tarta jablkowa - 851 przepisów (strona:22/57)

Jabłecznik na biszkopcie 173

satysfakcja gwarantowane.  Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka) 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: biszkopt: Całe jajka zmiksować(...)Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy.  masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić

Kuchcik gotuje
Szarlotka z bezą kokosową 112

masła lub margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych. Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię(...)przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką do pieczenia formy. Boki wyrównać. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika, żeby się podpiekło 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić w dosyć cienkie paski. Przełożyć do rondelka, dodać cukry i cynamon. Całość dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu do momentu aż jabłka się

Na słodko lub wytrawnie
Jabłecznik cappuccino 137

proszku budyniu śmietankowego* 1/3 szklanki cukru* 1 łyżeczka octu* 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 3 w dowolnym smaku galaretki* 1 kg jabłekmasa cappuccino* 500 ml śmietany kremówki 36%* 3-4 łyżki cukru pudru* 1 opakowanie kawy cappuccino śmietankowego* 5 łyżek żelatyny* tarta czekoladaSposób przygotowaniaciastoOddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać(...)następnie powtórzyć czynność dodając po kolei jeszcze 2-3 łyżki masy i powoli wlewać żelatynę do masy cappuccino mieszając łyżką lub mikserem na delikatnych obrotach.Masę wyłożyć na masę jabłkową, posypać startą czekoladą i odstawić do lodówki do stężenia

Mix smaku
gorące zasmażane buraczki 168

łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej szczypta cukru 1/2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz sposób przygotowania Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy w łupinach, do miękkości ( możemy do wody dodać łyżeczkę cukru, aby buraki nie straciły koloru). Ugotowane buraki studzimy, obieramy i trzemy na tarce. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy

Miód i pieprz
918. Jabłkowy pudding ryżowy & sos karmelowo-orzechowy. 104

ryż na mleku z tartym jabłkiem*;  z sosem karmelowo-orzechowym** *długo gotowany, z dodatkiem startego jabłka pod koniec i kawałków jabłka *dom. sos toffi

More food, love and dreams
Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe 147

mojprzepisna.pl | Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe Zdrowe bo z warzywami, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami jaglanymi muffiny. Szybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału, prawie bez cukru. Przepis zainspirowany z książki Encyklopedia wypieków. Składniki na 12 dużych muffin: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1/2 szklanki płatków jaglanych 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żurawiny/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew

moj przepis na
Ciasta ucierane, biszkoptowe, placki 145

Ciasto dyniowe z jabłkami i cynamonem       Ciasto jabłkowe        Ciasto czekoladowe z wiśniami i chili        Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną       Ciasto bananowe z kawałkami czekolady        Hiszpańskie ciasto pielgrzyma - Tarta de Santiago      Ciasto gryczane ze śliwkami

Passions hobbies life
Buraczki czerwone do obiadu 420

sobie oddzielnie, bo reszta rodziny nie dałaby rady tego zjeść . Składniki: 3 średnie buraki czerwone 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego (lub więcej do smaku) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki w mundurkach gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i trzemy na małych oczkach tarki. Dodajemy do ich ocet, solimy i pieprzymy do smaku i gotowe! Smacznego! Artykuł Buraczki czerwone

Lamarida.pl
Szybka zimowa surówka z kapusty pekińskiej 336

małej cebulki 2 garstki kukurydzy konserwowej dobrej jakości bez GMO Sól himalajska Olej rzepakowy Świeżo zmielony pieprz Ocet jabłkowy Przygotowanie: 1/ Połówkę kapusty pekińskiej nadkrajamy w połowie do trzonu i tniemy w cienkie paseczki - przekładamy do miski. 2/ Obrane marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach, obraną cebulkę bardzo drobno kroimy i dodajemy razem z marchewką do kapusty. 3/ Dodajemy

Kuchnia PROzdrowotna
Szarlotka z musem z antonówek 108

dobrej margaryny MASA JABŁECZNA: około 900 ml musu z antonówek – u mnie domowy, zapakowany do słoiczka jesienią łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka bułki tartej do posypania spodu ciasta ewentualnie cukier w zależności od słodkości musu WYKONANIE: CIASTO: Margarynę rozpuściłam w rondelku, odstawiłam do przestudzenia. Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia(...)MASA JABŁECZNA: Mus jabłkowy przełożyłam ze słoików do miseczki, dokładnie wymieszałam go z mąką ziemniaczaną i przyprawami. NASTĘPNIE: Blachę o wymiarach  23x33 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C z termo obiegiem. 2/3 ciasta pokroiłam nożem w plastry, rozłożyłam na dnie blaszki i rozgniotłam palcami, żeby plastry się połączyły, posypałam bułką tartą

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z jabłkami 182

Przepyszna tarta która fantastycznie smakuje z filiżanką kawy w niedzielne popołudnie. Składniki na ciasto :  250 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek  4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu(...)części ciasta gniotę w dłoniach alby zmiękło i rozwałkowuję je do wielkości formy. Formę smaruję masłem i wysypuję mąką. Ciasto przekładam do formy, poprawiam brzegi, następnie dodaję masę jabłkową i rozprowadzam je równomiernie.3 część ciasta która została, gniotę i wałkuję na ok 3mm, kroję radełkiem w paski z których układam kratownicę na tarcie.Tartę piekę ok 20 minut

Mechanik w kuchni
Szarlotka Świąteczna 123

mieszanką przypraw piernikowych. Wierzch szarlotki dopełniają delikatne gwiazdki z ciasta kruchego, które stanowią piękną dekorację tarty i nadają jej świątecznego charakteru. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 4 łyżki cukru pudru 210 g masła 2 łyżki zimnej wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej(...)dodać przyprawę piernikową, rodzynki, skórkę kandyzowaną (lub otartą skórkę z pomarańczy), rozdrobnić. Składniki można też posiekać na desce. Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra-dół bez termoobiegu). Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 23 - 24 cm. Posmarować ją grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Jedną część odłożyć a 2 pozostałe połączyć i rozwałkować na placek

Świat Ciasta
Orkiszowa szarlotka (fit) 160

półkruchego ciasta z wsadem jabłkowym. Udało się, a rezultat poniżej. Składniki na formę 19x26cm: Ciasto: 250g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną pełnoziarnistą) 70g masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2-3 łyżki ksylitolu (lub więcej, zależy jak słodko lubicie) Nadzienie: 6-7 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu lub więcej Opcjonalnie słodzidło 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta(...)obsypać bułką tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Ciasto posypać 1 łyżką bułki tartej (chłonie sok z jabłek, by uniknąć zakalca) Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cynamon i opcjonalnie słodzidło. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na spód ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posypać na warstwę jabłkową. Piec

Fabryka pomysłów
FANTAZJA WIOSENNA 68

około 30 minut.  Kruszonka - mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać.  Nadzienie  pigwowo - jabłkowe - rodzynki sparzyć - odcedzić. Pomarańcz sparzyć i zetrzeć skórkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Do jabłek dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy - wymieszać. Na koniec dodać konfiturę(...)wymiarach 24 x 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewielkiego ranta z ciasta (na około 0,5 cm wysokości). Na cieście rozsmarować nadzienie pigwowo - jabłkowe, następnie wylać jeszcze gorący budyń waniliowy - wyrównać wierzch. Na koniec na budyń posypać

Ciastka - domowe słodkości
JABŁECZNIK Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 118

szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 3 żółtka, ½ kostki masła, 2 łyżki śmietany Masa jabłkowa: 600 ml musu z jabłek, 1 kisiel truskawkowy, cynamon i cukier do smaku Pianka budyniowa: 3 białka, 3 łyżki cukru, ½ op budyniu waniliowego Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, bułka tarta, kasza manna WYKONANIE  Ciasto: Do misy malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone(...)następnie posypujemy kaszą manną. Wylewamy masę z jabłek i piankę budyniową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 45 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Masa jabłkowa: mus mieszamy z cukrem, kisielem i cynamonem. Pianka budyniowa: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie budyń i delikatnie mieszamy

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania