szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:46/173)

Grochówka z wkładką 132

Jedna z moich ulubionych zup, zaraz po rosołku i kalafiorowej :)  Jest sycąca , smaczna a wkładka idealnie współgra z zupką :) Polecam :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki grochu 30dag szynki wieprzowej 1 duża cebula 1 mała pietruszka 1 duża marchewka 1 kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe Majeranek Sól, pieprz Masło klarowane Vegeta Przygotowanie: Groch dokładnie myję(...)oraz posiekany czosnek, liście laurowe i majeranek. Przyprawiam solą i pieprzem. Gotuję na średnim ogniu aż groch i mięso będzie miękkie. Obieram ziemniaki, pluczę i kroję w kostkę   Szynkę wyjmuję , kroję w paski i smażę na maśle do rumianego koloru . Z zupy usuwam liście laurowe i cebulę.  Dodaję ziemniaki , doprawiam Vegetą i gotuję aż ziemniaki będą miękkie . Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
SMAŻONA SZYNKA WIEPRZOWA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SOSEM POMIDOROWYM 216

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki na szynkę: 350 g szynki wieprzowej, 1/4 małej papryki czerwonej, sól, pieprz cayenne, curry, zioła toskańskie, 2 małe cebule, ząbek czosnku, olej. Składniki na ziemniaki pieczone: około 10 średnich ziemniaków, czosnek niedźwiedzi, sól, 7 łyżeczek oleju z dodatkiem czosnku i bazylii, zioła prowansalskie(...)czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 cebule szalotki (opcjonalnie zwykłe), 2 łyżki masła. Przygotowanie: Mięso i paprykę kroję w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekam. Szynkę wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmażam na oleju do zarumienienia. Następnie dodaję paprykę. Smażę około 15-20 minut do miękkości mięsa, często mieszając. Ziemniaki kroję w kostkę, układam

JejKuchnia
Świąteczna pieczeń z szynki 199

Smaczna pieczeń z szynki z wyrazistym sosem. Sprawdzi się i na świąteczny obiad, i na zimno jako wędlina. Szynka była soczysta i dosyć

Stare Gary
Placki warzywne z gulaszem z nóżek grzybowych 34

zupełnie inny smak niż grzybowy. Oczywiście jego wielkim atutem jest także fakt iż można w nim „zutylizować” nadmiary nóżek, po grzybobraniu Najlepiej wychodzi z dodatkiem mięska z szynki lub łopatki. Polecam ten niebanalny jesienny obiad . Prosto i pysznie składniki: placki warzywne: 4 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula niezbyt duża 1 mała marchewka kawałek selera 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonych(...)pszennej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru, najlepiej brązowego sól, pieprz czarny do smaku gulasz: 1 szklanka obgotowanych, pokrojonych nóżek grzybowych około 0,3-0,4 kg szynki wieprzowej lub chudej łopatki 2 szklanki, ciemnego bulionu dobrej jakośc i (jeśli nie masz swojego, może być z kostki np. mięsny) 1 marchewka 1 cebula, raczej mała kawałek wędzonej słoninki

Ogrodnik w podróży
Szynka z szynkowaru 201

smaku nie kupimy w sklepie, dodatkowo wiemy co jemy. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . około 1kg szynki wieprzowej 125ml wody 1 łyżeczka cukru pudru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku 2 łyżeczki soli peklującej 2 łyżeczki żelatyny spożywczej 1. Mięso kroimy na kawałki około 5 cm, przy(...)mięso wchłonie wodę i będzie klejące. Wstawiamy do lodówki na 24h. 2. Po upływie 24h mięso posypujemy żelatyną i dokładnie mieszamy. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu szynkę łatwiej później wyjąć) a następnie mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych przestrzeni (ja pomagam sobie wysoką, wąską szklanką, wrzucam po kilka kawałków, ugniatam i tak do wyczerpania składników

Szefowa kuchni
Bułgarska szynka w słoikach 110

spostrzeżenia! Szynka jest pyszna, doprawiona bułgarską mieszanką przypraw. Istne niebo na kanapce! Po wyjęciu jej ze słoika, w bardzo prosty sposób,można ją kroić w plasterki ;) Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej 5 g soli 5 g peklosoli, można zastąpić zwykłą solą  10 g przyprawy Kebabczeta (przyprawa turecka na bazie kminku i tymianku) Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy i zostawiamy(...)słoików. Gotujemy na wolnym ogniu przez 50 minut od momentu zagotowania się wody. Po 24 h ponownie gotujemy słoiki,tym razem 40 minut. Kolejnego dnia, jeśli nie zamierzacie zjeść szynki w przeciągu 2-3 miesięcy, gotujemy 30 minut. Przyprawa podlinkowana jest do sklepu,w którym możecie ja kupić. Smak mięsa przy jej użyciu jest na prawdę warty poświęcenia chwili

MamaOskarka
Wieprzowina po chińsku z warzywami 169

makaronem ryżowym. :-) To danie bardzo rozgrzewa i choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g mrożonej mieszanki chińskiej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka przyprawa chińska 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz olej 1. Wieprzowinę kroimy w nieduże, bardzo cienkie kawałki. Obsypujemy obficie przyprawą

Szefowa kuchni
Pieczona szynka pikantna 117

typu musztarda, czy chrzan. Jest ogień już w samej szynce. Jeśli pikantny jest waszym smakiem to nic lepszego od tej szynki nie znajdziecie, gwarantuję. Zatem podaję przepis: 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej (mieszanka czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternaku, kminku(...)godziny . Mięso musi dokładnie przejść smakiem marynaty. Po 24 godzinach pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. I gotowe :) Sos, który został po przygotowaniu tej szynki zlaliśmy do pojemniczka i mamy nadzieję niedługo go wykorzystać. Być może zrobimy jakiś sos do czegoś z niego lub użyjemy do przyprawienia zupy. Zobaczymy... Smacznego! Przepis Madzia podpatrzyła na www.mniammniam.com

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem 30

wina (no taaak), myślałam że zabłysnę pomysłowością, a ten sam przepis na innym blogu już się pojawił. Nie chcę więc niczego dublować, zrobię coś z listy rezerwowej. Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem jest oczywiście uzupełniona o jajka. A, i o seler konserwowy. Kiedy ją sobie niedzielnie szatkowałam pomyślałam, że będzie całkiem sympatyczna. I przy okazji okazało się(...)oczywiście jeszcze lepsza. Z czystym sumieniem i szczęśliwym podniebieniem polecam Wam sałatkę z szynką, kukurydzą, ananasem (jakże dojrzałym) i szczypiorkiem. Myślę, że zrobię ją kolejny raz przy okazji najbliższych świąt. Inne, znane mi podniebienia, będą również zadowolone. Zróbcie i Wy. Składniki: 250 g wędzonej szynki wieprzowej 5 jajek 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 plastrów ananasa konserwowego

Kardamonovy
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem 281

wina (no taaak), myślałam że zabłysnę pomysłowością, a ten sam przepis na innym blogu już się pojawił. Nie chcę więc niczego dublować, zrobię coś z listy rezerwowej. Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem jest oczywiście uzupełniona o jajka. A, i o seler konserwowy. Kiedy ją sobie niedzielnie szatkowałam pomyślałam, że będzie całkiem sympatyczna. I przy okazji okazało się(...)oczywiście jeszcze lepsza. Z czystym sumieniem i szczęśliwym podniebieniem polecam Wam sałatkę z szynką, kukurydzą, ananasem (jakże dojrzałym) i szczypiorkiem. Myślę, że zrobię ją kolejny raz przy okazji najbliższych świąt. Inne, znane mi podniebienia, będą również zadowolone. Zróbcie i Wy. Składniki: 250 g wędzonej szynki wieprzowej 5 jajek 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 plastrów ananasa konserwowego

Kardamonovy
Szynka pieczona w rękawie do pieczenia 324

naprawdę pyszna, trzeba tylko pamiętać, żeby zamarynować ją 24 godziny przed pieczeniem. Przepis pochodzi z książki " Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: około 2 kg szynki wieprzowej 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 4 ząbki czosnku 4 owoce ziela angielskiego 3 owoce jałowca (nie miałam, nie dałam) 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu(...)miód i pozostałe przyprawy (obie papryki, czosnek ziele angielskie i jałowca utłuczone w moździerzu, sól, pieprz. Słoiczek zakręcamy i kilka razy energicznie nim potrząsamy, żeby składniki się połączyły. 2. Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski i polewamy przygotowaną marynatą. Dokładnie nacieramy tą marynatą mięso. Przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki. 3. Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa

kruche babeczki
Gulasz po myśliwsku z suszonymi grzybami 154

Gulasz po myśliwsku to propozycja w sam raz na rozgrzewający, jesienny lub zimowy obiad. Podajmy go z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami.  1kg szynki wieprzowej 30g suszonych grzybów 3 różnokolorowe papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pietruszka 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 pęczek natki pietruszki(...)Pietruszkę ścieramy na duzych oczkach tarki. Wymoczone w wodzie grzyby kroimy w cienkie paski. Wodę z moczenia zostawiamy - przelewamy przez drobne sitko by pozbyć się nieczystości z grzybów. 2. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 3. Do garnka dodajemy warzywa i grzyby, liście laurowe, ziele

Szefowa kuchni
Tarta z pieczarkami, szynką i porem 134

Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki 100g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany pół łyżeczki soli Na farsz: 300g pieczarek, pokrojonych w plasterki 150g szynki wieprzowej, pokrojonej w paseczki 1 cebula ząbek czosnku 1 por przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki Na masę jajeczną: 100ml śmietanki kremówki 100g jogurtu naturalnego 3 jajka sól, pieprz 100g(...)ceramicznymi i podpiekamy 10 minut w 180 stopniach, następnie zdejmujemy fasolę i pieczemy jeszcze 10 minut. Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po chwili dodajemy szynkę i smażymy 2-3  minuty. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojonego w półtalarki pora, i dusimy jeszcze

Smak mojej kuchni
Świąteczna szynka glazurowana w winie i miodzie 205

nastrajający do świąt. Chałupka już ogarnięta, a dziś jedziemy na plantację choinek wybrać jakiś ładny świerk lub jodłę. Strojenie, pieczenie... plan przede mną jeszcze ambitny :)Składniki:1,5 kg szynki wieprzowej peklowanej4 średnie marchewki1/2 pora1 cebula1 mały seler1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych1 łyżeczka ziaren kolendry, lekko rozgniecionych1 laska cynamonu, przełamana na pół3 listki laurowe1 łyżeczka soli (opcjonalnie)Glazura(...)doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 4 minuty, aż uzyskamy błyszczący syrop.Szynkę włożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać wodą tak, aby zakrywała całą szynkę, dodać włoszczyznę i wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Zagotować, zmniejszyć moc palnika, odszumować i następnie gotować w na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Jeśli po pewnym czasie wywar

Delicious Titbits
Panini z szynką 427

łyżeczka suszonych drożdży ok. 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki morskiej soli  Nadzienie: 150 g świeżego młodego szpinaku 100 g szynki wieprzowej 1 opakowanie serka śmietankowego  świeżo zmielony pieprz ew. sól morska Wykonanie: Wszystkie składniki na chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy(...)zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x  15 cm. Na plackach układamy szpinak, plasterki szynki i serek śmietankowy, pieprzymy i ewentualnie solimy. Składamy na pół i dobrze dociskamy brzegi, żeby farsz w czasie smażenia nie wypłynął. Panini smażymy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania