parze; mięso i ryby – m.in. chuda wołowina, cielęcina, królik, kurczak, indyk oraz dorsz, pstrąg, flądra i sandacz; tłuszcze w ograniczonych ilościach – masło, słodka śmietanka, oleje roślinne podawane na zimno; warzywa – gotowane ziemniaki lub ziemniaki w formie puree, marchew, buraki, szpinak, dynia, młoda fasolka szparagowa. Surowa zielona sałata, pomidor bez skórki, tarta marchewka; napoje – woda niegazowana, kompoty z dozwolonych
Słodkie okruszkipierś kurczaka marynowana w maślance Śledzie z pesto Ryba w sosie koperkowym Coleslaw z rzodkiewką Wrapy z kurczakiem i jarmużem Oszczędna babka na oleju Puree z brokuła – super zdrowe! Jak odświeżyć sałatę – sposób na zwiędłą sałatę Koktajl z kiełkami groszku zielonego Pasta kanapkowa awokado z jajkiem Jajka faszerowane awokado Pomysł na szpinak – przepisy Kotlety jaglane z czosnkiem niedźwiedzim Tarta
Dorota Smakujesmażę ok. 5 minut, mieszam. Dodaję posiekane piersi kurczaka, przyprawiam, smażę do gotowości mięsa (przykrywam pokrywką lub nie, od czasu do czasu mieszam, by równomiernie przesmażyć mięso). Wlewam jogurt grecki, wrzucam kukurydzę, mieszam, jeszcze chwilę smażę. Danie podaję z makaronem, dekoruję natką. Taki obiad na talerzu można posypać także tartym serem. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchnikotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej KOTLETY Z KALAFIORA PRZYGOTOWANIE: 60 minut Ilość porcji: 7-10 kotletów SKŁADNIKI: – 1 kalafior o wadze 1,5 do 1,8 kg – 2 jajka rozmiar L – 4-6 łyżek bułki tartej + dodatkowa do obtoczenia kotlecików – 1 ząbek czosnku
nietylkopasta.plkrokietów około ½ kg mięso z małego i gotowanego kurczaka 200 g brązowych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 100 g świeżego szpinaku 50 g masła do smażenia + 50 g do smażenia krokietów 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu sól do smaku 2 jajka + 50 g tartej bułki do panierki Mięso rozdrobnij w malakserze i przełóż
codojedzeniasałatka cezar z kurczakiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – makaron ze szpinakiem i łososiem mousaka Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 2 h Składniki: – 1 kg bakłażanów – 800 g ziemniaków – 80 ml oliwy z oliwek – 1 łyżeczka suszonego tymianku – sól, pieprz – bułka tarta Mięso
nietylkopasta.plprzez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, papryką i ziołami. Mieszamy, chwilę jeszcze dusimy, po czym powoli dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Nadal chwile dusimy na małym ogniu. Na samym końcu do sosu dorzucamy pokrojony drobno koperek. Wykładamy na talerz w dowolnej kolejności. Opcjonalnie można posypać odrobinę żółtym tartym serem. Smacznego
Justa próbuje gotowaćmnie dziś żółty ser. SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka dojrzały pomidor pokrojony w plastry cebulka pokrojona w krążki twardy starty ser (u mnie parmezan), ale zwykły da grubszą pierzynkę, świeżo i drobno pokrojony tymianek i rozmaryn (po 4 gałązki ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1-2 jajka bułka tarta masło klarowane do smażenia przyprawy: sól, pieprz, vegeta
Kuchnia Beatymięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 100 g koncentratu pomidorowego 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 1 paprykę pokrojoną tak jak cebulkę 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, słodką mielona paprykę, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej do smażenia Cebulkę podsmażamy aż zmięknie i trochę się przyrumieni
Ratunku obiadprzez 7-8 minut, co jakiś czas sos mieszając. Przekładamy zawartość patelni do formy do zapiekania, równomiernie rozkładamy na sosie podgotowane różyczki kalafiora. Lekko posypujemy je z wierzchu tartą bułką i całość wstawiamy do pieca. Pieczemy w 180⁰C na środkowej półce przez 15 minut. Wysuwamy blachę do pieczenia, kalafiora posypujemy pokruszonym serem feta. Przestawiamy formę poziom(...)idealnie wchłoną sos z talerza – wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Tak naszykowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety
Karo in the Kitchenkaszą czy ziemniakami. Polecam również przepis na kurczaka w sosie śmietanowo – porowym! ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety w sosie porowym: 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej) 1 jajko 1 kajzerka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej bułka tarta do obtoczenia klopsów 1 duży
Gotuj z PrezesemMasę mięsną starannie wyrabiamy z jajkiem i bułą namoczoną w mleku. Można dodać odrobinę śmietany lub majonezu. Z masy mięsnej formujemy zgrabne kotleciki i panierujemy w bułce tartej (u mnie mieszanka tartej bułki z panierką Panko). Ile smażyć kotlety mielone z indyka . Kotlety z indyka smażymy nieco krócej niż klasyczne mielone, mięso(...)mielonego, uformować zgrabne kotleciki i panierować w bułce tartej. Gotowe kotleciki smażyć na średnio gorącym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Kotlety przykryć i odstawić na kilka minut, aby soki w mięsie równomiernie się rozłożyły. Miłego gotowania! Inne przepisy na kotlety, które mogą Ci się spodobać: Kotlety siekane z kurczaka>>> Najlepszy kotlet schabowy
Moja Książka Kucharskadodatek do mielonych, roladek z kurczaka, udek z kurczaka, pieczonej karkówki, pieczonej szynki i wielu innych dań mięsnych. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Surówka Składniki na surówkę z kalarepy. 30 dkg jabłka (2 duże) 25 dkg kalarepy (obrana 1 duża sztuka) 1 duża cebula zielona 1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka 5 dużych
MeCookstrzeba chwilę potrzymać mięso. Czas: 15 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Przepisów na kurczaka teriyaki jest mnóstwo, ale ten przepis zapewnia doskonałą równowagę słodyczy i kwaskowości. Nie ma w nim przy tym grama cukru, który jest dość powszechnie dodawany do kurczaka teriyaki. Tzn. nie ma go w naszej wersji przepisu. W oryginale, który znaleźliśmy na blogu Natashaskitchen.com(...)minut. Później marynatę dodajemy do usmażonego mięsa i chwilę dusimy, żeby błyszczącą emulsją pokrył kurczaka. Jeśli chodzi o mięso, to standardowo kurczaka teriyaki robi się z udek, ale spokojnie możesz użyć innego mięsa. Kurczaka możesz też zastąpić np. polędwiczką z indyka. Składniki: 250 g kurczaka: udka bez kości polędwiczki, pierś Sezam do posypania Siekana natka pietruszki ½ opakowania makaronu ryżowego, udon
Niedzielny kucharzCałość dokładnie wymieszaj – przelej do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Jeśli nie masz aromatu cytrynowego, możesz dodać też sok z cytryny, tartą skórkę cytrynową, opakowanie budyniu cytrynowego lub kandyzowaną skórkę cytrynową. Babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub domowym lukrem (np. cytrynowym(...)Polecam Wam też inne dania z majonezem: – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z szynką i ananasem – Zapiekane piersi z kurczaka – Sałatka brokułowa z papryką – Jajka w majonezie
Kulinarne S.O.S.Całość dokładnie wymieszaj – przelej do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Jeśli nie masz aromatu cytrynowego, możesz dodać też sok z cytryny, tartą skórkę cytrynową, opakowanie budyniu cytrynowego lub kandyzowaną skórkę cytrynową. Babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub domowym lukrem (np. cytrynowym(...)Polecam Wam też inne dania z majonezem: – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z szynką i ananasem – Zapiekane piersi z kurczaka – Sałatka brokułowa z papryką – Jajka w majonezie
Kulinarny S.O.S.Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Mini burgery koreczki na dwa kęsy Przepis na zapiekanki z kaszy jaglanej Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 300 g kaszy jaglanej 2 jajka 250 g pieczarek 1 mały, zblanszowany brokuł 2 pomidory 150 g tartego sera 3 łyżki Suszone pomidory z czosnkiem
Kuchnia Bazyliisuszonej żurawiny 1 kg mięsa z udek kurczaka 150 g wędzonego boczku 200 g boczku surowego 100 g wątróbek drobiowych 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 gwiazdka anyżu 1 jajko, rozkłócone sól i pieprz 3-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Mięso (oprócz wątróbki)wkładamy do dużego garnka,razem(...)ostygło a do wywaru wrzucamy wątróbkę na ok 10 min.Odcedzam.jak wszystko trochę przestygnie ,obieram z kości i rozdrabniam wszystko (mięso bez kości,warzywa i wątróbkę)mikserem,dodajemy jajko,bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut ,odcedzamy,siekamy odrobinę żeby były mniejsze kawałeczki i mieszamy z naszą masą
Swojskie jedzonkoSmacznego już dziś! Składniki: pierś z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula 0,5 szklanki soczewicy zielonej ok. 4 szklanki (250 ml) wody – ewentualnie możecie dolać więcej 1 liść laurowy 3 ziela angielskie pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, vegeta i lubczyk – do smaku natka pietruszki tarty parmezan łyżka masła Przygotowanie: marchewkę i pietruszkę
Zasmakuj Kuchniznajoma udostępniła na fb filmik jak przygotować kurczaka po kujawsku. Postanowiłam przygotować takie danie na obiad. Wyszło całkiem smacznie. Polecam! Składniki: 4 udka - był dość duże więc przekroiłam je na pół sól, pieprz zioła prowansalskie słodka mielona papryka 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu bułka tarta Sposób przygotowania: 1. Umyte i osuszone udka natrzeć
Kuchnia domowa AniSmacznego już dziś! Składniki: pierś z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula 0,5 szklanki soczewicy zielonej ok. 4 szklanki (250 ml) wody - ewentualnie możecie dolać więcej 1 liść laurowy 3 ziela angielskie pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, vegeta i lubczyk - do smaku natka pietruszki tarty parmezan łyżka masła Przygotowanie: marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy
Zasmakuj Kuchnidodatki, następnie ciasno zwinięte, panierowane w jajku, bułce tartej i usmażone lub usmażone saute (soute) bez panierunku . Uwielbiam mięso, oraz jajecznicą , czemu by tego nie połączyć? Schab zwijany z jajecznicą i szpinakiem to idealne połączenie smakowe i wizualne po pokrojeniu w plastry. To pyszne połączenie, podobnie jak w roladkach z kurczaka z mozzarella i szynką szwarcwaldzką. Jak przygotować roladki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut. Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrabniamy i blendujemy (można zmielić lub użyć malaksera), dodajemy soczewicę i mieszamy. Następnie dodajemy marchewkę z cebulą – mieszamy. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprze, paprykami oraz majerankiem – dokładnie całość mieszamy. Foremki do pasztetu smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułka tartą – wypełniamy masą pasztetową i ugniatamy. Wierzch oprószamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipotrafię wyjaśnić dlaczego ta tarta kojarzy mi się z wiosną. Może dlatego, że jej kolory sprawiają, że robi się też kolorowo na sercu, zwłaszcza, że za oknami powoli robi się zielono i słonecznie :) W każdym razie posmakuje każdemu, kto lubi słonawy smak fety, połączony ze szpinakiem, kurczakiem i kukurydzą. Składniki: duży płat ciasta francuskiego (375g) duża pierś
ChilliJemy