jałowca,łyżeczka pieprzu ziołowego,łyżeczka soli,łyżeczka słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,1/2 łyżeczki suszonej bazylii,szczypta gałki muszkatołowej,szczypta rozmarynu,2 ząbki czosnku,3 łyżki oleju,ok.2 kg szynki wieprzowej bez kości. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć. Owoce jałowca zmiksować przy pomocy blendera. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z resztą przypraw, wymieszać z olejem. Gotową mieszanką dokładnie natrzeć całą
Z miłości do słodkościSkładniki -1,5 kg szynki wieprzowej- Zaprawa do mięsa 2-4 posiekane drobno ząbki czosnku 1 mała łyżeczka kolendry w ziarenkach 2-3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka kminku 1,5 kopiasta łyżeczka cukru pudru 4 płaskie łyżeczki peklosoli 3 płaskie łyżeczki żelatyny 250 ml wody Wykonanie Zagotować wodę ze składnikami zalewy oprócz ,żelatyny ,cukru pudru(...)wlać na nią zalewę,która nam pozostała..Woreczek skręcić i przycisnąć denkiem szynkowara i założyć sprężynę. Szynkowar zamknąć całkowicie i wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie parzyć szynkę w temperaturze 75-80 stopni C .Parzymy 2 godziny od momentu osiągnięcia przez wodę odpowiedniej temperatury. Po tym czasie odstawić szynkowar do ostudzenia i wstawić do lodówki na 12 godzin
w mojej kuchniroku szykowaliście na świąteczny stół? Pokusiliście się na samodzielne przygotowanie jakiejś pieczeni? Zajrzyjcie tez do mojego działu Mięso na święta – przepisy. PRZEPIS SZYNKA PIECZONA W PIEKARNIKU Składniki: ok 1 – 1,5 kg szynka wieprzowa surowa 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżeczki soli 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka miodu
Dorota SmakujeSzybka i treściwa sałatka ryżowa z szynką, ogórkiem i czerwoną fasolą. Do sałatki użyłam ryżu jaśminowego BIO POLSKIE MŁYNY . Ryż oraz inne produkty Polskie Młyny, które nie są dostępne w makiecie, możecie zamówić na stronie internetowej . Składniki: 2 szklanki ryżu jaśminowego BIO POLSKIE MŁYNY 300 g szynki wieprzowej (ulubionej) 3 duże ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy
magiczna kuchnia Kasiobiad, koniecznie polane sosem. Marynowanie zajmuje kilka dni ale dzięki temu mięso jest dobrze doprawione nie tylko z wierzchu ale również w środku. Składniki: ok. 2 kg surowej szynki wieprzowej Zalewa: 3 szklanki przegotowanej, zimnej wody 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 goździki 1/2 łyżeczki soli 100 g soli peklowej Z wody, przypraw i soli zrobić zalewę
Ze smakiem bez glutenuPrzekąska na przyjęcie :) Składniki szynka wieprzowa 50 dkg ser żółty 20 dkg jajka 4 szt cebula czerwona 1 szt ogórki kiszone 2-3 szt sól i pieprz majonez 2 łyżki … Czytaj dalej Sałatka serowa w szynce
czarrna od kuchnijest zbyt pracochłonne, warto więc zabrać się do jej przygotowania już dziś, by móc cieszyć się w nadchodzące święta, wybornym smakiem własnoręcznie zrobionej wędliny. składniki 1,5 kg wieprzowej szynki sucha mieszanka peklująca ( ilość podana na półtorej kilo szynki) sól kamienna 30 g saletra 3 g cukier brązowy 7 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie
Miód i pieprzgrube plastry z sosem i pieczonymi jabłkami oraz cebulą na obiad (u mnie z dodatkiem kus-kus), resztę wcinam z bułeczkami i chlebkiem jako wędlinę. ok. 1,5 kg szynki wieprzowej 10 ziaren jałowca pół łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego 3 ząbki czosnku szklanka soku jabłkowego 3 jabłka 2 cebule sól, pieprz odrobina oleju do wysmarowania naczynia, np. brytfanki/ naczynia żaroodpornego
Humanistka w kuchniWyroby domowe upieczone przy okazji weekendu. Dzisiaj polecam szynkę rolowaną z filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowe 1 kg filetu z indyka pół papryki czerwonej 1 łyżka majeranku , 1/2 łyżki 1 łyżeczka pieprzu przyprawa do indyka 1/2 łyżki soli 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku WYKONANIE. Szynkę
W kuchennym oknie Ewymoże zrazy, chyba tak też można nazwać to danie. Bardzo smaczne. Złamane pastą z suszonych pomidorów. Polecam na bardziej odświętny obiad np. w niedzielę. SKŁADNIKI: 1 kg. ładnej szynki wieprzowej może być schab pasta z suszonych pomidorów 20 dag. sera typu chedder plastry wędliny ogórek kiszony Na marynatę: Zioła typu: majeranek rozmaryn, 2 łyżki sosu
W kuchennym oknie Ewywędliny domowe i w jaki sposób je przygotowujecie? Czy jest to szynka na kanapki, schab na kanapki, czy może właśnie karkówka? Zapraszamy do komentarzy i dzielenia się z nami swoimi doświadczeniami. Chętnie odpowiemy również na Wasze pytania i wątpliwości. Domowa karkówka na kanapki – Przepis Składniki: karczek wieprzowy: ok. 1,5 – 2 kg łupiny z 4 dużych cebul suszone(...)podanego mięsa idealnie sprawdzi się nasz domowy sos pieczeniowy ! Polecamy! Zapraszamy też do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowe wędliny i mięsa. Min. na domowy boczek pieczony , szynka wieprzowa pieczona , oraz pyszna rolada boczkowa z piekarnika . Życzymy smacznego! Artykuł Domowa karkówka na kanapki pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiesklepach niewiele mają wspólnego z prawdziwym mięsem. Pełno w nich konserwantów, barwników itp. Dlatego często sama przyrządzam własne domowe szynki- tym razem w marynacie majonezowej. Składniki: 1,2 kg szynki wieprzowej składniki na zalewę: 2 litry wody 2 łyżki majeranku 1 łyżki przyprawy typu Vegeta 2 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki soli listek laurowy ziele angielskie siatka spożywcza
Tradycyjna Kuchniasalami, mozzarellą i pomidorem. Lekka przekąska idealna nie tylko na śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) szynki wieprzowej kilkanaście cienkich plasterków ulubionego salami (wystarczy kilka jeśli są duże) duża garść mozzarelli 1 średni pomidor 16 zielonych oliwek 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku Instrukcje Na tostach układamy
Kulinarna PokusaTaki obiad trzeba zaplanować, ponieważ szynka powinna leżeć w zalewie dwa dni. Właśnie dzisiaj była na obiad, jest przepyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach. Byłam pod dużym wrażeniem jak mięso może być delikatne wręcz aksamitne Mięso umyć i osuszyć. Nakłuć mięso ostrym cienkim nożem. Do dużej miski wlać piwo, wywar wieprzowy,oliwę z oliwek, sos sojowy. Dodać posiekane ząbki(...)zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 1, 40 minut. Po upieczeniu otworzyć worek foliowy, wyjąć mięso, a sos wylać do małego garnuszka. Można tą szynkę podawać na zimno lub na ciepło. Na chlebek też jest super. Na zimno można z sosu zrobić galaretkę i rozłożyć obok pokrojonego mięsa. Galaretka z sosu – sos przelać przez
Kuchnia Pokoleń