lodówki *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę. Na jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i roztrzepujemy. Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej *** *** Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Do tak przyrządzonych kotletów(...)polecam podać młodą kapustę zasmażaną PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ KOTLETY SCHABOWE INACZEJ PRZEPIS TUTAJ SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA I MAJONEZU PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SZYBKI, ŁATWY I TANI OBIAD! NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemczosnkowym lub keczupem. Smacznego :) SKŁADNIKI : 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 jajko 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli trochę pieprzu szczypta oregano, papryki słodkiej i ostrej lub inne wg. uznania ORAZ : olej do smażenia płatki kukurydziane wymieszane z niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub bułki tartej WYKONANIE : Z jajka, mleka, mąki i przypraw robimy gęste ciasto
Pani na desermediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczereśniami. Zapraszam do gotowania! ;) * SKŁADNIKI Roladki : 2 filety z kurczaka 1 kostka sera camembert świeży lub suszony rozmaryn 100 g orzechów laskowych sól, świeżo mielony pieprz kilka wykałaczek Polenta: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody ¼ łyżeczki kurkumy ½ kostki bulionu warzywnego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła 100 g tartego parmezanu Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 4 łyżki
Food Squaremediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwrzuciłam do bulionu, w którym wcześniej ugotowałam pierś z kurczaka, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez kolejne 15minut. Na patelni podsmażyłam grzyby, po czym dorzuciłam je do bulionu. Doprawiłam solą i pieprzem i gotowałam jeszcze przez 5 minut. Pierś rozszarpałam na drobne kawałki. Każdą porcję zupy posypałam odrobiną tartego parmezanu
Zapiski Młodej Żonyróżne kiełki – twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane – mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab) – wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką z sera mozzarella i parmezanu. Całość podlana jest sosem pomidorowym. Na naszym blogu znajdziecie dwa super przepisy: na klasycznego(...)bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie ), a nawet mieloną wołowiną. Metoda przygotowywania jest taka sama: panierujemy kotlety, smażymy, zapiekamy. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na indyka pod parmezanem. Filet
Niedzielny kucharzznalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką z sera mozzarella i parmezanu. Całość podlana jest sosem pomidorowym. Na naszym blogu znajdziecie dwa super przepisy: na klasycznego(...)bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie ), a nawet mieloną wołowiną. Metoda przygotowywania jest taka sama: panierujemy kotlety, smażymy, zapiekamy. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na indyka pod parmezanem. Filet
Niedzielny kucharzfarszem tatarskim. Tarta wiosenna z ogórkami małosolnymi które uwielbiam i sosami tatarskim i ziołowym Winiary . Jest syta, aromatyczna i bardzo dobra. Smakuje na ciepło i zimna. Można ją zabrać na piknik. ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła zimnego 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka farsz z botwinki 200 g jogurtu(...)dodaję jogurt, jajko, białko, sos ziołowy, ser feta pokruszony, doprawiam pieprzem i solą. Feta już jest słona więc ostrożnie z solą. Farsz mieszam i wylewam na podpieczony wystudzony spód tarty. Farsz tatarski: Do miski przekładam jogurt, dodaję fetę, jajko, białko, starte na tarce jarzynowej ogórki, pokrojony koper, natkę, sos tatarski, sól, pieprz. Mieszam i wylewam na farsz
wesoła kuchnianakrajane – ziemniaki w mundurkach – kotlet schabowy – ragu z kaczki – szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym – polędwiczki z kurkami – królik w winie – polędwiczki z szynką parmeńską – żeberka barbeue – pulled pork – kotlet de volailee – kurczak na butelce piwa CHRUPIĄCE PIECZONE ZIEMNIAKI Przygotowanie: 1 h Składniki ziemniaki: – 800 g ziemniaków(...)łyżki oliwy z oliwek lub oleju – przyprawy: 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki pieprzu –3-4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano – posiekana natka pietruszki do podania Składniki dip: – 150-200 g sera feta (lub sera sałatkowego typu feta) – 6-8 łyżek śmietany 18% – 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
nietylkopasta.plindyka (które wykonasz także z mięsa z piersi kurczaka), podane z warzywami wszelkimi, bigosem, buraczkami, surówką colesław i potrawami z ziemniaków (ziemniaki z wody, puree, kluski śląskie, kopytka). Smakują także z wszelkimi kaszami, ryżem, makaronem. SKŁADNIKI: 6 cienkich sznycli z indyka 0,5 l mleka 2 jajka bułka tarta sól, pieprz łyżka masła klarowanego PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko
Zasmakuj KuchniNaleśniki gyros to pyszne naleśniki wypełnione kurczakiem w gyrosie z dodatkiem warzyw i ciągnącego się sera. Doskonałe danie dla miłośników tego typu potraw. Bardzo sycące i pożywne, świetne na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Polecam :) Składniki ( na ok. 10 - 11 sztuk ) Naleśniki - 2 i 1/2 szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli(...)układam garść kapusty, na kapustę dwie łyżki kurczaka z papryką, na kurczaka kilka kosteczek pomidora, łyżeczkę kukurydzy i garść sera. Boki naleśnika składam do środka, górę i dół tak samo na kształt prostokąta. Tak przygotowane naleśniki przekładam ( łączeniem do dołu ) do uprzednio wysmarowanych olejem naczyń do zapiekania. Naleśniki z wierzchu posypuję tartym serem i mieloną papryczką chili. Przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródulubioną surówką. Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 szklanki mąki Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano Dodatkowo: 1 szklanka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka ziaren sezamu(...)konsystencji *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka jedną godzin (można także włożyć do lodówki nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, posiekaną pietruszką oraz sezamem *** *** Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Blog z Apetytemwymieszać pół na pół z majonezem) pikantna przyprawa do kurczaka (lub ulubione inne przyprawy) Mięso dzielimy na porcje tak o grubości 1 cm. Grubsze części rozbijamy delikatnie tłuczkiem,tak aby wyszły nam zgrabne sznycelki.Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę. (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej) Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach ,pora kroimy w cienkie półplasterki
Andzia Pichci