tarta - 42848 przepisów (strona:1056/2857)

Saszetki schabowe 148

porcje 4 kotlety schabowe 3  papryki (najlepiej po jednym kolorze) 5 dużych pieczarek 1 cebula olej do smażenia sół, pieprz do smaku  1 jajko  bułka tarta Wykonanie Kotlety porządnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem  Cebule,papryki pokroić w paski i podsmażyć ( tak aby lekko zmiękły ) Przełożyć do miski ( głębszego pojemnika ) Pieczarki pokroić i podsmażyć(...)miksujemy i przekładamy je do papryk. Dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Farsz kładziemy łyżką na kotlet i składamy go na pół , jak pieroga. Moczymy w jajku i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron . Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika 160 stopni na pół godziny

Eli Gotowanie
Cukinia faszerowana 124

Cukinia to jedna z moich ulubionych warzyw .Dodaje ją do zup, smarze z niej placuszki tarte, w cieście naleśnikowym, w całych płatach, faszeruje. To ostatnie lubię najbardziej i moja rodzinka też . Dodatkowo to szybka przekąska i lekka. W sam raz na lekką kolacje. Składniki 3 szt cukinij 15 dkg mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 cebula  1/2 szklanki(...)farsz gotowy . Cukinię wydrążam . rzucam na osoloną , gotującą  wodę , Po 3 do 5 minut ( zależy od grubości warzywa. ) Odsączam , posypuje pieprzem  i faszeruje , na wierzch posypuje bułką tartą i do piecyka na 200 stopni . Bułka  zrumieni się i można wyjmować . Zamiast kukurydzy można dodać pieczarki . W takim układzie pieczarki smarze razem z mięsem i cebulą

Eli Gotowanie
Fasolka szparagowa zawinięta w filet drobiowy 115

Skladniki  3 sztuki filetu z piersi kurczaka 3 plastry sera żółtego ( lub innego ale roztapialnego ) 20 dkg fasolki szparagowej ( ja miałam zieloną) sól,pieprz olej i bułka tarta do smażenia Wykonanie Fasolkę myję czyszczę z końcówek  i wrzucam do osolonej ,gotującej(...)się wody na 5 minut. Filety delikatnie rozbijam , oprószam solą i pieprzem . Na każdy drobiowy placek kladę plaster sera i po kolka strąków ugotowanej fasoli. Zawijam , obtaczam w bułce tartej i smażę , po 3 minuty z każdej strony( na okrągło

Eli Gotowanie
Zrazy gryczane 184

zwykła , ja dałam pekińską) 1 łyzka bułki tartej sól,pieprz do smaku 1 szklanka mąki  2 jajka Wykonanie Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę . Cebulę kroję i smażę na rozgrzanej patelni . Do cebuli dodaje odcedzone i pokrojone grzyby z kapustą . Farsz mieszam doprawiam solą i pieprzem ,dodaje bułkę tartą i jeszcze raz dokładnie mieszam

Eli Gotowanie
Bułkowy kotlet 155

tylko dodatki . Historia teko kotleta jest bardzo banalna , są to resztki po smażeniu schabowych , proste ,no nie? Po smażeniu tradycyjnych naszych schabowych prawie zawsze zostaje jajko i bułka tarta . wystarczy to wymieszać szczyptę dosolić i usmażyć . kotlet gotowy. dzieciaki(...)uwielbiają. U mnie on się przerodził w samodzielne danie , które robie w różnych ze tak powiem odsłonach.  Dzisiaj było to śniadanie Składniki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 szklanki mleka sól, pieprz tłuszcz do smażenia mała cebula lub 1/2 większej 1 większa pieczarka 1/4 papryki czerwonej Wykonanie  jajko rozbijam z mlekiem ,doprawiam i dodaje bułkę . Mieszam

Eli Gotowanie
Filet indyka faserowany 151

również sporo , ale obiad znika w kilka chwil i nikt nie marudzi . Skladniki filet z indyka filet z kurczaka 1/2 kg bobu (miałam mrożony) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 mały słoiczek musztardy ostrej 1 łyżeczka masła 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka soli, 1/2 łyżki pieprzu łyżka majeranku olej do smażenia 1 łyżka sosu sojowego(...)osolonej wody wrzucam bób.   Krok 4 . czosnek i cebulę kroję w kawałki i podsmażam   Krok 5 . ugotowany bób obieram z łupin przekładam do miski dodaje jajko,bułkę tartą,cebulę z           czosnkiem,masło , łyżeczkę musztardy i pieprz ziołowy

Eli Gotowanie
Kapuściany kotlet 143

bułki tartej 1 jajko  1 cebula sól,pieprz. oliwa do smażenia Wykonanie Kapustę i 3 jajka gotuję . Po ugotowaniu w misce jajka rozgniatam widelcem, kapustę odsączam z wody ( mocno wygniatam) i kroję na drobno ,wrzucam do miski z jajkami  dodaję soli ok,1/2 łyżeczki i pieprzu o polowe mniej , następnie dodaje surowe jajko,bułkę tartą

Eli Gotowanie
Pierogi z kapustą i pieczarkami 174

cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyzeczki pieprzu ziolowego 1/2 łyżeczki zmielonego kminku( nie musi być ale ja go lubię) Wykonanie  Kapuste kroję i gotuję. Pieczarki i cebule kroje i podsmażam . Po ugotowaniu kapusty mocno ją wyciskam , dodaje podsmażone pieczarki i cebulę ,kminek,sól,pieprz. Dokladnie mieszam i dodaje bułkę tartą.Jeszcze

Eli Gotowanie
Filet faszerowany pieczarkami i papryką 189

pieczarek postanowiłam na obiad zrobić filet drobiowy na faszerować pastą pieczarkowa i pieczona papryka . Składniki 2 filety drobiowe 15 pieczarek średnich 2 duże cebule 2 papryki czerwone 1 łyżka tartej bułki sól, pieprz do smaku Wykonanie Filet powiększyć , czyli przekroić go wzdłuż na pół ale nie całkiem przecinając , rozłożyć ( tak jak książkę) lekko rozbić , posolić i popieprzyć , odstawić(...)rozkroić oczyścić z nasion ,umyć i położyć do rozgrzanego piekarnika .pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości , następnie zmiksować je na pastę , doprawić solą i pieprzem ,dodać bułkę tartą, dokladnie wymieszać.Jesli papryka upiekła się , nalezy ją wyjąć obrać ze skórki ( nie koniecznie) pokroić w paski ,dodać do masy pieczarkowej i jeszcze raz wymieszać . Farsz wyłozyć

Eli Gotowanie
Zawijaski 140

Składniki  7 szt naleśników  7 plastrów sera żółtego 7 plasterków wędliny ( obojętne jakiej i ilość może być różna) jajko  bułka tarta oliwa do smażenia  Wykonanie Krok 1 . Na naleśnika położyć plaster sera i plaster wędliny. Zwinąć go dość ściśle. Krok(...)Zwinięty naleśnik pokroić w poprzek (powstaną krążki) Grubość krążka ok 1 cm.  Krok 3 . Jajo rozkłócić na talerzyku  . Moczyć krążek naleśnikowy w jajku a potem w bułce tartej. Krok 4 . Krążki kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej  strony do zrumienienia. Podać można z surówką , sałatą , keczupem lub same

Eli Gotowanie
Zrazy z mielonej wieprzowiny. 157

Krótko mówiąc do koloru do wyboru . Dzisiaj chciałabym przedstawić mielone mięso z przemyconym brokułem . Składniki 6 szt 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynki) 1/2 brokuła 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wkładka 6 ogórków kiszonych ( jeśli są grube to 3 szt)  2 serki  topione(...)Wykonanie Krok 1 .  Umyte i osuszone mięso pokroić w kawałki  i zmielić  razem z brokułem cebula czosnkiem. Krok 2 . Do masy dodać sól , pieprz , jajko , bułkę tartą . Dokładnie wymieszać . Krok 3 . Ogórki osuszyć ,jeśli są grube to przekroić na połówki. Serki pokroić w plasterki  Krok 4 . Nabierać masę mięsną ( tak jak na kotlet mielony

Eli Gotowanie
Dorsz pod chrupiącą pierzynką 168

porcje 1 dorsz lub 2 gotowe filety 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki orzeszków ziemnych sól,pieprz do smaku 3 łyżki oleju bazyliowego Wykonanie   Krok 1   Rybę umyć ,wysuszyć ,wyfiletować. Podzielić na cztery kawałki . Posypać solą i pieprzem Krok 2   Orzeszki zemleć .dodać bułkę tartą 1/4  łyżeczki   soli i pieprzu . Wymieszać

Eli Gotowanie
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 172

trzy nasze ulubiona, a zacznę od kapusty z grzybami. Pierogi z kapustą i grzybami  1kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów lub świeżych pieczarek 1 duża cebula bułka tarta 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dzień wcześniej odcisnąć i podgotować kapustę, namoczyć suszone, drobno(...)pokroić i podgotować grzyby. Cebulę poszatkować i zeszklić na patelni. Wszystko razem wrzucić do garnka i dusić przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dosypać trochę bułki tartej, żeby pochłonęła wodę, ilość zależy od tego jak wilgotny wyszedł farsz, może się też okazać, że zupełnie nie będzie konieczna, to już niestety muszę pozostawić do oceny kucharki :) Farsz

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pasztet z cukinii 114

pasztetów i bardzo smaczna Składniki: - 1 kg cukinii - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczarek - 1 łyżka masła - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - 3 jajka - 140 g bułki tartej - 100 g żółtego sera - sól, pieprz - szczypta chili Forma keksówka o wymiarach 30×10 cm. Na maśle podsmażamy cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem. Do tego dodajemy obrane(...)czasie odciskamy wodę. Do cukinii i marchewki dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty starty na tarce oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Wsypujemy po trochu bułkę tartą i mieszamy. Na koniec ubijamy z białek pianę i delikatnie mieszamy z masą cukiniową żeby ją napowietrzyć. Gotową masę przekładamy do keksówki którą wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania