Przepis na szybki obiad z makaronem w sosie jogurtowo-czosnkowym. Czas porzucić ciężkie śmietanowe sosy do makaronu na rzecz lekkiej wiosennej jogurtowo-czosnkowej wersji! :) Przepyszny makaron z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem to idealny obiad dla całej rodziny. Jak zrobić makaron z sosem - wypróbowany przepis krok po kroku. SKŁADNIKI : 4 porcje 300g makaronu penne 1 szklanka oczyszczonych i pokrojonych grzybów(...)leśnych lub pieczarek 1 średnia cebula sałatkowa, drobno posiekana 6 -7 plasterków suszonej szynki parmeńskiej, pokrojona w kostkę 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki (same listki bez łodyżek) kilka gałązek tymianku 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 5 łyżek tartego parmezanu do sosu 8 łyżek tartego parmezanu do posypania (po 2 łyżki
Moja Książka KucharskaChrupiące szparagi otulone aromatyczną szynką, podane z wyrazistym słodko - ostrym sosem to moja propozycja sezonowej przekąski. Składniki: 9 sztuk białych szparag 9 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 łyżki masła 2 łyżki bulionu drobiowego sól pieprz Sos: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki musztardy miodowej sól pieprz Wykonanie: 1. Szparagi umyć(...)oczyścić, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku i odcedzić. 2. Każdą szparagę owinąć szynką szwarcwaldzką i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 3. Masło rozpuścić na patelni, dodać bulion, dokładnie wymieszać i polać szparagi. 4. Szparagi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. 5. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinydane w gronie ro dzinnym. Właśnie dlatego najlepiej lubię weeken dowe leniwe śnia dania, które można wspólnie celebrować. Ciepłą propozycją weeken dowego śnia dania są babeczki z ciasta francuskiego, szynki szwarcwal dzkiej, jajka i dużej ilości warzyw. Pychota :) Skła dniki (8 sztuk): płat ciasta francuskiego 8 kawałków szynki szwarcwal dzkiej 4 jajka 1/2 śre dniej cukinii 8 dużych(...)doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz koncentratem pomi dorowym. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych kawałków i wykła damy do wyściełanej papierem śnia daniowym foremki na muffinki. Ciasto francuskiego wyściełamy szynką. Koszyczki wypełniamy przygotowanym farszem warzywnym. Jajka rozbijamy w miseczce, lekko solimy i roztrzepujemy. Zalewamy nimi muffinki. Wstawiamy babeczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut do upieczenia
ChilliJemyDziś mam dla Was smaczną propozycję obiadową- schabowe pakieciki z serem żółtym, szynką parmeńską , panierowane w słonych krakersach, soczyste i przyjemnie chrupiące, nadają się zarówno na codzienny jak i niedzielny obiad. Fajnym pomysłem jest sposób nadziewania inaczej niż zwykłe rolowane. Doskonale wyglądają na talerzu i tak samo smakują. Można podać z ulubionym bukietem surówek i gotowanymi ziemniaczkami. Polecam(...)porcje: 4 grube plastry schabu bez kości 4 plastry szynki parmeńskiej 4 plastry sera żółtego edamski lub gouda 4 łyżeczki delikatesowej musztardy Sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 jajko do panierowania 1 czubata szklanka pokruszonych drobno słonych krakersów do panierowania Olej do smażenia Sposób wykonania: Schab rozbić na cztery cienkie kotlety, posolić do smaku
Wanilia i Kardamonniedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak. Nie ma szans, żeby po świętach w lodówce nie zostały jakieś kawałki szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym, próbować zjeść z chrzanem, majonezem, sałatką warzywną? W pewnym momencie(...)woku) w towarzystwie warzyw, słodko -kwaśnego sosu nabiera zupełnie nowego smaku. Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 W daniu na zdjęciu wykorzystaliśmy resztki glazurowanej, pieczonej szynki Składniki: Pieczone lub ugotowane mięso: drób, szynka Papryka czerwona Papryka żółta Brokuł Cebula Ząbek czosnku Łyżka startego imbiru Papryczka chili 200 g pszennego makaronu chińskiego lub tagliatelle 3 łyżki sosu sojowego
Niedzielny kucharzSkładniki: 600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek warzywnych) 13 płaskich łyżeczek żelatyny 20dkg sera goudy w plastrach 6 jaj 16 cienkich plastrów szynki konserwowej sól 1-2 łyżki octu jabłkowego foremka keksowa półokrągła Wykonanie W gorącym rosole rozpuścić żelatynę ,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu dla oczyszczenia galaretki . Troszkę galaretki wlać do keksowej foremki(...)kilka łyżek) i odstawić do lodówki do stężenia. Ugotować jajka na twardo, obrać. Wyciągnąć foremkę z lodówki i wyłożyć plastrami sera żółtego i szynki. Ułożyć po środku obrane jajka. Po bokach układać plasterki szynki złożone w harmonijkę,po 8 sztuk z,z jednej i drugiej strony jajek. Zalać całość tężejącym wywarem. Całość przykryć plastrami sera żółtego, docisnąć
w mojej kuchniwołowiną w składzie (Beef Wellington) lub z wieprzowiną (Pork Wellington), tak jak to jest u mnie. Mięso tradycyjnie jest otoczone pasztetem foie gras lub farszem grzybowym, dobrej jakości szynką a całość pieczona jest w cieście francuskim. Ja pozwoliłam sobie iść o krok dalej i przygotowałam ciasto chlebowe, które świetnie sprawdza się przy tego typu daniach, ponieważ nie przepadam(...)jajkiem. Schab smarujemy musztardą. Ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy, na taką wielkość, by można zamknąć w środku mięso. Środek placka smarujemy masłem i układamy kilka plastrów szynki, pozostawiając po 5 cm luzu z każdej strony. Na szynkę układamy farsz grzybowy. Na grzyby kładziemy schab. Ciasto zawijamy wokół mięsa jak kopertę i przekładamy do naczynia posmarowanego olejem
Poezja Smaków - blog kulinarnyKolorowa, przekładana sałatka z dodatkiem brokuła, pieczarek, szynki i oczywiście jajek. Podać ją możemy w osobnych szklaneczkach, albo przygotować w jednej większej salaterce. Polecam przygotować ją nie tylko na święta. Składniki : * pół ugotowanego brokuła * 3 jajka * 5-6 pieczarek * łyżka masła * 5-6 plastrów dobrej szynki * rzeżucha * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz * ząbek czosnku Przygotowanie : Przygotować(...)rozgnieść widelcem i dodać łyżkę sosu. Pieczarki zetrzeć na tarce i przesmażyć na łyżce masła z dodatkiem soli. Jajka zatrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać łyżkę sosu. Szynkę pokroić w kostkę. W szklance układać warstwy sałatki. Całość posypać rzeżuchą i ozdobić listkiem bazylii
Magiczne Życie MartyPyszny i (mam nadzieję) piękny :) Oto moja propozycja na podanie przekąski na święta Wielkanocne. Zajączek Wielkanocny wypełniony tuńczykiem, papryką i szynką będzie idealną przekąską na śniadanie w Wielkanoc. Pięknie mi się przyrumienił. Nie miałam formy na zajączka. Znalazłam kartonową wersję w jednej z gazet na dekoracje Wielkanocne i z tej właśnie gazetki wycięłam szablon, a następnie wycięłam go z ciasta(...)Smakuje rewelacyjnie! Zajączek Wielkanocny 2 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka (dowolny) 1/3 papryki czerwonej 2 plasterki szynki jajko pieprz Przygotować sobie szablon zajączka. Jeśli nie mamy w domu takiej foremki można narysować na kartce. Przyłożyć do rozwiniętego ciasta i wyciąć 1 kształt zajączka. Odsączyć z zalewy tuńczyka, wyłożyć na ciasto, zostawiając ok. 1 cm z każdej strony. Paprykę pokroić
Gotuję TestujęSKŁADNIKI: 200 g szynki 4 jajka na twardo 4 łyżki majonezu 150 g żółtego sera pęczek rzodkiewek rzeżucha WYKONANIE: 1. Szynkę i jajka pokroić w kostkę. 2. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, rzodkiewkę na dużych oczkach. 3. Do miski wsypać pokrojoną szynkę, przykryć warstwa jajek
Atlas Smakówrobiłam pierwszy raz, są smaczne i sycące. Składniki na placki: Ziemniaki 1 kg Jajko 2 szt. Mąka pszenna 1 łyżka Bułka tarta 1 łyżka Sól i pierz do smaku Szynka konserwowa kilka plastrów Olej do smażenia Składniki na sos pieczarkowy: Pieczarki świeże 20 dag Masło 2 łyżki Mąka pszenna 1 łyżka Mleko 250 ml Sól i pieprz do smaku Natka(...)Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulą, dodać resztę składników, przyprawić do smaku i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść łyżką ciasto ziemniaczane, zrumienić z jednej strony i położyć plaster szynki, zalać szynkę masą ziemniaczaną. Placek delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć bardzo powoli do zrumienienia. Wykonanie sosu: Pieczarki oczyścić, pokroić i przysmażyć na łyżce masła. Drugą łyżkę
Tradycyjna Kuchniadanie obiadowe z wykorzystaniem szlachetnego mięsa wieprzowego jakim jest polędwiczka. W moim wykonaniu prezentuję ją w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą natką z pietruszki, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych (2sztuki) 18 plastrów szynki szwarcwaldzkiej tymianek sól pieprz oliwa Farsz groszkowy: 260g mrożonego zielonego groszku Hortex 50g liści świeżej natki z pietruszki(...)ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie dodać pozostały zielony groszek, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Polędwiczki nafaszerować groszkowym farszem, a następnie każdą polędwiczkę owinąć plastrami szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 4. Gotowe polędwiczki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką
Szalona Kuchnia EwelinyŁatwa i szybka w przygotowaniu pachnąca szczypiorkiem jajeczna sałatka ze świeżymi warzywami, szynką i żółtym serem to obowiązkowa pozycja naszego Wielkanocnego stołu. Składniki: 7 jajek 250g zielonego groszku 1 czerwona papryka 300g szynki konserwowej 150g żółtego sera 1 słoik konserwowego selera 1 puszka konserwowej kukurydzy 5 pęczków szczypiorku 1 łyżeczka musztardy miodowej 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie(...)twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. 2. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. 3. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. 4. Szynkę konserwową pokroić w kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 5. Seler i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Dwa pęczki szczypiorku drobno posiekać, resztę pozostawić na dekorację
Szalona Kuchnia EwelinyTakie roladki będą wspaniałą przekąską podczas różnych imprez. Do serowego nadzienia możemy wykorzystać tak naprawdę co lubimy lub mamy w lodówce. Wyszły pyszne. Polecam :) WYKONANIE: ok. 15-20 dag szynki konserwowej lub gotowanej w plasterkach serek śmietankowy 150 g 4 łyżki majonezu łyżka żelatyny 1-2 ogórki konserwowe 1/3 czerwonej papryki szczypiorek wg uznania 5 dag startego żółtego sera sól(...)pieprz WYKONANIE: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Na stole rozkładamy folię spożywczą, układamy plastry szynki tak żeby delikatnie na siebie zachodziły, na prostokąt mniej więcej o wymiarach 25/35 cm. Żelatynę rozpuszczamy, do miski przekładamy serek, majonez oraz żelatynę. Mieszamy ze sobą i doprawiamy. Paprykę, ogórek oraz szczypiorek drobno kroimy, razem z serem żółtym dodajemy
Pani na deserpomysłu zawijania ich nitką, jedynie spięłam wykałaczkami. Sprawdziło się, nie rozpadły się podczas gotowania i zaoszczędziłam sporo czasu. Sos kurkowo-warzywny pasuje do nich doskonale. Zrazy: 1 kg szynki wieprzowej 200g wędzonego boczku 4 ogórki kiszone 1 duża cebula musztarda sól, pieprz, papryka słodka Sos: 300g kurek (mogą być mrożone) 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki(...)czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany. oleju 1. Szynkę kroimy w plastry, rozbijamy cienko. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, smarujemy z jednej strony musztardą. Boczek, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Układamy na szynkę, zwijamy by powstał zraz, spinamy wykałaczkami. Robimy tak z każdym kawałkiem mięsa. 2. Na rozgrzanym oleju
Szefowa kuchni