już tę szynkę wielokrotnie i czasami wychodzi mi inna w smaku i inna w wyglądzie. Nie wiem, pewnie to kwestia rodzaju dostawcy mięsiwa, składniki zawsze były te same. Tak czy siak, mniej więcej wiem co w niej jest. Zbliżają się święta, polecam Wam zrobić wędlinę własnoręcznie. Jak sami widzicie, nie jest pracochłonna. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej surowej podwędzanej
Kardamonovyduszone mięso w kremowym sosie. Może być z warzywami lub tak jak u nas z ciecierzycą. Najbardziej jednak pasuje papryka. Taki obiad zaspokoi głód oraz rozgrzeje na długo. PRZEPIS szynka wieprzowa ok. 400 g. ciecierzyca w zalewie 1 puszka papryka słodka mielona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki ziele angielskie 2 kulki liść laurowy 2 szt. woda(...)szkl. masło 2 łyżki czosnek staropolski 1/2 łyżeczki ZAGĘSZCZENIE mąka 2 łyżki woda 6-7 łyżek Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej lub co najmniej 3 godziny przed smażeniem. Szynkę pokroić w cienkie plastry. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Przysmażyć na średnim ogniu. Wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem
Kuchnia PaulettesPyszna,soczysta szyneczka,której nie można sobie odmówić. Idealna na świąteczny stół czy imprezę - zawsze zachwyca domowników jak i gości. Składniki: 1,7 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku,najlepiej kula Marynata: 2 litry wody 4 łyżki soli peklowej 4 liście laurowe 8 sztuk ziela angielskiego główka czosnku Wierzch: papryka ostra bądź słodka majeranek(...)czosnku do środka Składniki marynaty oprócz soli peklowej zagotować w 2 l wody - pogotować z 10 min. Dodać sól peklową gdy woda z ziołami lekko przestygnie. Ostudzić. Umytą szynkę włożyć do przygotowanej marynaty na 5-6 dni,codziennie obracając mięso,aby się równomiernie peklowało. Szynkę wyjąć i osuszyć. Nasmarować papryką i majerankiem. Do środka można powciskać ząbki czosnku.Osznurowa
Niespełnione zdolności kulinarneopakowania liści świeżego szpinaku baby (waga 1/2 opakowania - 150 g); 2 prostokątne serki topione śmietankowe (u mnie Hochland , 2 x 100 g); Wersja z szynką: 4 duże plastry szynki wieprzowej (u mnie Babuni, Sokołów ); 6 plastrów żółtego sera (u mnie Gouda); 1/2 średniej, czerwonej cebuli, drobno posiekanej. Wersja z łososiem: 1 opakowanie łososia wędzonego w plastrach (100 g). Dodatkowo(...)Sposób przygotowania: Liście szpinaku umyć i dokładnie osuszyć. Wszystkie placki tortilli posmarować dokładnie serkiem topionym. Na serku topionym ułożyć dość szczelnie liście szpinaku. W przypadku wersji z szynką: na liściach szpinaku ułożyć plastry szynki (po 2 na 1 tortillę), na szynkę plastry sera (po 3 na 1 tortillę). Na wierzchu posypać posiekaną czerwoną cebulą, starannie zwinąć, w każdą tortillę
Gospodyni MiejskaSkładniki: szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, warzywa mrożone 1 opakowanie/węgierski zestaw, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek, kasza gryczana 2 woreczki, surówka - jaką lubisz, maślanka
W Mojej Kuchni Lubiępozycja obowiązkowa w moim domu na liście świątecznych dań. Uwielbiam połączenie mięsa i miodu, a z dodatkiem ciepłej żurawiny pieczeń od razu nabiera świątecznego wymiaru. Składniki: 1kg szynki wieprzowej* 3 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki miodu spadziowego 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka soli 100ml wody słoiczek konfitury z żurawiny całej W misce mieszamy musztardę(...)paprykę, pieprz oraz sól na gęstą marynatę. Dokładnie smarujemy nią całe mięso, które następnie wsadzamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 12 godzin do lodówki. Przygotowaną szynkę związujemy sznurkiem do wędlin, by mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do miski z marynatą wlewamy wodę, mieszamy z resztkami marynaty i utworzony płyn
Gotowanie i blogowanieSzynka pieczona Soczysta i aromatyczna szynka, podana na niedzielny obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. składniki danie dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu czarnego(...)łyżki octu balsamicznego Sposób przygotowania: ząbki czosnku obieramy z łupin, miażdżymy( nożem lub w prasce ) i wkładamy do sporej miski razem z pozostałymi składnikami marynaty całość mieszamy. Szynkę myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso
Miód i pieprzSzynka pieczona Gotowa pieczona szynka składniki danie dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu czarnego 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego Sposób przygotowania: ząbki czosnku obieramy(...)łupin, miażdżymy( nożem lub w prasce ) i wkładamy do sporej miski razem z pozostałymi składnikami marynaty całość mieszamy. Szynkę myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). B rytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie
Miód i pieprzmusiałam gotować sama :) Zrobiłam taką szynkę w sosie. Było na dwa dni :) Taka szyneczka w sosie, fajnie się sprawdzi na obiad, ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Ja podałam na obiad z ziemniakami, a na drugi dzień zrobiłam kopytka. Tak, żeby było inaczej :) Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego Dodatkowo: olej do smażenia mięsa masło do smażenia warzyw 1 mały ogórek kiszony mąka do zagęszczenia sosu Wykonanie: Szynkę umyć, pokroić w plastry. Następnie każdy plaster, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Obsmazyć mięso z obu stron. Do rondelka wlać gorącą wodę, dodać przyprawy. Wymieszać i zalać mięso. Przykryć
Agusiowe smakołykizmniejsza się jego pojemność. Klasyczny, a zarazem nowoczesny design sprawia, że chlebak wpasuje się do każdego wystroju kuchni. Składniki: 200 g makaronu kokardki 1 świeży brokuł 200 g szynki wieprzowej 1 papryka żółta pomidorki koktajlowe natka pietruszki 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku(...)zimną wodą. Brokuł podzielić na małe różyczki i w osolonej wodzie gotować około 5 minut ta by różyczki również był al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą. Szynkę i paprykę pokroić w paski. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Majonez wymieszać z śmietaną. W szklanych pojemnikach Raptor układać kolejno warstwami. Makaron, różyczki brokuła, majonez, szynka, papryka, pomidorki i natka pietruszki
Ala piecze i gotujebardzo mięciutkie. Dodatek młodych warzyw sprawia, że szynka jest bardzo aromatyczna. Mięsko sprawdzi się na rodzinnym obiedzie z dodatkiem buraczków, młodych ziemniaków i kompotu ze śliwek! 1 kg szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duży por 1 cebula dymka 1 łodyga selera naciowego 3 marchewki 7 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)wody Olej do smażenia Koper do posypania Przyprawy: ostra papryka wędzona, suszona marchewka, sól, pieprz Cebulę dymkę oraz por kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na rozgrzanym oleju. Szynkę kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką i obsypujemy mąką. Dokładamy do garnka. Marchewkę, pieczarki oraz seler naciowy kroimy w pół plasterki. Dokładamy do mięsa. Całość przesmażamy, podlewamy
VioletoweKucharzenieBardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki(...)zalewamy szklanką gorącej wody. Odstawiamy na min. 30 minut. Po tym czasie odsączamy (wodę zachowujemy), kroimy w drobne paseczki. Szynkę kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem
VioletoweKucharzeniePolecam Wam ten przepis na taki smaczny makaron! Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam bezglutenowego) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 lampka Prosecco 100 gram dobrej jakości szynki wieprzowej garść ugotowanego i obranego bobu (bób gotowałam 10 minut) kawałek sera feta garść jarmużu 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Makaron gotuję w osolonej wodzie(...)opakowaniu, 1/2 szklanki wody po gotowaniu makaronu odkładam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po chwili dodaję pokrojone w paski plastry szynki, jarmuż oraz bób i całość smażę do zarumienienia. Na patelnię wlewam Prosecco, które redukuję o połowę. Dodaję wodę z gotowania makaronu oraz ricottę. Całość duszę przez minutę, doprawiam szczyptą
Mango Papajaśmietany :) Składniki: szczaw 2 porządne garście umytego i bez okonków szczawiu marchew 3 szt starte na wiórka seler 150 g starty na wiórka pietruszka 150 g starta na wiórka szynka wieprzowa 400 g ( w kawałku potem będzie na kanapki) listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt sól do smaku pieprz biały mielony do smaku śmietana 30 % 200 ml ziemniaczki(...)garnka wlewamy wodę 3 litry. Włoszczyznę( marchew, seler i pietruszkę) myjemy i obieramy, ścieramy na tarce i wkładamy do garnka z wodą.Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.Dodajemy szynkę i gotujemy na małym ogniu koło godziny, po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i nadal gotujemy doprawiając już teraz solą i pieprzem.Gotujemy dalej, aż nam zmiękną ziemniaczki, teraz dodajemy
Różowa kuchniailościach. Tę sałatkę przygotowałam w półtoralitrowej salaterce. Myślę, że będzie idealna „na jedno posiedzenie” dla max 4-5 osób. 1 duży por lub 2 małe 200 g szynki wieprzowej (np schab pieczony) 2/3 puszki kukurydzy 1 słoiczek selera konserwowego (160g) 2/3 puszki ananasa około 80-100 g żółtego sera (u mnie cheddar) 2-4 łyżki majonezu sól, pieprz(...)półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Seler konserwowy osączamy, dokładnie odciskamy nadmiar płynów. Lekko siekamy na desce na mniejsze kawałki. Ananasa osączamy z zalewy. Kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser żółty trzemy na tarce. Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo: – połowę pokrojonego pora – osączoną kukurydzę – seler konserwowy
Smaki Na Talerzu