tarta - 42848 przepisów (strona:1063/2857)

Kotlety z fasoli 123

Składniki: biała fasolka (1 puszka) czerwona cebula (1/2 szt.) bułka tarta (1/3 szklanki) mąka ziemniaczana (1 łyżka) margaryna (2 łyżki) olej lub oliwa do smażenia sól pieprz ostra przyprawa do grilla Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 4 kotlety Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski i smażymy na margarynie(...)trakcie smażenia kroimy. Fasolkę odcedzamy, przyprawiamy i bledujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy ją do fasoli. Wszystko mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Propozycja podania: z ziemniakami i sałatką

Weganka gotuje
Kotlety sojowe 146

Składniki: ziarna soi (1,5 szklanki suchych, czyli po namoczeniu 3 szklanki) cebula (1 szt. duża) czosnek (3 ząbki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) bułka tarta (1/4 szklanki) sól pieprz ziołowy przyprawa pikantna do grilla olej Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 (6 szt.) Przygotowanie: Soję zalewamy wodą i zostawiamy na 1 dzień żeby wchłonęła wodę i zmiękła(...)Dodajemy do niej usmażona cebulę i wyciśnięty czosnek. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.  Dosypujemy mąkę. Przyprawiamy i mieszamy.  Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.  Smażymy. Propozycja podania: ziemniaki pomidor z bazylią

Weganka gotuje
Kotlety z soczewicy z sosem pieczarkowo-słonecznikowym 174

Składniki: Kotlety: czerwona soczewica (1 szklanka) woda czosnek (4 ząbki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) bułka tarta (1/4 szklanki) sól pieprz ziołowy olej Sos: pieczarki (20 dag) cebula dymka (1 szt.) sos słonecznikowy  (4 łyżki) mleko owsiane (1/3 szklanki) sól pieprz ziołowy papryka oliwa z oliwek Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Kotlety: Soczewicę wsypujemy(...)wodę. Jeśli nie będzie miękka dodajemy jeszcze trochę wody. Do ugotowanej soczewicy dodajemy wyciśnięty czosnek i mąkę kukurydzianą. Przyprawiamy i mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Sos: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy na oliwie aż pieczarki się zarumienią. Przyprawiamy. Dodajemy sos słonecznikowy i smażymy mieszając. Stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy, aby uzyskać

Weganka gotuje
Kotlety z cieciorki z sosem pieczarkowo-kokosowym 158

Składniki: Kotlety: cieciorka (1 puszka 400 g) mąka kukurydziana (3 łyżki) sezam (4 łyżki) łuskane pestki dyni (2 łyżki) czosnek (1 ząbek) bułka tarta (1/2 szklanki) olej lub oliwa (do smażenia) Sos: pieczarki (15 dag) pestki dyni (1/3 szklanki) mleko kokosowe (1 szklanka) sól oliwa lub olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczb porcji: 3 Przygotowanie: Kotlety(...)zarumieni.  Cieciorkę mieszamy z sezamem i pestkami dyni. Dodajemy mąkę.  Jeśli ktoś ma ochotę może dodać ulubione przyprawy. Ja tego nie zrobiłam. Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy.  Sos: Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy. W trakcie smażenia solimy. Pestki dyni i 1/2 szklanki mleka kokosowego umieszczamy w naczyniu blendera. Mielimy aż powstanie jednolita masa. Masę

Weganka gotuje
Smażony patison 175

najprościej w świecie je usmażyłam ;) Można je wtedy zjeść jako dodatek do mięsa lub jako samodzielną przekąskę :) Znika ekspresowo... Smażony patison Składniki: młode patisony jajko mleko bułka tarta pieprz sól olej do smażenia  Przygotowanie:  Patisony myjemy i kroimy w plasterki. Jeśli mamy młode patisony nie musimy ich obierać(...)jeśli nasze patisony są już starsze, trzeba je obrać ;) Jajko rozkłócamy z mlekiem, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz. Plasterki patisona obtaczamy w jajku i w bułce tartej.  Smażymy na oleju na złoty kolor

Lawendowe Niebo
Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami 177

cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek sosu  pesto zielonego  250 ml śmietanki 30%  8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parę listków świeżej bazylii sól pieprz    Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki

Taste Therapy
Tarta z cukinią i kurczakiem 150

mnie ok. 3 mm. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną (ja dodałam jeszcze białko, które zostało podczas przygotowywania ciasta), doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej do smaku. Złożenie tarty: Na podpieczony spód wykładamy usmażonego kurczaka. Na kurczaku układamy pokrojoną w plastry cukinię. Całość zalewamy masą jajeczną i wierzch posypujemy żółtym serem. Pieczemy do zarumienienia - u mnie

psgotujemy
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 199

umyciu i osuszeniu powinniśmy je obtoczyć w bułce tartej - dzięki temu też zminimalizujemy ryzyko powstania zakalca, Formy, blaszki do pieczenia ciast zawsze należy wyłożyć papierem do wypieków/folią aluminiową, bądź po prostu posmarować tłuszczem (olejem lub margaryną) i posypać bułką tartą (chyba, że korzystamy z foremki z silikonu - wtedy ten punkt należy ominąć), Aby upiec gotową

psgotujemy
Kotlety z cukinii z kalarepką 353

zestarzały, czyli nie zawiązały nasion i daje się w nie lekko wbić paznokieć. Składniki : Kotlety gruba cukinia o wciąż miękkiej skórce sól pieprz ziołowy 2-3 jajka bułka tarta olej do smażenia Surówka kalarepka 3-4 łyżki jogurtu greckiego Kalarepkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię (ze skórą) pokroić na plastry(...)grubości 2-4 mm. Każdy plaster cukinii rozbić tłuczkiem. Doprawić cukinię, posypując solą i pieprzem ziołowym. Rozgrzać olej na patelni. Cukinię panierować z obu stron w jajku i bułce tartej. Smażyć kotlety z obu stron. Po usmażeniu kotlety odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. Do kalarepki dodać jogurt.Wymieszać. Podawać gorące kotlety z surówką z kalarepki

Weekendy w domu i ogrodzie
Piersi kurczaka nadziewane serem korycińskim i papryką marynowaną 240

kaszą kuskus Składniki: kotlet: - piersi z kurczaka - papryka marynowana - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) panierka: - jajko - sól, pieprz, suszona bazylia - bułka tarta dodatki: - kasza kuskus - sos pomidorowy lub paprykowy (u mnie słodko-pikantny sos chilli Tao-Tao) - ogórki konserwowe - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie:  Filety z kurczaka rozbijam. Na każdym(...)koryciński oraz paprykę marynowaną pociętą w dość cienkie paseczki. Mięso zawijam.  Roztrzepuję jajko z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii. Kurczaka maczam w jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na uprzednio rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony.   Podaję na ciepło z przygotowaną kaszą kuskus polaną sosem oraz z konserwowymi ogóreczkami

Kuchnia co dnia
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym 210

Kotlety ziemniaczane z serem i ogórkami chilli Składniki: kotlety: - gotowane ziemniaki (mogą być wczorajsze) - żółty ser - mąka pszenna - 1 jajko - sól, mielony pieprz czarny dodatki: - bułka tarta - olej rzepakowy(...)smażenia - ogórki konserwowe chilli - ketchup Przygotowanie: Ziemniaki duszę jeszcze raz. Łączę ze sobą wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrabiam. Formułuję z masy kotlety przypominające schabowe. Obtaczam je w bułce tarte i smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Podaję na ciepło z ketchupem i ogórkami konserwowymi chilli

Kuchnia co dnia
Kotlety z kaszy jaglanej i botwinki 163

pęczku koperku 1/2 pęczku natki pietruszki 1 cebula 3 duże ząbki  czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka cukru 2 jajka 4 płaskie łyżki bułki tartej olej sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia Wykonanie : Kasze jaglaną gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju razem z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Botwinkę drobno(...)dodajemy do cebuli i dusimy na wolnym ogniu ok 10 min.  Doprawiamy do smaku solą pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy bułkę tartą i formujemy w rękach burgery. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Przepis bierze udział w konkursie u   Alicji na blogu Wielki Apetyt

W kuchennej krainie
Kotleciki z zielonego groszku z kaszą bulghur 96

domu.  Kotleciki:  pół opakowania mrożonego groszku cebula jajko ząbek czosnku szklanka mąki sojowej łyżeczka proszku do pieczenia sól olej do smażenia rzepak bułka tarta  Sos pomidorowy: puszka pomidorów cebula kilka płatków papryczki chilli łyżeczka nasion kolendry łyżeczka kuminu zmielonego ząbek czosnku sól Kasza bulghur przygotowana według przepisu. Przygotowanie: ugotuj groszek(...)całość do miski, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj na jednolita masę. Jeśli będzie suche dolej ok pół szklanki wody. Formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Smaż. Sos: na gorący olej wsyp przyprawy krótko je smażąc aby wydobyły się aromaty. Wlej pomidory. Całość mieszaj i duś ok 10 min. Dopraw. Podawaj z kaszą

AZgotuj!
Wielkanocny żur dla bezmięsnych 112

prawdziwków jogurt lekki majeranek gotowane jaja na twardo sól Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy, dodaj kapelusze prawdziwków, wlej zakwas i mieszaj aby nie porobiły się kluski dodaj świeżo tarty chrzan, jogurt i mieszaj.  Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem.  Do misy żuru włóż jajo  i podawaj

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania