tarta jablkowa - 851 przepisów (strona:15/57)

Kluski pieguski z jabłkami i sosem 188

serowo-ziemniaczaną. Jeśli jeszcze doda się do nich jabłko to kluski nabierają nowego wymiaru. Kluski leniwe serowo-ziemniaczane z jabłkami, makiem i sosem jabłkowo-żurawinowym Kluski leniwe Babcia podawała ze zrumienioną na maśle tartą bułką i cukrem. To klasyka, smak dzieciństwa i potrawa przywołująca piękne wspomnienia. Ale przecież można dla odmiany kluseczki polać śmietaną albo owocowym sosem

Smaczna Pyza
Amerykańska szarlotka (Apple Pie) 208

Jeżeli znudziła Wam się chwilowo tradycyjna szarlotka i tarty z jabłkami, a nadal nie wyobrażacie sobie kawy bez jabłkowego wypieku to przepis na słynny tradycyjny Apple Pie sprawdzi się idealnie. Domowa szarlotka po amerykańsku z dwoma warstwami pysznego kruchego-maślanego ciasta, a między nimi lekko kwaskowate jabłkowe nadzienie. Dla mnie najlepsza! Składniki: 300 g mąki pszennej

wyzwania kuchenne
Super czerwony barszcz zimowy. Idealny na wigilię. 119

podłużne, są smaczniejsze i mają więcej soku.  Po drugie czas gotowania - buraków nie wolno przegotować, powinny być lekko twardawe.  Po trzecie ocet - jeśli ktoś nie lubi octu spirytusowego, polecam ocet jabłkowy, nie jest tak ostry, a zakwasza zupę, żeby nie była mdła. No i na koniec, bardzo ważny element jakim są przyprawy, a dokładniej czosnek i majeranek

Pełna Lodówka
Jabłecznik ze świeżą miętą 229

były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty (  mogło być więcej, bo prawie się jej nie wyczuwało ) Przygotowanie

Proste Potrawy
Tarta z budyniem i jabłkowymi różyczkami 144

życzę wszystkim Mamom słodkiego, długiego życia, zdrowia i pociechy ze swoich dzieci, także tych dorosłych :) Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu, polecam przygotowanie tej tarty: składa się z chrupiącego, migdałowego spodu, winno-mlecznego budyniu i jabłkowych różyczek posmarowanych brzoskwiniowym dżemem. Pyszności <3 Przepis znalazłam na TEJ stronie. Zapraszam do przygotowań!  Składniki na spód: 125 g masła(...)Zaczynamy od przygotowania spodu: masło ucieramy z cukrem pudrem, Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko, aromat waniliowy, skórkę pomarańczową, migdały i mąkę w 3 partiach. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 22-24 cm . Ciasto jest dość lepiące, dlatego polecam zwilżać ręce zimną wodą. Wyklejoną formę wkładamy do lodówki na 30 min. 2. W między czasie przygotowujemy

My Culinary Art
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 117

tarce, odsączamy z wody i mieszamy z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta przenosimy do formy i dokładnie rozprowadzamy. Na spód przenosimy masę jabłkową, a na wierzchu układamy z reszty ciasta paski, tak aby utworzyć szachownicę. Nie zapomnijcie o włoskich orzechach! Należy dokładnie wymieszać

Kuchnia Pani Wiosny
Różowe schabowe z fioletowymi chipsami i musem jabłkowym 116

schabowe w różowej, buraczanej panierce, podane z chipsami z fioletowych ziemniaków, oraz z musem jabłkowo-rozmarynowym. Olejcie konwenanse i zaskoczcie swoich bliskich taką formą podania :) 4 porcje: kotlety: 4 kawałki schabu bez kości o grubości 1,5-2 cm jajko 50 g bułki tartej 40 g sproszkowanego buraka sól i pieprz olej Wielkopolski do smażenia chipsy: 500 g fioletowych(...)kotlety rozbijamy tłuczkiem. Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy ze sproszkowanym burakiem, szczyptą soli i pieprzu. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku i różowej panierce. Smażymy z obu stron. Burak szybko ciemnieje, więc po usmażeniu, kotlety możemy jeszcze delikatnie opruszyć pudrem buraczanym. Chrupiące, […] Artykuł Różowe schabowe z fioletowymi chipsami i musem jabłkowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 248

Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany  1 szklanka cukru 1 kostka(...)pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę (kwadratową lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki wody i zasypujemy cukrem. Cały czas

Salonik smaków
Tarta z jabłkami serce 151

masła z lodówki 2 łyżki cukru pudru + 2 łyżki do syropu cukrowego 1 jajko 4 łyżki dżemu lub powideł – najlepiej jabłkowych, choć możesz zastąpić innym smakiem 2-4 jabłka w zależności od wielkości owoców i tarty pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do dużej miski wsyp mąkę, 2 łyżki cukru pudru, twarde masło pokrojone na małe części oraz

nietylkopasta.pl
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 161

pierwszym placku + dodajemy kakao zamiast orzechów Każdy placek pieczemy oddzielnie w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 dowolna galaretka (u mnie pomarańczowa) Wykonanie: Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy je z cukrem. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi

psgotujemy
Szarlotka na cieście kruchym 145

bułki tartej do posypania Cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Z maki, cukru pudru, proszku do pieczenia,   masła, śmietany i żółtek   zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na dwie równe części.   Każdą część ciasta zawinąć w folię i jedną włożyć do zamrażalnika a drugą schłodzić przez ok 2 godziny w lodówce. Przygotować masę jabłkową: Jabłka(...)blachę wysmarować   tłuszczem i posypać bułką tartą. Z lodówki wyjąc jedną część ciasta, tą która była schładzana i   rozwałkować   a następnie wyłożyć na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika w celu podpieczenia spodu na ok 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i na nią zetrzeć   na tarce

Na słodko lub wytrawnie
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 281

Jeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :)Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem

Smakołyki Bereniki
Sałata masłowa, siewna z fetą, ogórkiem małosolnym, pomidorkami i pestkami dyni Helio 138

herbaty. Dziś u mnie lekko, kolorowo na talerzu, zdrowo, smacznie, pożywnie;) bez kombinacji, prostota i smak. Oczywiście do sałatki możecie dodać ulubione oliwki, tarty twardy ser, suszoną żurawinę, kulki mozzarelli, doprawić bazylią lub octem jabłkowym, będzie pysznie! Składniki: kilka liści sałaty masłowej spora garść pestek dyni Helio 1 żółty pomidor 1 duży ogórek małosolny pokrojony w talarki spora

Zasmakuj Kuchni
Jednoporcjowa szarlotka na kruchym cieście 174

garnka. Pod koniec prażenia dodajemy cynamon, mąką ziemniaczaną i sok z cytryny. Po upływie czasu, wyjmujemy ciasto i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę (średnica 22 cm). Następnie przekuwamy je widelcem. Kolejno przekładamy mus jabłkowy. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania