pieczenia Warstwa jabłkowa: 2-3 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu ok. 1/3 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie można dać mniej) 3-4 czubate łyżki bułki tartej Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ja na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą cześć zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem(...)misie, dodajemy cynamon i cukier. Dokładnie, ale delikatnie, mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (która wchłonie nadmiar soku z jabłek) i układamy plasterki jabłek. Starajmy się, aby ułożone były płasko, jedne na drugich, wówczas jabłka lepiej i ściślej ułożą się podczas pieczenia
MyCookBook.plnikogo kto by ich nie lubił ;) Na 10 krokietów potrzebujemy: 10 naleśników - przepis klik 0,5 kg pieczarek 40 dkg startego żółtego sera 1 łyżka masła olej bułkę tartą 2 jajka oregano sól i pieprz Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem . Smażymy. Pod koniec dodajemy oregano, sól oraz pieprz. Odstawiamy(...)ostygnięcia . Przygotowujemy naleśniki - klik Następnie starty ser mieszamy z pieczarkami. Gotowy farsz dzielimy na porcje i zawijamy w naleśnik . Tak przygotowane "zawijańce" obtaczamy w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Polecam jeść prosto zdjęte z patelni, kiedy ser jest roztopiony i pięknie się ciągnie. Zachęcam do podawania
Kolejny blog o gotowaniuszklanki ugotowanej i przestygniętej soczewicy 1 marchewka ząbek czosnku 150 g suszonych pomidorów sól morska, pieprz czarny ok +- 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Soczewica powinna być zimna ( ciepła spowoduję, że nie będą się sklejać ). Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tartce o grubych oczkach razem(...)czosnkiem. Pomidory pokroić drobno w kostkę. Dodać do soczewicy, doprawić przyprawami. Konsystencja powinna być taka jak na tradycyjne mielone. W sytuacji kiedy będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z PIECZONYMI BATATAMI oraz BURACZKAMI
pieprzny smaczekmanny 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy lub waniliowy Podobno mielonego maku nie trzeba gotować, ja jednak zalałam swój ok szklanką wrzątku i poczekałam aż wchłonął wodę. Białka ubiłam na sztywna pianę. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę,a następnie wymieszałam z makiem, kaszą, proszkiem i bułką tartą. Na koniec delikatnie
Cynamonowe szczęścieokoło 800g cebula, 1 duża sztuka marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1 malutka sztuka papryka czerwona, 1 sztuka cukinia, 1 mała sztuka jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierki margaryna lub olej, do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filet myjemy, osuszamy i kroimy tak aby powstały 4 plastry. Rozbijamy mięso na kotlety, solimy i pieprzymy. Marchewkę, pietruszkę(...)folii zawiązujemy w supełki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy zawinięte w folię rolady i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Wyciągamy z wody, studzimy. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor
Gotowanie moimi oczamiSkładniki sznycel z piersi indyka, 4 szt czosnek, 3 ząbki szpinak mrożony, 1/2 opak ser feta, 1/2 opak jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierowania olej, do smażenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż odparuje cała woda. Doprawiamy(...)solą, pieprzem i gałką. Sznycle cieniutko rozbijamy, solimy i pieprzymy. Nakładamy warstwę szpinaku, na wierzch układamy paseczki fety. Zwijamy mięso na połowę i panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na odrobinie oleju po 5 minut z każdej strony na złoty kolor
Gotowanie moimi oczamiSkładniki sznycle z indyka, 5 szt ser żółty, 5 plasterków masełko ziołowe, 5 łyżeczek jajko, 1szt bułka tarta sól, pieprz olej(...)smażenia Przygotowanie Sznycle cieniutko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym układamy plasterek sera i łyżeczkę masełka ziołowego. Zwijamy mięso tworząc małe roladki. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju, początkowo na dużym ogniu, później zmniejszamy i dopiekamy jeszcze przez 7-10 minut, aby roladki przeszły
Gotowanie moimi oczamiszkl jajka, 2 szt sól, szczypta Składniki na farsz ziemniaki, 1kg ser twaróg, 600g cebula, 1 szt sól, pieprz masło, 1 łyżka Składniki na panierkę bułka tarta jajka, 2 szt sól, pieprz Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy, smażymy cienkie naleśniki na dużej patelni skropionej olejem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy(...)maśle. Ser wraz z ziemniakami mielimy w maszynce, dodajemy cebulkę i mocno doprawiamy. Nakładamy po dwie łyżki farszu na każdy naleśnik, zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju z każdej strony
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ziemniaki ugotowane, 1kg cebula, 1 szt jajko, 1 szt mąka pszenna, 1/2 szkl sól, pieprz bułka tarta lub mąka, do panierowania olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na odrobinie(...)oleju. Ziemniaki tłuczemy lub mielimy w maszynce. Dodajemy cebulkę, jajko, sól i pieprz, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Z ciasto formujemy kotleciki dowolnej wielkości, panierujemy w bułce tartej lub w mącę. Smażymy na oleju z każdej strony, aż zrobią się rumiane
Gotowanie moimi oczamikubki ugotowanego makaronu spagetti 2 jajka 15 dag kiełbasy szynkowej pół szklanki otrębów pszennych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cebula do panierowania : 2 jajka mąka bułka tarta Sposób wykonania(...)makaron i kiełbasę pokrój na drobno, cebulę w drobną kostkę, dodaj przyprawy, otręby pszenne , jajka i przecier pomidorowy, wymieszaj. Formuj małe kotleciki, panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor
Darcia w kuchniugotowane ziemniaki , 6 szt jajka , 1 szt cebula , 100 gram mąka pszenna , 2 łyżki mąka ziemniaczana , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smażenia olej , do panierowania bułka tarta , 1 łyżka majonez Sposób wykonania: Farsz: 4 jajka ugotować na twardo , przestudzić , pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i łyżką majonezu. Ciasto: Ziemniaki obrać, ugotować wystudzić. Zmielić przez(...)rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną, złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano. Można podawać z sosem
Darcia w kuchniSkładniki: kanie jajka bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Sposób(...)wykonania: Kanie oczyścić, większe przekroić na pół i umyć pod bieżącą wodą. Osączyć. Posypać solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu
Darcia w kuchniSkładniki: małe twarde kapelusze podgrzybków jajko bułka tarta mąka olej(...)smażenia Sposób wykonania: Wybrać małe twarde kapelusze podgrzybków. Oczyścić umyć, osuszyć oprószyć solą od spodu. Jajko rozkłócić. Podgrzybki panierować najpierw w mące , potem w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu z 2 stron
Darcia w kuchniserem i korniszonem. Składniki: 3 plastry schabu 3 plastry szynki 3 plastry sera żółtego 3 plastry ogórka korniszon sól i pieprz do smaku jajko, mąka i, bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: Kotlety schabowe rozbić(...)oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek schabu położyć plaster szynki, ser żółty i plaster ogórka. Złożyć na pół i dobrze ścisnąć. Panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rumiano. Można podawać polane kethupem
Darcia w kuchniłyżki bułki tartej kurki świeże lub w słoiku (dałam 0,5 l ) sól,pieprz,wegeta mała śmietana mąka masło do smażenia 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Z kurczaka wyciągnęłam kości, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce. Do mięska dodałam przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszałam
Darcia w kuchni