Przepis na : kolacja
Składniki (patelnia o średnicy 24 cm - ok. 3-4 porcji) - 5 jaj (L) - 5 łyżek mleka - 2 pieczarki - 5 plasterków szynki - pół niedużej cebuli - 2 łyżki masła - pęczek szczypiorku - przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki. Na łyżce masła podsmażyć cebulę i pieczarki, wystudzić. Jajka rozbełtać z mlekiem. Szynkę pokroić w kosteczkę. Do jaj dodać szynkę, cebulę, pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Łyżkę masła rozgrzać na patelni o średnicy 24cm. Wlać masę ja... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...