jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 3-4 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchniprzekładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja podpiekam) składniki na nadzienie jabłkowo śliwkowe: 1500 g jabłek 100 g rodzynek 500 g śliwek bez pestek 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny opcjonalnie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Śliwki gotujemy prze
Domowy Smak Jedzeniadyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki
Moja smaczna kuchniaczas mieszając - jabłka powinny zgęstnieć - gotowe nadzienie ostudzić - na spód z ciasta można wysypać 1 łyżkę bułki tartej, która pochłonie wilgoć z jabłek podczas pieczenia (można pominąć, jabłka zagęszczone mąką nie powinny puścić zbyt wiele soku) - na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać - pozostałe ciasto oprószyć mąką i rozwałkować (lub zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia) na kształt(...)stopniach przez około 50 minut lub do momentu zrumienienia się ciasta (można sprawdzić z wierzchu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone) - wyjąć z piekarnika, ostudzić, kroić delikatnie, gdyż masa jabłkowa, w zależności od tego, jak mocno odparujemy ją i zagęścimy mąką, może być nie do końca zwarta
Smakołyki BerenikiFantastyczny dodatek do obiadów o wyrazistym kwaśno-słodkim smaku :) Świetnie smakuje z tartą z owczym serem i marmoladą z czerwonej cebuli . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 słoiczki: 500 g czerwonej cebuli 150 ml octu jabłkowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki cukru 1 liść laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWAŃ
My Culinary Artcukier puder do oprószenia, ew. do dosłodzenia farszu gruszkowo-jabłkowego Przygotowanie: W dużej misce mieszam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier z wanilią, żółtka i płynne masło. Ugniatam w kulę i wkładam do lodówki na czas przygotowywania jabłek. Umyte jabłka i gruszki obieram, trę na tarce o dużych oczkach na dużej patelni z kilkoma łyżkami wody i cynamonem(...)Studzę do temperatury pokojowej. Wrzucam żurawinę. Papier do pieczenia gniotę w kulę, prostuję, wykładam nim firmę (jest zdecydowanie łatwiej), ugniatam lekko na spód połowę ciasta, wykładam ostudzony farsz gruszkowo-jabłkowy, wyrównuję. Na owoce wykładam drugą połowę ciasta krusząc je delikatnie. Lekko ugniatam i wyrównuję. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez
Zasmakuj KuchniPomysł na taką tartę znalazłam tutaj...ja do gruszek dodałam jeszcze jabłka... kruchy spód: 30 dkg mąki 3 łyżki drobnego brązowego cukru 12 dkg
Moje domowe kucharzenietego bardzo smaczne. Lubicie? Zapraszam zatem na moje obiadowe buraczki zasmażane. Tarte buraczki zasmażane, składniki: 1kg buraków (ja mam z działki) 1 łyżka cukru ok. 1-2 łyżeczki soli do smaku ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu do smaku (opcjonalnie) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego, ja mam domowy zasmażka ( 1 łyżka tłuszczu : 1 łyżka mąki pszennej(...)według mnie buraki gotowane tracą smak i kolor. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, jak ktoś lubi drobno starte buraki, to ścieramy na drobnych oczkach tarki. Doprawiamy tarte buraki cukrem, sokiem z cytryny, oraz solą i pieprzem, mieszamy. Niektórzy uważają, że do buraczków zasmażanych nie dodaje się pieprzu, ale ja wolę jak mają bardziej wyrazisty smak. Robimy zasmażkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciepłej kolacji. Jako dodatek polecam Orzezwiający napój z soku jabłkowego. Obiecuję , że będzie pysznie! Składniki ( 4 porcje ): ziemniaki - 1kg kalafior - 1szt puszka pomidorów ( 400ml ) lub świeże pomidory ( 3szt ) kminek - 1łyżka czosnek - 2ząbki sól ( może być sól ziołowa ) - 2łyżeczki gałka muszkatołowa - 1/4łyżeczki pieprz - 1łyżeczka tarty ser ( ementaler lub gouda ) - 200g śmietana 18% - 1/4 l ocet - 1łyżka Sposób
Bazylia kontra Rozmarynciepłej kolacji. Jako dodatek polecam Orzezwiający napój z soku jabłkowego. Obiecuję , że będzie pysznie! Składniki ( 4 porcje ): ziemniaki - 1kg kalafior - 1szt puszka pomidorów ( 400ml ) lub świeże pomidory ( 3szt ) kminek - 1łyżka czosnek - 2ząbki sól ( może być sól ziołowa ) - 2łyżeczki gałka muszkatołowa - 1/4łyżeczki pieprz - 1łyżeczka tarty ser ( ementaler lub gouda ) - 200g śmietana 18% - 1/4 l ocet - 1łyżka Sposób
Bazylia kontra Rozmarynciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowany spód ciasta dokładnie przyklepujemy do formy i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 10 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy formę z piekarnika, przekładamy masę jabłkową i na wierzch nakładamy kruszonkę. Całe ciasto na koniec
Emcia Pichcimąki pszennej 3 żółtka (białka pozostawić do bezy) 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 100 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 4 duże jabłka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 op. cukru wanilinowego (16 g) Beza: 3 białka w temperaturze pokojowej 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)którą wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą (lub wyłożyć dno papierem do pieczenia). Ponakłuwać ciasto widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub plasterki. Umieścić w garnuszku i dusić
Nastoletnie Wypiekanieoczywiście na ciepło z lodami. Pyyyyychota! Składniki *Na ciasto: 300 g margaryny 3,5 szklanki mąki (około 600g) szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia *Mus jabłkowy: 2 kilogramy jabłek około szklankę cukru w zależności od słodkości jabłek 4,5 łyżki kaszy manny 1 niepełna łyżka cynamonu *Propozycja podania: z lodami waniliowymi cukrem pudrem Przygotowanie(...)kruszonkę. Formę o wymiarach 30x35 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy 3/4 ciasta dokładnie ugniatamy po całości palcami. Tak przygotowany spód wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Następnie wykładamy na to masę jabłkową oraz posypujemy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na około 40 minut. Polecam gorącą szarlotkę podawać
Piekę, bo lubiępomoże nam z uśmiechem przeżyć ten zimny czas. Zapraszam również po przepis na aromatyczne, rozgrzewające smoothie jabłkowo-cynamonowe. Składniki (1-2 porcje): 1/2 dobrze dojrzałego awokado 4 słodkie, soczyste mandarynki najlepiej z cienkimi błonkami 2 owoce kiwi 1/2 – 1 łyżeczki tartego świeżego imbiru (do smaku) 1 łyżeczka nasion chia woda Przygotowanie: 1) Kiwi obrać i usunąć część(...)się pozbyć jak najwięcej białej części) i pokroić na mniejsze kawałki usuwając ewentualne pestki. Można również z mandarynek wycisnąć sam sok. 3) Obrane awokado, kiwi, mandarynki/sok z mandarynek oraz tarty imbir wrzucić do kielicha blendera i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. Jeżeli smoothie jest zbyt gęste można dodać wodę i ponownie wymieszać. 4) Na koniec dodać
Fitsweet.mecukru pudru 5 żółtek 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła Masa jabłkowa: 1.5 kg jabłek (całych, nieobranych) 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Dodatkowo: około 3 łyżek bułki tartej cukier puder (do posypania wierzchu ciasta) Sposób przygotowania: Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy(...)równe części. Jedną z nich ścieramy na dużych oczkach tarki i układamy na dnie formy. Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą a następnie wykładamy na nie uprażone jabłka. Na wierz ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy przez 45 minut w 180°C. Lekko wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Qchnia po prostu