roku. W zamrażalniku mam specjalny pojemnik, do którego zbieram na bieżąco pozostałości obiadowe np. mięso z gotowania zupy, na które nikt w danym dniu nie ma ochoty, kawałki pieczonego kurczaka, czy grillowanego karczku, kiełbasy, której podałam za dużo itp. od razu mrożę, póki świeże, kiedy nazbiera się większa ilość jest jak znalazł. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 25x12(...)śmietany 18% lub 200 ml wywaru/sosu z pieczonego mięsa - łyżka posiekanej natki pietruszki - czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, słodka papryka - sól, pieprz do smaku Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy lub papier do pieczenia Wykonanie Mięsa, kiełbasę obieram z ewentualnych kości i chrząstek, skórę zostawiam. Kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia
Kuchnia z widokiem na ogródmnie taka dla Kauflandu) Około 200g pieczonego mięsa z fileta kurczaka Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa. Gdyby okazało się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej. Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn
W garach u GosiCOŚ NA CIEPŁO Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem Sajgonki pieczone Tarta z papryczkami padron Tortille po meksykańsku COŚ NA ZIMNO Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Roladki z ogórka SAŁATKI Kolorowa sałatka Sałatka z awokado i brzoskwinią Sałatka z kaszą bulgur i warzywami Sałatka z kurczakiem Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką Ciasteczka owsiane
Z notatnika dietetykaczarodziejskie ,smażone klopsiki .. Polecam ! składniki : klopsiki : 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka ( ja mielę sama , najczęściej z własnych kur ) 1 jajko 2 łyżeczki suszonych lub świeżych liści kolendry 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki zimnej wody sól , pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia
Ogrodnik w podróżymięsa użyjecie, również zależy od Was, u mnie akurat jest wieprzowina, ale kurczak, czy indyk również się sprawdzi. Przepis można zatem dowolnie modyfikować i dopasować do swoich upodobań i smaków. Pulpeciki w sosie koperkowym Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny duża marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku mąka pszenna do obtoczenia pulpecików 2 łyżki oleju 2 liście(...)pieprz sól Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Później z mięsnej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy z nich, osobno obtaczamy
PatiGotujedobrego zdjęcia. muszle makaronowe conchiglioni około 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 2 duże pory 6-8 suszonych śliwek około 2/3 szkl. słodkiej śmietanki 30% curry sól, pieprz Sos: 1 szkl. słodkiej śmietanki 30% 1 op. mozzarelli w zalewie (125g) około 50-70 g mozzarelli tartej curry sól, pieprz W dużym garnku grzejemy wodę. Solimy ją oraz wlewamy(...)palnika i dodajemy do niej kawałki mozzarelli z zalewy, mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Rozkładamy obok siebie faszerowane muszle. Polewamy przygotowanym sosem serowo-śmietanowym. Wierzch dodatkowo posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekamy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Na TalerzuMozzarella 2 łyżki cebulki suszonej Skworcu 2 łyżki przyprawy do kurczaka SKWORCU sól i pieprz do smaku 1 łyżka czosnku Grys SKWORCU 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso przekładam do miski. Dodaję "porwaną" kulkę sera mozzarella, przyprawy oraz płatki owsiane. 2. Cukinię myję i trę na grubych oczkach (ze skórą)solę i odstawiam
Gotowanie Patkimnie taka dla Kauflandu) Około 200g pieczonego mięsa z fileta kurczaka Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa. Gdyby okazało się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej. Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn
W garach u Gosipropozycja dla fanów połączenia mięsa z owocami. Składniki: 300g fileta z kurczaka 400g mięsa z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżeczki majeranku 120g żurawiny do mięs i serów Stovit sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułkę
Szalona Kuchnia Ewelinykuchenne eksperymenty Składniki na 3 osoby : 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka ( na zdjęciu jest jeden drobiowy i dwa wieprzowe , wieprzowina , konkretnie szynka też się nadaje ale drobiowy jest smaczniejszy ;)) około 10 -15 pieczarek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 5 jajek ( dwa do obtaczania , trzy do dekoracji kotleta ) trochę
Ogrodnik w podróżyziemniaków truflowych fioletowych olej rzepakowy 1 łyżka masła natka pietruszki Pierś z kurczaka nacinam wzdłuż, ale nie do końca w trzech miejscach. Posypuję solą, pieprzem, papryką wędzoną, w środek pierwszego nacięcia wkładam trzy pomidory po długości. W drugie nacięcie wkładam plastry mozzarelli i listki bazylii, w trzecie nacięcie wkładam pomidory. Roladę mocno związuje nitką tak żeby nadzienie nie wypłynęło podczas
wesoła kuchniaUmbria i Marche podają swoją ulepszoną wersję z wieprzowiną i podrobami z kurczaka, a w regionach wzdłuż Apenin sos wzbogacony jest o grzyby, trufle i pecorino, które uwielbiam. Ten wyjątkowy owczy ser ma niepowtarzalny smak. Sycylijczycy z kolei mają swoją wersję lasagne "alla Norma" z dodatkiem tartych bakłażanów, natomiast na Sardynii lasagne przygotowywane jest z dodatkiem chleba carasau(...)jest to powiedzenie wględne , gdyż we Włoszech wino z butelki nie jest mierzone szklankami tylko "na chlusty") oliwa z oliwek i masło do smażenia sól i pieprz do smaku tarta mozzarella + u mnie tarte pecorino włoska szynka gotowana u mnie HAŃDEREK , krojona w plasterki opcjonalnie dwa jaja ugotowane na twardo i starte na dużych oczkach natka
Z Kuchni Do Kuchnioleju śmietana 12% 1 łyżka mąki woreczek ugotowanego ryżu Przygotowanie : Pierś z kurczaka płuczę i osuszam . Następnie kroję w niewielką kostkę . Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięsko, przyprawiam solą i pieprzem . Wstawiam wodę na ryż :) . Gdy pierś się podsmaża, obieram marchewki i selera, płuczę i trę na tarce o dużych oczkach . Mięsko się lekko zarumieniło , zalewam
Domowa Kuchnia u Mamyszybko siekane placuszki z warzywami :) Składniki : 1 pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli 5 małych pieczarek 2 jajka 2 łyżki mąki Vegeta, pieprz Natka pietruszki Szczypta bazylii Olej Przygotowanie: Pierś, paprykę, cebulę kroję w drobną kostkę. Pieczarki obieram, myję, oszuszam i trę na tarce o średnich oczkach. Natkę pietruszki siekam . Wszystkie te składniki wrzucam do misy
Domowa Kuchnia u Mamywoda do namaczania kromeczek farsz: u mnie : 1 pierś z filetu kurczaka - drobno posiekana, podsmażona z przyprawą do gyrosa 2 -3 jajka na twardo - posiekane w kosteczkę kilka liści zielonej sałaty - poszatkowane 1-2 opakowania kremowego serka z grillowaną papryką i oliwkami Apetina dodatkowo: bułka tarta do obtaczania gotowych pierożków ************************************************************* PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki
Moja Książka Kucharska