tarta - 42848 przepisów (strona:1097/2857)

Pieczeń z kurczaka 519

szklanki bułki tartej garść żurawiny suszonej garść słonecznika 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz papryczka chilli ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Drobno pokrojoną cebulkę razem z chilli podsmażam lekko na oliwie. Plastrami boczku obkładam dosyć dokładnie formę "keksówkę". Mięso mielone razem z pozostałymi składnikami czyli pokrojonym w kosteczkę boczkiem z szynką, podsmażoną cebulką z papryczką, jajami, bułką tartą, żurawiną

Mechanik w kuchni
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 278

kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą' Składniki (dla 2 osób): - 1 podwójna pierś z kurczaka - 4 połówki pomidorów suszonych w zalewie - 0,5 kulki mozzarelli - 1 jajko - bułka tarta - S&P - olej do smażenia   Piersi z kurczaka przeciąć na pół, ale nie do końca, tylko tak aby uzyskać(...)większą pierś. Dokładnie rozbić. Posolić i popieprzyć. Nałożyć po 2 połówki pomidorów, pociętych w plasterki oraz połowę mozzarelli. Zwinąć jak devolaj'a. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, dobrze rozgrzanym, lecz na małym ogniu, aby mięso zdążyło się usmażyć w środku. Jeśli boicie się, że mięso będzie surowe, wstawcie

CookYourself
Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem 139

boczkiem i serem' Składniki (na 4 placuszki): - 1 szklanka utłuczonych ziemniaków - 2-3 plastry boczku wędzonego - 0,5 średniej cebuli - 2-3 plastry cheddara - 1 jajko - bułka tarta - S&P Boczek pokroić w paski, cebulę w kosteczki i podsmażyć na patelni. Jajko i posiekany ser żółty razem z boczkiem dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Doprawić(...)początku może wydawać się, że masa jest za bardzo klejąca, ale tak ma być, można pomóc sobie podczas formowania, mocząc delikatnie dłonie w wodzie) i panierować w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż placuszki będą złote z każdej strony. Delikatnie przewracać na drugą stronę, bo placuszki lubią się rozwalać, gdy będą niedosmażone. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

CookYourself
Krokiety ze szpinakiem i serem żółtym 152

naleśników (usmażyłam wg tego przepisu ) - 1op mrożonego szpinaku w liściach - 1 ząbek czosnku - 1 średnia cebula - 150g żółtego sera - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 surowe jajko - bułka tarta - S&P Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju/masła. Dodać rozgnieciony czosnek i zrumienić. Dodać rozmrożony szpinak i dobrze odparować. Dodać rozgniecione widelcem(...)oczkach ser żółty. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażać na patelni do rozpuszczenia się sera.  Nadzienie rozkładać na naleśnikach i zwinąć je w krokiety. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na rumiany kolor. Smacznego

CookYourself
Pieczone, drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem 171

pszennej - duża szczypta soli - 125 ml mleka + 2 łyżki - 50g masła - 3 żółtka + 1 jajko * farsz: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 średnia cebula - 1/3 puszki groszku konserwowego - tarty parmezan - sezam/czarnuszka/gruboziarnista sól - sól, pieprz - ulubione przyprawy do kurczaka   Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i 1 łyżeczką mąki. Dodać 1 łyżkę ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia(...)porządnie ją zeszklić. Doprawić do smaku. Wystudzić. Dodać groszek i dokładnie wymieszać. Ciasto dość cienko rozwałkować. Wykrawać krążki i faszerować je kurczakiem z groszkiem. Na wierzch farszu wsypać trochę tartego parmezanu. Zalepiać jak pierogi i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.  Pierogi posmarować rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Posypać czarnuszką/sezamem

CookYourself
Babka marchewkowa 201

szklanki mąki pszennej   200 g masła200 g masła   4 jaja 1,5 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki tartej, odsączonej marchwi ( ja wykorzystałam marchew po wyciskaniu soku ) Wykonanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Masło utrzeć, dodając po jednym jajku i 2-3 łyżki cukru pudru(...)utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia. Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Scotch egg - jajka w mięsie 138

curry.  PYCHA! Składniki: 8 jajek klasy M 500g mięsa mielonego indyczego 1 bułka kajzerka jajko + żółtko średnia biała cebula dwa ząbki czosnku 100ml mleka pełnego bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz 3-4 łyżki masła klarowanego Wykonanie: Jajka gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo. Studzimy, obieramy(...)oraz gałką muszkatołową. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego

Pyry na Gaz
Jajka po szkocku w sosie chrzanowym 494

mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 łyżki musztardy 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, słodka papryka mąka i oliwa do smażenia  Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy startą na tarce na grubych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą I musztardę- mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do smaku sól, pieprz i paprykę - mieszamy.  Dzielimy mięso

Smaki Edyty
Orzechowiec z delicjami 277

łyżki bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 1 kostka masła oraz - 2 opakowania delicji Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Orzechy mielimy i mieszamy z bułką tartą. Masę żółtkową

Zainspirowana w kuchni
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 126

urozmaicić podanie białej kiełbasy.Jedną propozycję kiedyś Wam podawałam na białą kiełbasę w formię pulpetów, zapraszam tutaj . Może być też podana w formie tarty . Najpopularniejszy sposób u nas na podanie białej kiełbasy, to po prostu jej usmażenie i zjedzenie z chlebem z dodatkiem chrzanu. Wspólnie z P. wymyśliliśmy, że można połączyć to w wersję obiadową i podać(...)zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki chrzanu tartego; – 1/4 szklanki mleka; – 4 kulki ziela angielskiego; – 2 listki laurowe: Wykonanie: Na lekko rozgrzaną patelnie wlać łyżkę oleju, dodać kiełbasę, ziele angielskie i listki laurowe. Smażyć

dom-agi.pl
Ryba po grecku 172

coraz bliżej. Jutro Wielki Piątek, na ten dzień polecam pyszna rybkę z warzywami.  SKŁADNIKI: 80 dag filetów z mintaja lub dorsza (świeżych lub mrożnoych), 2 jajka, bułka tarta, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 korzenia selera, 1 cebula, 1 por, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody(...)oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mrożone ryby rozmrażam i osuszam ręcznikiem papierowym. Ryby kroję na kawałki i oprószam solą. Przygotowane ryby maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie. 2. Cebulę kroję w kostkę, a pora w plasterki. Razem podsmażam na oliwie. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztet drobiowy z pistacjami 155

pistacji 3-4 łyżki bułki tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy trzykrotnie. Pistacje dodajemy do ostatniego mielenia. Doprawiamy do smaku (należy pamiętać, że po upieczeniu pasztet będzie "delikatniejszy" niż nam się wydaje). Dodajemy całe jajka i śmietanę i wyrabiamy na jednolitą masę. Dosypujemy bułkę tartą (w zależności jaką

Malinowe Pocałunki
Pierożki drożdżowe ze szpinakiem 183

kostki twarogu, łyżka masła, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, jajko, mozzarella. Wykonanie: Rozmrożony szpinak dusimy na maśle około 15 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak przekładamy na sito, aby spłynęła niepotrzebna woda, jaka się w nim zebrała. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg, który rozgniatamy widelcem oraz bułkę tartą. Cały farsz dokładnie mieszamy

paapilotkaa
Sos chrzanowy z powidłami na zimno + film 119

połowy cytryny czarny pieprz szczypta soli przepis Ugotowane na twardo, ostudzone i obrane ze skorupek jajka kroimy w plasterki a następnie drobno siekamy. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez, tarty chrzan, wlewamy sok z cytryny i dodajemy powidła, całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, na końcu do sosu wrzucamy posiekane jajka

Smakowite Dania
Dorsz smażony na masełku klarowanym 98

Dorsz usmażony na złocisty kolor, rozpływa się w ustach. Składniki : 2 średniej wielkości dorsze ( ja posiadałem świeżo złowione w Bałtyku) 1/2 cytryny 3 jajka pieprz sól  bułka tarta masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Dorsze oczyściłem, opłukałem i pokroiłem w dzwonka. Następnie układałem w miseczce i skrapiałem(...)dokładnie cytryną. Następnie szczypta soli i tak zamarynowane dorsze zostawiłem na noc w lodówce. Kolejnego dnia szykujemy panierkę z jajek, soli i pieprzu. Maczamy dzwonka następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowany dorsz jest delikatny, soczysty i rozpływa się w ustach! Skrapiamy naszego dorsza cytrynką i delikatnie solimy

Sprawdzone przepisy kulinarne