tarta - 42848 przepisów (strona:1092/2857)

Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym 155

składniki klopsy (ok 20 szt): 500 - 600 g  mielonego mięsa z dzika 2 łyżki masła 1 cebula - drobno posiekana 4 ząbki czosnku posiekane 1/4 szklanki  bułki tartej 1/2 łyżeczki posiekanego suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy  1 łyżka oleju do smażenia(...)Rozgrzać masło na małej patelni i podsmażyć cebulę i czosnek, aż zmięknie, ale nie będą przypalone. Przełożyć do miski i pozostawić do wystygnięcia. Do zmielonego mięsa dodać  bułkę tartą, suszony rozmaryn, sól, pieprz i 1/2 łyżeczki startej  skórki pomarańczowej, dodać przesmażoną cebulę i czosnek.  Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Wilgotnymi rękami, uformować ok 20 małych

Stare Gary
Pasztet z selera 353

szkl. bułki tartej lub kaszy manny majeranek sól, pieprz Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wrzątku i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy warzywa do ostygnięcia. Następnie seler, cebulę i czosnek mieszamy z bułką tartą

kuchcikownia
Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej na rukoli 116

talerzu układamy liście rukoli. Do kokilek wkładamy plastry szynki, staramy się zrobić koszyczek dookoła ścianek naczynka, układamy również plasterek na spód. Kładziemy pieczarki (wcześniej usmażone na małej ilości masła), tarty ser i wbijamy jajko, dodajemy przypraw do smaku. Pieczemy w piekarniku aż białko się zetnie a żółtko nadal pozostanie płynne. Dekorujemy świeżym rozmarynem i posypujemy odrobiną czerwonej papryki

KreatywnePiny
Rosół alla Pavese 149

makaronu- nie będzie on nam tutaj potrzebny, nie dodajemy również do środka mięsa. Link poniżej:  http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/domowy-roso-na-chodne-dni.html Po przygotowaniu rosołu, przelewamy go do miseczki. Teraz czas na tarty ser, zastąpi on nam makaron. Wrzucamy go do gorącej zupy zostawiając około 2 małe garstki. Następnie wbijamy żółtko wprost do rosołu, by płyn prawie całkowicie je zakrył

KreatywnePiny
Kotleciki z kurczaka z serem i kukurydzą 362

żółtego sera 2-3 łyżki bułki tartej Garść natki pietruszki Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, zieleninę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy

VioletoweKucharzenie
KOPERKOWE KOTLETY MIELONE Z QUINOA 153

mielone ( u mnie mielone łopatka ) – 250 g * kasza quinoa – 0.5 szkl * chleb pszenny – 2 kromki * duże jajko – 1 szt * koperek – 1 pęczek * bułka tarta 4 łyżki * papryka czerwona – 0,5 szt * sol , pieprz , chili , czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę quinoa gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, przecedzamy, studzimy(...)Dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko oraz 2 kromki namoczonego wcześniej w ciepłej wodzie albo mleku chleba. Wbijamy jajko, dodajemy posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, 4 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku. Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy na gładka masę. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące np. z sosem śmietanowo

Ostra na Słodko
Schabowy z serem żółtym 121

kotlety schabowe 20 dag pieczarek 1 duża cebula 4 grube  plastry sera żółtego 3 łyżki oleju do smażenia 4 łyżki masła 2 jajka łyżka mąki bułka tarta do panierowania sól i pieprz przepis Mięso myjemy ,osuszamy i rozbijamy delikatnie . Brzegów kotleta nie rozbijamy zbyt mocno , wówczas podczas smażenia utworzą się tzw. kołyski . Mięso oprószamy solą i pieprzem(...)kostkę , pieczarki w  niezbyt  cienkie  plasterki , wrzucamy na patelnie  i dusimy  na maśle , doprawiamy. Sznycelki oprószamy mąką , panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej . Smażymy na oleju na małym ogniu na złocisty kolor  . W zagłębienia usmażonych kotletów , nakładamy farsz z pieczarek i cebuli , formując niewielkie kopczyki . Następnie każdą porcję nakrywamy plastrem żółtego sera

Smakowite Dania
Kluski z serem i brzoskwiniami 119

takich słodkości uczta dla podniebienia , można go podawać na podwieczorek ale zapewniam że daje uczucie sytości . składniki na 4 porcje 250 g sera białego mielonego szklanka mąki szklanka bułki tartej cukier waniliowy pół szklanki cukru 4 brzoskwinie z puszki 4 łyżki masła przepis przepis Ser dokładnie mieszamy z mąką i cukrem. Z masy wyrabiamy kulki w każdej robimy palcem(...)zagłębienie, wkładamy do środka kawałek brzoskwini  i zagłębienie zlepiamy, formując z powrotem kulkę. Gotowe kulki wrzucamy na gotującą się wodę i  gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Bułkę tartą mieszamy z cukrem waniliowym i delikatnie rumienimy  na maśle. Tak  przyrumienioną gorącą bułką polewamy gotowe kulki z serem i brzoskwinią. Deser podajemy na ciepło

Smakowite Dania
Ciasto z suszonymi śliwkami 136

porcje 5 jajek 2 szklanki mąki szklanka cukru kostka masła 300 g suszonych śliwek szczypta soli odrobina bułki tartej przepis Przygotowujemy ciasto ucierając masło, cukier i szczyptę soli, dodajemy po jednym jajku i przesianą mąkę. Smarujemy formę masłem, posypujemy bułką tartą, napełniamy połową ciasta. Pokrywamy wydrążonymi śliwkami i zakrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 40 minut

Smakowite Dania
Pierożki Ravioli + film 147

nadzienie 20 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz przepis Cebulę i pieczarki drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu, odstawiamy z ognia , przestudzamy . Farsz przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą , jajko i dokładnie mieszamy. Z przesianej mąki, jajka i gorącej wody wyrabiamy elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy

Smakowite Dania
Placek z rabarbarem i pianką + film 148

szklanki mąki 20 dag margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 50 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej           pianka 3 białka łyżka cukru pudru przepis Mąkę przesiewamy do miski siekamy z margaryną, dodajemy żółtka,cukier puder ,szczyptę soli i śmietanę .Szybko zagniatamy(...)placek o średnicy większej niż tortownica, tak żeby trochę ciasta zostało nam na wyłożenie boków tortownicy, a następnie przekładamy na wałku do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasto posypujemy bułką tartą , rozkładamy na wierzchu rabarbar i posypujemy go cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st C.- 40 minut. Następnie do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywno na końcu

Smakowite Dania
Pierogi z mięsem + film 140

łyżka oleju do smażenia 2 cebule 1/2 szklanki bułki tartej zioła prowansalskie sól pieprz 15 dag boczku wędzonego przepis  Cebulę kroimy w drobną kosteczkę następnie na rozgrzanym tłuszczu rumienimy cebulkę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zrumienioną cebulkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi , dodajemy bułkę tartą i dłonią wyrabiamy masę mięsną do połączenia się

Smakowite Dania
Schabowe inaczej + film 184

serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. składniki na 3 porcje 3 kotlety schabowe 3 plastry grubej kiełbasy 1 duża cebula 2 jajka sól i pieprz imbir w proszku bułka tarta (około 1/2 szklanki ) 3 łyżki oleju do smażenia przepis Cebulę obieramy i kroimy w krążki(...)każdy rozbity kotlet kładziemy plaster kiełbasy i krążek cebuli. Mięso posypujemy szczyptą imbiru, solą i pieprzem i zawijamy w ruloniki i spinamy wykałaczką. Panierujemy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej, po czym smażymy dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju . Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i surówką

Smakowite Dania
Pulpety w sosie koperkowym + film 150

łyżki bułki tartej szczypta gałki muszkatołowej   sól pieprz                   sos 3 szklanki bulionu  ( może być z kostki ) 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pęczek koperku przepis Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym maśle . Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy zrumienioną cebulkę , bułkę tartą i jajko

Smakowite Dania
Buraczki z chrzanem do obiadu + film 244

przepis Ugotowane w osolonej wodzie, ostudzone i obrane ze skórki buraki ścieramy na tarce o małych oczkach . Przekładamy do garnka , bardzo delikatnie podgrzewamy , dodajemy cukier, oliwę z oliwek oraz tarty chrzan. Całość bardzo dokładnie mieszamy, nie zagotowujemy

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania