Sałatka z kurczakiem, ananasem i selerem konserwowym to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmie Wam przygotowanie i podsmażenie kurczaka bo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli chodzi o Wielkanoc, to jest to chyba ostatni zaległy przepis. Co prawda nikt nie zabroni Wam przygotować szynki w galarecie na inną okazję, ale nie oszukujmy się- jest ona przede wszystkim kojarzona właśnie z tymi świętami. Zapiszcie sobie i wykorzystajcie przy najbliższej nadarzającej się okazji. Nie wiele z nią roboty, zwłaszcza jeśli gotujemy rosół i mamy go na tyle(...)odlać odrobinę i przetrzymać w lodówce lub zamrażalniku (w zależności od tego kiedy go użyjemy). Składniki na jeden większy półmisek: 16 plastrów szynki np. konserwowej 1 opakowanie serka typu Almette 3 łyżki chrzanu 2 łyżki śmietany 2 jajka na twardo 600ml rosołu 4 łyżeczki żelatyny lub 7 listków uprzednio namoczonych Sól, pieprz do smaku Pomidory, sałata masłowa do dekoracji
Kuchnia w czekoladzieTarta z camembertem Bardzo lubię sery pleśniowe i często jakiś uda mi się wygrzebać z lodówki a wtedy do tarty z camembertem, szynką i pomidorami jest już całkiem blisko :) To zdecydowanie miła alternatywa dla kanapek na kolację. Robiłam ją już kilka razy i zawsze była wyśmienita. Warto wybrać pomidory z dużą ilością miąższu bo wtedy farsz nie zawiera zbyt dużo(...)Składniki potrzebne na tartę z camembertem: Na ciasto: 300 g maki pszennej, 100g masła, 2 jajka, 1-2 łyżki śmietany, szczypta soli, Na nadzienie: 2 okrągłe camemberty, 20 dag szynki, 3 niewielkie pomidory, 2 jajka, 1 mała cebula, pół szklanki śmietany, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania tarty z camembertem: Mąkę wsypuję do miski, dodaję miękkie masło
Gotuj Się Kto Możeugotowanych batatów 100 g masła 4 jajka 240 ml kefiru 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY sól pieprz koperek posiekany 1 łyżka (opcjonalnie) plastry ulubionej szynki (np. boczek wędzony) jajka Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuszczamy w rondelku i czekamy aż przestygnie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, koperkiem. Masło dodajemy(...)ziemniaków i mieszamy. Dodajemy jajka, kefir oraz miksujemy. Łączmy sypkie produkty z masą batatową. Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy do zarumienienia. Plastry szynki podsmażamy. Przygotowujemy jajka sadzone. Gofry podajemy z jajkiem sadzonym i szynką. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparachszklanki startej mozarelli 1 jajko sól bazylia oregano 1 sztuka pomidorów w puszce 1/2 cebuli DODATKI: pomidory koktajlowe 1/2 cebuli sól pieprz bazylia 1 garść startego sera szynka drobiowa 1 garść pokrojonych pieczarek PRZYGOTOWUJEMY CIASTO: Kalafiora miksujemy do powstania małych kuleczek. Gotujemy kalafiora przez 4 minuty. Odsączamy wodę przez lnianą ściereczkę. Następnie dodajemy jajka, sól pieprz, oregano, bazylię(...)minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. PRZYGOTOWUJEMY SOS: Posiekaną cebulę szklimy na patelni. Dodajemy pomidory w puszce, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami i dusimy aż sos zgęstnieje. Szynkę kroimy w kostkę. Pieczarki podsmażamy. Cebulę kroimy. Na podpieczone ciasto dodajemy sos oraz dodajemy szynkę, pieczarki, pokrojone pomidory koktajlowe oraz cebulę. Posypujemy serem.Przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Pieczemy 10 minut
Kuchnia w oparachPrzepis na szybki obiad z makaronem w sosie jogurtowo-czosnkowym. Czas porzucić ciężkie śmietanowe sosy do makaronu na rzecz lekkiej wiosennej jogurtowo-czosnkowej wersji! :) Przepyszny makaron z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem to idealny obiad dla całej rodziny. Jak zrobić makaron z sosem - wypróbowany przepis krok po kroku. SKŁADNIKI : 4 porcje 300g makaronu penne 1 szklanka oczyszczonych i pokrojonych grzybów(...)leśnych lub pieczarek 1 średnia cebula sałatkowa, drobno posiekana 6 -7 plasterków suszonej szynki parmeńskiej, pokrojona w kostkę 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki (same listki bez łodyżek) kilka gałązek tymianku 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 5 łyżek tartego parmezanu do sosu 8 łyżek tartego parmezanu do posypania (po 2 łyżki
Moja Książka KucharskaChrupiące szparagi otulone aromatyczną szynką, podane z wyrazistym słodko - ostrym sosem to moja propozycja sezonowej przekąski. Składniki: 9 sztuk białych szparag 9 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 łyżki masła 2 łyżki bulionu drobiowego sól pieprz Sos: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki musztardy miodowej sól pieprz Wykonanie: 1. Szparagi umyć(...)oczyścić, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku i odcedzić. 2. Każdą szparagę owinąć szynką szwarcwaldzką i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 3. Masło rozpuścić na patelni, dodać bulion, dokładnie wymieszać i polać szparagi. 4. Szparagi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. 5. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinydane w gronie ro dzinnym. Właśnie dlatego najlepiej lubię weeken dowe leniwe śnia dania, które można wspólnie celebrować. Ciepłą propozycją weeken dowego śnia dania są babeczki z ciasta francuskiego, szynki szwarcwal dzkiej, jajka i dużej ilości warzyw. Pychota :) Skła dniki (8 sztuk): płat ciasta francuskiego 8 kawałków szynki szwarcwal dzkiej 4 jajka 1/2 śre dniej cukinii 8 dużych(...)doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz koncentratem pomi dorowym. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych kawałków i wykła damy do wyściełanej papierem śnia daniowym foremki na muffinki. Ciasto francuskiego wyściełamy szynką. Koszyczki wypełniamy przygotowanym farszem warzywnym. Jajka rozbijamy w miseczce, lekko solimy i roztrzepujemy. Zalewamy nimi muffinki. Wstawiamy babeczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut do upieczenia
ChilliJemyDziś mam dla Was smaczną propozycję obiadową- schabowe pakieciki z serem żółtym, szynką parmeńską , panierowane w słonych krakersach, soczyste i przyjemnie chrupiące, nadają się zarówno na codzienny jak i niedzielny obiad. Fajnym pomysłem jest sposób nadziewania inaczej niż zwykłe rolowane. Doskonale wyglądają na talerzu i tak samo smakują. Można podać z ulubionym bukietem surówek i gotowanymi ziemniaczkami. Polecam(...)porcje: 4 grube plastry schabu bez kości 4 plastry szynki parmeńskiej 4 plastry sera żółtego edamski lub gouda 4 łyżeczki delikatesowej musztardy Sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 jajko do panierowania 1 czubata szklanka pokruszonych drobno słonych krakersów do panierowania Olej do smażenia Sposób wykonania: Schab rozbić na cztery cienkie kotlety, posolić do smaku
Wanilia i Kardamonniedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak. Nie ma szans, żeby po świętach w lodówce nie zostały jakieś kawałki szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym, próbować zjeść z chrzanem, majonezem, sałatką warzywną? W pewnym momencie(...)woku) w towarzystwie warzyw, słodko -kwaśnego sosu nabiera zupełnie nowego smaku. Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 W daniu na zdjęciu wykorzystaliśmy resztki glazurowanej, pieczonej szynki Składniki: Pieczone lub ugotowane mięso: drób, szynka Papryka czerwona Papryka żółta Brokuł Cebula Ząbek czosnku Łyżka startego imbiru Papryczka chili 200 g pszennego makaronu chińskiego lub tagliatelle 3 łyżki sosu sojowego
Niedzielny kucharzSkładniki: 600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek warzywnych) 13 płaskich łyżeczek żelatyny 20dkg sera goudy w plastrach 6 jaj 16 cienkich plastrów szynki konserwowej sól 1-2 łyżki octu jabłkowego foremka keksowa półokrągła Wykonanie W gorącym rosole rozpuścić żelatynę ,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu dla oczyszczenia galaretki . Troszkę galaretki wlać do keksowej foremki(...)kilka łyżek) i odstawić do lodówki do stężenia. Ugotować jajka na twardo, obrać. Wyciągnąć foremkę z lodówki i wyłożyć plastrami sera żółtego i szynki. Ułożyć po środku obrane jajka. Po bokach układać plasterki szynki złożone w harmonijkę,po 8 sztuk z,z jednej i drugiej strony jajek. Zalać całość tężejącym wywarem. Całość przykryć plastrami sera żółtego, docisnąć
w mojej kuchniwołowiną w składzie (Beef Wellington) lub z wieprzowiną (Pork Wellington), tak jak to jest u mnie. Mięso tradycyjnie jest otoczone pasztetem foie gras lub farszem grzybowym, dobrej jakości szynką a całość pieczona jest w cieście francuskim. Ja pozwoliłam sobie iść o krok dalej i przygotowałam ciasto chlebowe, które świetnie sprawdza się przy tego typu daniach, ponieważ nie przepadam(...)jajkiem. Schab smarujemy musztardą. Ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy, na taką wielkość, by można zamknąć w środku mięso. Środek placka smarujemy masłem i układamy kilka plastrów szynki, pozostawiając po 5 cm luzu z każdej strony. Na szynkę układamy farsz grzybowy. Na grzyby kładziemy schab. Ciasto zawijamy wokół mięsa jak kopertę i przekładamy do naczynia posmarowanego olejem
Poezja Smaków - blog kulinarnyKolorowa, przekładana sałatka z dodatkiem brokuła, pieczarek, szynki i oczywiście jajek. Podać ją możemy w osobnych szklaneczkach, albo przygotować w jednej większej salaterce. Polecam przygotować ją nie tylko na święta. Składniki : * pół ugotowanego brokuła * 3 jajka * 5-6 pieczarek * łyżka masła * 5-6 plastrów dobrej szynki * rzeżucha * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz * ząbek czosnku Przygotowanie : Przygotować(...)rozgnieść widelcem i dodać łyżkę sosu. Pieczarki zetrzeć na tarce i przesmażyć na łyżce masła z dodatkiem soli. Jajka zatrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać łyżkę sosu. Szynkę pokroić w kostkę. W szklance układać warstwy sałatki. Całość posypać rzeżuchą i ozdobić listkiem bazylii
Magiczne Życie MartyPyszny i (mam nadzieję) piękny :) Oto moja propozycja na podanie przekąski na święta Wielkanocne. Zajączek Wielkanocny wypełniony tuńczykiem, papryką i szynką będzie idealną przekąską na śniadanie w Wielkanoc. Pięknie mi się przyrumienił. Nie miałam formy na zajączka. Znalazłam kartonową wersję w jednej z gazet na dekoracje Wielkanocne i z tej właśnie gazetki wycięłam szablon, a następnie wycięłam go z ciasta(...)Smakuje rewelacyjnie! Zajączek Wielkanocny 2 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka (dowolny) 1/3 papryki czerwonej 2 plasterki szynki jajko pieprz Przygotować sobie szablon zajączka. Jeśli nie mamy w domu takiej foremki można narysować na kartce. Przyłożyć do rozwiniętego ciasta i wyciąć 1 kształt zajączka. Odsączyć z zalewy tuńczyka, wyłożyć na ciasto, zostawiając ok. 1 cm z każdej strony. Paprykę pokroić
Gotuję TestujęSKŁADNIKI: 200 g szynki 4 jajka na twardo 4 łyżki majonezu 150 g żółtego sera pęczek rzodkiewek rzeżucha WYKONANIE: 1. Szynkę i jajka pokroić w kostkę. 2. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, rzodkiewkę na dużych oczkach. 3. Do miski wsypać pokrojoną szynkę, przykryć warstwa jajek
Atlas Smaków