pudru 200 g masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilka kropel aromatu waniliowego ½ kg śliwek ( ja dałam mrożone) Tłuszcz do smarowania formy 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec nie przerywając ubijać dodać cukier i stopniowo po jednym żółtku. Masło lub margarynę(...)przesianą mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło lub margarynę oraz kilka kropel olejku waniliowego i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować tortownicę z kominem: wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Na tak przygotowaną tortownicę wylać całe ciasto. Śliwki przekroić na pół ( jeżeli będą mrożone to na pewno będą już pokrojone bez pestek) i wyjąć pestki, poukładać nacięciami
Na słodko lub wytrawniekwaśnych jabłek ¼ szklanki wody 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: Tłuszcz do smarowania blachy 2 łyżki bułki tartej do posypania Cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Z maki, cukru pudru, proszku do pieczenia, masła, śmietany i żółtek zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na dwie(...)dodać cukier i cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i wszystko lekko wymieszać. Gotować wszystko pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Z lodówki wyjąc jedną część ciasta, tą która była schładzana i rozwałkować a następnie wyłożyć na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika w celu podpieczenia spodu
Na słodko lub wytrawnierozpuszczonego masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka 1 kg kwaśnych jabłek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo do smarowania tortownicy masło lub margaryna i 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Łyżkę cukru zmieszać z jedną łyżeczką cynamonu i posypać pokrojone jabłka a następnie wszystko wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę(...)jednym żółtku. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, rozpuszczony i schłodzony tłuszcz. całość dokładnie wymieszać. Małą tortownicę wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą, wlać do niej 2/3 ciasta a następnie na to wyłożyć na wierzch jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem i całość przykryć pozostałą ilością ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Na słodko lub wytrawniemąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 5 łyżek oleju 5 jajek 5 jabłek Kilka kropel olejku waniliowego Tłuszcz do smarowania tortownicy 2 łyżki bułki tartej do wysypania posmarowanej tłuszczem tortownicy Cukier puder do posypania upieczonego ciasta. Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku(...)proszkiem do pieczenia, olej i olejek waniliowy. Jabłka obrać i pokroić na średniej wielkości cząstki, dodać do gotowego ciasta i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, napełnić ciastem. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem Smacznego
Na słodko lub wytrawniewróciłam do domu.. Dzisiaj przepis na leniwe pierogi. Przepis na 3 duże porcje obiadowe. Składniki: 500 g białego sera 2 jajka 1 szklanka mąki Dodatkowo 3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Ser biały zmielić i połączyć z mąką i jajkami. Zagnieść jednolite gładkie ciasto a następnie podzielić na kilka części. Każdą część ciasta rolować rękoma tworząc długi wałeczek(...)Zagotować wodę w garnku i posolić jedną łyżką soli. Wrzucać na gotującą wodę pokrojone pierogi i gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć, odcedzić Bułkę tartą zarumienić na patelni i posypać nią gorące pierogi. Można posypać jeszcze wierzch cukrem jak ja to robię/ Smacznego
Na słodko lub wytrawniewersję robię rzadziej. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże porcje. Składniki: 1 szklanka maki pszennej 3 jajka 600 g twarogu półtłustego Dodatkowo do smażenia: Olej Kilka łyżek bułki tartej. Sposób wykonania: Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować(...)mąką, żeby nie kleiło się do podłoża. Zagotować wodę w garnku i lekko posolić. Wrzucić pierogi na gotującą wodę. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Bułkę tartą lekko przyrumienić na tłuszczu, posypać ugotowane pierogi. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieżółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: 2 – 3 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru 4 – 6 łyżek bułki tartej Sposób wykonania: Ze wszystkich składników zagnieść szybko jednolite ciasto a następnie podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Każdą z nich zawinąć w folię i wstawić(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C, żeby się podpiekł. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier i cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Podpieczony spód posypać bułką tartą, żeby wchłaniała sok z jabłek podczas pieczenia, na to wyłożyć jabłka. Schłodzoną mocno drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyłożone jabłka. Całość wstawić
Na słodko lub wytrawnieszklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo do smarowania formy: tłuszcz 3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników ( bez dodatku kakao) zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części ciasta dodać kakao(...)dodać partiami ser, cały czas miksując, kaszę i mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą serową. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na natłuszczoną blachę zetrzeć na tarce jasną część schłodzonego ciasta na tarce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i podpiec jasne ciasto około 12 minut. Na podpieczone ciasto
Na słodko lub wytrawniejajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16g) 300 – 400 g dowolnych owoców (mogą być mrożone) Dodatkowo: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania. Białka oddzielić od żółtek. Miskę z białkami przykryć i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Masło lub margarynę rozpuścić i schłodzić. Mąkę przesiać(...)następnie mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczony i schłodzony tłuszcz i wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzch położyć owoce. Jeżeli są mrożone to nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Na słodko lub wytrawnietartej 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec ucierania ( nie przerywając ucierać) dodać stopniowo po jednym jajku. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i na końcu mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemasła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremki 1 – 2 łyżki bułki tartej do posypania foremki Cukier puder do posypania po upieczeniu. Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu w rondelku lub garnuszku. Całe jajka utrzeć z cukrem(...)resztą masy. Gdy ciasto będzie dobrze zmiksowane, podzielić je na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao Formę z kominem nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do formy najpierw przełożyć masę białą a na nią wlać masę z kakao. Autorka podaje, że można później delikatnie spiralnie zamieszać obie warstwy , ja tego nie zrobiłam. Gotową
Na słodko lub wytrawniemleka 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania formy 2 łyżki bułki tartej orzechy, migdały do przybrania Sposób wykonania ciasta: Do miski włożyć wszystkie składniki. Całość zmiksować ze sobą około 2 minut. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę piernikową przelać na blachę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut
Na słodko lub wytrawniedrożdży kilka kropel olejku waniliowego 80 g masła 250 mleka 2 jajka 4 łyżki miodu szczypta soli Nadzienie jagodowe: 300 g jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką mleka ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka wody Sposób wykonania: Mleko delikatnie podgrzać z miodem ( powinno być lekko ciepłe). Mąkę przesiać dodać(...)się nie podsypywać mąką. Można za pomocą miksera. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do czasu aż podwoi swoją objętość. Jagody delikatnie wymieszać z bułką tartą i cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 – 15 równych części. Podsypując mąką każdy kawałek ciasta spłaszczyć, nałożyć łyżkę nadzienia jagodowego, zlepić rogi ze sobą a następnie uformować
Na słodko lub wytrawnieciasto: 500 g maki pszennej 200 g cukru 250g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżka śmietany 12-18% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Składniki na masę jabłkową: 1 – 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite(...)Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru, cynamon i poddusić na małym ogniu, do momentu aż się rozpadną. Podpieczony spód posypać bułka tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wyrównać. Masę jabłkową przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Całość wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu
Na słodko lub wytrawniepłaskie łyżki bułki tartej 1 małe jajko, roztrzepane sól, pieprz A jak to zrobić: Piersi z kurczaka nadkroić w najgrubszej części i otworzyć jak książkę. Oprószyć solą z dwóch stron, lekko rozbić tłuczkiem otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości. Wymieszać śliwki z tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny, bułką tartą
Kuchnia w opałach