tarta jablkowa - 851 przepisów (strona:28/57)

Bagel z latkes 123

trochę mąki i formujemy placki, które smażymy na patelni. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie mieszamy z sosem słonecznikowym. W bułce robimy dziurkę, najlepiej kieliszkiem. Przekrajamy na pół i wsadzamy do niej placek ziemniaczany, najlepiej również z dziurką. Uzupełniamy naszym sosem jabłkowo-słonecznikowym

Kryzysowa Książka Kucharska
Keczup z cukinii 110

szkl cukru (ja dałam 1) 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka pieprzu 1 słodkiej papryki 4 liście laurowe 4 ziela angielskiego 4 goździki od 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) – ilość wg uznania ok. 2 łyżki soli Sposób przygotowania Cukinię myjemy i trzemy na tarce Cebulę kroimy w półplasterki Paprykę czyścimy i kroimy w paski. Do garnka

Mieszam w Garnku
Jesienne ciasta 138

Ciasto ze śliwkami i bezą na serowym spodzie     Ciasto z pigwą a'la szarlotka     Babka jabłkowo - orzechowa     Serowe spiralki z jabłkami i gruszkami       Szarlotka germańska     Cynamonowo - jabłkowy torcik   Najprostsze ciasto jabłkowe       Muffinki gruszkowe z cynamonową kruszonką       Wiewióreczka     Babcine ciasto

My simple kitchen
Pomarańczowy duet 172

niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego korzenne przyprawy i ocet jabłkowy, nadający kwaśnego smaku.  Dla lepszego podkreślenia smaku i uzyskania pożądanej konsystencji dodałam jeszcze dwa jabłka. Ale jakie! Kosztele. Słodkie, twarde zielonożółte - prawdziwy rarytas, rzadko już teraz spotykane. Owocują we wrześniu(...)przygotowania mojego pysznego sosu.  Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney'e są ciekawą alternatywą dla dżemów, które są słodkie i nie posiadają już

Sajkofanka smaku
Najpopularniejsze przepisy 2017 roku (Le ricette più popolari del 2017) 291

cioccolato e cocco) **** Jabłkowe babeczki z ricottą i rodzynkami (Muffin di mele con ricotta e uvetta) **** Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno) **** Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) **** Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) **** Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie(...)sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti con broccoletti, prosciutto e champignon al forno) **** Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape) **** Jabłkowe ciasto z jogurtem, bez masła (Ciambella alle mele e yogurt, senza burro

La grande e la piccola cuoca
Pulpety w sosie grzybowym z młodą kapustą z boczkeim 116

Składniki 900 g zmielonego karczku 3 łyżki bułki tartej jajko kilka kozaków kilka pieczarek 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy sól, pieprz szczypta bazylii łyżka śmietany główka młodej kapusty kilka plasterków boczku ziemniak i łyżka mąki do zasmażki odrobina octu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie

Gaździnka warzy
Szarlotka z chrupiącą bezą 116

lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem.  Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut, do lekkiego ze złocenia.  W międzyczasie przygotować jabłkowe nadzienie Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek najlepiej szarlotkowych 1 łyżka

Kubki smaku
Tort na roczek ze śmietaną kokosową. 157

Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut.  Po upieczeniu zrzucamy biszkopt z wysokości około 0.5 m i odstawiamy do osiągnięcia, bez wyjmowania z formy. MASA (ŚRODEK): 2 puszki mleka kokosowego Ponadto: 1/2 szklanki soku jabłkowego 2 brzoskwinie bez skórki Oddzielamy tłuszcz kokosowy od wody kokosowej. Pamiętajmy

MamaOskarka
Tarta z rzodkiewką 137

wolę stosować „jajka” z chia, siemienia lnianego, zastępować je musem jabłkowym czy masłem orzechowym. Mam wrażenie wtedy, że ciasto lepiej mi wyrasta, nie marnuję jajek. Nie będę tu nikogo przekonywać, jest to moja mała fanaberia. Jednak jajka jeść lubię. Jajecznica, jajka na twardo i miękko oraz tarty

Gotuj z Blue Raven
Kilimandżaro Siostry Anastazji 195

kilka kawałeczków :)      Składniki na biszkopt kakaowy : 6 jajek  3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa : 1 kg jabłek  2 galaretki pomarańczowe Masa budyniowa : 0,5 litra mleka 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 żółtka  3 łyżki masła Polewa(...)spiżarni tarte jabłka w słoikach to możecie takich użyć ja dałam 1 słoik litrowy i jeden mały taki 250 ml. Budyń ugotować w 0,5 litra mleka , połowę odlać do rozpuszczenia budyniów i żółtek , gdy mleko się zagotuje wlać budynie i gotować aż zgęstnieje . Ciasto przeciąć na pół. Na spodnią część ciasta wyłożyć  zimną masę jabłkową

Sama słodycz i szczypta chili
Katsu Curry 156

Curry 1 tsp Kurkumy 1/2 tsp Płatków chilli (lub 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne) 1 tbsp Miodu 500 ml Domowego bulionu 1 tbsp Koncentratu pomidorowego 2 tbsp Octu ryżowego lub jabłkowego 1 tbsp Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych Olej kokosowy (do smażenia) Sól i pieprz (do smaku) Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Cebulę kroimy w ćwiartki i podsmażamy na odrobinie(...)tapioki, następnie w rozbełtanym jajku, a potem w mące z manioku gari. Jeżeli nie jesteśmy paleo możemy zrobić zwykłą panierkę z mąki pszennej i bułki tartej lub panko (japońska bułka tarta, trochę grubsza niż zwykła). Pieczemy przez ok. 20-25 minut, na ostatnie kilka włączamy termoobieg by były chrupiące. Ja dodatkowo dodałem warzywa posypane przyprawą curry. Jeżeli

Oslov.
Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową 122

Dziś zapraszam Was na zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową. Pyszna propozycję, która nadaje się zarówno na drugie śniadanie, jak i obiad czy kolację. Ja dziś swoją zapiekankę przygotowałam z myślą o mojej małej księżniczce. Nie ma nic wspanialszego niż uśmiech na twarzy dziecka, wspólne jedzenie i głośne "mama jesce mniam mniam". Spróbujcie i Wy. Składniki(...)obieramy ze skórki. Trzemy je na tarce na grubych oczkach. Do mleka dodajemy płatki ryżowe błyskawiczne i starte jabłko, mieszamy. Gotujemy całość na małym ogniu, cały czas mieszając około 3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy na chwilę, aby płatki ryżowe dobrze napęczniały i "przeszły smakami". Na dno naczynka do zapiekania wykładamy połowę jabłkowych płatków ryżowych. Następnie

Słodkie okruszki
Wigilijne śledzie z awokado, burakiem i domowym majonezem z chrzanem 233

chrzanem: Odmoczone śledzie skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym i octem jabłkowym, doprawiamy pieprzem, mieszamy i zostawiamy aby się lekko zamarynowały. Gdy śledzie są gotowe przechodzimy do przygotowania dania. A samo przygotowanie dania jest bardzo proste, gdyż do dużych kieliszków kładziemy warstwami poszczególne składniki. Do kieliszka najpierw wkładamy tarte buraki, następnie posiekane jajka, pokrojone awokado, polewamy sosem chrzanowym, układamy śledzie, posypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z botwinki (chłodnik litewski) 152

duże ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1-3 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego (wg smaku) sól, cukier, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boćwinę wraz z liśćmi bardzo dokładnie myjemy. Buraczki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach, a liście i łodygi tniemy

Poezja smaku
Tarta z rabarbarem i jabłkami 136

jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut. Nadzienie jabłkowo-rabarbarowe przełożyć na ciasto, wyrównać.Z pozostałej części ciasta zrobić długie paski

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania