użycia mąki. Podane proporcje wystarczają na przygotowanie 18 muffinów. Składniki: 1 duży kalafior 250 g półtłustego twarogu 1 cebula 1 łyżka masła 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżeczki czerwonego pesto 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i zmielić(...)masy z kalafiora i twarogu dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Formę na muffiny przetrzeć ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem (lub spryskać olejem w sprayu). Dno lekko wysypać bułką tartą. Masę łyżką przełożyć do gniazd foremki (do wysokości górnej krawędzi). Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut. Salsa pomidorowa Składniki: 4 duże pomidory 8 oliwek
Trzeci talerzcukinia 2 marchewki 1 duża młoda cebula 2 ząbki czosnku garść poszatkowanego koperku 2 jajka 4 łyżki śmietany 12 % 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól pieprz papryka wędzona łosoś wędzony olej do smażenia Wykonanie: Cukinię wymyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na około 30 minut. W między(...)przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać. Po 30 minutach dobrze odcisnąć cukinię, dodać koper, czosnek, marchew i cebulę- dokładnie wymieszać. Do jarzyn dodać jajka, śmietanę, mąkę oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na sam koniec doprawić pieprzem, solą i sporą porcją papryki wędzonej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć placki na złoto z obu stron. Podawać z plastrami wędzonego
Krakowskie smaki AniNormal 0 21 Makaron razowy – 400 g Papryka czerwona – 2 szt Cebula – 3 szt Brokuł Wędlina – 30 dag Ser żółty tarty Oliwa – 2-3 łyżki Sól Pieprz Papryka Zioła prowansalskie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć. Cebulę obrać, posiekać , wrzucić na rozgrzaną oliwę, paprykę oczyścić, opłukać, powycinać foremkami, wrzucić do cebuli, z wędliny też powycinać foremkami(...)Brokuł oczyścić i ugotować, odsączyć. Na patelni doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami, dodać makaron, wymieszać delikatnie, chwilę poddusić, dołożyć brokuły. Rozłożyć na talerze i posypać tartym żółtym serem. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie" Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy. Produkty zbożowe
Camilla w kuchniczas poświęcony na jego wykonanie. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu(...)odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Miód i pieprzPrzepis na pysznego klopsa faszerowanego faszerowaną cukinią ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 100 g mozzarelli 1 średnia cukinia 1/2 papryczki chilli 3 listki bazylii sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i wydrążamy łyżeczką. Mozzarellę(...)drobno siekamy. Mozzarellę mieszamy z papryczką i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem; faszerujemy cukinię, mocno dociskając. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsa. Na nie kładziemy cukinię, wykładamy resztę mięsa i dokładnie oblepiamy. Papier do pieczenia zawijamy
My Culinary Artpieczenia 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego, białego cukru 1 saszetka rumowego cappuccino 2 lyżeczki bułki tartej Przygotowanie: Ciasto piekłam w foremce "keksówce". Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccino oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów, możemy podać z lodami waniliowymi
Moja smaczna kuchniabyło. Składniki 4 dojrzałe pomidory 1 szklanka ugotowanego ryżu 250 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki masła 1/2 szklanki startego żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Z pomidorów ściąć górną część i łyżeczką wydrążyć miąższ i pestki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę posiekaną w drobną(...)smażyć aż odparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Usmażone pieczarki wymieszać z ugotowanym ryżem. Ponownie doprawić. Farsz nałożyć do wydrążonych pomidorów, ubijając łyżeczką, aby dokładnie wypełnił pomidora. Bułkę tartą , sól i 2 łyżki masła ucieramy na gładko i nakładamy równe porcje na wierzch każdego pomidora a następnie posypujemy startym serem. Sok oraz pestki, które zostały wydrążone
O kuchni z uczuciemsurowe jajka 3 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 1 cebula sól pieprz mąka kukurydziana do panierowania tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Ugotowane ostudzone jajka ścieramy na tarce warzywnej. Dodajemy surowe jajka, starty żółty ser, ostudzoną cebulę, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy
na moim stole...Składniki: 40 dag filetów drobiowych, 1 czerstwa bułka, ½ szklanki mleka, 8 dag masła, 1 jajko, 1 żółtko jaja, 5 dag śmietany, sól do smaku, pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Bułkę namoczyć(...)mleku i odcisnąć. Mięso zmielić, dodać bułkę, żółtko, śmietanę, 3 dag masła i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę, formować sznycelki, obtaczać w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniacebula 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1/2 dużej żółtej papryki 2 duże pomidory (malinowe) 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g tartej mozzarelli słodka papryka w proszku zioła prowansalskie sól morska świeżo mielony pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy, odkrawamy końce i przecinamy wzdłuż na połowy. Za pomocą łyżki wydrążamy(...)koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami i papryką i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dusimy razem przez 10-15 minut. Cukinie oprószamy pieprzem i słodką papryką. Nadziewamy gotowym farszem, posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, podlewając niewielką ilością wody. Pieczemy przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 kubek zielonej soczewicy 1/4 papryki 1/2 cebuli 1 garści świeżej rukoli 1 garść świeżej natki pietruszki 1 łyżkę bułki tartej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki sezamu 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżeczka musztardy Przyprawy: 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki(...)miski. 4. Kroimy paprykę na drobną kosteczkę, rukolę i natkę pietruszki siekamy. Całość dodajemy do reszty. 5. Ugotowaną soczewicę dodajemy do naszej masy. Wsypujemy przyprawy, bułkę tartą, mąki i odrobinę musztardy. Całość ugniatamy widelcem, dokładnie mieszając. Możemy sobie pomóc również rękami. Jeżeli mamy czas warto odstawić przygotowaną masę do lodówki na 2 godzinki (wtedy smaki fajnie
Bananowe Poleuszkodzić, najlepiej drewnianą łyżką. Gotujemy je na wolnym ogniu, 3 minuty od czasu aż wypłyną na powierzchnię. Odcedźcie już ugotowane i ugotujcie kolejne. Knedle tradycyjnie podajemy z bułką tartą zrumienioną na maśle. Ta ilość to dwa bardzo syte obiady dla dwóch dorosłych osób, z małą dokładką. I o ile za knedlami ze śliwką nie przepadam, tak morelowe knedle(...)szklanka na zapas i do podsypywania ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 cukierków ‘krówka’, przekrojonych na pół 2 jajka rozmiaru M 3 łyżki masła łyżka bułki tartej
Karo in the Kitchen