wojska ;) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 1 pietruszkę 2 niewielkie ząbki czosnku 0,5 kg ogórków kiszonych ok. 25 dag wędzonego boczku ok. 30 dag szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest bez kości) 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% pęczek koperku przyprawy: 4 liście laurowe
Ratunku obiadSkładniki: ok. 1 kg ziemniaków ok. 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 3/4 kg szynki wieprzowej ok. 1 kg pomidorów 2 cebule kilka ziaren jałowca liść laurowy … Czytaj dalej Kopytka z szynką w pomidorach
czarrna od kuchniSkładniki: ok. 1 kg ziemniaków ok. 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 3/4 kg szynki wieprzowej ok. 1 kg pomidorów 2 cebule kilka ziaren jałowca liść laurowy … Czytaj dalej Kopytka z szynką w pomidorach
czarrna od kuchniSkładniki: ok. 1 kg ziemniaków ok. 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 3/4 kg szynki wieprzowej ok. 1 kg pomidorów 2 cebule kilka ziaren jałowca liść laurowy … Czytaj dalej Kopytka z szynką w pomidorach
czarrna od kuchniobiad? - Może "bliny"?;-) -A co to jest "BLINY"?! -Jak to co- placki ziemniaczane! :D A jak u Was mówi się na te cudownie chrupiące placuszki?:-) Skladniki: 0,5kg szynki wieprzowej 1-2 cebule (do sosu, w zależności od wielkości cebuli) 0,5 kg ziemniaków cebula mąka pszenna jajko sól, pieprz, papryka wędzona olej Szynkę kroimy na grubą kostkę
Czerwona Porzeczkaktórą uwielbia mój Tata. Postanowiłam podzielić się tym przepisem, jakże łatwym, ale smacznym. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje :) Smarujcie chrzanem, musztardą lub ćwikłą i smakujcie:D Składniki: +/- 1 kg szynki wieprzowej pół szklanki oleju sól, pieprz, majeranek, dużo słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Przygotowanie: umytą i osuszoną szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy olejem i przyprawiamy; nacieramy także pokrojonymi
Zasmakuj KuchniSoczysta pieczeń wieprzowa zdecydowanie kojarzy się z domowym obiadkiem. Nie napracujesz się zbytnio, bo całą pracę wykona za Ciebie piekarnik, a przygotujesz obiad na kilka dni. Ponieważ mięso od szynki jest bardzo chude, dobrze jest przygotować je w rękawie, masz wówczas pewność, że się nie przesuszy podczas pieczenia. Dobrze jest zamarynować mięso wcześniej, by skruszało. Najlepiej pozostawić w marynacie przez(...)lodówce. Do pieczenia dodałam warzywa, które na końcu zmiksowałam, a z dodatkiem soku z pomarańczy powstał aromatyczny, winny sos. Warzywa zamiast dodatku mąki wspaniale go zagęściły. Składniki: 1,2 szynki wieprzowej "kulka" 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżeczki nasion kolendry majeranek/tymianek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 2 pomarańcze 200-250 ml bulionu warzywnego 2 listki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomieszczenie, w stroiku pachną aromatyczne cytrusy i przyprawy korzenne, w łapce lampka wina a za oknem świat otulony białą kołderką....a na talerzu szyneczka :D Zapraszam :) Szynka bardzo świąteczna - 1,2 kg szynki wieprzowej - goździki - 1 duża pomarańcz - 1 duża cytryna - 50-100 ml wina czerwonego wytrawnego - 2 łyżki oleju orzechowego Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy i na całej powierzchni wciskamy
Kuchnia Pełna EmocjiSoczyste kawałki mięsa z aromatycznymi pieczarkami z dodatkiem papryki i groszku. Podane z kluskami śląskimi to doskonała propozycja na pyszny obiad. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · 1 kg pieczarek · Cebula · 200 ml koncentrat pomidorowy
Kulinarna Chwilacebulą i pieczarkami, jajkiem sadzonym z szynką i serem żółtym oraz sałatką warzywną. Składniki na jajko sadzone z szynką i serem żółtym (1 porcja): 2 jajka 2 plasterki szynki wieprzowej 2 plasterki sera żółtego sól Jajko rozbić na rozgrzanej patelni i posolić. Wrzucić do niego podsmażoną wcześniej szynkę pokrojoną w średniej wielkości kostkę. Dodać także pokrojony w kostkę ser żółty
Karola gotujeszybkowarze jak i w zwykłym garnku. Najważniejsze jest to, że trzeba ją dusić tak długo, aż mięso będzie rozpadać się pod wpływem nacisku widelca. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej (bez skóry) 3 szklanki wody 2-3 cebule sól, pieprz ostra papryka 2-3 liście laurowe olej Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 1 godzinę
Ugotowaćskładniki* ok. 1,5 kg surowej szynki wieprzowejmarynata* 1/2 opakowania soli peklowej* kilka liści laurowych* ziarna jałowca* ziele angielskie* kilka ząbków czosnkuprzyprawy do mięsa* czosnek , granulowany* przyprawa do pieczeni wieprzowej* mielona papryka słodka* czosnek niedźwiedzi* suszone pomidory bez skórki* tymianekSposób wykonaniaUmyć osuszyć, natrzeć solą peklową, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarenkami ziela angielskiego, rozgniecionego jałowca i liśćmi laurowymi, umieścić
Mix smakuskładniki* 500 g surowej szynki wieprzowej* 180 g pędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy)* 1 papryka czerwona* 1/2 niedużego brokuła* 1 średnia marchewka* kilka plasterków papryczki marynowanej jalapeno (ewentualnie jedna papryczka chili)* 8 łyżek sosu sojowego* czosnek granulowany* kminek mielony* imbir mielony* oregano* papryka ostra mielona* mieszanka suszonych warzyw lub vegeta* sól* skrobia kukurydziana lub mąka pszenna* makaron typu
Mix smakuwięcej? Przepis przygotowałam dla serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Znajdzie się on w e-booku kulinarnym wraz z innymi moimi przepisami na potrawy z mięsem. Lista składników: 1 kg szynki wieprzowej 750 g surowej białej kiełbasy 20 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem sól Sos: 1 duże żółtko 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 150 ml oleju Kujawskiego z bazylią(...)przygotowaną szynkę gotujemy około 90 minut w wodzie. Ugotowaną i ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce. Wszystkie składniki sosu (poza olejem) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, dolewając stopniowo olej. Sos powinien mieć konsystencję majonezu. PORADA: Białą kiełbasę możemy przygotować sami, mieląc łopatkę wieprzową, przyprawiając solą peklową, pieprzem, gorczycą, majerankiem lub czosnkiem niedźwiedzim
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: -szynka wieprzowa -papryka czerwona i żółta -2 duże cebule -pół słoika musztardy sarebskiej -majeranek -zioła prowansalskie -odrobina oleju Sposób przygotowania: Szynkę umyć i pokroić w kostkę wielkości ok. 3x3 cm. Musztardę, majeranek, zioła prowansalskie i olej wymieszać razem z mięsem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozdzielamy warstwy. Paprykę kroimy w kostkę
Magia jedzenia.