nadzienie; 1 litr suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki oleju nierafinowanego ciasto; 500 g mąki 1 jajko 1 szkl wody 1 łyżka cukru szczypta soli 10 g drożdży olej do smażenia na głębokim tłuszczu Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie , następnie ugotować (ok 15 min) odcedzić, wystudzić i posiekać drobno, cebulę również posiekać(...)drobną kosteczkę. Przełożyć cebulę na patelnię podlać 2-3 łyżkami oleju i przyrumienić, dodać grzyby i przyprawić do smaku, poddusić kilka minut, wystudzić nadzienie, dodać bułkę tartą, wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko, wodę wymieszać z cukrem i drożdżami dodać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do podrośnięcia, Wałkować cienko i lepić uszka
Gotowanie jest łatwezwykłe lub suszone- 500gram cebula - 150 gram pieprz- 2 łyżeczki sól - 4 łyżeczki Mleko- szklanka 330ml jajka-5 szt mąka 0,5 kg olej - 400ml bułka tarta- 400gram Sposób przygotowania; Gotujemy grzyby do miękkości , kapustę obmywamy i gotujemy . Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody i kroimy drobno oraz cebulkę(...)naleśniki; mieszamy 2 jajka , mleko, mąkę, 1 łyżeczka soli i olej 200ml na gładkie ciasto Smażymy na patelni naleśniki. Nadziewamy Nasze naleśniki farszem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej Smażymy z dwóch stron Nasze krokiety
pichcisztosól pieprz pieprz ziołowy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko szczypta mięty szczypta majeranku szczypta oregano 1 łyżka kaparów Karpia oprawić , umyć, odciąć głowę (głowa i pozostałości przydadzą się na wywar do barszczyku). Ostrym i wąskim nożem odfiletować karpia , zdjąć skórę i zemleć w maszynce do mięsa. Dodać bułkę tartą, kapary, jajko i przyprawy, dobrze wyrobić masę
Gotowanie jest łatwekuleczek dodawać mąki. Składniki - proporcje na 3-4 osoby 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być, te które zostały z wczorajszego obiadu) 4-6 ząbków czosnku 2 jajka bułka tarta do panierowania podsmażona na złoty kolor cebulka lub ulubione zioła - tymianek, rozmaryn, cząber albo świeży posiekany koperek opcjonalnie 3-4 łyżki stopionego masła lub około 0.5 szklanki mleka tłuszcz(...)Wszystko dokładnie wymieszać i ubić w zwartą gładką masę. Za pomocą łyżki do lodów, zwykłej łyżki stołowej albo ręcznie uformować kule lub półkule, obtoczyć je w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przygotowane w ten sposób ziemniaki będą świetnym dodatkiem do mięs i wszelkiego rodzaju dipów, a przy okazji nie marnujemy jedzenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazmielonego maku 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki orzechów włoskich około 15 suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 4 duże jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek(...)przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Masa serowa: Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Dodać budyń
Oryginalny smakwątróbki cielęcej, lub drobiowej 3-4 łyżki smalcu 600 g boczku wieprzowego 3 jajka 2-3 cebule 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki bułki tartej kieliszek koniaku sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Cielęcinę kroimy w dużą kostkę, posypujemy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Wieprzowy boczek kroimy w drobną kostkę(...)pianę, dodając do pasztetowej masy razem z kieliszkiem koniaku. Całość jeszcze raz delikatnie mieszamy, a następnie napełniamy pasztetem podłużną blaszaną f ormę, wcześniej wysmarowaną pozostałym smalcem i posypaną bułką tartą. Masę układamy w foremce do 4/5 wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem foremki 12 na 35 cm). Kilkukrotnie uderzamy napełnioną foremką w blat stołu
Miód i pieprzszklanki ugotowanej kaszy bulgur 1 jajko szczypta soli i pieprzu 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Filet z karpia mielimy np. w malakserze. Suszone owoce i miętę drobno siekamy. W misce mieszamy posiekane owoce, miętę, mielonego karpia, ugotowaną kaszę bulgur, jajko, bułkę tartą, szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy z niej niewielkie klopsiki
Mango Papajagrzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia Grzyby namoczyć,następnie ugotować , odcedzić i pokroić.Kapustę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.Cebulę pokroić i zeszklić na oleju do miękkości.Dodać bułkę tartą i d oprawić
Moje domowe kucharzeniepieczenia 1 łyżeczka Farsz: 1 kg kapusty kiszonej grzybki suszone 1 garść przecier pomidorowy 1 łyżka olej do duszenia sól, pieprz Dodatkowo: jajka 2 szt bułka tarta jako panierka Wykonanie ciasta naleśnikowego : Do miski wlewamy wodę, mleko dodajemy jaja,proszek do pieczenia. Miksujemy( ciasto ma być lejące ). Smażymy naleśniki dosyć cieniutkie. Wykonanie farszu: Kapustkę wymoczoną kroimy(...)dodaje do kapusty. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaje przecier pomidorowy do smaku. Letni farsz kładę na naleśniki, zwijam. Każdy krokiet maczam w jaju i obtaczam w bułce tartej . Smażę z obu stron na rumiany kolor, podaje z barszczykiem czerwonym
Różowa kuchniacynamonie i miodzie. Nadają one potrawie wyjątkowego aromatu i smaku. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg filetów z dorsza sól pieprz sok z cytryny Panierka: 2 jajka mąka bułka tarta Do smażenia: 2 łyżki oleju 2 łyżki klarowanego masła 4 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 6 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)Przygotowanie: Dorsza myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w 10 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy: obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle i oleju z obu stron. Na 2 łyżkach oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej starte na tarce marchewki i pietruszki.Wszystko razem
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: - ziemniaczki - ogórki kiszone - 10 jajek - natka pietruszki - czerstwa bułka - szklanka mleka - cebula - sól, pieprz Do panierki: - bułka tarta Moje kochane pociechy czasami marudzą więc chciałam jakoś urozmaicić im obiady. Zrobiłam więc kotlety z jajek. Szybko, mało brudzenia się i smacznie. Zakupy: 2,5 kg ziemniaków koszt(...)czym wstawiam na ok. 30 min do lodówki, żeby to trochę stężało. Po wyjęciu tego nastawiam ziemniaki do gotowania. Z tego tzw. ciasta formuję małe kotleciki, obtaczam w bułce tartej i na dobrze rozgrzanym oleju smażę. Ziemniaki chyba wszyscy wiedzą jak gotować, ja gotuję ok. 30 min ale najlepiej sprawdzić sobie widelcem czy są już gotowe. Po ugotowaniu
Tanio smacznie i prostospore sztuki) 400g mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy do smaku Farsz: 50-60g żółtego sera 1-2 garście zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: olej do smażenia Mięso, jajko i bułkę tartą dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Masę podzielić na 4 części. Z każdej
Di gotujejest idealna ale każdy może zrobić pod swój smak. składniki: 1,5 kg filetów rybnych, u mnie morszczuk sól, pieprz majeranek mąka do panierowania jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki cukru 2-3 duże cebule 4 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu(...)łyżka soli Filety osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Rozgrzać patelnię z olejem. Kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę wystudzić. Przygotować marynatę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy i zagotować. W międyczasie obrać cebulę i pokroić
Monia miesza i gotujejako przystawka lub dodatek do dania głównego. 400g świeżej brukselki 150g wędzonego boczku 2-3 łyżki masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej sól i pieprz Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, umyć i przekroić na połówki. Następnie zalać mlekiem i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, aby pozbyć się goryczy(...)utraci koloru). Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z drobno posiekaną cebulą. Wrzucić brukselkę i przemieszać. Po 5 minutach przecisnąć przez praskę czosnek, dodać masło i bułkę tartą. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło jako przystawkę lub dodatek do dania głównego
Di gotujekilogram płatów z karpia 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 1 szklanka bułki tartej Sól, pieprz 2-3 jajka mąka do obtoczenia olej do smażenia Sposób przygotowania: Płaty z karpia kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem, bułkę tartą mieszamy z suszoną natką pietruszki i koperkiem. Kawałki karpia obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku
Bajeczna Kuchnia