zrobimy w te święta, są jednak tak dobre, że będą gościć na naszym stole częściej. Przepis na jajka z farszem szynkowym Składniki: 5 jajek, około 200 gramów dobrej wędzonej szynki wieprzowej, 2 łyżki majonezu, pół pęczka szczypiorku, sól, pieprz, majonez do posmarowania talerza. Jak zrobić jajka z farszem szynkowym? Jajka ugotuj na twardo , ostudź, obierz, przekrój na pół, wyjmij żółtka
Kulinarna Polskasmacznym daniem. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 300 g kaszy jęczmiennej perłowej 700 g szynki wieprzowej 1 cebula 4 ogórki kwaszone 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchew 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki 400 ml wody 300 g przecieru pomidorowego 80 g śmietany
karolgotujegotuję tak dobrze jak ona. Wiadomo, mama gotuje zawsze najsmaczniej! Ten gulasz przygotowałam na oleju, jednak zdecydowanie wolę na smalcu. To jest dopiero smak i aromat! Składniki: * 1 kg szynki wieprzowej * olej lub smalec * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * majeranek * sól * pieprz * 1 łyżka mąki *3 liście laurowe * 5 kulek ziela angielskiego Mięso umyłam pod bieżącą wodą i pokroiłam
Pieprzyć z Fantazjągotuję tak dobrze jak ona. Wiadomo, mama gotuje zawsze najsmaczniej! Ten gulasz przygotowałam na oleju, jednak zdecydowanie wolę na smalcu. To jest dopiero smak i aromat! Składniki: * 1 kg szynki wieprzowej * olej lub smalec * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * majeranek * sól * pieprz * 1 łyżka mąki *3 liście laurowe * 5 kulek ziela angielskiego Mięso umyłam pod bieżącą wodą i pokroiłam
Pieprzyć z Fantazjąjedynie brokuł. Jak dla mnie dodatkowa sól nie była potrzebna. Jeśli sałatka wyda wam się niesłona to lekko ją posólcie. Użyłam szynki z kurczaka . Można oczywiście sięgnąć po dowolną szynkę wieprzową czy z indyka. Brokuła nie należy zbyt długo gotować. Straci swój kolor i nabierze nieprzyjemnego zapachu. Lubisz brokuły? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę brokułową . The post
mecookstylko kwestią czasu :) W wersji domowej, nawet wieprzowina mi smakuje. A Chłopaki szaleją za tą szynką. Dzisiaj zrobiłam ją kolejny raz. I nie ma nic prostszego. Składniki: ładna szynka wieprzowa (u mnie bez tłuszczu) około 5 łyżek soli - zależy od garnka, woda musi być mocno posolona listek laurowy ziele angielskie 3-4 ząbki czosnku Wasze ulubione przyprawy. U mnie
Cytryna&Co.propozycja na dzisiejszy obiad to krucha i aromatyczna szynka. Podana z młodymi ziemniaczkami i pyszną surówką to idealna propozycja na niedzielny obiad. Polecam! Pieczona szynka Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 szklanki oliwy z oliwek
paapilotkaaSkładniki na 12 sztuk: -6 pojedynczych filetów z kurczaka -100 g. parmezanu -pęczek natki pietruszki -12 plasterków szynki wieprzowej -sól -słodka papryka -majeranek -rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy. Filet przekrawamy w poprzek na dwie równe części a następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Każdy płat oprószamy wewnątrz solą, kładziemy plaster szynki, posypujemy startym na małych oczkach parmezanem
Magia jedzenia.propozycja na dzisiejszy obiad to krucha i aromatyczna szynka. Podana z młodymi ziemniaczkami i pyszną surówką to idealna propozycja na niedzielny obiad. Polecam! Pieczona szynka Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 szklanki oliwy z oliwek
paapilotkaasypko ryżem. Smak tej potrawy warto podkreślić kilkoma listkami świeżej szałwii, która doskonale poprawia trawienie. Dodatek ziemniaków sprawia że nie potrzebujemy niczego do zagęszczenia sosu. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 łyżki masła Pęczek szczypiorku z dymki 2-3 listki świeżej szałwii Liść laurowy Ziele angielskie Sól lub jarzynka do smaku Szczypta
Wanilia i Kardamonszynki wieprzowej garstka suszonych moreli sok wyciśnięty z 3 dużych pomarańczy i kilka cząstek owocu 1 łyżka miodu pszczelego 1 nieduża marchewka 1 opakowanie ziół prowansalskich olej rzepakowy sól, pieprz folia aluminiowa, sznurek do związania rolady Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pozbawiamy ją większych kawałków tłuszczu i żyłek. Delikatnie rozkrawamy ją ostrym nożem na płat, grubości około
Kuchenna Kontrrewolucyaprzepisu Zawsze wyjdzie smaczne i zdrowe Doskonały wybór dla tych co nie mają możliwości wędzenia , a chcą się cieszyć domową ,pyszną wędliną na kanapkach . Składniki : 1,5 kg szynki wieprzowej tak zwanej kulki 2 kg soli 1 kg cukru 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka , mielonego pieprzu
Ogrodnik w podróżyprostu bez dodatku żadnego mięsa. Polecam z bagietką z masłem z dodatkiem drobno posiekanego koperku lub pietruszki:) Do dzieła;D Składniki: 100 g rukoli 75 g szynki parmeńskiej, prosciutto (szynki wieprzowej, wędzonej, podsuszanej w plastrach) 100 g suszonej żurawiny 1 okrągły serek Capri - serek typu włoskiego (Sierpc) 13 pomidorków koktajlowych sól, pieprz, kilka łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Umytą
Zasmakuj Kuchnijajek. Proponuję wersję z sosem kieleckim curry ,który wzbogaci smak i nada fajne żółtego koloru. Składniki: 5 jajek 10 cm białej części z pora 2-3 plasterki szynki wieprzowej 1 łyżka sos kielecki curry 2-3 łyżki majonez kielecki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać z skorupki, zimne zetrzeć na tarce na dużych oczkach
Ala piecze i gotujeDobre mięso plus warzywa to idealne połączenie. Dzisiaj u mnie propozycja na koreczki z mięsnymi kuleczkami. Typowo karnawałowo ale i zdrowo. Składniki :* 60dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej i fileta z kurczaka* 2 łyżki otrębów pszennych Sante* duża cebula* ząbek czosnku* jajko * 5 łyżek ketchupu - najlepiej pikantnego* różowa sól himalajska Sante, pieprz , ulubione przyprawy * papryka czerwona* oliwki* korniszony
Magiczne Życie MartyRoladki z szynki z pastą jajeczną to idealna przekąska na wielkanocny stół. Farsz do takich roladek może być dowolny, zależy to od naszych upodobań smakowych. Ja zrobiłam roladki z szynki z pastą jajeczną, do której oprócz jajek dodałam czerwoną cebulę, ogórka konserwowego, szczypiorek oraz dla podkreślenia smaku – chrzan. Jednak składniki mogą być różne, zależy co mamy w lodówce(...)półmisku. Przy przygotowywaniu roladek z szynki musimy zwrócić uwagę, by farsz był dość gęsty i zwarty, aby po zwinięciu roladek nie wypływał z nich na boki. Ja do przygotowania tej przekąski użyłam wędzonej szynki gotowanej, ale może to być też konserwowa szynka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Roladki z szynki: 5 plastrów gotowanej szynki wieprzowej 3 jajka 1 mała czerwona
Danka Pichcistrzał w dziesiątkę, bo koszyczki były naprawdę przepyszne. Zniknęły tak szybko, że w sumie udało mi się dorwać tylko dwa Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną Składniki: 400 g szynki wieprzowej opakowanie ciasta filo 2 małe papryki (żółta i czerwona) 5 średnich pieczarek łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego kostka masła dwie garści świeżej rukoli 2 łyżki
PatiGotujesiebie: „Nie mam dziś zupełnie pomysłu na obiad…” I wtedy robimy frittatę! Jest i pomysł, i obiad! Składniki: 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 50g szynki wieprzowej 3 ogórki kiszone 10 szt zielonych oliwek 2 szt papryki marynowanej 1 cebula 1/2 pomidora oregano papryka mielona ostra bazylia pieprz czarny, sól 1 łyżka smalcu koperek Wykonanie
Raj dla Podniebieniaproces trwa najdłużej, bo wędlina powinna leżeć w solance przez minimum 5 dni. Ale myślę, że cierpliwość popłaca, bo szynka wychodzi pyszna – delikatna w smaku i bardzo krucha. Przeczytaj także: Domowy schab parzony Składniki ok. 1,3 kg szynki wieprzowej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano 4-5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca 3-4 ząbki czosnku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!urozmaicenia warto jednak czasami spróbować czegoś innego. Tutaj połączenie, które pewnie większość wykorzystuje do tradycyjnych kanapek, ale podane w nieco innej formie – pasty kanapkowej właśnie. 200 g szynki wieprzowej, cienko krojonej (może być konserwowa) 100 g sera żółtego 3-4 jajka garść roszponki 1 cebula 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka ketchupu sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo
Smaki Na Talerzupopularny dodatek do obiadu. Można ją przygotować na wiele sposobów. Oto jeden z nich. Świetnie nadaje się też do karkówki z grila Składniki: średnia główka kapusty pekińskiej kilka plasterków szynki wieprzowej wędzonej 2 średnie owoce papryki czerwonej 10 dag sera żółtego 3 łyżki gęstej śmietany 18% 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY 2-3 ząbki czosnku
Praktyczna plZapraszam na lekkie babeczki selerowe. Składniki: 100 g selera korzeniowego 20 plasterków szynki wieprzowej gotowanej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Blaszkę na babeczki wykładamy foremkami papierowymi na babeczki. Do każdej foremki wkładamy plasterek szynki i wykładamy nim foremkę.Seler obieramy, myjemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnedługą rączką), łyżkę cedzakową, talerz, blachę lub brytfannę lub naczynie żaroodporne, papierowe ręczniki lub ściereczkę kuchenną, ewentualnie nóż i deskę. Przygotuj składniki (12-16 porcji): 2-3 kg szynki wieprzowej – najlepiej z niewielką ilością tłuszczyku, sól peklującą (20 g na 1 kg mięsa), miód, musztardę, brązowy cukier. Mięso umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Ewentualnie usuń
blog.moje-pasje.infoktóry wydaje się trafiony. Baza to oczywiście mięso wieprzowo - drobiowe, ale uzupełnione sporymi kawałkami kurczaka. Polecam na długi weekend coś domowego zamiast sklepowych wędlin. SKŁADNIKI 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 0, 5 kg. mięsa drobiowego z indyka ( np. udziec ) 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1 sucha bułka 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej
W kuchennym oknie Ewyprodukcji tej wędliny użyliśmy szynkowaru, bo mortadela jest wędliną parzoną, ale bez bezpośredniego dostępu do wody. Więc szynkowar spisze się tutaj idealnie. Składniki: 600 g szynki wieprzowej 250 g słoniny 200 g lodu 5 g żelatyny 20 g peklosoli 4 g gorczycy białej 3 g papryki słodkiej 2 g nasion kolendry 3 g gałki muszkatołowej
Marder&Marder Manufacture