Lilii w dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie(...)gotujemy pierwszego dnia przez 1 godzinę, drugiego dnia przez 40 minut i przez czas 30 minut na trzeci dzień. SKŁADNIKI na 3 słoiki po 500ml 600g łopatki wieprzowej 350g szynki wieprzowej 350g surowego boczku 350g wędzonej słoniny 1 kostka smalcu + zapas do zalania 3-4 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 6-7 kulek jałowca 1 pełna (z lekką
Karo in the Kitchenskładniki: ok. 500 g szynki wieprzowej ok. 50 g sera żółtego 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje i rozbijamy tłuczkiem. Każdego kotleta smarujemy marynatą i odstawiamy na ok. 3 godz. (ja odstawiałam na noc). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z bułką tartą. Jajko mieszamy z mlekiem
Domowy Smak Jedzeniagdybym czegoś nie zmieniła i nie zrobiła po swojemu :) Polecam jako inne wydanie szyneczki z piekarnika. A jakie kanapki pyszne z taką szyneczką własnej produkcji :) Składniki 1,5 kg szynki wieprzowej 5 łyżek musztardy dijon 1-2 ząbki czosnku (u mnie 1 olbrzymi bo szynka w zalewie leżała 5 dni z 2 ząbkami czosnku) 1,5- 2 łyżki majeranku
Piekielna Kuchnia PatiSzaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami to pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Przygotowanie tego obiadu jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużo pracy. Oczywiście musimy pamiętać o tym, że mięso będzie potrzebowało chwili czasu aby się upiec. Szaszłyki możecie upiec zarówno w sezonie grillowym na grillu, albo po prostu w piekarniku. Całość smaku doda pyszna i zdrowa sałatka(...)łyżek oleju Jeśli lubicie inne smaki, to zastąpcie moją propozycję przypraw swoimi ulubionymi. Szaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami – jak przygotować? Zaczynamy od przygotowania marynaty do szynki wieprzowej. W miseczce mieszamy olej, paprykę ostrą i słodką, oregano, sól i pieprz. Następnie marynujemy w niej pokrojoną na 2 cm kawałki szynkę. Zostawiamy ją w marynacie na około 30 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis na plastry szynki duszone w pysznym, kremowym sosie. Tak przygotowane mięso możemy podać z duszonymi ziemniakami lub kaszą z dodatkiem ulubionej surówki. Składniki: ok 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki słodkiej śmietanki 18 lub 30% 3 łyżki posiekanego(...)mieszamy, aż sos zgęstnieje *** *** Do potrawy dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem *** *** Sznycle z szynki w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym podajemy z duszonymi ziemniaczkami lub kaszą i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z ApetytemBardzo dobry gulasz, można go jeść z kaszą, ryżem, ziemniakami itp. Mięso pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem papryką słodką i ostrą, wymieszać. Na patelni
Kuchnia PokoleńWiniary, 2 łyżki musztardy z chili i imbirem, oraz po 1 łyżeczce papryczki chili Jalapeno i kilka ostrych papryczek Peperoncini, no i oczywiście główny składnik – 1,5 kg szynkę wieprzową z tłuszczykiem i skórą. Zagotowujemy płyn ze wszystkimi przyprawami, majonezem i musztardą, wkładamy szynkę i gotujemy 7 minut, wyłączamy, studzimy. Po minimum 6 godzinach znów zagotowujemy całość i gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwariacja na temat kuchni Śląskiej. Babcina interpretacja rodem z Wielkopolski zgodna z duchem tego regionu czyli „oszczędna”. Zamiast wołowiny – szynka wieprzowa a zamiast boczku – słonina. I co? I nadal jest to doskonałe danie! W Wielkopolsce to potrafią …. Składniki: 1 kg szynki bez kości 20 dag słoniny ogórki konserwowe cebula musztarda sól pieprz Przygotowanie: Najważniejszą rzeczą(...)podczas robienia rolad jest zakup właściwego kawałka mięsa a następnie jego odpowiednie pokrojenie. Najłatwiej zrobić rolady z podłużnego kawałka szynki ponieważ najłatwiej go pokroić. Mięso myjemy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Rozbijamy je z obu stron starając się nadać im kształt prostokąta. Na nadzienie kroimy cebulę w drobną kostkę, słoninę w słupki a ogórki wzdłuż na pół
Kulinarna Patilogiawariacja na temat kuchni Śląskiej. Babcina interpretacja rodem z Wielkopolski zgodna z duchem tego regionu czyli „oszczędna”. Zamiast wołowiny – szynka wieprzowa a zamiast boczku – słonina. I co? I nadal jest to doskonałe danie! W Wielkopolsce to potrafią …. Składniki: 1 kg szynki bez kości 20 dag słoniny ogórki konserwowe cebula musztarda sól pieprz Przygotowanie: Najważniejszą rzeczą(...)wygotował. Jeśli jest go mało można dolać wody. Roladki możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub kasza gryczaną. czas przygotowania ok 1,5 h. Smacznego The post Roladki wieprzowe appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaKruche mięso z szynki wieprzowej plus dodatek zielonego groszku to połączenie smaków idealne dla mojego podniebienia. Chociaż mięsa wieprzowego staram się nie jadać, to od czasu do czasu na taki gulasz sobie pozwolę. Składniki :* 600g mięsa wieprzowego - np szynki* 2 łyżki oleju rzepakowego* pół szklanki zielonego, mrożonego groszku* 3 marchewki* cebula* ząbek czosnku * ulubione przyprawy i zioła* łyżka mąki
Magiczne Życie Martyktóre możemy trzymać w chłodnym miejscu przez dłuższy okres i sukcesywnie zużywać, gdy najdzie nas ochota na pyszną, domową konserwę mięsną. 3 kg łopatki wieprzowej 1 kg szynki wieprzowej 68 g peklosoli 4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czernego 6 ząbków czosnku 8 łyżeczek żelatyny 1 litr zimnej wody 200 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 3 łyżeczki majeranku Jakie mięso(...)bloga wiedzą, że kupuję dobrej jakości i świeże mięso w sprawdzonych sklepach. Promocje w marketach nie są bez powodu. Do konserwy domowej używam mięsa wieprzowego. Najlepiej smakuje mi rodzinna proporcja 3/4 łopatki oraz 1/4 szynki. Jeśli komuś nie przeszkadza odrobina tłuszczu w konserwie lub nawet lubi taki smalczyk, polecam użyć karkówki wieprzowej (zamiast części łopatki). Czasami zdarza się, że jakiś
Ania gotujeprzyprawy podałam w łyżeczkach. Na początek polecam wędlinkę z szynki. Pewnie ma jeszcze jakieś niedociągnięcia ale za to jest pyszna i zdecydowanie smaczniejsza niż sklepowe wędliny. składniki: 1 kg szynki wieprzowej 20 g soli peklowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 1/3 szklanki zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny Szynkę pokroić w drobną kostkę ok 1cm x 1cm. Następnie
Monia miesza i gotujePieczeń wieprzowa z air fryer, czyli pieczeń wieprzowa z frytownicy beztłuszczowej na gorące powietrze. Nadaje się karkówka, łopatka lub szynka, te gatunki wieprzowiny są najlepsze na pieczeń wieprzową, a jak jest to szynka to najlepiej ze skórą, którą nacinamy w kratkę. Pieczeń wieprzowa to tradycyjne świąteczne niemieckie danie składające się z pieczonej wieprzowiny najlepiej szynki z chrupiącą skórką, która jest(...)pieczone mięsa: Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Szynka z żurawiną Oto podstawowy przepis na Pieczeń wieprzową z air fryerna chleb i do obiadu: Składniki na Pieczeń wieprzową z air fryer
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroztłuczonego mięsa wieprzowego z dodatkiem szynki, żółtego sera i świeżych warzyw doskonale sprawdzi się w roli dania obiadowego. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego 10 plastrów żółtego sera 10 plastrów szynki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 czerwona cebula sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka mąka Wykonanie: 1. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinykotlety nadziewane fetą - składniki 🐖 Mięso mielone U mnie wieprzowe, choć właściwie nada się każde. Ważne jest, żeby było wysokiej jakości (najlepiej ekologiczne). Mi się udało kupić mielone z szynki wieprzowej ze zrównoważonego chowu i bez antybiotyków, więc postawiłam właśnie na ten rodzaj mięsa. Świetnie sprawdzi się tutaj jednak także wołowina. 🧀 S er feta Tradycyjny grecki przysmak, wytwarzany(...)danie obiadowe, które można przygotować w kilkanaście minut. Nadaje się także na grilla, więc perfekcyjnie sprawdzi się w sezonie letnim! patelnia z nieprzywierającą powłoką 400 g mięso mielone (wieprzowe z szynki) 50 g woda 50 g feta 15 ml olej z awokado (lub masło klarowane do smażenia) 1 ząbek czosnek sól ( himalajska , kłodawska lub morska do smaku) pieprz (do smaku
Modern Cave Girl