tarta jablkowa - 851 przepisów (strona:13/57)

cynamonowa szarlotka 110

koniec dodajemy starty cynamon. Zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy  gorącą jabłkową masę, do tortownicy, na wypieczony spód ciasta. Następnie, łopatką wyrównujemy górę jabłkowego musu. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce,  o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut

Miód i pieprz
Ciasto z musem czekoladowym i malinami 202

ubić wraz ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem i kakao. Na koniec dodać ocet jabłkowy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 160st. Ostudzić. Poncz:   50ml wrzątku,  łyżka kawy rozpuszczalnej,  5 łyżek nalewki

Z miłości do słodkości
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 237

średnich sztuk) 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki) 2-3 pory (tylko białe części) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 1-2 łyżki octu jabłkowego 125 ml śmietany 30% (pół szklanki) sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: biała kiełbasa parzona dobrej jakości dodatkowo: jajka ugotowane na (pół)twardo dodatkowo: majeranek

Poezja smaku
Kruchy z jabłkami 159

większą część wałkujemy i umieszczamy na blaszce do pieczenia (moja o wymiarach 25x38 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i podsypanej bułką tartą. Na wyłożone ciasto układamy domowej roboty mus jabłkowy (przygotowany jesienią do słoików, właśnie na takie ciasta). Jeśli nie mamy musu, to możemy kupić albo najlepiej samemu go zrobić przed przygotowaniem ciasta, szczególnie teraz kiedy jabłek

upichcic
Kruche babeczki z jabłkami 175

lodówki, dzielimy je na pół, z jednej części ciasta odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy małe foremki, nie musimy ich natłuszczać, ani obsypywać bułką tartą, czy mąką. Do ciasta w foremkach wkładamy jabłkowe nadzienie (ok. 1,5 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i wykrywamy kółka wielkości foremki, na każdym kółku robimy krzyżyk, którym podczas pieczenia będzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka tradycyjna 160

jabłkami  ... jak zwał tak zwał  ... Ostatnio gdzieś wyczytałam ,że szarlotka to ciasto z surowymi jabłkami , a jabłecznik to takie do którego dodajemy  jabłka przesmażone , musy jabłkowe itp. Ale ile w tym prawdy to już nie wiem  Wiem natomiast ,że taka szarlotka na kruchym cieście  , pachnąca cynamonem smakuje niesamowicie  . I ciężko poprzestać na jednym kawałeczku(...)sokiem z cytryny , by zbyt mocno nie ściemniały.  Utarte jabłka wymieszać z cukrem , mąką ziemniaczaną i cynamonem. Podpieczony spód posypać bułką tartą  , aby zapobiec wchłanianiu soku z jabłek. Wyłożyć nadzienie jabłkowe i posypać całość pozostałym ciastem . Piec ok 40 min w 180'C , do momentu aż wierzch szarlotki będzie rumiany Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
zapiekany makaron z jabłkiem i musem jabłkowym... 144

jabłkowy 300 ml, jabłka 4 sztuki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, śmietana gęsta 12% 200 ml makaron ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, można użyć makaron np. z obiadu jak zostanie po rosole jabłka bez skórki pokroić w kostkę do miski, dodać mus jabłkowo

W Mojej Kuchni Lubię
Apfelkuche, czyli orzeźwiający i delikatny niemiecki jabłecznik :) 133

cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę. Do małej blaszki, bądź tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, przekładamy 2/3 ciasta, równo rozsmarowujemy, następnie dodajemy lekko płynne nadzienie jabłkowe. Całość pokrywamy resztą ciasta i pieczemy w temperaturze 175°C, około 45 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Smakowy Raj
Szarlotka na kruchym cieście 200

tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek 500g cukru (więcej lub mniej - w razie potrzeby) 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: CIASTO: Masło podzielić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, sól i żółtka - całość przesiekać nożem. Następnie szybko zagnieść na gładkie(...)rozwałkować na wielkość blaszki (którą należy wcześniej wysmarować masłem i wysypać mąką lub kaszą manną). MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do garnka, dodać cukier i cynamon, dusić aż będą miękkie i prawie jednolite. Następnie dosypać bułkę tartą, wymieszać i gorące przełożyć do blaszki, w której jest już pierwszy placek surowego ciasta. Przykryć

Cakes By Kejt
Orzechowiec z jabłkami 97

szklanki cukru opakowanie cukru z wanilią 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka octu jabłkowego 2 jabłka drobno posiekane 100 g posiekanych drobno lub tartych orzechów włoskich 2/3 szklanki oleju PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym, około 2 minut. Przesianą mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, sodą

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka z pianką na kruszonce. 270

pełna łyżeczka proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 4 żółtka Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 2 łyżki cukru ( zależy od słodkości jabłek, można dodać więcej) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka bułki tartej Pianka: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)Rozetrzeć w palcach. Na koniec wbić żółtka, ponownie rozetrzeć w palcach tak żeby powstały grudki.   Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część kruszonki, delikatnie ugnieść ręką. Na kruszonkę wyłożyć masę jabłkową. Pianę z białek ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Na koniec dodać bardzo powoli łyżkę oleju i delikatnie wmieszać

Agusiowe smakołyki
Szarlotka z bułki tartej. 116

jest naprawdę pyszna. Podaję ją jeszcze ciepłą, najczęściej z lodami waniliowymi. Jest pyszna!!! Składniki na szarlotkę z bułki tartej 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, kaszę i proszek do pieczenia. Połowę suchych składników wysypujemy na blaszkę, na nie wykładamy masę jabłkową i na wierzch równomiernie rozsypujemy resztę suchych składników. Następnie na wierzch ścieramy margarynę (bardzo ważne jest równomierne rozłożenie margaryny, gdyż

Rozpustne gotowanie
Tarta z jabłkami 169

wersję śliwkową i jabłkową. Na śliwki już może nieco za późno za to jabłka obecnie wiodą prym wśród owoców. Muszę sama siebie pochwalić za ten wypiek bowiem uważam go za bardzo udany. Tarcie nie brakuje niczego pod względem estetycznym jak i smakowym. No może dodałabym jeszcze rodzynki ale M ich nie cierpi więc tarta jest bez nich

My simple kitchen
Przekładany placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka 216

grubym dnem przez około 20-30 minut często mieszajac. Do gorących jabłek wsypujemy galaretki i dobrze mieszamy. Dzielimy je na 4 części. Gorącą masą jabłkową przekładamy ciasto: pierwsze ciasto, jabłka, drugie ciasto, jabłka, trzecie ciasto, jabłka, czwarte ciasto, jabłka, pokruszone ciasto. Ciasto przykrywamy, aby nie obsychało (np. folią aluminiową lub papierem do pieczenia) i odstawiamy do wystygnięcia. Najlepsze jest

Trzeci talerz
Placek jabłkowo -karmelowy na herbatnikach 209

herbatniki. 6. Połowę ilości masy śmietankowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.  Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie pozostałą część masy jabłkowej, na niej masę śmietankowo- krówkową, Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce.           alt="Andrzejkowa uczta

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania