tarta - 42848 przepisów (strona:1074/2857)

Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 317

piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie krótkie paski 1 gałązka oregano lub tymianku 150 g śmietany 18% 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: wędzony tarty ser do posypania szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania gniazdek : Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki(...)dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę koncentratu i przesmażamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. 4. Do gniazdek z ciasta nakładamy drobiowe ragout, posypujemy tartym serem wędzonym i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ciepłe. Smacznego

My Culinary Art
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO 169

łyżki bułki tartej (dałam jedną) - patyczki do szaszłyków ( u mnie 6) - oliwa z oliwek (pominęłam) - sok z cytryny (pominęłam) Do mięsa dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki i listki mięty (u mnie ok.1 łyżki), dodajemy także sól, pieprz, oregano, zmiażdżone ząbki czosnku i dokładnie wyrabiamy. Gdy masa się nie skleja dodajemy bułkę tartą, ja dodałam

Smaczne Zdrowe
Roladki schabowe z serkiem o smaku wiśni i żurawiny 206

żurawiną ser gouda 6 plastrów sałata masłowa 6 listków żurawina suszona po parę sztuk na każdą roladkę  sól i pieprz ziołowy do smaku .   Dodatkowo: jajko bułka tarta olej do smażenia  Wykonanie roladek schabowych z serkiem o smaku wiśni i żurawiny:  Schab myjemy i kroimy na 6 plastrów. Rozbijamy każdy plaster dosyć cienko. Każdy(...)serkiem z wiśnią i żurawiną . Kładziemy plaster sera, liść sałaty i posypujemy suszoną żurawiną. Każdą plaster zwijamy w roladkę i przewiązujemy nitką jak ( baleron). Obtaczamy w jaju i bułce tartej , smażymy w głębokim tłuszczu ( we frytkownicy upiekłam) w 140 stopniach . Piekłam 10 minut. Po upieczeniu odsączyłam z oleju i pokroiłam w" plasterki" Można podać do obiadu

Różowa kuchnia
Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków 299

waga po rozmrożeniu) 2 cebule 5 średnich ziemniaków 1,5 szklanki mleka (do podgotowania ryby) 200 ml śmietany 30 lub 36% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła tarty żółty ser do posypania zapiekanki kilka oliwek Filety dorsza myjemy i gotujemy przez ok. 10 min. w mleku.  Jeżeli ryba jest mrożona, wcześniej ją rozmrażamy i odciskamy

bistro mama
Kotlety z ryby dla niejadków. 207

szklanki ciepłego mleka garść liści naci selera kilka gałązek koperku przyprawa do ryb szczypta pieprzu cytrynowego (lub zwykłego), ewentualnie trochę skórki otartej z cytryny sól 1 jajko bułka tarta olej do smażenia      Bułkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy. Cebule kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, solimy sporą szczyptą soli i podsmażamy. Koperek i nać(...)mają jakieś 6-7 cm średnicy i 2-2,5 cm grubości, bo lubimy soczyste, jeśli ktoś takich nie lubi to można zrobić cieńsze) i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na już rozgrzany tłuszcz układamy kotleciki. Smażymy aż się ładnie zarumienią

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone duszone we własnym sosie. 211

przyprawa do mięsa mielonego 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego (lub inna do mięsa) sól bułka tarta olej łyżka mąki do zagęszczenia sosu łyżka słodkiej śmietany do zup i sosów      Mięso mielimy na grubych oczkach. Do mięsa dodajemy cebulki drobno posiekane, przeciśnięty przez(...)solą lub przyprawą do mięsa mielonego. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Formujemy spore kotlety (moje mają zazwyczaj 3 cm grubości i 6-7 cm średnicy), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor, Gdy już się ładnie zarumienią z obu stron wlewamy wodę do połowy wysokości kotletów, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy grzanie i dusimy 10 minut

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy jabłecznik z budyniem. 146

jabłecznik z budyniem blaszka 25x35 cm 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 pełne łyżki kakao 350 g margaryny 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu      Mąkę przesiać na stolnicę(...)reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.      Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z boczniakami. 126

mięsa wieprzowego np. łopatki 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę sól pieprz bułka tarta olej do smażenia      Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko(...)cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy dość grube (2-3 cm) kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Gdy już się ładnie zarumienią podlewamy wodą (około 100-200 ml) i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut i gotowe

Rozpustne gotowanie
Kurczak gotowany, smażony w panierce. 357

rozpływa się w ustach. Pycha!!! Składniki na kurczaka gotowanego, smażonego w panierce 4 ugotowane w rosole, wystudzone udka bez skóry 1 duże lub 2 małe jajka bułka tarta przyprawa do kurczaka papryka słodka lub ostra(...)olej do smażenia      Jajka rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy około 2 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka. Ćwiartki posypujemy papryką, następnie panierujemy w jajku i w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju, gdy się już ładnie ze złocą odsączamy z tłuszczu, układając chrupiące kawałki na ręczniku papierowym. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym. 128

łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżego oregano lub 0,5 łyżeczki suszonego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 0,5 łyżeczki suszonego bułka tarta do panierowania olej do smażenia SOS 0,5 litra rosołu pół pęczka koperku 1 łyżka masła 1 mała cebulka 3 łyżki mąki 100-150 ml śmietany słodkiej(...)sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.      Przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę. Gdy cebulka zacznie się rumienić dolewamy rosół i gotujemy

Rozpustne gotowanie
Kotlety schabowe z serem i brokułami. 499

brokułami na każdą osobę należy przygotować 1 plaster schabu bez kości 1 różyczka brokuła 1-2 plastry sera żółtego dodatkowo: sól pieprz oregano 1 roztrzepane jajko bułka tarta olej do smażenia      Brokuły gotujemy w osolonej wodzie około 6 minut i studzimy. Każdy plaster schabu wkładamy do foliowego woreczka, cieniutko rozbijamy. Na deseczkę wykładamy mięso, posypujemy(...)oregano. Na każdym kotlecie układamy przekrojoną na pół różyczkę brokuła i plaster sera, składamy na pół (ma wyglądać jak duży pieróg), dobrze dociskamy brzegi, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na piękny, złoty kolor. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z jajkiem. 225

czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cząbru (ewentualnie tymianku lub majeranku) 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej 1 szczypta pieprzu bułka tarta do panierowania 0,75 litra oleju do smażenia      Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy surowe jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek, sól, cząber, obie papryki, pieprz(...)osiem części i każdą z nich rozpłaszczamy na spory placuszek, w środek wkładamy ugotowane, obrane jajko i szczelnie obkładamy je mięsem tworząc sporą kulę, którą obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż się pięknie zarumienią, wyławiamy i odsączamy na ręczniku papierowym.  Jest to bardzo uniwersalne danie, można je podać na ciepło na obiad

Rozpustne gotowanie
Kotlety schabowe z brokułami, papryką i jajkiem. 200

schabowe 1 jajko ugotowane na twardo 2 -3 płaty papryki konserwowej kilka ugotowanych różyczek brokuła 2-3 plastry dość pikantnego w smaku sera żółtego 2 surowe jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól pieprz papryka słodka      Kotlety schabowe cieniutko rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i szczyptą papryki słodkiej. Paprykę konserwową i ser żółty kroimy(...)ćwiartki. Na każdym kotlecie układamy ćwiartkę jajka, część papryki, sera i brokuła. Składamy na pół tworząc coś na wzór sporego pieroga, dociskamy krawędzie, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ja przed podaniem pokroiłam schabowego na cztery części i podałam go z ziemniaczkami i resztą brokuła i papryki konserwowej. Pycha

Rozpustne gotowanie
Kotlety schabowe z cebulą. 112

konserwową, i późny obiad gotowy. Składniki na kotlety schabowe z cebulą 4 kotlety schabowe 2 spore cebule 4 plastry żółtego sera majeranek sól pieprz 2 roztrzepane jajka bułka tarta olej(...)Cebule obieramy, kroimy w średnią kostkę i rumienimy na rozgrzanym oleju, posypujemy sporą szczyptą soli i studzimy. Kotlety rozbijamy, posypujemy majerankiem, solą, pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety, smażymy aż się ładnie zarumienią i odwracamy na drugą stronę. Teraz na tej usmażonej stronie każdego kotleta układamy 1/4 cebuli i plaster

Rozpustne gotowanie
Waniliowy jabłecznik z budyniem. 180

szklanki mąki tortowej 250g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu       Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem(...)zagotowujemy, a w reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.   Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki

Rozpustne gotowanie