szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:27/173)

pikantna pieczona szynka 197

uznanie, u wszystkich miłośników pikantnych pieczeni. Mam nadzieję, że aromatyczna szynka upieczona z dodatkiem ostrych przypraw, stanie się miłym urozmaiceniem naszego tygodniowego jadłospisu. składniki 1,5 kg ładnie wykrojonej wieprzowej szynki marynata 2 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz składniki zaprawy 5-6 papryczek

Miód i pieprz
Świeżonka z mięsa z szynki 161

Składniki: 1 kg mięsa szynka wieprzowa, 4 cebule, kilka łyżek oleju, sól, pieprz, do podlewania: woda lub bulion- ja podlewałam wodą. Przygotowanie:    Mięso z szynki myjemy i osuszmy ręcznikiem papierowym. Następnie usuwamy wszystkie błonki. Kroimy w paseczki o długości ok. 4 cm. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Można takie mięso schłodzić w lodówce przez noc, żeby troszkę się

Aga w kuchni
Pieczona karkówka - idealna na kanapki 38

przyjemność z jedzenia... mmmh! Pieczona karkówka czy szynka idealnie nadają się na kanapki z chrupiącym pieczywem — np.  rustykalnym chlebem bezglutenowym  i ulubionymi dodatkami. Ja podaję ją ze świeżym pomidorem, cebulką i musztardą albo z piklowanymi ogrodami. Przepis poniżej! ↓ Wskazówka — warto marynować mięso przez 2 godziny. Składniki: karkówka lub szynka wieprzowa — u mnie ok. 0,5 kg Polecam(...)radę! 😎 Pieczenie:  Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego lub żeliwnej patelni. Ważne, żeby naczynie miało przykrywkę. Alternatywnie możecie je upiec w rękawie do pieczenia, też da radę 😉 Karkówkę lub szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC przez około 2,5-3 godziny, w zależności od jej wielkości. Jeśli używacie termometrów — wewnętrzna temperatura mięsa powinna osiągnąć 70ºC. Po upieczeniu

Spektrum Smaku
Gulasz po węgiersku 1119

różnego rodzaju mięsa, od wołowego, po wieprzowe i drobiowe. Ja tym razem przygotowałam gulasz wieprzowy. Najwygodniej przygotować podwójną porcję i pierwszego dnia podać go np. z plackami ziemniaczanymi a kolejnego z ryżem. Wówczas mamy dwa inne obiady i jemy je ze smakiem.  GULASZ PO WĘGIERSKU – PRZEPIS Składniki 500 g szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 250 g pieczarek

Alle Dobre!
Domowa kiełbasa toruńska 244

Nasza toruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 płaska łyżka stołowa (8 – 10 gram) peklosoli(...)solanki do szynek 1 łyżeczka soli kuchennej (+ ewentualnie do smaku) 3 łyżki płaskie stołowe mieszanki przypraw do kiełbasy toruńskiej (zawiera sól, pieprz, czosnek i majeranek) główka czosnku WYKONANIE Mięso dokładnie myjemy, wycinamy i odrzucamy ścięgna a następnie kroimy na mniejsze około 3-5 centymetrowe kawałki. Przed mieleniem będziemy musieli rozpoznać kawałki podgardla, można więc pokroić je na większe kawałki. Kawałki

OstryKęs
Domowa kiełbasa toruńska 386

Nasza toruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 płaska łyżka stołowa (8 – 10 gram) peklosoli(...)solanki do szynek 1 łyżeczka soli kuchennej (+ ewentualnie do smaku) 3 łyżki płaskie stołowe mieszanki przypraw do kiełbasy toruńskiej (zawiera sól, pieprz, czosnek i majeranek) główka czosnku WYKONANIE Mięso dokładnie myjemy, wycinamy i odrzucamy ścięgna a następnie kroimy na mniejsze około 3-5 centymetrowe kawałki. Przed mieleniem będziemy musieli rozpoznać kawałki podgardla, można więc pokroić je na większe kawałki. Kawałki

OstryKęs
Wieprzowina duszona z warzywami 45

obiad do ziemniaczków jak i do różnego rodzaju kasz. Czas przygotowania:  1,5 godziny Ilość porcji:  3-4 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 1kg mięsa wieprzowego(szynka,łopatka) 4 pomidory 1 cebula 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1/2 litra wody 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz olej 1. Na pateni rozgrzewamy olej

karolgotuje
Zwijane bitki z ogórkiem kiszonym 142

razem przygotowując bitki postanowiłam je zwinąć po prostu z kiszonym ogórkiem  Kruche w aromatycznym sosie własnym z dodatkiem sporej ilości cebuli. 8  małych roladek ok. 800/900 gram szynki wieprzowej 4 małe ogórki kiszone  300 gram cebuli sól pieprz słodka papryka czerwona duży ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy smalec Szynkę rozkroić na 8 kawałków każdy tak o wadze

Andzia Pichci
Gdzie zjeść w Jeleniej Górze: Cytrynowy Pieprz !!! 195

dzięki temu zawsze świeże potrawy. Zdecydowaliśmy się z mężem oboje na sezonową zupę krem z bagietką czosnkową, a jako danie główną mąż wybrał: Tagliatelle Supermirafiori (czyli makaron z polędwiczką wieprzową, szynką parmeńską i pieczarkami, z papryczki piri piri zrezygnował), a ja zdecydowałam się na Polędwiczkę Borowikową (czyli medaliony z polędwicy wieprzowej w sosie borowikowym, pieczone ziemniaki, sos tzatziki i sałatka

Relaxtime
Pieczona szynka w rozmarynie 127

SKŁADNIKI:               ok  3000 kcal 1,2 kg szynki wieprzowej, najlepiej "kulka" 3 łyżki oliwy z oliwek sól morska łyżka suszonego rozmarynu średnia cebula 3 ząbki czosnku WYKONANIE: 1. Szynkę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Za pomocą patyczka do szaszłyków ponakłuwać szynkę w kilku miejscach. 3. Mięso dokładnie natrzeć

Atlas Smaków
GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ 155

Nigdy nie powtórzę drugi raz tego samego smaku, konsystencji czy koloru. Dlatego zawsze wielką niewiadomą jaki smak tym razem będzie dopieszczał moje podniebienie. Wyszło super ;)  ok 1 kg szynki wieprzowej bez kości 1 duuuuża cebula 2 ząbki czosnku 200-250 ml bulionu  ziele angielskie liści laurowy papryka łyżka przecieru pomidorowego Szynkę myjemy i  kroimy w kostkę. Doprawiamy

BezglutenowaIzabela
Szynka w sosie własnym 135

przygotowania w poniższy sposób będzie soczysta, krucha i bardzo smaczna. Takie mięso świetnie smakuje podane z ziemniakami i ogórkami konserwowymi.  Składniki na 4-5 porcji: około 1 kg szynki wieprzowej sól, pieprz przyprawa do wieprzowiny 2 małe cebule 3-4 liście laurowe mąka do obtoczenia masło klarowane/ olej do smażenia Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w około

Ugotować
domowa szynka konserwowa bez szynkowaru 8594

miejsca w mojej kuchni), nie dodałem też do mieszanki peklującej żadnych konserwantów ( za wyjątkiem soli i cukru) tak więc śmiało możemy szynkę podać nawet najmłodszym członkom naszej rodziny. składniki szynki wieprzowe ( ilość sztuk zależy tylko od naszego apetytu) każda o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca   ( ilość podana na jedną kilogramową szynkę) sól kamienna  20 g cukier brązowy

Miód i pieprz
Szynka z warzywami pieczona w rękawie 193

sosie własnym i nie wymaga dodatku tłuszczu. W towarzystwie puree ziemniaczanego stanowi pyszne danie obiadowe dla całej rodziny.   Składniki na szynkę z warzywami pieczoną w rękawie: 1 kg szynki wieprzowej 2 średnie marchwie 3 średnie cebule 2 łyżki sosu sojowego sol, pieprz, pierz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona i ostra   Przygotowanie Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry

e-PrzepisyKulinarne
Szynka z brokułami , danie do słoika na wyjazdy 124

włożysz , czyli oprócz kilku świeżych składników , jest jeszcze serce osoby która je przygotowała . Polecam , pyszne , delikatne i proste składniki na około 4-5 słoików 1 l : 1,5 kg szynki wieprzowej, świeżej 2 brokuły średniej wielkości ( zwarte , twarde ) 4 łyżeczki czosnku granulowanego 4 cebule 6 ziemniaków średniej wielkości 2 płaskie łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej smalec do smażenia ( olej brzydko się(...)sprawia że danie się psuje no i smak , zdecydowanie najlepszy ) 2,5 l bulionu , wywaru na kościach wieprzowych ( można zastąpić kostką bulionową na żeberkach Winary oczywiście rozrobioną z wodą według proporcji 5-6 kostek w 2,5 l wody ) Szynkę kroimy w kostkę średniej wielkości . Obsmażamy na smalcu , aż mocno się przyrumieni . Przekładamy do garnka . Cebulę siekamy , również rumienimy

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania