tarta jablkowa - 851 przepisów (strona:19/57)

Wrześniowa piekarnia, na zakwasie z tartym jabłkiem 184

ważył prawie 1800g. Ciasto rosło 1,5 godziny i ponownie przekonałam się, że świeże tarte jabłko wspomaga fermentację zaczynu jak i ciasta właściwego. Co jest takiego w jabłku, że ciasto rośnie szybciej? Podejrzewam, że chodzi tu o kwasy organiczne w nim zawarte takie jak jabłkowy, cytrynowy, chinowy czy bursztynowy. Nie będzie przesadą, jeśli napiszę, że osoby mające młody zakwas

Leśny Zakątek
Bogaty Jabłecznik z Orzechami 157

następnie przesiać na gorące jabłka. Dodać rodzynki, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę jabłkową odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży okrąg (większy sporo od średnicy blaszki 26cm, użyłam ceramicznej formy do tarty o średnicy 26cm, którą wyłożyłam papierem do pieczenia, patrz FILM ). 5. Ciastem wyłożyć blaszkę(...)odcinać ciasta, które będzie wystawało poza blaszkę (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem i na wierzch wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Zwinąć do środka ciasto wystające poza foremkę ( patrz FILM ). 6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem

Mała Cukierenka
Jabłecznik z ajerkoniakiem 158

Następnie dodajemy jajka i szybko zarabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy około 2 godziny w lodówce. Składniki na nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek; 750 ml soku jabłkowego; 250 ml białego wytrawnego wina; 2 budynie waniliowe (2x64g); 250 g cukru; 2 cukry waniliowe; 500 ml śmietanki z zawartością 36% tłuszczu; 2 łyżki cukru pudru; 3 Śmietan-fixy(...)Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do prostokątnej formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Boki ciasta unosimy lekko do góry. Na cieście układamy jabłka wypukłą stroną do góry. Budynie rozprowadzamy w 1 szklance soku jabłkowego. Resztę soku, wino, cukier i cukier waniliowy gotujemy. Na wrzątek wlewamy rozprowadzony budyń i gotujemy go do chwili

In my kitchen
Szarlotka Galicyjska 129

konkretnie. Ciacho polecam jak najbardziej. Pyszota dla smakoszy szarlotek i jabłeczników.Składniki:Ciasto kruche:2 szklanki mąki3/4 (200 g) masła ( u mnie Roślinne)1/2 szklanki cukru pudrujajkołyżka zsiadłego mlekaNadzienie jabłkowe:1kg jabłek najlepiej kwaskowatych)2/3 szklanki cukrujajko2/3 szklanki kremówki3 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki cynamonuWykonanie:Ciasto kruche:Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier(...)ręcznie (w taki sposób ciasto tak bardzo nie klei się do rąk). Tortownice nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.3/4 ciasta dać na spód i boki tortownicy (średniej wielkości). Tą mniejszą cześć ciasta na chwilę odłożyć.Nadzienie jabłkowe:Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie dodać cukier, śmietankę, jajko, cynamon, zamieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną

Moje pyszne gotowanie
kruche babeczki z jabłkami 140

babeczki, wykrajemy kółka, możemy użyć do tego kubka, lub szklanki.  7. Foremki smarujemy masłem i podsypujemy odrobiną bułki tartej i   wykładamy do nich nasze kółka z ciasto, obklejając ją całą.  W środek wkładamy mus jabłkowy a  z ciasta wykrajemy paseczki i wykładamy w kratkę na wierzch.  8. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez

Mój pomysł na
Desery na Dzień Dziecka 144

nadzieję, że u was, tak jak u nas, będzie w ten dzień wesoło i pysznie! Ciasto Leśny mech   Rustykalna tarta z rabarbarem Wegańskie babeczki orzechowe   Pischinger kakaowo-daktylowy Kuleczki chałwowe Daktylowa nutella   Muffiny jabłkowo-bananowe   Crêpes Suzette Naleśniki gryczane Różowe naleśniki Naleśniki orkiszowe Zielone naleśniki (w wersji na słodko) Ciasto marchewkowe Rogaliki marchewkowe

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ćwikła z chrzanem 101

wspaniały i zdrowy dodatek do wielkanocnych mięs. Można ją szybko przygotować w domu. Składniki: 3-4 średnie buraczki czerwone 2łyżki tartego chrzanu lub 3 łyżki chrzanu ze słoiczka 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego/winnego sól i cukier do smaku Buraki umyć, włożyć do zimnej wody i gotować do miękkości na średnim ogniu. Można też

Czerwień i błękit
Muffinki marchewkowo-jabłkowe. 131

muffinki są cudownie aromatyczne, puszyste, wilgotne, idealne do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną. Jeżeli dzisiejsza marchewkowo-jabłkowa wariacja na temat babeczek przypadła Wam do gustu, zapraszam również po przepis na odwrócone ciasto marchewkowe. Składniki (12 babeczek): 1 szklanka tartej na drobnych oczkach marchewki 1 szklankach tartych na grubych oczkach jabłek 1 i 1/2 szklanki(...)zdjęciach. 2) W jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. 3) W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy oraz olej. Dodać tarte jabłka oraz marchewkę i ponownie wymieszać. 4) Następnie dodać przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 5) Przygotowane ciasto

Fitsweet.me
Muffinki marchewkowo-jabłkowe. 107

muffinki są cudownie aromatyczne, puszyste, wilgotne, idealne do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną. Jeżeli dzisiejsza marchewkowo-jabłkowa wariacja na temat babeczek przypadła Wam do gustu, zapraszam również po przepis na odwrócone ciasto marchewkowe. Składniki (12 babeczek): 1 szklanka tartej na drobnych oczkach marchewki 1 szklankach tartych na grubych oczkach jabłek 1 i 1/2 szklanki(...)zdjęciach. 2) W jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. 3) W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy oraz olej. Dodać tarte jabłka oraz marchewkę i ponownie wymieszać. 4) Następnie dodać przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 5) Przygotowane ciasto

Fitsweet.me
Ciasto makowe z jabłkami 94

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać, zalać(...)koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić

królestwo garów
DOMOWA SZARLOTKA 129

 Jedna z lepszych szarlotek jakie przetestowałam w swojej kuchni.Pyszny mus jabłkowy i puszysty biszkopt wieńczą cały efekt.Polecam do wypróbowania tego smakowitego jabłecznika. Biszkopt : ***********************  6

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi z jabłkami 202

Dzisiaj moja propozycja do pierogów na słodko. Jako że uwielbiam szarlotkę, jabłeczną tartę i wszystko z jabłkami posypanymi cynamonem przyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu  szybkie ciasto na pierogi .  Jako(...)przykryciem często mieszając. Pod koniec dodajemy cynamon i jeśli chcemy łyżeczkę cukru waniliowego. Jest  jeszcze inny sposób na jabłkowe nadzienie. Pokrojone w kostkę jabłka z cukrem i cynamonem można przysmażyć na łyżce masła z łyżką bułki tartej ale są wtedy mniej "musowate" bo nie puszczają soku i ciężej nabijać - no cóż można rozgnieść trochę widelcem ;p. ja preferuje

Lubczyk i Wanilia
Kotlety z boczniaka z nowalijkową sałatą 141

dużych i płaskich boczniaków (liczba zależna od apetytu) jajko 2 łyżki mleka sól ok. 200 ml bułki tartej olej Sałata sałata odmiany "Królowa lata" 4 duże liście mięty omszonej szczypiorek z cebuli 3 rzodkiewek malutka cebula czerwona łyżka octu jabłkowego 2 łyżki oliwy ciut soli Boczniaki opłukać i osuszyć. W głębokim talerzu rozbełtać jajko z odrobiną soli i mlekiem(...)pokroić na plastry. Rozdrobnić szczypiorek, a cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Wymieszać sałatę, miętę, rzodkiewki, szczypiorek i cebulę. Boczniaki obtaczać dokłądnie w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. Smażyć kotlety na ciemno złoty kolor na rozgrzanym oleju po obu stronach po 2 razy. Wykładać kotlety na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Tuż przed podaniem dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z ciecierzycą 89

typu włoskiego – capri, zamiennie pokruszona feta lub serek śmietankowy Piątnicy, ten gęsty, zwarty garść płatków migdałów garść suszonej żurawiny tarty parmezan Składniki na winegret: 6 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka miodu łyżeczka musztardy 2 łyżeczki octu jabłkowego świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Sałatka: Na półmisku układam szpinak, na niego oliwki, posiekaną paprykę, suszoną żurawinę, płatki migdałowe

Zasmakuj Kuchni
Trójsmak surówkowy 190

białej kapusty: Kapustę ścieramy na grubych oczkach tarki lub jak ja na szatkownicy. Dodajemy po łyżce majonezu oraz jogurtu, łyżeczkę octu jabłkowego i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Surówka z buraków : Burak obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach tarki, dodajemy drobno poszatkowaną cebulkę, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę oleju rzepakowego, płaską łyżeczkę cukru i doprawiamy solą

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania