dobrego gatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki. Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka - 3 łyżki musztardy (dałam sarepską) - 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)patelnią, przykrywamy pokrywką i dosmażamy kotlety na wolnym ogniu przez ok.15 minut (co jakiś czas obracając je). Odsączone z tłuszczu na papierowych ręcznikach, będą mniej kaloryczne. Kotlety mielone wieprzowe są bardzo popularne w kuchni polskiej. Soczyste, bardzo aromatyczne powinny trafić w gust nawet wybrednym podniebieniom. Kotlety mielone to wielkie pole do popisu – od kształtów, po smaki. Zmieniając przyprawy i dodatki
mojewypiekiinietylkonastępnym razem dopilnuję, żeby boczek był naprawdę tłusty pasztet będzie lepiej się smarował. Zrobiłam dwa rodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek(...)dolać wywaru), ma być wilgotna, ale nie luźna. Ponieważ to mój eksperyment, to upiekę pasztet w kokilkach i formie prostokątnej. Kokilki i formę smarujemy masłem -na dno kokilek położyłam szynkę, formę wysypać bułką tartą, przekładamy do nich masę(część mieszamy z żurawiną- do dwóch kokilek) ubijając, wierzch polać wywarem i do piekarnika w temp. 170 stopni na około 1 godz
Kuchnia BeatyOgródek Dziadunia (najlepsza "kupna" kapusta, polecam gorąco!), radicchio, czerwonej papryki, pomidora, czerwonej cebuli i czerwonego sera (dostaniesz go w większych marketach bez problemu). Kotlet do hamburgera powstał z chudej szynki wieprzowej. Zrobiłam też prosty sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego, ze świeżym czosnkiem i ogórkiem konserwowym. :) Jeśli na oba te składniki chcecie przepisy - dajcie znać w komentarzach, bardzo chętnie
Garniec Magaliejeszcze lepiej następnego dnia. składniki: kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków niepełna szklanka skrobi-mąki ziemniaczanej 1 średnie jajko pół płaskiej łyżeczki soli gulasz: 0,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1 ciemne, słodkie piwo (300ml ) 1 szklanka bulionu ( możesz użyć z kostki jak nie masz innego) 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 4-5 suszonych
Ogrodnik w podróżyzdecydowałam się na wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki smalcu 2-3 cebule, pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion(...)proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą
Trzeci talerzRozpływająca się w ustach szynka wieprzowa pieczona w rękawie przepis tutaj jest już sprawdzonym daniem które gości u mnie w weekendy. Natchniona przez kolejne odcinki popularnych programów kulinarnych postanowiłam się trochę pobawić w kuchni i pokombinować z dodatkami typu chipsy z pietruszki i buraków oraz spróbować smaku puree z selera. Zaciekawiona smakiem i efektem końcowym podpatrzyłam przepis na stronie Kuchnia(...)koniec możemy dodać odrobinę soku z cytryny do smaku. Sos odlane mleko po gotowaniu warzyw ( ok 1 szklanki) łyżka masła płaska łyżka mąki dwie łyżki sosu z pieczonej szynki Do małego rondelka przelewamy mleko dodajemy sos z pieczeni (jeśli nie piekliśmy mięsa nic się nie stanie, możemy pominąć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami). Dodajemy mąkę mieszamy
Piekielna Kuchnia Paticałej rodziny. Można przyrządzić je z różnych rodzajów zmielonych uprzednio mięs, najczęściej wieprzowego, wołowego lub drobiowego, mixów, np. mięsa wieprzowo-wołowego lub indyczego i wieprzowego. Dziś połączenie mięsa wieprzowego z szynki i mięsa indyczego. Delikatne i soczyste, przesmażone na maśle klarowanym dostają dodatkowego maślanego aromatu. Do kotletów możecie dodać kukurydzę, tarty ser, posiekaną paprykę lub pomidory, tarte pieczarki, marchew(...)sałatka z pieczonej papryki, warzywa pieczone , z patelni lub z wody, jednego rodzaju jak np. brokuły do obiadu czy fasolka szparagowa lub mieszanka. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki 300 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 1/2 szklanki wody 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, słodka papryka do obtoczenia bułka tarta masło klarowane
Zasmakuj KuchniLecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu(...)zagotowania się sosu. DODATKOWO: pietruszka posiekana Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO Podanie: Tak jak widać na załączonych obrazkach ziemniaczki wyłożyłam na talerz, obol kilka łyżek sosu, plaster szynki i śliwki z zalewy słodko-kwaśnej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeLecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu(...)zagotowania się sosu. DODATKOWO: pietruszka posiekana Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO Podanie: Tak jak widać na załączonych obrazkach ziemniaczki wyłożyłam na talerz, obol kilka łyżek sosu, plaster szynki i śliwki z zalewy słodko-kwaśnej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujenazwą cynaderki kryją się nerki zwierzęce. Najczęściej w kuchni używane są nerki wieprzowe, cielęce lub wołowe. Odpowiednio przygotowane cynaderki są bardzo smaczne, natomiast te zrobione źle mogą nas z pewnością zniechęcić do ich ponownej degustacji. Robiąc jakiekolwiek danie z nerek należy pamiętać o ich uprzednim obrobieniu. Jest to ważne, gdyż nerki z których nie wyciągniemy moczowodów i których nie wymoczymy(...)wielkości kawałków i od tego czy używamy świeżych czy mrożonych nerek, czas ich duszenia może być różny. Lubisz dania z wieprzowiny? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szynkę wieprzową z rabarbarem. The post Cynaderki w sosie musztardowym appeared first on MeCooks Blog
MeCookswitam Was bardzo serdecznie Dziś nie będzie słodkości a mięsiwo :) Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na domową wędlinę. Ja użyłam karkówki, ale spokojnie można użyć innego mięsa np szynki wieprzowej, łopatki itp. Mięso marynujemy w aromatycznej marynacie i pieczemy na soli, powoduje to, że mięso wychodzi wilgotne (absolutnie nie słone więc się nie bójcie ) Sól podczas pieczenia paruje
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuśmietanowy jest wyrazisty, po prostu pyszny Pulpeciki w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami Składniki na pulpeciki z suszonymi pomidorami i kaparami: Pulpeciki: 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (lub łopatki) 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka oregano 3 łyżki oliwy sól
Oryginalny smakdużą ilością czosnku i karczochami, Z sosem serowym i porem, Z szynką włoską speck i rukolą, Gnocchi dyniowe z ricottą i roztopionym masłem Z ragu, czyli mięsem mielonym wieprzowo-wołowym w sosie bolognese. Z sosem z serem gorgonzola. Gnocchi z włoską szynką speck Każdy region przygotowuje inaczej to danie. Na Sardynii i Sycylii popularne jest(...)smaki świetnie się komponują, nadając kluskom świeży i ziołowy posmak. Gnocchi z bazyliowym pesto Jeśli chcesz zaszaleć, możesz również spróbować podać je w typowo polskim wydaniu, np. z szynką wieprzową, schabem albo gęsiną w sosie własnym. Warto wypróbować również domowe gnocchi z kurczakiem w sosie. Zarówno jedne, jak i drugie rozwiązanie tworzy bogate i sycące danie. Dzięki szerokiemu wyborowi
Rozdomowionadużą ilością czosnku i karczochami, Z sosem serowym i porem, Z szynką włoską speck i rukolą, Gnocchi dyniowe z ricottą i roztopionym masłem Z ragu, czyli mięsem mielonym wieprzowo-wołowym w sosie bolognese. Z sosem z serem gorgonzola. Gnocchi z włoską szynką speck Każdy region przygotowuje inaczej to danie. Na Sardynii i Sycylii popularne jest(...)smaki świetnie się komponują, nadając kluskom świeży i ziołowy posmak. Gnocchi z bazyliowym pesto Jeśli chcesz zaszaleć, możesz również spróbować podać je w typowo polskim wydaniu, np. z szynką wieprzową, schabem albo gęsiną w sosie własnym. Warto wypróbować również domowe gnocchi z kurczakiem w sosie. Zarówno jedne, jak i drugie rozwiązanie tworzy bogate i sycące danie. Dzięki szerokiemu wyborowi
Rozdomowionasposób przygotowania mięsa wyniosłam ze swojego domu rodzinnego. Do tego dania świetnie nadaje się schab, ale także szynka wieprzowa. Składniki: 600-700 g schabu pokrojonego w plastry 1 spora cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie) ziele angielskie liść laurowy mąka smalec do obsmażenia sól, pieprz śmietana 18% woda Sposób przygotowania: 1. Mięso delikatnie rozbić
Kuchnia domowa Ani