wino z butelki nie jest mierzone szklankami tylko "na chlusty") oliwa z oliwek i masło do smażenia sól i pieprz do smaku tarta mozzarella + u mnie tarte pecorino włoska szynka gotowana u mnie HAŃDEREK , krojona w plasterki opcjonalnie dwa jaja ugotowane na twardo i starte na dużych oczkach natka pietruszki do posypania lub bazylia Beszamel : masło, mąka,mleko,gałka(...)spróbować. Włoski niezawodny sposób każdej gospodyni. Na drugi dzień lekko podgrzać sos. Ugotowane jaja zetrzeć, ser mozzarella zetrzeć i wymieszać z pecorino, wysmarować formę do lasagne ,najlepiej masłem. Szynkę pokroić w plasterki. A na samym końcu przygotować beszamel według przepisu powyżej. Na dno wylać trochę sosu i rozprowadzić równomiernie. Dodać beszamel i przykryć pierwszą warstwą płatów makaronu. Pokryć płaty
Z Kuchni Do KuchniSycący bakłażan z sałatką z makaronu z szynką i korniszonem. Proste, lekkie a jakie dobre. Może być na przekąskę, na obiad, na imprezę. Obowiązkowo dodaję dużo pietruszki bo ją uwielbiam, a zimową porą dobrze jest wspomóc się dodatkową porcją witaminy C. Potrawa w kolorach jesieni, którą można jeść też oczami. Porcja warzyw doda nam energii. 2 bakłażany 100 g makaronu(...)muszelki drobne 3 ogórki korniszony 15 dkg szynki włoskiej 5 pomidorków koktajlowych 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz natka pietruszki olej rzepakowy Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam miąższ zostawiając po 1 cm. Bakłażany i miąższ posypuję solą, odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól z nich. Układam je na blasze, smaruję olejem, miąższ też i wstawiam
wesoła kuchnialubię piec chleb to już wiecie! Mój przepis na śniadanie to pyszne kanapki na gorąco , przyrządzone ze świeżo upieczonych i zrośniętych bułeczek. Zrośnięte bułeczki nadziewane szynką, serem…i pieczarkami. Tak, to zdecydowanie mój ulubiony przepis na śniadanie . Moje dzieci również lubią kanapki na gorąco i często takie przyrządzam zamiast pizzy. Oczywiście polecam upiec sezamowe brioszki , które świetnie się nadają(...)można je nafaszerować tym co akurat mamy pod ręką. Przyrządzacie tego typu kanapki? Przepis na śniadanie Składniki: na 4-6 porcji 12 małych brioszek, zrośniętych, tutaj przepis 12 plasterków szynki 12 plastrów cheddar 100 g żółtego sera 250 g pieczarek 100 ml pomidorowego sosu, tutaj przepis 3 łyżki oliwy 1 łyżka oregano Przygotuj ciasto na brioszki (kliknij w link). Podziel
codojedzenialistki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1,5 szklanki wody odrobina ostrej papryki 50 g startego, żółtego sera 1/2 cebuli sól, pieprz odrobina oleju łagodne nadzienie z szynką 100 g szynki, np. konserwowej 50 g startego, żółtego sera 3 łyżki Ketchupu Kotlin Łagodnego Na samym początku przygotować pikantny farsz : kapustę przepłukać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać(...)wyrośnięcia ciasta i lekkiego zarumienienia. W międzyczasie przygotować paluszki: drugą część ciasta podzielić na 2 części. Pierwszą część cienko rozwałkować. Posmarować Ketchupem Kotlin Łagodnym, następnie ułożyć plasterki szynki i sam wierzch posypać startym, żółtym serem. Drugą część ciasta również cienko rozwałkować i przykryć nią ciasto z nadzieniem. Boki ze sobą skleić. Za pomocą noża, wykroić paski, które należy delikatnie zwinąć
UgotowaćSKŁADNIKI 200 g rukoli 100 g szynki parmeńskiej 2 zielone jabłka 5 łyżek oliwy extravergine d'oliva 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego parmezan s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di rucola 100 g di prosciutto crudo 2 mele verdi 5 cucchiai di olio extravergine d'oliva 2 cucchiaini di senape(...)cucchiaino d'aceto balsamico parmigiano reggiano sale, pepe PRZYGOTOWANIE Jabłka kroimy na cienkie plasterki, szynkę na kawałeczki. Przygotowujemy sos do sałaty: mieszamy musztardę, oliwę i ocet balsamiczny. Układamy sałatę: liście rukoli, plasterki jabłka, kawałeczki szynki i parmezanu. Całość oprószamy czarnym pieprzem; przed podaniem polewamy sosem. **** PREPARAZIONE Tagliate le mele a fettine sottili e il prosciutto a pezzetti
La grande e la piccola cuocatylko bawiło, ale jadło i piło. A co przygotować na imprezę Andrzejkową spędzaną w domu w gronie najbliższych? Dziś propozycja dość niestandardowa, będą to Grzanki z jajecznicą na szynce z żółtym serem . Składniki: - jajka - szynka w plastrach - żółty ser - chleb - marynowane grzybki (u mnie opieńki) - Ketchup Kotlin Łagodny - sól dodatki: - margaryna do smażenia Przygotowanie: Chleb kroję na małe(...)kromki. Na patelni roztapiam margarynę i smażę grzanki z obu stron. Po usmażeniu odkładam na talerz. Teraz podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni, dodaję jajka. Solę. Usmażone jajka układam na grzankach. Teraz kroję ser żółty na grube plastry i dzielę go na mniejsze części. Podsmażam na patelni. Rozpuszczony ser układam na jajku. Na to trafia odrobina ketchupu
Kuchnia co dniaSkładniki: kawałek sałaty lodowej 1/2 awokado 3 plastry szynki parmeńskiej odrobina granata 1 jajko kawałek cukinii dressing: łyżka miodu, łyżka musztardy, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu Jajko ugotuj w koszulce lub na miękko. Składniki dressingu wymieszaj. Szynkę porwij na kawałki. Sałatę ułóż na talerzu, następnie posyp pokrojoną cukinią, awokado, granatem oraz(...)szynką. Ułóż na wierzch jajko a całość polej dressingiem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaTradycyjny omlet z szynką i warzywami, w którym króluje przede wszystkim brukselka. Dość charakterystyczna w smaku, ale zatopiona w wilgotnym omlecie z szynką, cebulką i pomidorem smakuje bardzo fajnie. Takie śniadanie to pomysł na to, aby tradycyjny omlet podać w bardziej nowoczesnym wydaniu. olej rzepakowy Wielkopolski 4 jajka 2 łyżki mleka 1/2 cebuli 6-8 brukselek 4 plasterki szynki wieprzowej
https:KKuchniaMniamPanowie pokochają to danie. Wspaniały aromat suszonych prawdziwków lub podgrzybków plus treściwa szynka wieprzowa w zawiesistym gulaszu... Idealne danie na niedzielny obiad... na poniedziałkowy również 😋 Składn iki: ok. 1/2 kg szynki wieprzowej dwie garście suszonych grzybów - użyłam mieszanki prawdziwków i podgrzybków 1 duża cebula 3 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany lub 2 ząbki czosnku świeżego(...)Grzyby należy dzień wcześniej namoczyć i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego i dwóch listków laurowych, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę oczyścić z błon i pokroić na niewielką, równą kostkę. Wrzucić do miski, dodać łyżkę oleju, 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego lub posiekany czosnek, dwie szczypty soli, trzy szczypty pieprzu
Ze smakiem bez glutenuWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych placuszków z pieczarkami, szynką i serem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać z sosem mięsnym, ketchupem lub sosem czosnkowym, wybór należy do Was :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 7 pieczarek 1 cebula 4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki startego sera żółtego 2 szklanki mąki 1 jajko 260 ml mleka(...)dużych oczkach. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i przyprawy, mieszamy mikserem na gładką masę. Pieczarki kroimy w grubą kostkę, dodajemy do masy razem z cebulą, szynką i żółtym serem, wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy na około 5 minut. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju wykładamy łyżką porcję ciasta, smażymy z obydwu stron po kilka minut na złoty
Sama słodycz i szczypta chiliGulasz z szynki wieprzowej to chudsza wersja tego dania. Przygotowany z papryką i dużą ilością przypraw jest smaczny i rozgrzewający. Świetny na chłodne dni:). 800g szynki wieprzowej 8 papryk 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej(...)Szynkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym wlewamy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody
Szefowa kuchniPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, większa cukinia, nieduży por (biała i jasnozielona część), 10 plastrów szynki, łyżka oleju, opakowanie mozzarelli, sól, oregano, odrobina pieprzu cayenne, bazylia, 350 g sosu spaghetti w słoiku. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Cukinię kroję w kostkę, pora w cienkie(...)plasterki, szynkę w mniejsze kawałki. Warzywa podsmażam na oleju z dodatkiem soli, cayenne, oregano i bazylii. Kiedy lekko zmiękną dodaję szynkę i smażę jeszcze chwilę. Następnie dodaję sos, jeszcze przez chwilę gotuję na małym ogniu. Makaron dokładnie mieszam z sosem i przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układam półplastry mozzarelli. Całość zapiekam około 15-20 minut w 180 stopniach
JejKuchniasałatek zapraszam na pyszną brokułową, idealną na imprezę. Łatwa i szybka w przygotowaniu, na pewno zachwyci naszych gości! :) Składniki: 1 brokuł 3 jajka ugotowane na twardo 250 g szynki, chudej 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 1 pęczek koperku 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz 5 łyżek pestek dyni Wykonanie: Brokuła podzielić(...)mniejsze różyczki, ugotować we wrzącej wodzie z odrobiną cukru i szczyptą soli, ok 7-8 minut. Ostudzić. Jajka, szynkę i paprykę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Sałatkę ułożyć warstwowo: brokuły, jajka, kukurydza, koperek, sos jogurtowy, szynka, papryka, sos i pestki dyni
TrufelkowoBardzo kruche, soczyste i pikantne. Tak w skrócie można opisać bitki duszone w cebuli i suszonych pomidorach, które świetnie sprawdzą się w roli obiadowego dania głównego. Składniki: 1kg szynki 6-7 cebul ½ słoiczka (około 150g) suszonych pomidorów w oliwie kilka gałązek rozmarynu ½ litra bulionu warzywnego sól, zioła prowansalskie, czarny pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: Szynkę myjemy, oczyszczamy z bonek(...)plastry o grubości 1cm. Doprawiamy z jednej strony solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. W garnku na dość dużym ogniu podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Układamy kawałki szynki przyprawami do dołu i doprawiamy analogicznie druga stronę mięsa. Smażymy krótko z obu stron tak aby zamknąć „mięso”, a następnie zdejmujemy z patelni na talerz. Na tłuszcz pozostały ze smażenia
Pyry na Gazfarsz: 250 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 1 łyżeczka masła sól, pieprz 2 ząbki czosnku 180 g koncentratu pomidorowego oregano, zioła prowansalskie 12 dużych plasterków polędwicy sopockiej lub innej szynki 2 kulki mozzarelli 1 duży pomidor WYKONANIE Do miseczki wlać wodę, rozkruszyć drożdże, dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na 30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą(...)szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Zostawić do ostudzenia. Mozzarellę pokroić w plasterki. Każdy plasterek szynki pokroić na cztery części. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, a każdy plasterek przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 ° C. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno
Passions hobbies life