śmietany Masa z jabłek: 2 - 3 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) 2 -. 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej Cukier puder do posypania Szarlotka z podpieczonym wcześniej spodem Jak przygotować kruchą szarlotkę z krupczatki? Składniki na kruche ciasto najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść tylko(...)stopni C piekarniku, aby sok z pieczonych jabłek tak bardzo nie wnikał w kruche ciasto. Przyznam się, że często pomijam ten krok, gdyż bardzo lubię warstewkę ciasta o smaku jabłkowym pomiędzy jabłkami a upieczonym kruchym ciastem. 1/3 część ciasta zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki
Kuchcik gotujejabłkowe nadzienie, a dodatek lodów czy sosu waniliowego czyni każdy kęs prawdziwą ucztą. Strudel jabłkowy Składniki: ciasto: 150g mąki 75ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie: 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta) 3 łyżki brązowego cukru 1łyżeczka cynamonu 3 łyżki bułki tartej 80g masła cukier puder i płatki migdałów do posypania Żółtko rozmącić w wodzie(...)solą i olejem. Mąkę przesiać zrobić wgłębienie, wlać wodę z żółtkiem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i pozostawić na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Bułkę tartą zrumienić na patelni, ostudzić, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Masło roztopić. Ciasto rozwałkować cienko, następnie trzymając na pięściach, rozciągać, aż będzie cienkie jak bibuła. Można rozciągać ciasto w powietrzu albo
Obiad gotowyzwiększając ilość ciasta Składniki na blachę 26×26 cm: NADZIENIE JABŁKOWE : – 6-7 dużych jabłek – 2 łyżki cukru – 1,5 łyżki soku z cytryny – 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej + 50 ml zimnej wody – cynamon do smaku Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce z grubymi oczkami (można zetrzeć też na drobnych). Wrzucamy
Relaxtimeplastrów szynki, ja użyłam kruchej szynki Hańderek Sos: - 1/2 słoika chrzanu tartego, ok 10 dag - 10 dag śmietany, 3 kopiate łyżki - 2 łyżki musztardy - 1/2 łyżeczki cukru - pieprz Zalewa: - 1 litr bulionu domowego - 4 łyżki żelatyny, ok. 3 dag - 2 łyżki octu jabłkowego - marchewka z bulionu - zielona natka pietruszki - cytryna 1. Łączymy ze sobą składniki sosu
Apetyczna babeczkagorącą jabłkową masę, do tortownicy, na wypieczony spód ciasta. Następnie, łopatką wyrównujemy górę jabłkowej warstwy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich ( stopniowo) pozostały cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone jabłka. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce, o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię
Miód i pieprzCiasto marchewkowo-jabłkowe SKŁADNIKI:mąka -2 szkljajka -4 sztmarchewka -3 sztjabłka -3 sztoliwa -1 szklcukier -1 szklproszek do pieczenia -1,5 łyżeczkisoda -1 łyżeczkacynamonbułka tartatłuszczcukier puder do posypania ciastaPRZYGOTOWANIE:Jabłka i marchewkę obrać,opłukać,zetrzeć na tarce. Do miski wlać oliwę,wsypać cukier kryształ,dobrze utrzeć. Następnie stopniowo dodawać po całym jajku,ciągle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)sodą i cynamonem,dodać do jajek,wymieszać. Do wymieszanej masy dodawać po łyżce jabłek i marchewki,dobrze zmiksować. Blachę o wymiarach 20x35 wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Ciasto wylać na blachę,wstawić do piekarnika,piec 40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto,posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusiczosnku * sól * czarny pieprz * 1 łyżka cukru * 1 cytryna lub 1 łyżka octu jabłkowego dodatkowo: ok. 10-15 małych krewetek 100 - 150 g sera feta 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka sosu chili 1 łyżka oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny Botwinę myjemy, trzemy na tatce, przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła buraczki
Bon Appetit Małgorzatymniejszych i większych łasuchów pyszny przekładaniec. Jabłkowa rolada pomiędzy orzechowym ciastem, trudno się jej oprzeć! Biszkopt orzechowy, składniki na 1 ciasto, a my musimy upiec dwa osobne biszkopty orzechowe: 4 jaja 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka(...)cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w tem. 180C, przez ok. 30 minut. Rolada z jabłkami: 4 jaja 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średnich jabłek Białka ubić z cukrem, dodać żółtka
Apetyczna babeczkaSkładniki: Tarta: 120 g masła 250 g mąki 2 czubate łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 2 szklanki musu z dyni 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu Beza: 3 białka 150 gram drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżka octu winnego lib jabłkowego(...)paski, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 3-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oddzielamy skórkę od miąższu, który wkładamy do miski i bardzo dokładnie blendujemy. Tarta Na stolnicy lub w misce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie je ze sobą rozcieramy do momentu, aż będziemy w stanie zagnieść gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego korzenne przyprawy i ocet jabłkowy, nadający kwaśnego smaku. Dla lepszego podkreślenia smaku i uzyskania pożądanej konsystencji dodałam jeszcze dwa jabłka. Ale jakie! Kosztele. Słodkie, twarde zielonożółte - prawdziwy rarytas, rzadko już teraz spotykane. Owocują we wrześniu(...)pysznego sosu. Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney'e są ciekawą alternatywą dla dżemów, które są słodkie i nie posiadają już
Sajkofanka smakuprzepis z bloga Pożeramstrony Równie ciekawy i warty wypróbowania jest torcik jabłkowy z bitą śmietaną. Rewelacja! Leśny mech – przepis naniego tutaj To kolejny przykład na pyszne ciasto. Robię je co święta. Przede wszystkim jest delikatne i bardzo dekoracyjne. Czy czuć w nim szpinak? Absolutnie nie! Tarta z owocami – przepis z bloga ZarazWracam Uwielbiam tarty
Arbuziakijego przygotowania. Nic nie trzeba wyrabiać, zagniatać i miksować, tylko sypiemy i trzemy jabłka, a po upieczeniu cieszymy się pięknym wyglądem i smakiem. Do szarlotki sypanej muszą być bardzo soczyste i najlepiej kwaśne jabłka. Jeśli mamy zbyt suche jabłka, proponuję dodać do nich 1/2 szklanki soku jabłkowego, aby wszystkie warstwy się zespoliły i nie były suche po upieczeniu. U mnie(...)się, aby były równomiernie rozłożone, wtedy ciasto będzie jednakowo nawilżone. Ciasto po schłodzeniu dobrze się kroi nożem z ząbkami, gdyż ma chrupiący wierzch. Szarlotka jest niezbyt słodka i mocno jabłkowa. Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie ciasta z jabłkami. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 75 minut Składniki na szarlotkę sypaną: (forma rozpinana o średnicy 26 cm) szklanka kaszy
Kuchcik gotujekształcie serca, ciasto piekłam w prodiżu. Moje uwagi : do masy jabłkowej, której nie przesmażałam dodałam 2 łyżki kaszy manny, po to by podczas pieczenia masa nie zrobiła się zbyt ciapowata, bo wtedy mógłby zrobić się zakalec. Spód ciasta na którym rozłożyłam jabłka posypałam bułką tartą. Do ciasta użyłam jednego dużego jajka. Po jego dodaniu wmieszałam je wpierw widelcem
Proste Potrawynadzienie jabłkowe: 1,5 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia) sok z 1 niedużej cytryny 70 g szuszonej żurawiny 40 g masła 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( u mnie mączka ryżowa) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej(...)części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Pokrojone na średnie plasterki jabłka mieszamy z sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy cynamon i brązowy cukier, mieszamy. Dodajemy jabłka i żurawinę. Gotujemy, delikatnie
Mia Cucina Sofietajabłkami! Producent : URBANEK Pojemnośc : 720 ml I tutaj nie ma mowy o tym , że słoik jest pełny tylko do 3/4 wysokości , jakie już nieraz zdarzyło mi się kupic! Musu jabłkowego jest po sam szczyt!( za co olbrzymi plus! ) Już po chwili zaczęłam opróżniac pierwszy ;) Po odkręceniu słoika wydobywa się mocny zapach świeżych jabłek o delikatnie kwaskowym smaku. Tak , jabłka(...)obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa ( przypominająca bułkę tartą ).W osobnym garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem.Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy.Nakładamy ciasto do foremek ( u mnie jak zwykle silikonowe ) do ok. połowy foremki.Do każdej nakładamy czubatą łyżkę musu jabłkowego wymieszanego z cukrem pudrem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Ostra na Słodko