proporcji wyszło mi ok. 20 pyz. Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków 500g mięsa mielonego (ja ugotowałam zmielone już mięso wieprzowe z łopatki, ugotowane z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gotowałam ok. 40 minut ) mąka ziemniaczana sól pieprz szynka 1 cebula oliwa Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej i osolonej wody i gotujemy(...)gotujemy w garnku(też można dzień wcześniej) ja akurat miałam już zmielone od razu mięso i takie gotowałam, ale możecie użyć np. mięsa z rosołu i zmielić czy np. szynkę wieprzową ugotować i zmielić, tu już jak wolicie :). Mięso gotowałam na średnim ogniu ok. 30 minut z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach i ziela angielskiego. Po ugotowaniu przełożyłam do mniejszej
Gotuj z MąkąRoladki wieprzowe duszone w piwie to przepis z zeszytu mojej mamy...polecam bo wychodzą naprawdę smaczne. Składniki: 4 kawałki szynki wieprzowej 4 plastry wędzonego boczku duży por bądź dwa małe 1/2 szklanki jasnego piwa sól,pieprz ok 4-5 kulek ziela angielskiego 2 łyżeczki sosu sojowego Umyte mięso szynki rozbijamy na cieńsze plastry,solimy,posypujemy pieprzem. Odstawiamy w chłodne
Niespełnione zdolności kulinarneGulasz z fasolką Potrawka z mięsa wieprzowego z marchewką i fasolką szparagową w pomidorowym sosie. Składniki: · 1kg szynki wieprzowej · 3 duże marchewki · 1 opakowanie fasolki szparagowej · 2 czerwone papryki
Kulinarna Chwilawymyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić jak najdrobniej, umieścić w małym pojemniku plastikowym przeznaczonym do mrożenia i zamrozić. Gulasz wieprzowy cebulkowo-koperkowy Składniki na 3-4 porcje: 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula (150 g) 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki drobniutko posiekanego koperku 2 łyżki oleju (30 g) plus 1 łyżeczka do marynaty (5 g) 1/2-3/4 łyżeczki soli
KulinarneImpresje.plaromatyczna, krucha i soczysta. Idealna na co dzień i dni świąteczne. Przygotowanie jej jest bardzo proste, ale trwa ponad tydzień. Szynka jest jednak warta oczekiwania. Potrzebne składniki: mała szynka wieprzowa (około 1 kilograma) strzykawka z igłą Składniki solanki do nastrzyknięcia szynki: 100 ml wody 25 g soli peklującej Składniki zalewy do 6 - dniowego peklowania szynki: 1 litr zimnej wody
Smak mojego domuPyszny pomysł na mięso wieprzowe pieczone w skorupce z sezamu i dyni. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 dag ziaren sezamowych 5 dag pestek dyni 2 białka jaj 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziarenka sezamowe i pestki dyni zmielić. Następnie ubić białka na sztywno. Połączyć ubite białka ze zmielonymi ziarnami, olejem
Tradycyjna Kuchniawymaga od nas praktycznie żadnego wysiłku :) Oczywiście można samemu zapeklować szynkę ...ale ja ograniczyłam się do kupnej .... Szynka jest krucha i przepyszna :) Spróbujcie, gorąco polecam. Składki: 1 kg szynki wieprzowej peklowanej 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka pieprzu grubo-mielonego Szynkę natrzeć musztardą, pieprzem, następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, można dodać 2 łyżki wody. Rękaw szczelnie zawiązać i po nakłuwać
Delicious TitbitsDanusi..przepis cytuję z jej pysznego bloga..ja co prawda zwiększyłam ilość mięsa i przypraw..bo mój szynkowar jest ciut większy.. 1 kg chudego mięsa od szynki wieprzowej 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej 1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego[ nie dałam] 1 płaska łyżeczka kolendry [ nie dałam(...)łość mocno jeszcze docisnąć dłonią,żeby wyszło powietrze.Skręcić woreczek tak,żeby też było jak najmniej powietrza.Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki na ok.30 godzin.Po tym czasie parzyć szynkę 2,20 godziny w temperaturze 75-80 stopni C-nie większej,licząc czas parzenia od momentu kiedy woda osiągnie właściwą temperaturę.Szynkę razem z szynkowarem schłodzić pod bieżącą wodą
Moje domowe kucharzenienowych 365 dniach! Witam się z Wami noworocznie tym pięknym kawałem soczystej szynki w przepysznej glazurze miodowo-musztardowej. Najeżona goździkami pachnie i smakuje wybornie :) Oto klasyka kuchni brytyjskiej, gdzie podczas świątecznych celebracji, nie tylko indyk się złoci. Dorodny udziec wieprzowy odgrywa na stole nie mniej ważną i nie mniej pyszną rolę. Koniecznie z tłuszczykiem i skórką, a podawany(...)ogrom spotkań towarzyskich każdego rodzaju, na których mięso przyrządzone w ten sposób na pewno zaskarbi sobie podniebienie niejednego gościa :D Szynka w glazurze miodowo-musztardowej Potrzebujesz: ok. 3kg surowej szynki wieprzowej ze skórą (namoczonej przez noc w osolonej wodzie) 2 łodygi selera naciowego 2 pokrojone w plastry cebule 1 pokrojoną w plastry marchewki 4 liście laurowe 1 łyżka ziaren czarnego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepis powstał przy współpracy z portalem wieprzopedia.pl Składniki (na 2 porcje):250 g szynki wieprzowej bez kości1/2 cebuli1 listek laurowy2 ziarna ziela angielskiegoSzczypta gałki muszkatołowejSól, pieprz do smakuOlej do smażeniaZasmażka:1,5 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki zimnej wodyDodatkowo:1/3 czeskiego knedla2 ogórki kiszonePrzepis:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż do momentu jej zarumienienia się
Emcia Pichcipasuje oregano, rozmaryn czy por. Jajka faszerowane awokado i szynką – jaką wędlinę wybrać? Jajka faszerowane awokado i szynką to przekąska dla osób uwielbiających wędliny. Możemy sięgnąć po szynki parzone lub wędzone. Wybór wędliny będzie miał znaczący wpływ na smak nadzienia, a co za tym idzie, całej potrawy. Parzona szynka wieprzowa lub drobiowa sprawi, że jajka będą miały delikatny smak
Ugotowane pozamiataneSzybki gulasz z papryką Dziś bardzo prosty gulasz z mięsa wieprzowego z dodatkiem papryki, można powiedzieć obiad robi się sam. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · 3 papryki czerwone · Sos z papryką w słoiczku · Sól
Kulinarna Chwilajest poporcjowana, więc nie musimy od razu rozmrażać całości, jeśli nie ma takiej potrzeby. Gulasz wyszedł pyszny 💗. Wieprzowy gulasz w sosie pomidorowym Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 cebula 1/2 opakowania kremu pomidorowego z bazylią Poltino 1 zielona papryka olej do smażenia sól pieprz 1 łyżka śmietany 18% natka do posypania Wykonanie: Mięso kroimy
Kulinarne przygody Gatityjest bardzo znana, ale zazwyczaj podawana jest z kurczakiem:). Ja proponuję bardziej pasujące do niej mięso wieprzowe - dzięki temu smakiem zbliża się do prawdziwego kebaba:). 500g łopatki lub szynki wieprzowej 200g ryżu 3 papryki: żółta, zielona, czerwona 2 cebule 1/2 puszki kukurydzy 5 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 4 ząbki czosnku 150g tartej mozzarelli sól, pieprz
Szefowa kuchniKolejna propozycja wędliny ,tym razem wersja z czosnkiem. Składniki 800 g szynki wieprzowej (myszka) 2 główki czosnku 3 łyżki soli 2 łyżki majeranku Przygotowanie Szynkę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Szynkę nakłuwamy ,w miejsce nakłuć wciskamy czosnek. Szynkę obtaczamy w mieszance soli i majeranku ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki
R'n'G Kitchen