pyszne, ale wyczuwalny jest smak cebuli i nie każdemu to może odpowiadać. Składniki: - 500 g schabowego bez kości - 2 cebule - 750 ml mleka - mąka - jajko - bułka tarta - sól - pieprz - smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na grubsze kotlety, rozbijamy tłuczkiem. Cebulę kroimy. Na dno miski układamy część cebuli na nią dajemy jeden kotlet, ponownie(...)odkładamy do lodówki na ok. 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy kotlety i odciskamy z nadmiaru mleka. przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Życzę smacznego
Kulinarne życiegustu. A i ja nie pogardziłam ;) Składniki: Na ok 30 sztuk: 750ml wody 1/3 łyżeczki soli 3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej Ponadto: 1 małe jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia cukier kryształ do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Odmierzoną ilość wody delikatnie solimy i zagotowujemy. Kaszę zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Wlewamy ją na gotującą(...)chłodnym miejscu do zastygnięcia. Z twardej kaszki wycinamy foremką kształtne kluseczki. Pozostałą kaszę ponownie zlepiamy i wałkujemy- aż do całkowitego wykorzystania. 2. Kluseczki panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem kryształem. Kluseczki najlepiej podać od razu na ciepło. Zamiast cukru można użyć ulubionego dżemu
Kuchnia w czekoladzieniezapomniany smak smażonego sera. Dzisiaj na talerzach gości on, jedyny i niepowtarzalny – smažený sýr Zapraszamy! 50 min 2 os. składniki: 1 kostka żółtego sera 1 jajko bułka tarta żurawina 6-7 ziemniaków papryka słodka papryka ostra tymianek rozmaryn sól i pieprz oliwa z oliwek wykonanie: Obieramy ziemniaki i kroimy w połówki lub ćwiartki, według uznania. Wstawiamy(...)piekarnika i pieczemy przez ok. 45-55 min w 200 stopniach. Żółty ser kroimy na plastry o grubości ok 1,5 cm. Maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Później raz jeszcze w jajku i w bułce. Smażymy pod przykryciem przez kilka minut, każdą ze stron. Świetnie smakuje podany z żurawiną SMACZNEGO Marcin
Ania i Marcin gotująpietruszka (korzeń) Kawałek selera (korzeń) 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki octu 10% Sól Pieprz 300 g boczku wędzonego 1,5 cebuli Natka pietruszki(...)wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągamy i kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z posiekaną połową cebuli, jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki. Wkładamy je do wywaru. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Połowę przekładamy do zupy. Dokładamy
VioletoweKucharzeniepieczarki aromat. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Filet z kurczaka, dowolna ilość ( ja miałam 1 pojedynczy, duży ) Kawałek cukinii Kilka pieczarek Kawałek fety Sól Pieprz Mąka Jajko Bułka tarta olej Wykonanie: Fileta kroimy na plastry ( ja zrobiłam trzy ). Delikatnie rozbijamy pod folią tak aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem ( można użyć również vegety ). Cukinię kroimy(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na filecie. Dodajemy trochę sera fety. Fileta składamy ( na płasko ). Obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni z obu stron. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewymąkę rozcierając palcami. Dodać żółtko i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować lekko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Wierzch ciasta ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Piec spód około(...)pozostawić do ostygnięcia. Farsz: 450 g świeżych liści szpinaku 200 g czerwonej soczewicy 85 g suszonych pomidorów z zalewy 2 duże ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 50 g tartego żółtego sera typu cheddar, radamer sól, pieprz 2 łyżeczki mielonego kminku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki oleju 3 jajka 200 g jogurtu greckiego naturalnego
maniapieczenianiestety moje dzieci nie. Postanowiłam trochę przemycić do posiłku, aby nie wyczuły co jedzą. Udało się kotlety kalafiorowe zjedzone. Składniki: kalafior (może być mrożony) 1 jajko bułka tarta 1 duża cebula natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, następnie ostudzonego rozgnieść widelcem. Cebulę(...)posiekać i zeszklić na oleju lub surową zetrzeć na tarce. Jeśli dodamy surową posiekaną będzie twardawa, wyczuwalna w kotletach. Do rozgniecionego kalafiora dodać cebulę, jajko, przyprawy, natkę i bułki tartej tyle, aby było można formować kotlety. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce i smażyć na oleju na rumiano. Można podawać z ulubioną surówką. Smacznego
talerz przyjemnościpyszne dania...wystarczą tylko chęci. Składniki: 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 30 dag startego sera żółtego 20 dag wędzonego boczku 2-3 jajka mąka pszenna,bułka tarta sól,pieprz Filety umyć,wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół),delikatnie rozbić i doprawić pieprzem.Jeśli wędzony boczek jest słony filetów(...)lepiej nie solić.Boczek pokroić w kostkę,stopić,wystudzić.Dodać starty ser,doprawić do smaku.Na każdy plaster nałożyć farsz,zawinąć i uformować kształt kuli.Panierować w mące,jajku i tartej bułce.Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika na ok 20 min w 160stC. Boczek
Niespełnione zdolności kulinarneplacki tortilla Farsz: 180-200g kremowego serka czosnkowego (może być inny smak) wędlina/mięso/ew. ryba (ilość wg gustu; użyłam pieczonego schabu Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta sezam olej sól, pieprz Jajko rozmieszać mikserem z odrobiną(...)soli i pieprzu. Placki posmarować serkiem, ułożyć wędlinę, ew. rybę (ilość wg gustu, podsmażyłam kawałki pieczonego schabu) i zwinąć w rulony. Całość obtoczyć w jajku i kolejno w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Krokiety fajnie się komponują ze świeżymi warzywami
Di gotujekiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów. 2. Cukinię, kiełbasę oraz cebulę kroimy w plastry, dość grube, aby dobrze trzymały się
Szefowa kuchnidoskonała propozycja obiadowa lub gorąca przekąska. Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 70 – 80g masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi opłukać, osuszyć i rozbić na kotlety. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przecisną przez praskę(...)masło pokrojone w bardzo cienkie plasterki, a na nim równomiernie rozsypać czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Kotlety zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor równomiernie ze wszystkich stron w głębokim oleju ( w trakcie smażenia roladki obracać
Nie tylko w kuchnirodzynek, 2 jajka, 2 łyżeczki bułki tartej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję do garnka, zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na 8-10 minut. Po tym czasie kaszę mieszam. 2. Banana obieram i kroję w kostkę. Do kaszy kuskus dodaję banana, rodzynki, jajka, bułkę tartą oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki 1 kg drobiowych wątróbek 3 łyżki smalcu gęsiego 6 jaj 250 ml słodkiej śmietany 36% 2 cebule 80 g suszonych śliwek 1 kieliszek koniaku 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Owoce śliwek zalewamy koniakiem i odstawiamy na trzydzieści minut. Ustawiamy garnek na palniku, rozgrzewamy w nim dwie łyżki smalcu, wrzucamy(...)zmielonych składników dodajemy jajka, wymoczone w alkoholu śliwki, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Blaszaną Formę smarujemy ostatnią łyżką smalcu, posypujemy bułką tartą i przekładamy do niej masę, wypełniając formę max.do 3/4 wysokość formy( mój pasztet wypełnił formę 12 na 35 cm). Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni
Miód i pieprzstarego zeszytu. 1/2 kg solonych płatów śledziowych 1/2 kg mięsa wieprzowego np. karkówki lub łopatki 1/2 kg mięsa wołowego 1 jajko 1łyżka mąki ziemniaczanej pieprz, bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu 10% 2 średnie cebule (pokroić w piórka) 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli 3 listki laurowe 3 kulki(...)zalewy. Przestudzić. Płaty śledziowe lekko wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć. Zmielić razem śledzie i mięso. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawić pieprzem. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, panierować w bułce tartej, smażyć na oleju. Usmażone kulki wrzucić do zalewy, po czym schłodzić. Pozostawić w lodówce na kilka godzin lub do następnego dnia
Praktyczna plprostego ale smacznego. Składniki: 2 piersi z kurczaka 300 g pieczarek 0,5 mniejszej cebuli 150 g żółtego sera sól pieprz Do panierowania: jajko mąka pszenna bułka tarta Do smażenia: olej rzepakowy Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić. Pieczarki przepłukać pod pierzącą wodą. Większe pieczarki przekroić na 2 lub 4 części i pokroić w cienkie plasterki(...)dwoma kawałkami foli spożywczej, żeby nie pryskało po kuchni. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem. Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano. Na wierzchu kotletów ułożyć pieczarki, posypać startym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około
Ala piecze i gotuje