szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:47/173)

Pierogi z selerowym nadzieniem 147

ładne i malutkie, lepione ręcznie. To był pyszny obiad. Polecam Składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl gorącej wody szczypta soli farsz: 150 g selera korzeniowego 100 g szynki wieprzowej gotowanej 1 ząbek czosnku pół cebuli 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka bułki tartej do gotowania(...)minut. Farsz: seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości. Obieramy czosnek i cebulę. Przepuszczamy przez maszynkę ugotowany i odcedzony seler, czosnek, cebulę i szynkę gotowaną. Następnie doprawiamy: jogurtem, papryką, solą, pieprzem, kurkumą i bułką tartą. Dokładnie mieszamy ze sobą farsz. Ciasto wałkujemy partiami na cienki placek (0,5 cm) i wykrawamy szklanką koła. Na środek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Długo pieczona szynka w sosie własnym 123

nimi spieszyć. Oczywiście, można schab, szynkę lub polędwicę wstawić do piekarnika na 1 godzinę - mięso będzie upieczone i pewnie całkiem smaczne, ale... twarde... Jeśli chcemy uzyskać efekt rozpływającego się w ustach, miękkiego mięsa, musimy dać mu zdecydowanie więcej czasu na marynowanie i pieczenie. Zobaczcie, jaki jest na to mój sposób :) Składniki:  kawałek szynki wieprzowej o wadze(...)sól. Tak powstałą marynatą smarujemy mięso z każdej strony, również w środku nacięć. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 200℃ (góra-dół) i pieczemy szynkę w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez 1 godzinę. Zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyjmujemy mięso z naczynia, zawijamy w folię aluminową i odstawiamy na bok. Powstały

Prosto z Kotła
Mielone z szynki z piekarnika 93

telewizor z 6 piętra). Miałam w domu chudą szynkę, trzeba było coś wymyślić, a że gotowego mielonego nie trawię, nie kupuję i nie jem, zmieliłam ją sobie sama. Kotlety mielone zna chyba każdy. Odchudziłam je trochę piekąc w piekarniku i pomijając panierkę, a do przygotowania użyłam chudego mięsa z szynki. Musze przyznać, że nie tracą na smaku i idealnie nadają(...)bardzo. Jeżeli, więc zamierzasz się odchudzać (skutecznie lub nie, bo 90% moich diet kończy się po 2-3 dniach) polecam moje kotlety pieczone. Na 16 kotletów: 1 kg chudej wieprzowej szynki 2 duże cebule 1 jajko L 1 duża bułka namoczona w wodzie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku sól pieprz  Mięso umyć, osuszyć i zmielić

Krylowa Kuchnia
Tarta z kiszką ziemniaczaną 138

podsypania, masa śmietanowo - jajeczna: 2 jajka, 1 łyżka posiekanego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, ½ łyżeczka soli, 100 ml śmietany 18%, ponadto: 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 6 plastrów szynki wieprzowej wędzonej, surowej, dojrzewającej, 0k. 3-4 ziemniaki, 10 -15 g startego sera grana padano. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajek, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciastem(...)ziemniaczanej zdejmujemy jelito i rozdrabniamy za pomocą widelca. Masa śmietanowo - jajeczna: Do roztrzepanych jajek dodajemy, śmietanę, koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przestudzone ciasto wykładamy szynką (dno i boki), następnie nakładamy kiszkę ziemniaczaną. Po wierzchu układamy talarki ziemniaczane, całość zalewamy masą śmietanowo – jajeczną i posypujemy serem. Tak przygotowaną tartę pieczemy

Moniki Smakołyki
Pomysł na niedzielny obiad: soczysta szynka w sosie pomidorowo-koperkowym z ziemniakami i mizerią 20

Szynka w sosie. Pomysł na niedzielny obiad: soczysta szynka w sosie pomidorowo-koperkowym z ziemniakami i mizerią Składniki: Na szynkę: 1 kg szynki wieprzowej 2 łyżki oleju 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego Sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 1 niewielka cebula, posiekana 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 szklanki passaty pomidorowej(...)ogórków gruntowych 200 ml śmietany 18% Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny do smaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Szynka w sosie: Szynkę pokrój w plastry, najlepiej w poprzek włókien, i delikatnie rozbij tłuczkiem. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z obu stron, aż będzie złociste i zrumienione

Moja Książka Kucharska
Francuskie roladki 155

Pyszne jako przystawka zarówno na ciepło jak i zimno. Składniki: 200 g korzenia selera 6 plasterków szynki wieprzowej dojrzewającej 2 łyżki jogurtu naturalnego 275 g ciasta francuskiego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kurkumy liść sałaty do dekoracji Przygotowanie: Seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Ząbek czosnku obieramy(...)dodajemy jogurt naturalny, mieszamy razem i smażymy aż woda odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Tniemy na wielkość plastrów szynki. Na każdy kawałek ciasta układamy plaster szynki a następnie na szynce układamy 2 łyżki farszu z selera-rozsmarowujemy. Zwijamy ciasno w roladkę. Robimy tak do wykorzystania składników. Roladki układamy pionowo

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pulled pork 188

wolnowaru , ustawiłam program i tyle ...mięsko piekło się w wolnowarze bez żadnego przewracania, zaglądania ..takie mięsko można także zrobić w piekarniku.Przepis podpatrzony tutaj   1 kg łopatki, szynki  wieprzowej 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki syropu z agawy

Moje domowe kucharzenie
GULASZ WIEPRZOWY Z PIECZARKAMI 46

MAŚLE     CHILI CON CARNE INACZEJ   Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką: – Szybki i zdrowy – Bardzo prosty i pyszny – Aromatyczny i rozgrzewający – Zbawienie nie tylko na jesienne chłody – Niby klasyczne połączenie – jednak genialny! ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut CO POTRZEBUJESZ: – Mięso wieprzowe (łopatka, szynka) – 500g pokrojone w paski bądź kostkę – Cebula czerwona – 2 sztuki – Papryka czerwona(...)Course Dinner, Kolacja, Obiad Cuisine Polska, Węgierska Keyword Gulasz, Papryka, Pomidory, Pieczarki, Marchewka Prep Time 1 hour Cook Time 1 hour Servings 4 Author Globus Kulinarny Ingredients Mięso wieprzowe (łopatka, szynka) – 500g pokrojone w paski bądź kostkę Cebula czerwona – 2 sztuki Papryka czerwona – 2 sztuki Pieczarka brunatna – 250g Marchewka – 2 sztuki Czosnek – 4 ząbki Pomidory krojone z bazylią – puszka 400g

globuskulinarny
Szynka duszona w sosie 166

sosie. Idealne do ryżu, makaronu, kaszy  lub ziemniaków. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy I obiad gotowy. Prosto, klasycznie i bardzo smacznie. 600 g szynki wieprzowej 2 średnie cebule 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki sól pieprz natka pietruszki Mięso opłukać, osuszyć i pokroić(...)potrzeby uzupełniać wodę. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do rondla, kiedy mięso będzie już miękkie. Doprawić solą, pieprzem i zagotować aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki i wymieszać. szynka duszona w sosie

O kuchni z uczuciem
Domowa szynka z szynkowara 113

innych zbędnych zapychacz y. Na blogu znajdziecie również wpis o tym jak przygotować  polędwicę z szynkowara . Domowa szynka z szynkowara Czas przygotowania:   3 doby Składniki: 1500 g szynki wieprzowej 1500 ml wody 4,5 łyżki peklosoli 3 ząbki czosnku 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Wykonanie: Wodę zagotować w garnku (w którym później będziemy(...)wkładamy je do siatki wędliniarskiej, zawiązujemy, a następnie do plastikowego woreczka, który umieścimy w szynkowarze. Szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, tak aby woda sięgała minimum do 3/4 wysokości szynkowara. Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza (wyższa temperatura spowoduje, że szynka nie będzie wilgotna) przez 1,5 godziny. Szynkowar wyjmujemy z garnka i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie 135

oryginał zapraszam do autorki :) Dziękuję za recepturę na tą wspaniałą szyneczkę! Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie  na podstawie przepisu od Myszy 1,5 kg mięsa od szynki wieprzowej marynata: 1,5 litra wody 5 ząbków czosnku (w całości) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 60 g soli peklowej 1,5 łyżeczki zwykłej soli(...)Przykryć i włożyć do lodówki na 7 dni. Raz dziennie mięso należy przewrócić, żeby się równo peklowało. Po tym czasie mięso wyjąć i osuszyć. Natrzeć majerankiem i czosnkiem. Zasznurować szynkę białym sznurkiem na około i w poprzek. Przygotować blaszkę do pieczenia lub brytfannę, w której ułożymy mięso w rękawie. Do rękawa do pieczenia przełożyć przyprawy z marynaty i wlać dwie

Posadzone i zjedzone
Pulpety w sosie porowym z makaronem 46

ziemniakami. Polecam również przepis na kurczaka w sosie śmietanowo – porowym! !   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety w sosie porowym: 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej) 1 jajko 1 kajzerka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej bułka tarta do obtoczenia klopsów 1 duży por 200 ml śmietanki

Gotuj z Prezesem
Pieczona szynka świąteczna 147

wszystkich do wypróbowania tej metody i przygotowania własnej świątecznej szynki, która nawet po tygodniu będzie wyglądała jak dopiero co przyrządzona". Pieczona szynka świąteczna (przepis własny) Składniki: 1,5kg surowej szynki wieprzowej bez skóry i tłuszczu 3 łyżki sklarowanego masła Zalewa: 50g soli 1/2  łyżeczki saletry potasowej 2 liście laurowe 3 rozgniecione ziarna ziela angielskiego 3 rozgniecione ziarna pieprzu czarnego(...)pokrywką i wstawić do lodówki na dolną półkę na dwa tygodnie. Co dwa dni należy mięso przekręcić. Więcej na temat peklowania można się dowiedzieć tutaj . Po dwóch tygodniach wyjmujemy szynkę i myjemy. Wkładamy do zlewu i polewamy wrzątkiem z każdej strony, żeby pory się zamknęły (nie będzie nam wówczas pryskać tłuszcz podczas obsmażania). Osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Rozgrzać na głębokiej

Wiem co jem
Świąteczna szynka peklowana - pieczona z zieloną gałązką 130

jest pięknie różowa w środku, krucha i bardzo smaczna. A zapach... gdy otworzyłam piekarnik to przeniosłam się do lasu pełnego choinek :) Ta szynka jest po prostu idealna. Składniki: 1kg szynki wieprzowej 500ml wody opakowanie soli do peklowania 3 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 4 łyżki miodu  1 łyżka rozmarynu  1 łyżeczka pieprzu(...)mięso, zalewę wylewamy. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, ostawiamy na ręcznik papierowy do osuszenia.  W misce mieszamy miód z pokruszonym rozmarynem i pieprzem. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Szynkę związujemy sznurkiem wędliniarskim, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 8 godzin.  Piekarnik rozgrzewamy do 150*C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 500ml wody oraz liście laurowe

Gotowanie i blogowanie
Karkówka,boczek i szynka peklowana i wędzona 138

Składniki: 3-4kg szynki wieprzowej 2 litry wody 150g soli peklowej 4 pokruszone liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 niepełna łyżeczka kolendry 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka roztartego suszonego majeranku 1 niepełna łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 5 nieobranych ząbków czosnku Wykonanie(...)szklanym, ostatecznie emaliowanym. Zalać zimną zalewą. Zalewa musi przykryć całkowicie mięso. Naczynie zakryć pokrywką. Mięso obracać codziennie. Peklowanie powinno trwać 7-14 dni w temperaturze 6-8°C. Upeklowaną szynkę należy obmyć i osuszyć.Rozgrzac wędzarnie ,dokładnie ja osuszyć ,ogrzewając dymem.Do ogrzanej wędzarni wkladamy mięsko i wędzimy .Temperatura nie powinna być wyższa niż 60-70°C. Wędzimy według własnych potrzeb

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania