski ucieramy z twarożkiem, a następnie dodajemy pozostałe składniki(...)stopni i pieczemy ok.35min. Jakieś 10-15min przed końcem pieczenia posypujemy makaron kruszonką. Kruszonka.Masło roztapiamy na patelni. Prażymy na nim migały, aż lekko zbrązowieją. Dodajemy bułkę tartą,cynamon. i cukier
More food, love and dreamspiersi z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju sól selerowa Skworcu Bazylia suszona Skworcu Pieprz zielony Skworcu Czosnek granulowany Mozzarella bułka tarta jajka do smażenia masło klarowane lub oliwa Wykonanie ; Piersi umyć , pokroić i delikatnie(...)rozbić . Posolić , popieprzyć , posypać czosnkiem i bazylią . Na każdym płacie mięsa ułożyć pokrojone w paseczki pomidory i mozzarellę. Zwijać jak roladki . Jajka rozbić , zamaczać roladki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym lub oliwie. Pyszne i proste
Sama słodycz i szczypta chilimięsa mielonego mieszanego wieprzowego i wołowego 10 dag sera feta 3 zabki czosnku sól, pieprz słodka papryka papryczka chili 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Dokładnie mieszemy, wyrabiamy. Nabieramy trochę mięsa na dłoń , spłaszczamy, nakładamy kostkę sera
Z Majeczką w kuchni