PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, większa cukinia, nieduży por (biała i jasnozielona część), 10 plastrów szynki, łyżka oleju, opakowanie mozzarelli, sól, oregano, odrobina pieprzu cayenne, bazylia, 350 g sosu spaghetti w słoiku. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Cukinię kroję w kostkę, pora w cienkie(...)plasterki, szynkę w mniejsze kawałki. Warzywa podsmażam na oleju z dodatkiem soli, cayenne, oregano i bazylii. Kiedy lekko zmiękną dodaję szynkę i smażę jeszcze chwilę. Następnie dodaję sos, jeszcze przez chwilę gotuję na małym ogniu. Makaron dokładnie mieszam z sosem i przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układam półplastry mozzarelli. Całość zapiekam około 15-20 minut w 180 stopniach
JejKuchniasałatek zapraszam na pyszną brokułową, idealną na imprezę. Łatwa i szybka w przygotowaniu, na pewno zachwyci naszych gości! :) Składniki: 1 brokuł 3 jajka ugotowane na twardo 250 g szynki, chudej 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 1 pęczek koperku 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz 5 łyżek pestek dyni Wykonanie: Brokuła podzielić(...)mniejsze różyczki, ugotować we wrzącej wodzie z odrobiną cukru i szczyptą soli, ok 7-8 minut. Ostudzić. Jajka, szynkę i paprykę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Sałatkę ułożyć warstwowo: brokuły, jajka, kukurydza, koperek, sos jogurtowy, szynka, papryka, sos i pestki dyni
TrufelkowoBardzo kruche, soczyste i pikantne. Tak w skrócie można opisać bitki duszone w cebuli i suszonych pomidorach, które świetnie sprawdzą się w roli obiadowego dania głównego. Składniki: 1kg szynki 6-7 cebul ½ słoiczka (około 150g) suszonych pomidorów w oliwie kilka gałązek rozmarynu ½ litra bulionu warzywnego sól, zioła prowansalskie, czarny pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: Szynkę myjemy, oczyszczamy z bonek(...)plastry o grubości 1cm. Doprawiamy z jednej strony solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. W garnku na dość dużym ogniu podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Układamy kawałki szynki przyprawami do dołu i doprawiamy analogicznie druga stronę mięsa. Smażymy krótko z obu stron tak aby zamknąć „mięso”, a następnie zdejmujemy z patelni na talerz. Na tłuszcz pozostały ze smażenia
Pyry na Gazfarsz: 250 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 1 łyżeczka masła sól, pieprz 2 ząbki czosnku 180 g koncentratu pomidorowego oregano, zioła prowansalskie 12 dużych plasterków polędwicy sopockiej lub innej szynki 2 kulki mozzarelli 1 duży pomidor WYKONANIE Do miseczki wlać wodę, rozkruszyć drożdże, dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na 30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą(...)szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Zostawić do ostudzenia. Mozzarellę pokroić w plasterki. Każdy plasterek szynki pokroić na cztery części. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, a każdy plasterek przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 ° C. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno
Passions hobbies lifeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 4 bułki, 10 dag szynki w kawałku, łyżka masła, oregano Cykoria, curry, odrobina pieprzu cayenne, sól, pieprz, 2 duże jajka, duża garść posiekanej natki pietruszki, 10 dag tartego sera żółtego, 1/2 średniej wielkości papryki czerwonej, 4 łyżki groszku, mały ogórek kiszony. Przygotowanie(...)bułek odcinam wierzch, wydrążam środek. Szynkę kroję w drobną kostkę, podsmażam na maśle z dodatkiem oregano, curry i pieprzu cayenne. Groszek osączam z zalewy, paprykę i ogórka drobno kroję. Warzywa mieszam z jajkiem, serem i natką pietruszki. Na dnie bułek układam szynkę, następnie wykładam resztę farszu. Całość zapiekam w 180 stopniach (termoobieg) około 15 minut. Pieczone bułeczki podaję
JejKuchniahansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z puree dyniowo – paprykowym i szynką parmeńską Składniki – 2 porcje: Makaron tagliatelle – 200g Dynia – 100g Papryka – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Masło truflowe – 2 łyżki Szynka parmeńska – 6-8 plasterków Brokuły – 100g Sól, pieprz Wykonanie: Dynię(...)pokroić je na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z odrobiną masła truflowego i podsmażyć na niej brokuły i paprykę. Do warzyw dodać puree dyniowo-paprykowe i szynkę parmeńską. Całość gotować przez 5-7 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Gdy makaron będzie gotowy wymieszać go z sosem i 2-3 łyżkami wody z makaronu. Całość doprawić
Kuchnia Bon Appetitmusztardy niech stanie się uzupełnieniem innego kulinarnego szaleństwa – sałatki z delikatnymi figami, aromatycznym mango, słoną fetą, chrupiącym i orzeźwiającym granatem, delikatną roszponką i rozpływającą się w ustach szynką dojrzewającą. Ta sałatka spokojnie może stanąć na podium, jeśli chodzi o jedzenie, które uszczęśliwia i zaspokaja ochotę na „coś dobrego”. Delektujcie się śmiało tą fuzją smaków i kolorów(...)talerzach. Obierz mango i pokrój je w kostkę. Rozrzuć na talerzach. Przetnij granat na pół i łyżką wydrąż ziarenka, oczyść je z białych ścianek i rozrzuć na roszponce. Szynkę pokrój lub porozrywaj na mniejsze kawałki o wielkości około 3×3 cm. Rozłóż ją na sałatce. Fetę rozkrusz w palcach nad talerzem i porozrzucaj jej kawałki równomiernie na sałatce. Odkrój
Eat me! Fit me!wyszła przepyszna sałatka :) Jak to mówią ,, potrzeba matką wynalazków,, Polecam. SKŁADNIKI: 0,5 brokuła 4 jajka 0,5 czerwonej cebuli puszki kukurydzy puszka groszku z marchewką 30 dag szynki konserwowej drobiowej 3-4 ogórki kiszone 10-15 dag makaronu muszelki 0,5 szklanki łuskanego słonecznika majonez jogurt naturalny musztarda sól, pieprz WYKONANIE: Jajka, makaron, brokuła gotujemy. Ogórki kroimy(...)kostkę i przekładamy na sitko razem z groszkiem i kukurydzą. Cebulę, szynkę, jajko kroimy w kostkę, przekładamy do miski razem z resztą składników, brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu, trochę jogurtu i musztardy, dodajemy pieprz i dobrze mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki żeby się ,, przegryzła,, Jeśli jest taka potrzeba dosalamy. Smacznego :) MAŁA RADA: Brokuła gotujemy
Pani na deserPyszne danie z makaronu z dodatkiem sera gorgonzola i szynki parmeńskiej. To moje ulubione danie, które szybko się robi! Spróbujcie ! Dajcie znać w komentarzu czy lubicie takie połączenia smakowe? #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Składniki: 200 g makaronu pióra Lubella 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku sól morska Prymat czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżka sera gorgonzola(...)kilka listków świeżej bazylii 4 łyżki kukurydzy 3-4 plasterki szynki parmeńskiej pokrojonej na mniejsze kawałki drobno starty parmezan do posypania z wierzchu Przygotowanie: Makaron umieszczamy w garnku z osoloną i gotującą się wodą. Gotujemy przez ok. 8 minut, aż będzie ugotowany al dente. Odcedzamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Garnek po makaronie myjemy, a następnie wlewamy oliwę, dodajemy drobno
Gotuj z MąkąPolędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele pysznych sposobów, dzisiaj przygotowałam je pieczone w szynce parmeńskiej i szałwii oraz sosem balsamicznym. Mięso podałam z cykorią, chipsami z ziemniaków i pikantnymi jabłkami. SKŁADNIKI: 300 g polędwiczek wieprzowych 10 g szynki parmeńskiej w plastrach sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku świeża szałwia świeży tymianek 10 g masła(...)PRZYGOTOWANIE : Polędwiczki myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, obkładamy liśćmi szałwii i zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Następnie obsmażamy na maśle klarownym z każdej strony kilka minut. Na patelnię dodajemy szałwię i tymianek, polewamy mięso masłem i ziołami. Polędwiczkę odkładamy na talerz aby odpoczęła. Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy 100 ml buliony, 1 łyżkę octu balsamicznego, dodajemy
Kulinarne Fantazje Mariolifanów kuchni włoskiej. Była już pizza orkiszowa, dzisiaj mam dla Was propozycję nie do odrzucenia. Pizza, na pełnoziarnistym spodzie z mąki graham, z dodatkiem pysznej Mozarelli, pomidorów koktajlowych oraz szynki parmeńskiej. Propozycja na pełnowartościowy posiłek, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia! Jeżeli chodzi o dodatki, możemy oczywiście dodać to co lubimy najbardziej. Zapraszam! Składniki na rozczyn: 1/4 kostki świeżych(...)pomidorowy: 1/2 szkl przecieru pomidorowego bazylia oregano sól pieprz 1 łyżka oliwy Dodatki na pizzę: ser Mozarella (2 duże kulki lub opakowanie małych, przekrojonych na pół) pomidorki koktajlowe szynka parmeńska roszponka (może też być rukola lub świeża bazylia) suszone oregano Wykonanie: Rozczyn. Składniki na rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto. Do miski wsypać mąkę graham
Trufelkowosalato dello speck. Ve lo consiglio di cuore! SKŁADNIKI (4 porcje) 250 g ry ż u 2 szalotki 2 jabłka 500 ml bulionu warzywnego 80 g szynki wędzonej tzw. speck 40 g masła 3-4 gałązki tymianku s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni) 250 g di riso 2 scalogni 2 mele(...)rozgotowany. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w drobną kostkę, podobnie kroimy szynkę. Na patelni z 1-2 łyżkami oliwy podsmażamy szynkę oraz jabłka, dodajemy gałązki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Do ugotowanego risotto dodajemy podsmażony speck z jabłkami
La grande e la piccola cuocaobficie ketchupem smakują nieziemsko. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, ¾ szklanki wody, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, 3,5 łyżki oliwy, Dodatkowo: 200g pieczarek, 1 cebula, 100g szynki, 15 sztuk czarnych oliwek, 10 sztuk pomidorków cherry, 150g sera żółtego, bazylia, sól, pieprz, oliwa, Ketchupik Kielecki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam(...)ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam pieczarki z cebulą przez około 5 minut. Oprószam solą i pieprzem. Szynkę kroję w paski. Pomidorki i oliwki kroję w grubsze plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowuję na grubość
Tradycyjna kuchnia KasiMimo że składniki nie są wyszukane jest naprawdę smaczna i nie typowa ze względu na dodatek jogurtu, co sprawia że jest dość lekka. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu. makaron szynka konserwowa w jednym kawałku szczypiorek jogurt może być grecki ale lepiej naturalny sól, pieprz ser starty do sałatki i na wierzch (do posypania) Makaron ugotować, szczypiorek umyć i posiekać(...)Szynkę pokroić w kostkę.Ser zetrzeć. Makaron, szczypiorek, szynkę i ser wymieszać razem z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem
cukrem pudrem posypanemałym słoiczku. Moja sałatka nie wymaga sosu, jedynie przed konsumpcja możemy skropić warzywa odrobina soku z cytryny. Składniki 1 szklanka ugotowanego makaronu wstążki lub rurki Lubella 2 plastry szynki Prosciutto 1/2 papryki czerwonej szpiczastej-ma bardziej słodki smak garść drobno pokrojonej kapusty pekińskiej pół mango łyżeczka nasion chia 1 żółty pomidor śliwkowy kilka winogron mała figa pestki granata(...)cytryny Wykonanie tej sałatki jest bardzo proste. Na dnie słoika układamy makaron. Kolejne warstwy stanowić będą pokrojone warzywa-papryka, mango, kapusta pekińska, szynka, winogrona, figa. Całość posypujemy nasionami chia i pestkami granatu. Ta sałatka nie wymaga soli bo szynka już odpowiednia słona. Mamy w niej rożne smaki i faktury. Jedynie można dodać odrobinę soku z cytryny do smaku. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu
Kasia i jej kobiecy świat