kolację lub możemy ją wziąć na drugie śniadanie do pracy lub uczelnię. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewki 4 jajka ugotowane na twardo około 200 g szynki (użyłam szynki z indyka) około 100 g sera żółtego 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sałatka(...)rzodkiewką Przygotowanie: Szynkę i jajka kroję w drobną kostkę, umyty i osuszony szczypiorek siekam. Ser ścieram na tarce o średnich oczkach. Do majonezu dodaję jogurt, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowane składniki przekładam do salaterki i dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Przed podaniem sałatkę posypuję rzodkiewką startą na tarce o grubych oczkach. Sałatka z rzodkiewką jest gotowa, można
Uwaga Babcia GotujeWitam poświątecznie i zapraszam na roladki z szynki w galarecie. Przygotowałam je na wielkanocne śniadanie, wyszły bardzo smaczne, lekko ostre w smaku, świetnie pasowały do innych tradycyjnych smakołyków. Takie ruloniki sprawdzą się nie tylko na wielkanoc, ale także na każdej większej lub mniejszej imprezie, czy na co dzień. Polecam :) Składniki - 10 większych, prostokątnych plastrów szynki konserwowej - słoiczek tartego chrzanu(...)drobniutkich oczkach, do jajek dodaję odciśnięty chrzan i majonez. Dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Do gorącego bulionu dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i studzę. Plastry szynki smaruję pastą chrzanową, zwijam w ruloniki. Układam na talerzykach, ozdabiam kiełkami. Całość zalewam, powolutku, przy pomocy łyżeczki tężejącą galaretą. Odstawiam do lodówki do czasu całkowitego stężenia. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródBędąc na jakiejś imprezie w restauracji trafiłam na bardzo dobrze przyrządzone przekąski z jajkiem i szynką w rolach głównych. Postanowiłam coś podobnego przygotować dla siebie i domowników. Jest to danie z jajkiem, więc idealnie nadaje się także na śniadanie wielkanocne. Będzie to moja wersja jajek w szynce z porem i sosem chrzanowym. Składniki: - 3 jajka - 7 plasterków szynki (u mnie
Kuchnia co dniaSprawdzają się na przyjęciach, świętach i w codziennym jadłospisie. Są smaczne i chętnie zjadane. Dzisiaj przepis na jajka z trzema farszami. Polecam. SKŁADNIKI : 10-15 jajek 100 g szynki wędzonej lub konserwowej 200 g pieczarek 100 g łososia wędzonego lub z puszki 3 ogórki konserwowe 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki majonezu(...)Jajka gotujemy, obieramy, przecinamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnuszka z odrobiną oleju, solą i pieprzem. Podpiekamy do momentu aż płyny całkowicie odparują. Szynkę, ogórki, szczypior i łososia drobno kroimy. Do żółtek dodajemy przyprawy i majonez, dokładnie ucieramy. Następnie masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy szynkę, część ogórka i szczypior
Kulinarne Fantazje MarioliJeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne przekąski na zimno to zachęcam do przygotowania jajek na słono. Wystarczy wydmuszki nadziać kukurydzą, groszkiem, papryką, natką pietruszki i szynką oraz całość zalać mięsnym wywarem wraz z dodatkiem żelatyny. Prawda, że brzmi prosto? 😊 Poniższe jajka pięknie prezentuję się na talerzu i jestem przekonana, że zachwycicie nimi gości. Składniki na 10 jajek: 10 wydmuszek(...)jajek ( uwaga: otwór należy zrobić tylko po szerszej stronie jajka!) 150-200 g, np. wędliny (np. szynki drobiowej) 1/2 dużej puszki mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek i czerwona papryka) kilkanaście listków natki pietruszki 0,5 l wywaru mięsnego (np. rosołu) 5 łyżeczek żelatyny Na samym początku należy przygotować 10 wydmuszek. Najlepiej zbierać skorupki przez kilka dni. Gotowe skorupki należy umyć
Ugotowaćsłono 600 g mielonego mięsa (np z łopatki wieprzowej) 1 cebula 2 łyżki majonezu 6-8 jajek 150 g tartej mozzarelli 1-1,5 op. boczku w plastrach lub szynki parmeńskiej sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Cebulę drobno siekamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z majonezem. Dodajemy cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ponownie dokładnie mieszamy. Na naleśniku rozprowadzamy cienką warstwę(...)kolejnym naleśnikiem, na którym również rozprowadzamy cienką warstwę mięsa. Posypujemy niewielką ilością sera. Przy krawędzi umieszczamy 2 jajka. Całość zwijamy jak na krokiety. Naleśnikową roladkę owijamy plastrami boczku lub szynki parmeńskiej. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę. Na ostatnie 5-10 minut zdejmujemy z naczynia folię. Uwagi: Przygotowałam
Smaki Na Talerzuroku jeść na Wielkanoc? Warstwowa sałatka wielkanocna To świetny pomysł na święta, ale jeszcze lepszy na sprzątanie lodówki po nich, gdy zostanie nam za dużo jajek na twardo i szynki. Jest pyszna, efektowna i robi się ją dosłownie chwilkę. Najlepiej wygląda podana w szklanej salaterce. Składniki cały brokuł lub 150 g mrożonych różyczek mała cebula mały słoiczek sosu tatarskiego sól(...)pieprz 200 g szynki gotowanej pokrojonej na plasterki i posiekanej potem w kostkę, 100 g groszku cukrowego zanurzonego na chwilę w gorącej wodzie i odsączonego 6 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany zielony listek do dekoracji (np. bazylii) Przepis na warstwową sałatkę wielkanocną Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie
Ugotowane pozamiatanepodobnych jak te na pizzy. W tym przepisie, aby podkreślić rustykalny charakter placka, dodałam podobnie nawiązujące składniki – serek wiejski, śmietanę oraz cebulę, a do tego wyrazistą i słoną szynkę dojrzewającą. Pycha na ciepło i na zimno, jeśli jeszcze jakieś kawałki zostaną. Składniki (na 1 duży placek): 250g mąki pszennej 200ml letniej wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli kasza(...)manna oub mąka do podsypania ciasta Na wierzch: opakowanie serka wiejskiego grani 1 mała cebula 2 łyżki śmietany 12% 80g dojrzewającej szynki pół łyżeczki suszonego rozmarynu sól i pieprz do smaku Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej olej, sól oraz wodę. Wszystko wyrabiamy na jednolite
Smaczna Stronasię jakaś rodzinna uroczystość, czy zwykłe spotkanie z rodziną lub znajomymi. Każdy z chęcią po nią sięgnie i z satysfakcją odłoży pusty talerz;) 1 słoik selera konserwowego 200 g szynki (u mnie polędwica wieprzowa) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 czerwona cebula 1 jabłko 3 kiszone ogórki 3-4 łyżki majonezu (u mnie Kielecki) sól, pieprz Seler konserwowy osączamy(...)sicie, dokładnie odciskamy nadmiar płynów. Drobno siekamy. Ananasa dokładnie osączamy. Kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy na sicie. Szynkę kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Ogórki kiszone obieramy, kroimy w kostkę. Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia
Smaki Na TalerzuWitam Kochani Wielkanoc już niebawem, dlatego dziś chcę Wam pokazać przepis na słodkie bułeczki w kształcie zajączków. Są one z dodatkiem szynki :) Zajączki wyglądają uroczo i na pewno będą ozdobą wielkanocnego stołu lub zastąpią chlebek w koszyku wielkanocnym. Bardzo zachęcam do upieczenia, ponieważ są bardzo łatwe w przygotowaniu a wyglądają i smakują świetnie Składniki *z tych proporcji wyszło(...)cukru -30g drożdży świeżych -50 ml oleju -1 jajko -2,5-3 szkl mąki pszennej tortowej DODATKOWO -1 jajko do posmarowania zajączków -pieprz w ziarnach -8 plastrów dowolnej szynki Do miski dajemy drożdże, cukier, 1 szklankę maki i mleko-wszystko mieszamy i odkładamy na 20 minut. Następnie dodajemy olej, jajko, i 1,5-2 szkl mąki-mąkę dodajemy stopniowo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupasztet. Można przygotować go na bazie samych mięs drobiowych, można z dodatkiem cielęciny, to ciągle wersja fit, ale można też dodać chudą wieprzowinę (u mnie ostatnio smażona na szybko szynka wp.) Ilości niektórych składników różnią się i to znacznie, przepis tak naprawdę jest inspiracją, można ilości zmieniać i modyfikować. Gdy piekłam go pierwszy raz dałam 100g tłuszczu i 5 jajek(...)więc tylko 3, dałam za to 150g tłuszczu, ok.300g warzyw pokrojonych w słupki (uwielbiam je zarówno jako dodatek do zup jak i błyskawiczną jarzynę do obiadu ) i dodałam smażoną szynkę wieprzową. Pierwsza wersja była baaaardzo dietetyczna, ale też była bardzo dobra, tak szczerze, to ten pasztet z każdym kolejnym dniem nabierał smaku i wilgoci. Drugi był wprost genialny
Smaczne Zdroweniej raptem kilka składników. Jednak nie umniejsza to jej smakowym walorom - sałatka jest pyszna! Polecam 😃 Składniki: 1 puszka groszku (400g) 6 jajek 1 pęczek rzodkiewki 250 g szynki pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 3-4 ogórki gruntowe małe lub 1/2 długiego ogórka szklarniowego majonez chrzan lub musztarda chrzanowa sól pieprz Wykonanie: Ogórki obieramy ze skórki. Kroimy w paseczki, posypujemy(...)solą i zostawiamy w misce, aby puściły sok. Jajka gotujemy, kroimy w paseczki, podobnie jak szynkę i rzodkiewkę. Do miski wsypujemy odsączony groszek, pokrojoną szynkę, rzodkiewkę, jajka, odciśnięte z wody ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez, chrzan, posiekany szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichcenienaszym stole, a ja chętnie poszukuję nowych pomysłów na farsze. Tym razem połączyłam ostrą rukolę, delikatną pietruszkę, chrupiące orzechy i aksamitny majonez, a wszystko to dodatkowo owinęłam plasterkiem dojrzewającej szynki. Dla mnie super smak. Przepis od Beaty . składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki posiekanej rukoli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 20 g zmielonych orzechów włoskich 20 g startego(...)żółtego sera 2 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka ostra i słodka 4 plastry szynki dojrzewającej wykonanie: Ugotowane i ostudzone jajka obieram i przekrawam na pół. Delikatnie, by nie uszkodzić białek wyjmuję żółtka i przekładam je do miseczki. Do żółtek dodaję posiekane rukolę i pietruszkę, starty ser i zmielone orzechy. Doprawiam majonezem i przyprawami, mieszam na gładką masę. Każde białko
babka w formieUwielbiam przyrządzać kanapki. Dzisiaj zrobiłam przegląd lodówki i znalazłam mnóstwo ponapoczynanych słoików. Przyszedł mi do głowy przepis na kanapkę na gorąco. To włoska kanapka z szynką parmeńską, salami i oliwkami. Dodałam jeszcze mozzarella i sałatkę przygotowaną z oliwek, suszonych pomidorów i ziół. Nie ma nic łatwiejszego jak kanapki na gorąco. Lubię kanapki nadziane pysznościami bo brzegi. Przepis na kanapkę(...)oliwek 6 suszonych pomidorów w oliwie 6 listków bazylii ¼ łyżeczki granulowanego czosnku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego 50 g rukoli 50 g parmeńskiej szynki 150 g mozzarella 6 plasterków salami Nastaw piekarnik na 175ºC. Pokrój oliwki, suszone pomidory i bazylię. Dodaj oliwę, ocet, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Przekrój ciabattę wzdłuż. Obłóż
codojedzenia