żółtego sera 2-3 łyżki bułki tartej Garść natki pietruszki Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, zieleninę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy
VioletoweKucharzeniemielone ( u mnie mielone łopatka ) – 250 g * kasza quinoa – 0.5 szkl * chleb pszenny – 2 kromki * duże jajko – 1 szt * koperek – 1 pęczek * bułka tarta 4 łyżki * papryka czerwona – 0,5 szt * sol , pieprz , chili , czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę quinoa gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, przecedzamy, studzimy(...)Dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko oraz 2 kromki namoczonego wcześniej w ciepłej wodzie albo mleku chleba. Wbijamy jajko, dodajemy posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, 4 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku. Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy na gładka masę. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące np. z sosem śmietanowo
Ostra na Słodkokotlety schabowe 20 dag pieczarek 1 duża cebula 4 grube plastry sera żółtego 3 łyżki oleju do smażenia 4 łyżki masła 2 jajka łyżka mąki bułka tarta do panierowania sól i pieprz przepis Mięso myjemy ,osuszamy i rozbijamy delikatnie . Brzegów kotleta nie rozbijamy zbyt mocno , wówczas podczas smażenia utworzą się tzw. kołyski . Mięso oprószamy solą i pieprzem(...)kostkę , pieczarki w niezbyt cienkie plasterki , wrzucamy na patelnie i dusimy na maśle , doprawiamy. Sznycelki oprószamy mąką , panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej . Smażymy na oleju na małym ogniu na złocisty kolor . W zagłębienia usmażonych kotletów , nakładamy farsz z pieczarek i cebuli , formując niewielkie kopczyki . Następnie każdą porcję nakrywamy plastrem żółtego sera
Smakowite Daniatakich słodkości uczta dla podniebienia , można go podawać na podwieczorek ale zapewniam że daje uczucie sytości . składniki na 4 porcje 250 g sera białego mielonego szklanka mąki szklanka bułki tartej cukier waniliowy pół szklanki cukru 4 brzoskwinie z puszki 4 łyżki masła przepis przepis Ser dokładnie mieszamy z mąką i cukrem. Z masy wyrabiamy kulki w każdej robimy palcem(...)zagłębienie, wkładamy do środka kawałek brzoskwini i zagłębienie zlepiamy, formując z powrotem kulkę. Gotowe kulki wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Bułkę tartą mieszamy z cukrem waniliowym i delikatnie rumienimy na maśle. Tak przyrumienioną gorącą bułką polewamy gotowe kulki z serem i brzoskwinią. Deser podajemy na ciepło
Smakowite Daniaporcje 5 jajek 2 szklanki mąki szklanka cukru kostka masła 300 g suszonych śliwek szczypta soli odrobina bułki tartej przepis Przygotowujemy ciasto ucierając masło, cukier i szczyptę soli, dodajemy po jednym jajku i przesianą mąkę. Smarujemy formę masłem, posypujemy bułką tartą, napełniamy połową ciasta. Pokrywamy wydrążonymi śliwkami i zakrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 40 minut
Smakowite Danianadzienie 20 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz przepis Cebulę i pieczarki drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu, odstawiamy z ognia , przestudzamy . Farsz przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą , jajko i dokładnie mieszamy. Z przesianej mąki, jajka i gorącej wody wyrabiamy elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy
Smakowite Daniaszklanki mąki 20 dag margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 50 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej pianka 3 białka łyżka cukru pudru przepis Mąkę przesiewamy do miski siekamy z margaryną, dodajemy żółtka,cukier puder ,szczyptę soli i śmietanę .Szybko zagniatamy(...)placek o średnicy większej niż tortownica, tak żeby trochę ciasta zostało nam na wyłożenie boków tortownicy, a następnie przekładamy na wałku do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasto posypujemy bułką tartą , rozkładamy na wierzchu rabarbar i posypujemy go cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st C.- 40 minut. Następnie do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywno na końcu
Smakowite Daniałyżka oleju do smażenia 2 cebule 1/2 szklanki bułki tartej zioła prowansalskie sól pieprz 15 dag boczku wędzonego przepis Cebulę kroimy w drobną kosteczkę następnie na rozgrzanym tłuszczu rumienimy cebulkę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zrumienioną cebulkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi , dodajemy bułkę tartą i dłonią wyrabiamy masę mięsną do połączenia się
Smakowite Daniaserdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. składniki na 3 porcje 3 kotlety schabowe 3 plastry grubej kiełbasy 1 duża cebula 2 jajka sól i pieprz imbir w proszku bułka tarta (około 1/2 szklanki ) 3 łyżki oleju do smażenia przepis Cebulę obieramy i kroimy w krążki(...)każdy rozbity kotlet kładziemy plaster kiełbasy i krążek cebuli. Mięso posypujemy szczyptą imbiru, solą i pieprzem i zawijamy w ruloniki i spinamy wykałaczką. Panierujemy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej, po czym smażymy dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju . Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i surówką
Smakowite Daniałyżki bułki tartej szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz sos 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pęczek koperku przepis Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym maśle . Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy zrumienioną cebulkę , bułkę tartą i jajko
Smakowite Daniaprzepis Ugotowane w osolonej wodzie, ostudzone i obrane ze skórki buraki ścieramy na tarce o małych oczkach . Przekładamy do garnka , bardzo delikatnie podgrzewamy , dodajemy cukier, oliwę z oliwek oraz tarty chrzan. Całość bardzo dokładnie mieszamy, nie zagotowujemy
Smakowite DaniaPleśniak z jabłkami - pyszne i proste aczkolwiek nieco pracochłonne ciasto w sam raz do kawy.Przekładane jabłkami lub dżemem jagodowym , posypane tartym ciastem będzie ucztą dla podniebienia każdego amatora. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 4 jajka szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki kakao 350 g jabłek prażonych przepis(...)godziny aby się schłodziły. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki jasne ciasto i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na okrągły placek. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy przekładamy rozwałkowany placek i wylepiamy nim dno tortownicy. Na cieście równomiernie rozkładamy jabłka prażone. Na jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część schłodzonego jasnego ciasta. Z białek
Smakowite Daniamąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko farsz 200 g suszonych grzybów 1 cebula 3-4 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki masła czarny pieprz mielony sól przepis Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy około 2 godziny . Wymoczone grzyby doprawiamy solą i gotujemy w tej samej(...)wody z grzybów nie wylewamy, może nam się przydać np. do barszczu ). Odcedzone grzyby i cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i posiekane grzyby. Dodajemy bułkę tartą i całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Do przestudzonego farszu wbijamy jajko i całość mieszamy aby uzyskać spoistą masę. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, robimy w niej dołek
Smakowite Daniasłoiczka 1/2 szklanki śmietany 18% cukier sól przepis Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niej starte na grubej tarce obrane ze skórki jabłko, tarty chrzan oraz śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Surówkę doprawiamy szczyptą soli i cukru
Smakowite Daniażółtego sera 3 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól panierka 3 jajka bułka tarta olej do smażenia przepis ciasto naleśnikowe Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy olej(...)układamy porcję (czyli około 2 łyżki) wystudzonego farszu i posypujemy go niewielką ilością startego żółtego sera. Naleśniki zwijamy w krokiety. Krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej, smażymy na patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Dania