suchych drożdży ( 4 gramy ) 200 ml letniego mleka 30 ml oleju + dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek, sezam do posypania Składniki farszu: pół szklanki sosu pomidorowego 10 dkg szynki 10 dkg żółtego sera pół papryki czerwonej pół papryki żółtej pół pęczka szczypiorku *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie i sprężyste(...)Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny *** *** W międzyczasie przygotowujemy składniki farszu: szynkę oraz papryki kroimy w kosteczkę, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach a szczypiorek drobno siekamy *** *** Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je ponownie i dzielimy je na 12 części *** *** Każdą część formujemy na okrągły placek
Blog z ApetytemZawijane roladki nadziewane szynką oraz plasterkami sera żółtego, zapieczone pod sosem śmietanowo-serowym z pieczarkami to propozycja na smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek. Składniki: 6 grubych plastrów schabu bez kości 6 plasterków sera żółtego 6 plasterków szynki gotowanej 1 czerwona papryka 6 pieczarek Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku(...)cheddar Natka pietruszki do posypania Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć na każdym płacie mięsa po plasterku szynki oraz sera żółtego i po dwa paski czerwonej papryki, zawinąć ciasno w roladki, ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę wlać do wysokiego naczynia, dodać ziołowy serek topiony, zmiksować blenderem
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI: • mieszanka sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy ( majonez mieszamy z jogurtem naturalnym w stosunku 1:2 dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą z pieprzem) PRZYGOTOWANIE: • Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Smażymy go na rozgrzanej oliwie(...)oliwek. Po usmażeniu kroimy w paski. • Pieczywo kroimy w kostkę i polewamy oliwą wymieszaną z solą i suszonym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku około 10 minut. • Szynkę parmeńską kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku aż stanie się chrupiąca. • Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją sosem czosnkowym. Na sosie układamy kurczaka, oliwki, kruszymy ser feta. Pomidory układamy dookoła talerza. Sałatkę posypujemy
KUCHNIA POLSKAkolejny eksperyment w kuchni, tym razem zrobiłam omleta z gotowanych jajek. Przepis jest prosty a efekt zaskakujący. Składniki: Jajka ugotowane na twardo 2 -3 szt. Papryka świeża ½ szt. Szynka wędzona 5 dag Szczypiorek posiekany 1 łyżka Sól i pieprz do smaku Papryka słodka do smaku Jajko 1 szt. Śmietana 18 % 2 łyżki Olej do smażenia Wykonanie: Jajka obrać, żółtka(...)odłożyć, zaś białka drobno posiekać. Paprykę, szynkę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć delikatnie na maśle. Następnie jajko, śmietanę ubić mikserem, dodać posiekane białka, podsmażoną i ostudzoną szynkę i paprykę. Przyprawić do smaku, wymieszać ze szczypiorkiem. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wylać przygotowaną masę i usmażyć omleta
Tradycyjna KuchniaPachnące Prowansją roladki z chleba tostowego otulonego aromatycznym wędzonym boczkiem, nadziewane świeżą papryką, szynką i ciągnącym żółtym serem to świetna propozycja na urozmaicone śniadanie. Składniki: 8 kromek chleba tostowego 8 plastrów żółtego sera 8 plastrów szynki konserwowej 8 plastrów wędzonego boczku 1 czerwona papryka zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Chleb tostowy delikatnie rozwałkować wałkiem żeby kromki zrobiły się cienkie(...)Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w słupki. 3. Na każdą kromkę wyłożyć plaster żółtego sera, szynki konserwowej, jeden lub dwa słupki papryki, posypać ziołami prowansalskimi i zwinąć w roladkę. Każdą zwinięta kromkę chleba owinąć plastrem wędzonego boczku i spiąć wykałaczką. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut (do momentu aż się
Szalona Kuchnia EwelinyWarstwowa sałatka brokułowa Bardzo smaczna i kolorowa sałatka z sosem czosnkowym. Ciekawy, szybki i niezawodny pomysł na kolację lub na przyjęcie. Polecam! Składniki: 1 brokuł 15 dkg szynki 5 jajek 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier *** Brokuła dzielimy(...)studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki *** ***Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Na spód miski wykładamy połowę brokuła, połowę jajek i połowę pomidorków *** *** Szynkę kroimy w niedużą kostkę i połowę jej wykładamy na sałatkę *** *** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem (cukru około pół łyżeczki) *** *** Sałatkę polewamy połową
Blog z Apetytemrisotto, którym chciałam się z Wami podzielić. Kremowe risotto z kawałkami białej kapusty idealnie łączy si ę z intensywnym, słodkawym smakiem szynki parmeńskiej. Dodatek świeżego rozmarynu dopełnia smak dania i sprawia, że nabiera bardziej wyrazistego charakteru. Polecam Wam serdecznie :) **** Adoro tutti i piatti facilmente realizzabili in mezz(...)sapore in più ci penserà poi l’aggiunta del rosmarino. Buon appetito :) SKŁADNIKI (4 porcje) 250 g ry ż u 150 g kapusty włoskiej 100 g szynki parmeńskiej 2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 40 g masła 3-4 gałązki rozmarynu s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni
La grande e la piccola cuocasoli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki pieprzu 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju farsz: 5 pieczarek 1 cebula 6-7 plastrów szynki na wierzch: 15 dag żółtego sera szczypiorek olej do smażenia Wykonanie: *Cebulę, pieczarki i szynkę kroimy na małe kawałki, przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. *Mąkę mieszamy z proszkiem(...)pieczenia i przyprawami. Oddzielnie mieszamy mleko z olejem i jajkami. Wszystko przekładamy do jednej miseczki, delikatnie mieszamy. Dodajemy przesmażone pieczarki, cebulkę i szynkę.Mieszamy. * Ciasto przekładamy do papilotek do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy ok 20 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy starkowanym serem. *Gotowe posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchninadzieję, że osoby z celiaklią oraz osoby na diecie bezglutenowej (np ja, ale o tym kiedy indziej) go polubią. Enjoy! :) Przepis na 4-5 porcji. Kurczak w szynce: 1 podwójny filet z piersi kurczaka 10-12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (ja miałem bezglutenową, informacje na etykiecie) oliwa z oliwek bezglutenowe przyprawy (większość jest bezglutenowa, czytajcie etykiety!) pieprz, sól, papryka słodka Sposób(...)przygotowania: Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. W miseczce mieszamy ze sobą pieprz, sól i paprykę. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w naszej mieszance i zawijamy w plaster szynki. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy oliwą i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Puree ziemniaczane: 0,5kg ziemniaków 100g masła 8-10 łyżek gorącego mleka
Taste of imaginationDzisiaj przepis na tradycyjne polskie danie - duszone sznycle z szynki wieprzowej. Mistrzynią w ich wykonaniu była moja Mama. Świetnie pasują do kaszy gryczanej, choć ja jem je tylko z warzywami. Mięso w tej wersji jest bardzo miękkie, samo wręcz rozpada się po dotknięciu widelcem :-) Zapraszam Sznycle z szynki wieprzowej duszone z cebulką Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
Marta próbujeokazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przygotowałam dla Was jedn ą z naszych ulubionych wersji tego włoskiego przysmaku. Pizza na cienkim, chrupiącym cieście z dodatkiem wędzonej szynki tzw. speck, śmietankowego sera brie oraz słodkiej gruszki. Nie może oczywiście zabraknąć ciągnącej się mozzarelli i aromatycznego oregano. Pyszne połączenie smaków warte spróbowania. Nie pozostaje mi nic innego niż życzyć Wam s macznego(...)letniej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy extravergine d'oliva Dodatki 2 gruszki 200 g sera brie 100 g wędzonej szynki typu speck 125 g mozzarelli oliwa extravergine d'oliva oregano **** INGREDIENTI (per 2 pizze da 30 cm) Pizza 400 g di farina tipo 00 250 ml di acqua
La grande e la piccola cuocaSałatka z jajkami, awokado, chrupiącymi pestkami dyni, pachnąca świeżymi ziołami i zawinięta w plastrach szynki to świetna propozycja szybkiej w przygotowaniu imprezowej przekąski oraz ciekawa forma podania drugiego śniadania. Składniki: 10 plasterków szynki 8 jajek 2 awokado 6 rzodkiewek 2 cebulki dymki 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki nasion(...)słonecznik przełożyć do miski i wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, majonez, musztardę, posiekaną kolendrę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 6. Sałatkę nakładać na plastry szynki i zwijać w rulony, które następnie związać szczypiorkiem
Szalona Kuchnia EwelinySzybka w przygotowaniu, ciekawa sałatka, w której znajdziemy makaron, zielony groszek, szczypiorek, gotowaną szynkę, marynowane pieczarki oraz mandarynki. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą zgrywają tworząc niepowtarzalny, zaskakujący smak. Składniki: 500g makaronu świderki 2 puszki mandarynek 2 słoiki pieczarek konserwowych 300g szynki gotowanej 1 puszka groszku konserwowego 2 pęczki szczypiorku 5-6 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować(...)lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Mandarynki, pieczarki i groszek odcedzić z zalewy, szynkę pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać, a następnie wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia EwelinySUROWIEC -szynka 2 kg -karkówka 1 kg -boczek 0,5 kg -wołowina 2 klasa 1 kg -słonina 0,5 kg ROZDRABNIANIE -szynka 1 kg -w kostkę 1,5-2 cm -szynka 1 kg -szarpak -karkówka 1 kg -10 mm -boczek 0,5 kg - 10 mm -wołowina 1 kg -4 mm następnie 2,5 mm -słonina
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.obiad, przepis pochodzi z okolic Podhala. Składniki: Bułka tarta 30 dag Śmietana ½ szklanki Pieczarki świeże 10 dag Ser żółty starty 10 dag Masło 2 łyżki Cebula biała 1 szt. Szynka 10 dag Mąka 2 łyżki Jajka 2 szt. Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki pokroić w kostkę razem z cebulą, przysmażyć na maśle i dodać pokrojoną szynkę. Bułkę tartą(...)zalać śmietaną, połączyć z serem, pieczarkami, szynką i cebulą. Następnie dodać żółtka jajek, przyprawić do smaku i wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mąkę i delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką na osolony wrzątek niewielkie kluseczki i gotować kilka minut. Po ugotowaniu wyłożyć na talerze, polać stopionym masłem i podawać. SMACZNEGO
Tradycyjna Kuchnia