szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:149/235)

Szparagi w dwóch odsłonach 145

Sezon szparagowy uważam za otwarty. Oto moja propozycja na dzisiejszy obiad.  W szynce trochę przetrzymałam w piekarniku i nie polecam powtarzać tego błędu.  Obrać białe szparagi, najlepiej obieraczką do warzyw, lub obłamać zielone w miejscu gdzie zaczyna się miękka skórka. Obgotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie lub ugotować na parze ok 3-5 minut Wrzucić na roztopione(...)masło i podsmażać ok 5 min. Na wierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem.  Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich postach) Smacznego

Jemy Pijemy
Szynka wieprzowa z jabłkami 145

centymetrowe plastry. Majeranek, zioła prowansalskie, sos sojowy, przyprawę warzywną, pieprz cayenne, chrzan, musztardę oraz olej i rozmiażdżony czosnek dokładnie ze sobą łączymy, po czym smarujemy marynatą mięso. Tak przygotowaną szynkę odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Mnie osobiście smakuje najlepiej, jeśli poleży w niej przynajmniej przez całą noc. Następnego dnia mięso przesmażamy delikatnie na patelni, po czym przekładamy(...)wszystko szklanką wody, zamykamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny, w zależności od sprzętu. Mięso powinno być kruche, a jabłka rozgotowane tak, by  razem z sosem z mięsa stworzyły samoistnie pyszna zalewę. Ja podaję z sezonową surówką i pieczonym ziemniakami. Najlepsze

Kuchenna Kontrrewolucya
10 sprzętów, naczyń i gadżetów na Wielkanoc 170

niebezpiecznych związków chemicznych jak kadm czy ołów. Powierzchnia naczynia jest idealnie gładka, nie absorbuje tłuszczów ani zapachów, nie pozostają na niej bakterie. Gwarantuje higieniczne gotowanie. W tej misie można piec nawet w 300 stopniach. Jest także polecana do kuchenek mikrofalowych. Można w niej mrozić i myć w zmywarce. Cena: 173 zł Gdzie kupić:  www.kulina.pl Talerz na jajka DAJAR Efektowny(...)kształt. Miłośnicy jajek mogą go używać cały rok. Cena: 12,90 Gdzie kupić:  sklep.dajar.pl Szynkowar z termometrem Tescoma To lekkie i solidnie wykonane urządzenie do przygotowywania domowych wędlin, szynek, terrin oraz pasztetów – idealne do świątecznych przysmaków. Do szynkowaru dołączony jest termometr, który dokładnie kontroluje temperaturę. Szynkowar jest wykonany z wytrzymałego tworzywa sztucznego i silikonu, termometr i sprężyna - ze stali

My Chcemy Jeść
Wieprzowina w stylu śródziemnomorskim 103

mięsa) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 posiekane ząbki czosnku - zioła prowansalskie (sporo) - papryka słodka w proszku - pół łyżeczki chilli  - sól, pieprz Przygotowanie mięsa najlepiej zacząć dzień wcześniej. Szynkę kroimy w plastry, składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy nią mięso. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na całą noc. Cebulę kroimy w piórka, cukinię w grube(...)żaroodpornym układamy plastry mięsa, następnie cebulę i cukinię. Na wierzchu kładziemy gałązki pomidorków, przekrojoną na pół główkę czosnku i świeżą bazylię, posypujemy wszystko solą i pieprzem, spryskujemy oliwą.  Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 1,5h (w zależności od grubości plastrów mięsa). Smacznego

Cook&Love
Francuski warkocz ze szpinakiem 135

zrobi się miękki doprawiamy pieprzem i oregano, mieszamy i smażymy ok. 2 min. na średnim ogniu - wrzucamy do miski. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną szynkę i cebulę - smażymy ok. 5 min. i dodajemy do szpinaku. Oscypka kroimy w kosteczkę - dodajemy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Na środku rozkładamy farsz (wzdłuż dłuższej(...)boki ciasta nacinamy pod kątem, tak aby można nimi przykryć wierzch warkocza. Nacięte boczki nakładamy naprzemiennie zakrywając farsz - lekko dociskając. Gotowy warkocz smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy papryką. Pieczemy w 190 stopniach ok. 25 min. i 5 min na opcji grill - na środkowej półce wyłożonej papierem do pieczenia. Podajemy z dipem czosnkowym   i lampką czerwonego wina ;) Jeżeli przygotowujemy kolację

Alutka-Gotuje
Imprezowe pizzerinki 362

świeży tymianek, świeża bazylia, płatki parmezanu dodatki do pizzy z sosem pomidorowym mięso mielone przesmażone z czosnkiem, cebulką, solą i pieprzem ( jak do sosu bolońskiego) salami, oliwki, papryka szalotka szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać letnią wodę i zagniesć elastyczne ciasto (trwa to kilka minut, ciasto powinno ładnie odchodzić(...)Odstawić na minimum 40 minut. Jogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne, oraz sosem worchestershire i odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Przygotować sos pomidorowy. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na ok. 30 kulek wielkości mandarynki. Kulki oprószyć delikatnie mąką, tak aby się nie kleiły. Każdą kulkę należy spłaszczyć i rozciągnąć, tworząć placuszek

DefinicjaSmaku
Kotlety mielone inaczej 263

mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżka sosu Worhestershire (opcjonalnie) olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, pomidory suszone i szynkę kroimy w drobniutką kostkę. Przesmaż na patelni wszystkie składniki.   Mięso mieszamy najpierw z jajkami i przyprawami. Następnie dodajemy podsmażone na patelni składniki i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy-najlepiej(...)się wymieszały. Bułkę tartą mieszamy z parmezanem. Dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formujemy kotlety, a następnie każdego obtocz dokładnie w bułce tartej z parmezanem.     Ja swoje kotlety piekę w piekarniku, dzięki temu są znacznie lżejsze i nie mają w sobie tyle tłuszczu. Oczywiście jeśli chcecie możecie usmażyć tradycyjnie. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy w niewielkich odstępach kotlety

Mania Gotowania
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 115

drzew iglastych. Postaw na warzywa! Warzywa powinny gościć w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego? Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty! Spożywa się je na surowo, gotowane, pieczone, ale też grillowane. Jakie warzywa się nadają na ruszt? Pieczarki (np. farsz z fety i szczypiorku), cukinia, bakłażan, szparagi, papryka, bakłażan, cukinia, kukurydza … Przyrządź z nich szaszłyki lub grilluj faszerowane(...)grillowaną karkówkę, jednak lepiej wybierać chudsze mięsa, np. kurczaka czy indyka. Aczkolwiek mała porcja karkówki nie zaszkodzi, byle nie było to codzienne danie. Kupując kiełbasy wybieraj najlepiej te z szynki i dokładnie czytaj etykiety. Im mniejsza lista składników, tym lepsza jakość produktu. Mięso musi być zawsze dopieczone. Wegetarianie mogą przygotować smaczne posiłki z dodatkiem tofu. Można także grillować ryby. Przygotuj

Strefa Zdrowego Żywienia
Greckie szaszłyki z wieprzowiny 107

Grecja na talerzu:). Szaszłyki zamarynowane w charakterystycznych dla tego kraju przyprawach naprawdę zachwycają. Są zrobione z mięsa wieprzowego, ale są kruche i delikatne.  500g szynki lub łopatki wieprzowej 3 papryki: żółta, zielona, czerwona 3 małe cebule po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, tymianku, chilli, kolendry, estragonu  2 łyżki oleju 1. Mięso kroimy w dużą kostkę, paprykę w kwadraty(...)krążki. 2. Do mięsa dodajemy olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min. 1 godzinę.  3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę i paprykę. Grillujemy lub pieczemy w rękawie przez 1 godzinę

Szefowa kuchni
Babka cytrynowa 124

jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 1 h Składniki(...)wypieków – 4 jaja rozmiar L – 125 g masła – 1 cytryna (sik i otarta skórka z całej cytryny) – 5 łyżek mleka – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – cukier puder do posypania – masło i mąka do formy PRZYGOTOWANIE: Zanim rozpoczniesz przygotowania wyjmij z lodówki jaja, mleko i masło. Wszystko musi nabrać temperatury pokojowej a masło powinno

nietylkopasta.pl
Kolejna propozycja na obiad - pyszne roladki drobiowe z ziemniakami i pomidorkami z cebulką 164

następnie rozbijamy tłuczkiem delikatnie, żeby plastry fileta nie popękały. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Następnie na kotlecie smarujemy cieniutką warstwę musztardy, następnie kładziemy plaster szynki, plaster mozzarelli i mały kawałek masła. lewy i prawy bok zwijamy do środka, a następnie zwijamy trochę ściśle w rulon. Taką roladkę obtaczamy w mące, w jajku, jeszcze(...)jajku i w bułce tartej. Następnie smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Gdy się podsmaży układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut w temp. 170 stopni grzanie góra dół.  W garnku gotujemy ziemniaki. Gdy się ugotują odlewamy wodę, a następnie dajemy odrobinę masła i zagniatamy tłuczkiem

Gotuj z Mąką
CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PARMEZANEM 112

obierzcie ze skóry, przekrójcie i wyciągnijcie pestki. Miąższ pokrójcie również w kostkę.  W patelni rozgrzejcie masło klarowane, zeszklijcie na nim cebulę i kiedy będzie gotowa, dorzućcie paprykę i szynkę parmeńską. Przesmażcie chwilę, dołóżcie pokrojone środki cukinii i po jakimś czasie pomidory. Posypcie posiekaną natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim, wymieszajcie. Teraz dobrze doprawcie nadzienie octem balsamicznym, solą, pieprzami i płatkami(...)garściami) i jeszcze raz wymieszajcie. Łódki cukinii posypcie dobrze solą i pieprzem. Nałóżcie na nie przygotowane nadzienie i wstawcie na 30 minut do piekarnika. 10 minut przed końcem pieczenia posypcie cukinie z wierzchu pozostałym parmezanem

OliveandThyme
Pizza classic 104

szklanki mąki 25 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody łyżka oliwy szczypta cukru szczypta soli można także dodać łyżeczkę ulubionych ziół (bazylia, oregano) Dodatki: pieczarki ser żółty szynka cebula (podsmażyć na oleju) sos (koncentrat pomidorowy+zioła prowansalskie+czosnek granulowany) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżką mąki i szczyptą soli i cukru - odstawić, żeby podrosło (ok. 10 minut(...)mąkę, dodać oliwę i wyrabiać. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut). Ponownie zagnieść i wyłożyć na blachę. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki. Piec ok. 20 minut w temp. 200*C. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Sałatka z szynką i pieczarkami 607

Uwielbiam robić warstwowe sałatki a potem podziwiać ich piękne i kolorowe warstwy. Efektownie wyglądają na stole a także są "fotogeniczne". Wymieszane składniki już tak ładnie nie

Ala piecze i gotuje
Szparagi pieczone – w kopercie z ciasta francuskiego 129

serek na grubość pół centymetra, zostawiając wolne brzegi ciasta.   Zrób bukiety ze szparagów, bardziej wiosennie już się nie da. Owiń je plastrem wędzonego, mocno solonego bekonu. Nie masz? Szynka serrano tez będzie dobra. Bukiety ułóż na środku kopert. Złącz ze sobą przeciwległe rogi, w każdej. Tak, żeby i główki szparagów i łodyżki zostały widoczne. Ładnie, prawda? Niech jajko teraz(...)Ciebie! Rozkłóć je widelcem. Mocno. Weź pędzelek i posmaruj dokładnie wszystkie wystające fragmenty ciasta. Zobaczysz, dopiero teraz będzie ostro chrupać.   Piekarnik nagrzany? Włóż koperty na blachę, do nagrzanego pieca, na około 40minut. Środkowa półka będzie właściwym miejscem. Ciasto się zrumieni, urośnie i zrobi się chrupiące… Sprawdź, czy dobrze upieczone, a ja naszykuję talerze i zrobię herbatę.   Chodź, napiszemy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania