SKŁADNIKI: 200g makaronu lubella 350g szynki 1 duża cebula sól pieprz 2 łyżki masła WYKONANIE: 1.Makaron ugotować według przepisu. 2.Cebulę i szynkę kroimy w kostkę. 3.Na maśle smażymy cebulkę aż się zacznie rumienić. 4.Dodać szynkę, podsmażyć chwilę. 5.Dodać makaron, doprawić solą i pieprzem. Chwilkę podsmażyć. Danie polecam jeść z ketchupem
Dziś Ja gotujeszkl ciepłej wody szczypta soli szczypta cukru 1/2 kostki drożdży Dodatkowo: 1 kulka mozarelli mały kawałek parmezanu lub podobnego sera ok 10 oliwek zielonych bez pestek, np. Develey szynka szwarcwaldzka - ok 6 plastrów bruschetta z suszonych pomidorów (może być koncentrat pomidorowy z czosnkiem) zioła prowansalskie oregano Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, oliwę, drożdże oraz ciepłą wodę(...)cienki spód do pizzy. Kształt nie musi być idealnie okrągły :). Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Parmezan zetrzeć na tarce, mozarellę pokroić w plastry i posypać oregano i ziołami prowansalskimi, szynkę pokroić wg uznania, oliwki przekroić na pół. Rozwałkowane ciasto nakłuć widelcem, posmarować bruschettą (lub koncentratem), rozłożyć szynkę, oliwki, mozarellę i posypać parmezanem. Piec ok 10-12 minut. Gotowe! :) Smacznego
TrufelkowoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250 g makaronu, 5-6 plastrów szynki, 1/2 małej papryki czerwonej, 1/2 średniej papryki zielonej, 3 duże pieczarki, 4 czubate łyżki śmietany, pieprz świeżo mielony, sól, curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, garść posiekanego szczypiorku, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję do miękkości(...)osolonej wodzie. Papryki kroję w małe paseczki, pieczarki w plasterki, szynkę w paski. Na dużej patelni podsmażam paprykę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu około 5 minut. Dodaję szynkę, smażę jeszcze przez chwilę. Następnie wrzucam ugotowany makaron, dodaję śmietanę i przyprawy - papryki, bazylię, curry, odrobinę soli. Mieszam. Na koniec dodaję posiekany szczypiorek, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaChyba każdy go zna i lubi, kotlet po Szwajcarsku serwowany na różnych imprezach rodzinnych zawsze dobrze wypada. Różnie bywa nadziewany, warzywnie lub też szynką i serem jak u mnie, bo najfajniejszy efekt po przekrojeniu jest wtedy kiedy wypływa ser z środka. Składniki dla 4 osób: - 4 filety z piersi kurczaka - 4 plastry żółtego sera - 4 plastry szynki - sól - pieprz(...)tłuczkiem tak aby nie poprzerywać włókien mięsa, kotlet powinien być duży i płaski po rozbiciu,a co najważniejsze w całości. Z obu stron oprószamy go solą i pieprzem, nadziewamy szynką oraz serem i składamy mięso na połowę. Boki spinamy wykałaczkami. 2. Gotowe kotlety kolejno panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, temperatura nie powinna być zbyt
Apetyczna babeczkacukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielony koktajl z kokosem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami
Moja smaczna kuchniadzisiaj mam dla was prostą przekąskę idealną na wieczór ze znajomymi czy jakąś domową imprezkę czyli bułeczki z serem i z szynką. Składniki dobra szynka, nie za chuda ser emmentaller (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 15 g drożdży jajko 250 g mąki razowej pół szklanki letniego mleka duża łyżka roztopionego masła 1 łyżka cukru szczypta soli Z drożdży, mleka, łyżki mąki(...)jajko, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i rozciągamy na kształt prostokąta. Układamy na to szynkę na całej powierzchni a na to ser. Zwijamy w rulon, a następnie kroimy na mniejsze około 3 centymetrowe kawałki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blasze w około
Delusional TrineMUFFINY Z JAJEK Coś dla znudzonych jajecznicą. Lekkie urozmaicenie. Przepis na jedną porcję. 2 jajka (jedno jajko na jedną foremkę) ulubione dodatki - u mnie były to --papryka, szynka, szczypiorek przyprawy - sól, pieprz Dodatki drobno kroimy, przyprawiamy. Mieszamy na gładką masę, przelewamy do foremek i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut na 180 stopni. W tym czasie możemy(...)Udział wzięła również w kolacji ponieważ do obiadu (przepis wyżej) nie zużyłam całej a tylko 1/3 więc pora zając się resztą :)) MINI PIZZE Z CUKINII cukinia mozzarella przecier pomidorowy szynka pieczarki oregano, bazylia, sól Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Cukinię kroimy na plasterki - nie mniejsze niż 1,5 cm. Solimy by puściły sok aby nasze mini pizze nie były "mokre
BezglutenowaIzabelawymyślił.. ja muszę robić ;) cóż.. przez żołądek do serca ;) Dzisiaj serwuję wieprzowinkę (szynka bez kości), smażoną na patelni, podaną z jajkiem sadzonym i zieloną fasolką. Upsss.. będą nam potrzebne trzy patelnie!! Ooo nie, ja nie zmywam!!! ;) kilka plastrów szynki bk czosnek olej sól - pieprz jajko fasolka zielona masło Plastry szynki rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem
BezglutenowaIzabelastrzałem w dziesiątkę. Nie było nikogo komu by one nie posmakowały. I niby taka prosta rzecz, a wyszło zaskakująco pysznie. chleb tostowy plastry sera żółtego boczek parzony w plastrach / szynka szwarcwaldzka świeża papryka, pokrojona w paseczki majonez ketchup Ilości nie podaję, gdyż każdy dokładnie wie ile chce przygotować porcji. Ja zużyłam cały chleb tostowy i nie została nawet jedna roladka(...)więc śmiało można przygotować większą porcję;) no i wiadomo, ile kromek chleba, tyle plastrów sera, paseczków papryki i plastrów szynki lub boczku (tego ostatniego mogłoby być nawet dwa razy więcej, ale to już opcjonalnie). Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy. Proponuję nie robić tego dużo wcześniej, lub ułożyć jedną kromkę na drugiej i przykryć folią spożywczą, bo chleb dość szybko może
Smaki Na Talerzunóż i deskę do krojenia, łyżkę, sitka. Przygotuj składniki: 5-6 połówek brzoskwiń z puszki, 1 puszkę kukurydzy, 3-4-cm kawałek zielonej części pora, 15-20 dag ulubionej szynki, opakowanie trzykolorowego tortellini z szynką, 3-4 łyżki majonezu, 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz mielony. Puszki otwórz. Kukurydze przełóż na sitko, aby odsączyć ją z zalewy. Brzoskwinie przełóż(...)odsącz go z syropu (syrop wykorzystaj w inny sposób). Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowane pierożki przełóż na durszlak i przelej zimną wodą. Odsączone brzoskwinie pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Pora dokładnie umyj, osusz i pokrój w kostkę. Do większej miski przełóż tortellini, brzoskwinie, kukurydzę, pora i majonez. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem i ponownie dobrze wymieszaj
blog.moje-pasje.infosmaczne. Dlaczego by nie połączyć obu tych składników i stworzyć coś pysznego? Na taki pomysł wpadł Piotrek i postanowił przygotować papryki faszerowane masą jajeczną z serem feta, cebulką oraz szynką. Jak wyszło? Przede wszystkim pysznie. Pieczona, słodka papryka, słonawy ser feta, pieczona cebulka – może być cos lepszego na leniwe, weekendowe śniadanie? Składniki: 2 papryki 4 jajka kawałek sera feta(...)mała cebulka 3 plasterki szynki sól pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy i osuszamy. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Ser, cebulkę oraz szynkę drobno kroimy, dodajemy do jajek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od każdej papryki odkrawamy kawałek z zielona końcówką aby powstał daszek. Masę wlewamy do papryk . Pieczemy je około
Życie ze smakiemMają absurdalny wręcz, wściekle zielony kolor, ale nie smakują szpinakiem. Już się nie mogę doczekać kiedy moje dziewczyny będą mogły je spróbować. Pomyślałam, że takie szalone naleśniki zwinięte z szynką i serem i pokrojone w zgrabne ślimaczki sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły. Mam nadzieję, że mojej uczennicy taki pomysł się spodoba! Składniki (16 naleśników) 1,5 szklanki(...)wymieszać. Patelnię wysmarować odrobiną oleju i dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki pół minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Można podać je z żółtym serem i szynką - na jeszcze ciepłym placku (może być jeszcze na patelni ułożyć cienkie plastry sera i szynki, zwinąć w rulon. Pokroić na niewielkie ślimaczki i ułożyć na talerzu lub w pojemniku na wynos
Kulinarne Inspiracjegarnek, w którym uwielbiam przygotowywać wszelkiego rodzaju gulasze 😋 Dzięki takiemu garnkowi czas duszenia jest o wiele krótszy, a ponadto mięso jest idealnie miękkie. Zachęcam Was do przygotowania gulaszu z szynki wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki i pieczarek. Poniższy gulasz możecie podać z podsmażonymi kopytkami i tartymi buraczkami. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg szynki 150 g pieczarek(...)się zeszkli to dodać pieczarki. Smażyć, aż do ich lekkiej miękkości. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać ponownie odrobinę oleju i dodać kawałki mięsa z szynki. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Do podsmażonego mięsa wlać wodę, sos sojowy i dodać liski laurowe oraz kulki kolorowego pieprzu. Całość dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie
UgotowaćSkładniki: 200-250g makaronu wstążki, 8-10 plasterków szynki, 200ml jogurtu naturalnego, 125 g sera mozzarella, szczypta soli, pieprzu, pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, łyżka posiekanego koperku, łyżka masła Przygotowanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ser rozdrabiamy, dodajemy do jogurtu wraz z przyprawami. Podgrzewamy na małym ogniu, aż ser się roztopi. Na koniec dodajemy koperek. Szynkę kroimy(...)cienkie plasterki. Podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Na talerz wykładamy makaron, na niego sos i szynkę
Lena GotujeSkładniki: 5 jajek, duży plaster szynki, 4 średniej wielkości marynowane pieczarki, łyżka majonezu, łyżka posiekanego szczypiorku, kiełki rzodkiewki do ozdoby, sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Szynkę i pieczarki drobno siekamy. Po ugotowaniu jajek przekrawamy na pól i wyjmujemy żółtka. Mieszamy je razem z szynką, pieczarkami, majonezem,szczypiorkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kiełkami
Lena Gotuje