tarta - 42848 przepisów (strona:1113/2857)

Pulpeciki w sosie koperkowym 144

cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewkę pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 pęczek kopru (ja użyłam mrożonego) kostkę rosołową 3 łyżki mąki 3 łyżki miękkiego masła sól i pieprz Zaczynamy! Cebulę siekamy na drobno i wyciskamy czosnek do miski z mięsem. Mieszamy ręcznie składniki. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i połowę posiekanego kopru. Doprawiamy solą

Kolejny blog o gotowaniu
Ser smażony 124

dwóch osób potrzebujemy: 2 plastry sera żółtego o grubości ok. 1,5 cm bułkę tartą 2 jajka Plastry sera moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy 4 razy, aby dokładnie obtoczyć ser. Następnie smażymy na głębokim oleju z każdej strony. Bardzo ważne jest aby panierka dobrze się trzymała i była "szczelna" inaczej

Kolejny blog o gotowaniu
Szarlotka tradycyjna 266

jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1,5-2 kg kwaśnych jabłek 0,5 szklanki cukru  1 -1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z pieczenia oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier puder i jajka - zagnieść kruche ciasto i uformować kulę(...)grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon - wymieszać. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, formując niewysoki rant. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć starte jabłka. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować. Pociąć na niezbyt szerokie paski. Paski ciasta układać na jabłkach, tworząc kratkę. Szarlotkę piec w 200 stopniach C przez około 50 minut

kolorowotorcikowo
Placki Ziemniaczane INACZEJ 198

Składniki: 1/2 kg ziemniaków 100 g maki pszennej lub ziemniaczanej 2 jajka bułka tarta ( do obtaczania ) przyprawy do doprawienia: czosnek, pieprz, oregano, papryka Oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w pełni(...)ugotowane ugniatamy na puree, dodajemy 2 jajka i mąkę. Dalej ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowa masę ziemniaczana formujemy jak na kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na oliwie z oliwek. Uwaga !!! - najlepiej smakują z maślanką lub kefirem :D Smacznego

ClauditteMissCooking
Teraz Jajko - Dziecko Nr 7. Lipiec 2013 str. 42-43 154

pomidor (powyżej 10. miesiąca) okrągły pomidor średniej wielkości jajko łyżeczka bułki tartej pół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku łyżeczka oliwy Pomidor umyj, zetnij mu wierzch i wyjmij środek tak, aby powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osusz papierowym ręcznikiem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do pomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop oliwą, a następnie wbij do niego

ClauditteMissCooking
Smażone talarki cukinii 92

Składniki: 1 cukinia 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz szklanka mąki szklanka bułki tartej 1/2 główki kapusty lodowej 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy Dijon 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka czerwonego octu winnego Przygotowanie: Cukinię myjemy i kroimy na talarki takie na 1 cm grubości. Każdy talarek zamaczamy w rozbełtanych jajkach(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką wraz z solą i pieprzem. Później obtaczamy w mące z bułka tartą i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.  Do miski dolewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód i ocet winny. mieszamy i dodajemy pokrojona w paseczki sałatę lodowa i mieszamy. Smacznego

ClauditteMissCooking
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 118

Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. USZKA Z GRZYBAMI !!! nadzienie: 6 dkg grzybów suszonych, 3 dkg czerstwej bułki, 2 dkg tartej bułki, 5 dkg cebuli, 2 dkg tłuszczu, pieprz, sól, ciasto: 30 dkg mąki, 1 jajo, ok. 1/8 l wody, sól,  Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin(...)obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Odcedzić grzyby i wraz z bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać tartą bułkę, sól, pieprz i utrzeć. Z mąki przesianej na stolnicy, z jaj i wody zagnieść wolne ciasto jak na pierogi. Wywałkować cienko, pokroić na kwadratowe kawałki szerokości

ClauditteMissCooking
Orzechowa Tarta bez pieczenia 301

spód tarty i rozprowadzamy równomiernie (ja miałam mokre ręce to i masa nie lepiła mi się do rąk). Wierzch posypujemy startą czekoladą na tarce o małych oczkach. Tartę wkładamy na ok. 1- 1.5 godz. do zamrażarki, żeby stężała. Cud oleju kokosowego polega na tym, że jest: Nietoksyczny dla ludzi i zwierząt,  Nie ma żadnych szkodliwych skutków ubocznych

ClauditteMissCooking
Nadziewane zrazy z mięsa mielonego 206

była jedyna postać mięsa mielonego, którą tolerowałam. Tym razem urozmaiciłam zrazy dodatkami. Wyszły naprawdę pyszne. Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki) 1 cebula 1 jajko bułka tarta majeranek sól, pieprz 2 ząbki czosnku mąka do panierowania olej do smażenia papryka czerwona ser żółty ogórek korniszon ziele angielskie liść(...)laurowy mąka śmietana 18% Sposób wykonania: 1. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na oleju. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dodajemy soli, pieprzu, majeranku i tyle bułki tartej, by masa była zwarta. 2. Mięso porcjujemy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, dajemy pasek ogórka korniszonego, pasek papryki i ser żółty, formujemy podłużne pulpety i dokładnie zlepiamy. 3. Mięso

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti Bolognese z zieloną pietruszką 155

niespełna 1/2 szklanki bulionu 2 łyżeczki oregano (suszone) sól i pieprz do smaku świeża bazylia (lub szczypta suszonej) świeża zielona pietruszka 1 seler naciowy makaron do Spaghetti opcjonalnie tarty ser (parmezan) do posypania Przygotowanie: Obieramy i drobno kroimy cebulę, czosnek i marchewkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną marchewkę. Wszystko razem smażymy(...)pieprzem, oregano, dorzucamy pokrojoną bazylię (lub szczyptę suszonej) oraz pokrojoną zieloną pietruszkę. Jeszcze przez chwilę gotujemy, mieszając. Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Podajemy na talerze. Wierzch można posypać tartym parmezanem lub przystroić pietruszką. Smacznego

Słodkie okruszki
Burgery z Dorsza 103

łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż i grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę zetrzeć na większych oczkach, cebulę i koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać z ryżem i pokrojonymi grzybami, jajkiem, mąką i bułką tartą, doprawić

Gaździnka warzy
Schabowy z pieczarkami 170

Składniki:  schab bez kości sól, pieprz, tymianek, rozmaryn czosnek kilka kropel sosu sojowego pieczarki 2 cebule jajko mąka i bułka tarta do panierki pesto z grzybami  Przygotowanie: Kotleta rozbić, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem i sosem sojowym(...)Pieczarki obrać, pokroić na cztery części. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do nich drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą, pieprzem i pesto grzybowym. Schabowe obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Na gotowe kotlety położyć pieczarki............ Smacznego

Gaździnka warzy
Kotleciki ziemniaczane z białym serem 149

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 250 g białego sera 2 jajka śmietana pieczarki sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta tymianku bułka tarta pęczek natki(...)pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z białym serem, podsmażoną drobno pokrojoną cebulą i jednym jajkiem. Doprawić do smaku, formować kotleciki. Obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron do momentu, aż kotleciki się ładnie zrumienią. Pieczarki obrać, pokroić u mnie w ćwiartki. Drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć na łyżce oleju. Kiedy się zeszkli dodać

Gaździnka warzy
Schabowy z kością 201

Składniki: kotlet schabowy z kością ząbek czosnku sól, pieprz jedno jajko mąka, bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Kotlet (we woreczku) potłuc młotkiem, zwracając szczególną uwagę na miejsce przy kości. Położyć(...)talerzu..  Przecisnąć przez praskę czosnek i wetrzeć w mięso, przyprawić solą i pieprzem. To samo zrobić na drugiej stronie.  Panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron.  Smacznego

Gaździnka warzy
Panierowane kotlety drobiowe zapiekane z marchewką i selerem 266

też danie to przygotowywuję dzień wcześniej, a potem tylko odgrzewam :) Jako dodatek proponuję frytki lub zapiekane ziemniaczki - sukces gwarantowany :) SKŁADNIKI pierś drobiowa ( z kurczaka lub indyka ) jajko bułka tarta 1 kg marchwi pół selera 1 cebula listek(...)laurowy pieprz ziele angielskie sól  1 łyżka koncentratu pomidorowego olej z oliwy olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokrojoną na płaty pierś drobiową panierować w rozbitym jajku i bułce tartej.  Marchew, cebulę i seler obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach .  Do garnka  dodać 3 łyżki oleju z oliwy, podsmażyć lekko cebulę

zielonacukinka