głowy pomysł, aby nafaszerować camemberta. Długo zastanawiałam się jak i czym to zrobić, aby było smacznie, po czym zrobiłam zakupy, zaszyłam się w kuchni i oto jest. Szynka, pieczarki, roztopiony ser i chrupka panierka. Wierzcie mi, że już nie trzeba nic więcej ;) Składniki: 1 ser Camembert Classic la Polle MLEKOVITA 10 sporych pieczarek 2 grube plastry szynki sól pieprz(...)jajko bułka tarta do panierowania Wykonanie: *Z sera ścinamy z jednej strony wierzch, tworząc przykrywkę. *Pieczarki kroimy w kostkę, tak samo szynkę, zrumieniamy na patelni. Doprawiamy do smaku. *Tak przygotowany farsz wkładamy do sera. Dociskamy wierzch sera jak najrówniej się da. * Panierujemy w jajku, bułce, znów w jajku, znów w bułce. Smażymy na głębokim oleju na rumiano
Z Majeczką w kuchniPrzepis autorski (mój). Uwielbiam tarty - te wytrawne i na słodko.... Pychota! Tu przedstawiam Wam bardzo prostą propozycję z mnóstwem sera, z szynką i delikatną roszponką. Można ją uznać za szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu. Pominę opisywanie kuszącego zapachu, który towarzyszy podczas jej pieczenia - sami sprawdźcie. Polecam(...)inne przepisy na tarty - klik . (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 250g szynki 150g żółtego sera 1 cebula 1 garść roszponki 2 jajka 200 ml śmietany 18% (u mnie gęsta) sól, pieprz Opcjonalnie: żółty ser do posypania wierzchu Ponadto: olej do smażenia
Di gotujeSkładniki pęczek zielonych szparagów 200 ml śmietany kremówki (30 %) 100 g szynki parmeńskiej (lub innej, najlepiej dojrzewającej) 1-2 garście świeżo startego parmezanu sól (himalajska?), świeżo zmielony pieprz dowolny makaron Przygotowanie Szparagi umyjcie, odłamcie końcówki. Odkrójcie główki, odłóżcie je na bok, a pozostałe części pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry. Szynkę parmeńską pokrójcie w paski. Rozgrzejcie rondel, włóżcie(...)niego pokrojona szynkę i chwilę przesmażcie. Dolejcie śmietanę, wrzućcie pokrojone szparagi (główki niech jeszcze poczekają na swoja kolej), wymieszajcie. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie moc palnika i gotujcie sos do momentu, aż szparagi staną się miękkie (to dosłownie kilka minut). Chwilę przed końcem gotowania dołóżcie czekające główki- one zrobią się najszybciej. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie ugotujcie makaron
OliveandThymezrezygnujemy z szynki/boczku otrzymamy pyszne danie jarskie:) 500 g makaronu 450 g mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku (lub więcej,wg uznania) 2 duże cebule 200 g szynki wędzonej lub boczku 100 g serka topionego 250 g śmietany kremówki Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Odstawiamy. Plasterki szynki/boczku kroimy na cienkie paseczki. Cebulę(...)kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając szynkę/boczek i smażymy jeszcze chwilę. Odkładamy. Na patelni podgrzewamy szpinak. Dodajemy podsmażone cebule z szynką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietanę, oraz dodajemy pokrojony serek topiony (równie dobrze sprawdza się serek topiony z pojemniczka). Podgrzewamy do czasu, aż serek sie roztopi
Smaki Na Talerzupolecam i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa w plastrach 1 słoik selera 250 g szynki konserwowej 2-3 łyżki majonezu Sól, pieprz Przygotowanie Czerwoną fasolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, dokładnie odsączamy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy kukurydzę, seler, pokrojoną w kostkę szynkę
Programista w kuchniValfrutta: zawiera 99,7% pomidorów i ma tylko 30 kcal w 100 g produktu) 25 ml oliwy z oliwek świeża bazylia pieprz i sól do smaku Dodatki: 5 plastrów szynki gotowanej (60 kcal) lub szynki prosciutto (165 kcal) 75 g sera mozzarella w małych kulkach (polecam dostępny w Tesco Zott Zottarella Light Ser mozzarella : bez GMO, składniki naturalne(...)posypaną mąką. Rozprowadzamy na nim sos przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy i przypraw. Kładziemy startą goudę i połowę kulek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po wyjęciu dokładamy szynkę i resztę mozzarelli. Posypujemy rukolą. Zobacz też: Dieta i pizza - czy to możliwe? ; Pizza - historia prawdziwa
Better Life By Auntie JuWitajcie :-) Dziś przepis na faszerowane bataty. Powiem Wam, że są rewelacyjne. Naprawdę super smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego, w środku suszone pomidory, oliwki, kulki mozzarelli z chili, szynka prosciutto i świeża bazylia. Przepis wypatrzyłam tutaj - klik , troszkę zmieniłam, bo nie miałam wszystkich składników w domu. Na pewno będę robić kolejne, ale to jak się chłodniej zrobi ;-). Miłego poniedziałku Wam życzę(...)Składniki: 4 bataty 1 opakowanie kulek mozzarelli z chili (u mnie Zotarella) 10 kawałków suszonym pomidorów 12 sztuk czarnych oliwek 8 plasterków szynki prosciutto kilkanaście listków świeżej bazylii sól pieprz Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 3 - 4 łyżki majonezu sól pieprz 1. Bataty myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
kruche babeczkiProsty przepis na efektowne imprezowe muffiny jajeczne z szynką i papryką. Idealne na śniadanie czy ciepłą przekąskę imprezową. Przepis zainspirował mnie do nakręcenia pierwszego filmiku kulinarnego. Składniki (na 12 porcji): 12 plasterków szynki 5 jajek ok 100 ml mleka (1/3 szklanki) kawałek papryki czerwonej pół czerwonej cebuli 100 g sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka lub ostra Przygotowanie Jajka wbijamy(...)miski, dodajemy mleko i przyprawy. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Foremki na muffiny wyścielamy szynką, dodajemy paprykę i cebulę i wylewamy masę jajeczną. Całość posypujemy żółtym serem. Muffiny zapiekamy około 15 minut w temp 180 C. Imprezowe muffiny Artykuł Imprezowe muffiny „Kwiatuszki” pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarneOstatnio w sklepie kupiłam wędzony twaróg i tak się zastanawiałam co by tu można z nim zrobić, wymyśliłam, że będzie idealny na pizzę. Do tego hiszpańska szynka jamon serano którą uwielbiam i wyszedł prosty ale bardzo smaczny obiad. Składniki 10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody 70 g wędzonej szynki jamon serano kilka pomidorków koktajlowych(...)około godzinę. Rozkładamy ciasto na wysmarowanej okrągłej blaszce, na to kruszymy połowę sera twarogowego, układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę, rwiemy na mniejsze kawałki szynkę i posypujemy resztą twarogu. Posypujemy oregano i pieczemy 15 - 20 minut w 200 stopniach
Delusional Trinejajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki 30% 70 g tartego parmezanu 80 g szynki prosciutto pęczek cebuli dymki 1/5 cebuli 1/2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, sól(...)Odciąć twarde, jasne końce szparagów (jeżeli mamy grubsze szparagi, cieniutko obrać). 2) Zielone łodyżki opłukać i osuszyć, przekroić na połowy. 3) Połówki z główką zawinąć pojedynczo w plasterki szynki. Nadzienie: 1) Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. 2) Podsmażoną cebulę, pokrojoną dymkę, starty ser, jajka, śmietankę oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Quiche: 1) Gotowy farsz wyłożyć na przygotowany
Fitsweet.mepomidora podsmaż przez kilka minut. Następnie dodaj 2 jajka, przypraw i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy jajko się zetnie jajecznica będzie gotowa. Spróbuj także: Kanapka z jajem jajko pomidor szynka Jajko w szynce jajko szynka brokuły Zupa krem z bobu bób cebula
Fit&Fast KitchenUwielbiam połączenie melona i szynki parmeńskiej, bardzo smacznej i szybkiej w przygotowaniu włoskiej przystawki. Smak jej skłonił mnie do przygotowania dania treściwszego, ale równie prostego w przygotowaniu. Pomyślałam o makaronie, ale zmieniłam zdanie, ryż wyda ł mi si ę odpowiedniejszy. Zwłaszcza, ż e oczami wyobraźni widziałam sałatkę podan(...)maggiore colore ho aggiunto anche un po’ di grani di pepe rosso. Buon appetito! SKŁADNIKI (4 porcje) 2 ma ł e melony 200 g ugotowanego ryżu 150 g szynki parmeńskiej 50 g parmezanu 50 g rukoli bazylia s ó l czarny i czerwony pieprz oliwa extra vergine **** INGREDIENTI (4 porzioni) 2 meloni piccoli 200 g di riso
La grande e la piccola cuocaILOŚĆ PORCJI: 6-12 Składniki: duża bagietka, około 150 g fety, 2 łyżeczki oleju z papryką ostrą, pomidorami i bazylią, łyżeczka śmietany, łyżka posiekanego szczypiorku, 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, większa garść kiełków rzodkiewki, 3 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Bagietkę kroję pod ukosem na 12 kawałków, pomidorki w ćwiartki. Każdy plasterek szynki dzielę na trzy, po środku układam kiełki i zwijam(...)ćwiartki. Fetę rozgniatam, łączę z olejem, śmietaną i szczypiorkiem - ma powstać gładka pasta. Bagietki smaruję przygotowaną pastą z fety, dekoruję szynką i ćwiartkami pomidorków
JejKuchniaWitajcie po weekendzie :-). W tamtym tygodniu oglądałam chyba powtórkę programu Ugotowani i jeden pan zawijał tak mi się wydawało mięso mielone w szynkę parmeńską. Jak nie było to mięso mielone, to ja takie zawinęłam i zapiekłam w piekarniku. Powiem Wam, że fajnie smakuje, tak inaczej. U mnie z ziemniaczkami i ogórkami, które nie zdążyły znaleźć się na talerzu :-). Miłego poniedziałku(...)Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub innego 9 plasterków szynki dojrzewającej u mnie parmeńska 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki ketchupu 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy dokładnie. Łyżką nabieramy porcje i formujemy w rękach owalne kotleciki. Następnie każdy zawijamy w plasterek szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym
kruche babeczkiDzisiaj pomysł na kolorową sałatkę na każdą okazję. Znajdziecie w niej kolorowe soczyste warzywa oraz ser i szynkę. Posmakuje każdemu. Przy okazji chciałabym Wam polecić pyszne, soczyste i chrupiące warzywa od Bonduelle . Ich rolnicy stosują płodozmian,aby zmniejszyć liczbę chorób i insektów, a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby(...)temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. SAŁATKA KOLOROWA Składniki: 100 g zielonego groszku na parze Bonduelle 100 g żółtego sera 100 g szynki konserwowej 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora sól i pieprz do smaku opcjonalnie majonez lub jogurt naturalny Przygotowanie: Ser, szynkę oraz paprykę kroimy w kostkę. Pora kroimy w pióra. Groszek gotujemy
Bon appetit mon amie