szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:146/235)

Muffiny jajeczne 198

szynka, pomidorki, szczypior, inne ulubione dodatki – 1 jajko na 1 muffina – sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Przygotuj formę na muffiny. Dodatki pokrój na małe kawałki i włóż do środka. Jajka rozkłóć, dodaj do nich sól i pieprz. Wlej jaja do formy na muffiny, nie dolewając do końca, muffiny jeszcze urosną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz

nietylkopasta.pl
Mielone z groszkiem 188

kostkę szynkę. Następnie dodać paprykę oraz pokrojony w krążki por, delikatnie zamieszać. Szczypiorek drobno pokroić i dodać do farszu, a także zielony groszek. Wszystko razem połączyć, posolić, popieprzyć, można dodać również przyprawę kucharek, aby mielone były bardziej pikantne. Jajka wybić do garnuszka, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i zrobić z tego lane ciasto. Wlać do gotowego farszu, wymieszać i piec mielone

Gotuję Testuję
Drożdżowe pierożki z szynką 165

wyrośnięcia. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę, oliwki kroimy w krążki. Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko. Wycinamy kółka o średnicy 10 cm., każde smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy niewielka ilość farszu. Pierożki zlepiamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 206

około 25 minut, po czym grillujemy. a) szparagi białe b) szparagi zielone c ) młode marchewki , szparagi i marchewkę czyścimy , obieramy, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, po czym grillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę(...)cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana  z grillowanym kabanosem   a) ziemniaki Amandine  b) francuskie truflowe ziemniaki  c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki  d) majonez  e) musztarda  f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy  g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra

upichcona
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone szynką schwarzwaldzką 185

By zjeść pyszne pierogi trzeba poświęcić sporo czasu na ich lepienie. Teraz ten czas możemy skrócić ponieważ można kupić rewelacyjną kapustę postną z grzybami leśnymi. Kapusta

Ala piecze i gotuje
Roladki z kurczaka z serem i pomidorami 256

Pieczone faszerowane piersi kurczaka, czyli roladki z kurczaka z serem rokpol i suszonymi pomidorami, natką pietruszki, świeżym i suszonym tymiankiem wszystkim smakowały. Roladki  z kurczaka były przygotowane specjalnie na wielkanocne śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie same przygotować na kolejne w kalendarzu świąteczne śniadanie, które wypada 3 maja, na Święto Konstytucji, gdyby nie liczyć natki pietruszki(...)pomidory w oliwie i sporo natki pietruszki, zwinąć ciasno, obłożyć listkami świeżego tymianku i ułożyć na papierze do pieczenia, zwinąć dokładnie, spiąć wykałaczkami, aby nic nie wyciekło. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i ułożyć rulonik z roladkami w piekarniku, piec ok. 30 minut. Po upieczeniu rozwinąć i pozwolić mięsu odpocząć. Wstawić do lodówki, gdyż roladki były podawane jako wędlina

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jesienna strona makarona 161

parmeńskiej. Porcja dla 2 osób: MAKARON: SOS DYNIOWY: DODATKOWO:  200 g mąki pełnoziarnistej pszennej  1/2 kg dyni Hokkaido  1/4 kalafiora  2 jajka  1 łyżka masła klarowanego  1 duży plaster szynki parmeńskiej  1 łyżki oliwy z oliwek  1 cebulka dymka  gałązka rozmarynu  1 łyżki zimnej wody  50 g sera lazura złocistego  1/2 łyżeczki soli  100 ml śmietanki 30 %  sól   pieprz(...)wyschnięcia. Dzięki temu makaron będzie bardziej elastyczny i miękki. Kroimy w dowolny kształt i rozkładamy, aby się nie posklejał. SOS: Oczyszczoną z pestek dynię kroimy na plasterki i pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 min, aż stanie się miękka. Można także podgotować, tylko należy pamiętać, aby ją odsączyć.  W garnku rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno posiekaną

Kuchnia od dwojga
Terrina twarogowa 222

Taka przystawka sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również w ciągu całego roku. Fajny pomysł dla gości, jak i na co dzień. Jednak najlepsza

Ala piecze i gotuje
Fasola w sosie pomidorowym z parówką 232

Warto na zimę zaopatrzyć naszą spiżarnię w zapasy, które później możemy wykorzystać na szybki obiad, jak w tym przypadku, użyliśmy zrobione jesienią pomidory z cebulką . Składniki

kgwjanczewo
Różowe jajka faszerowane 194

Dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę faszerowanych jajek, czyli dania, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym śniadaniu wielkanocnym. Różowe jajka faszerowane przygotowałam na bazie pieczonych buraków. Delikatny róż z elementami zielonych kiełków pięknie prezentuje się na stole. Oczywiście jajka nie będą tylko i wyłącznie świąteczną ozdobą, są też bardzo smaczne 😋. Natomiast jeśli nie przepadacie zbytnio za czosnkiem(...)pomińcie go w  swojej liście składników. Bez niego też będzie pysznie ! Zapraszam też po inne przepisy na jajka: Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka

Kulinarne przygody Gatity
Kabanosy Jacka 295

szynkę sitko 10 mm a karkówkę 6 mm.Mięso łączymy i wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godz. Następnie ściśle napełniamy jelita.Ja miałem baranie 20-22 mm.Napełnione jelita wieszamy na kijach i po około 3 godz.przystępujemy do osuszania w wędzarni temp.40-45 stopni.Gdy kabanosy będą suche zaczynamy wędzić . Wędzenie 2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tarta z szynką porem i pieczarkami 148

cienkie plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, czekamy aż wyparuje woda, następnie dodajemy pory i dusimy na małym ogniu do miękkości. Farsz wykładamy na szynkę ułożoną na cieście.  Przygotowanie sosu Do garnuszka wlewamy mleko zostawiając cześć (około 0,5 szkl.) na rozrobienie z mąką, do mleka wkładamy masło, przyprawy, całość zagotowujemy, do gotującego się mleka(...)wlewamy naszą zasklepkę, powstałą z rozrobienia części zimnego mleka z mąką. Po przestygnięciu sosu wbijamy do niego żółtka, dodajemy utarty żółty ser.  Całość mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut (aż góra zetnie się i odrobinę zrumieni). U mnie po 20 minutach góra zrumieniła się troszkę bardziej niż bym chciała:) Mnie najbardziej smakowała delikatnie przestudzona

Kuchenne aromaty
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 202

szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty ser i mieszamy. Teraz przygotowujemy papryki: myjemy je, suszymy i ścinamy im "kapelusze", wydrążamy z nasion. Środek papryki solimy i pieprzymy. Nakładamy farsz i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ 171

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: Około 1,5 kg zi emniaków, 20 dag żółtego

JejKuchnia
Zawijaniec z serem pleśniowym i gruszką 105

szynki. Gruszki obrać, przeciąć na pół. Wydrążyć środki z nasionami. Położyć gruszki wzdłuż ciasta, wyciętymi nasionkami do góry. W każdy dołeczek gruszki nałożyć pokruszony ser. Jak zostanie sera to pokruszyć go po całości. Teraz na przemian zawijać paseczki ciasta. Raz z jednej raz z drugiej strony, tworząc warkocz. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać dowolnymi ziołami. Ja mam oregano. Piec

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania