szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:138/235)

Francuskie roladki z parówką i serem 185

opakowanie parówek z szynki, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 3 -4 garści startego sera żółtego   np. mozzarelli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pęczek świeżych ulubionych ziół np. nać pietruszki, koperek, bazylia (można je pomieszać). Przygotowanie: Przygotowujemy okrągłą formę np. na tartę o średnicy ok. 28 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
Zdrowe przekąski w podróży. 185

samym piec bułek to warto wybrać takie który mają jak najkrótszy skład.  Dodatki? Dowolne byle nie takie które z naszej kruchej bułeczki zrobią papkę tj. pomidor.  Dodatkowo jadąc autobusem lub lecąc samolotem zrezygnujmy z kiełbasy czy ugotowanego jaja. Nie każdemu ich intensywny zapach będzie się podobał.  Do kanapek warto dodać sałatę, chudą szynkę, paprykę, awokado, kiełki

Czarnawisienka
Zapiekane jajka 755

połówki. Układamy je na szynce żółtkiem do dołu. Pomiędzy jajka kładziemy plasterki pomidorów. Mleko wraz ze śmietaną, dwoma surowymi jajkami, startym żółtym serem mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na zapiekankę. Kajzerki kroimy w cienkie paseczki i lekko rumienimy na suchej patelni, a następnie układamy je na zapiekance. Na całości rozkładamy plasterki masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
MALINOWY OMLET "GRZYBEK" 165

upiec na papierze do pieczenia - łatwiej będzie go wyjąć z formy. Krok 4. Gorący "grzybek" wykładamy na deskę, smarujemy dżemem malinowym Łowicz, zwijamy jak roladę, kroimy w plastry i posypujemy cukrem pudrem. Omlet "grzybek" podajemy polany sosem waniliowym, możemy udekorować malinami oraz listkami mięty lub melisy cytrynowej. Omlet "grzybek" możemy wypełnić dowolnym farszem np. jajecznicą, szynką, bakaliami, świeżymi owocami - wedle

Moja Książka Kucharska
Jajka zapiekane w kokilkach z Serem Korycińskim "Swojskim" Czesławy Zarzeckiej 185

średniej grubości oczkach, szynkę drobno kroimy, mieszamy z serem i dodajemy ketchup. Tak przygotowaną masę układamy  na jajkach. Kokilki wstawiłam do wcześniej przygotowanego przez mamę naczynia żaroodpornego z gorącą wodą, wody ma być tylko troszkę tak żeby nie wpłyneła nam do kokilki. Zamykamy naczynie i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do tem. 180 stopni, pieczemy około

Lili w kuchni
Chleb na niedzielę. Choć i na sobotę się nada 191

się chce. Ale chyba tak. Nie mogę być ciągle taka aspołeczna.Chleb, który chcę Wam dzisiaj pokazać, upiekłam w zeszłym tygodniu. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i wertując książkę Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger oraz Marie-Theres Wiener wpadł mi w oko chleb na niedzielę. Tak się właśnie ładnie nazywa. Miód, rodzynki... Musiało wyjść dobrze. Ruszyłam więc pełna zapału(...)jest naprawdę wspaniały. Chleb jest mięciutki, cudownie pachnie miodem. Dość słodki - do dżemu w sam raz. Ale mi na przykład z żółtym serem też bardzo smakował. A nawet z szynką nie jest zły. Jeśli więc nie macie nic przeciwko słodkawemu pieczywu - spróbujcie upiec sobie właśnie ten chleb na sobotnie śniadanie. Albo niedzielne - wedle odgórnych zaleceń.Chleb z miodem i rodzynkamiSkładniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tartaletki z warzywami i szynką 186

Wszystkie warzywa i szynkę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu, u mnie masło klarowane. Doprawiamy do smaku. Ciasto dzielę na nieduże kwadraty i wykładam nimi foremki na muffinki, delikatnie dociskam ciasto do foremki, będą trzymać kształt. Lekko wyginamy brzegi na zewnątrz tworząc jakby kwiatki. Nakładam łyżką farsz warzywny, posypuję tartym serem. Piekę w temp. 200C grzaniem

Zasmakuj Kuchni
pieczony boczek z majerankiem i czosnkiem 169

ściąga a zostaje nam rewelacyjny posmak. Tak naszykowany boczek wkładam do rękawa do pieczenia, do którego wlewam odrobinę oleju, by nie przywarł. Piekę w zależności od wagi. Jeśli mam kawał mięsa 2 kg, to piekę 2 godzinki w 180 stopniach. Jak już boczek zaczyna się ładnie podpiekać, po całym domu czuć przepiękny zapach majeranku, cebuli. Uwielbiamy ten zapach(...)smak boczku? Niebo  gębie! Kroję dopiero jak ostygnie i stężeje. Przyznam się, że skóry z boczku nie oszczędzamy. Znika wszystko! :D Polecam każdemu upiec taki boczuś. Szynki, schaby niech się chowają takie to dobre! Smacznego :D Lidka

Pieprzyć z Fantazją
pieczony boczek z majerankiem i cebulą 226

ściąga a zostaje nam rewelacyjny posmak. Tak naszykowany boczek wkładam do rękawa do pieczenia, do którego wlewam odrobinę oleju, by nie przywarł. Piekę w zależności od wagi. Jeśli mam kawał mięsa 2 kg, to piekę 2 godzinki w 180 stopniach. Jak już boczek zaczyna się ładnie podpiekać, po całym domu czuć przepiękny zapach majeranku, cebuli. Uwielbiamy ten zapach(...)smak boczku? Niebo  gębie! Kroję dopiero jak ostygnie i stężeje. Przyznam się, że skóry z boczku nie oszczędzamy. Znika wszystko! :D Polecam każdemu upiec taki boczuś. Szynki, schaby niech się chowają takie to dobre! Na wielkanocnym stole jak znalazł! Smacznego :D Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Szaszłyki z chleba tostowego 257

połowę kromek wyłożyć szynkę i ser żółty. Na kilku kromkach położyć po plasterku pomidora. Całość posypać natką pietruszki. Posypać pieprzem.  Kromki, na których są składniki przykryć kromkami bez dodatków. Przekroić je na 4 kawałki, aby powstały 4 kwadraciki (tak jak na zdjęciach). Położyć na siebie kwadraciki i przebić patyczkiem do szaszłyków. Położyć na brytfannie i piec. Piec

Gotuję Testuję
Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże Narodzenie 185

suszonymi grzybami http://www.jusiagotuje.pl/ Filety śledziowe w marynacie na słodko http://www.obiadgotowy.pl/ Najprostsze śledzie http://smakuje.blox.pl/ Śledzie z cebulką z koperkiem i słonecznikiem http://www.kuchniokracja.hanami.pl/ Roladki z kruchej szynki http://szczypta.com/ Rolada z indyka https://mydishesandsweets.wordpress.com/ Pierożki drożdżowe z kapustą https://yummycookingwithilka.blogspot.com/ Pasztet z fasoli http://www.zchatynakoncuwsi.pl/ Tatar ze śledzia http://www.kuchniadoroty.pl/ Śledzie po kaszubsku http://nietylkopasta.pl/ Sernik piernikowy(...)www.poezja-smaku.pl/ Piernikowe ciasto z mandarynkami https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/ Piernikowe kulki z daktyli http://mientablog.com/ Pomarańczowo-makowe ciasto http://wesolakuchnia.blogspot.com/ Piernikowe tiramisu http://iadorecinnamon.blogspot.com/ Pralinki z kaszy jaglanej http://anyzkowo.blogspot.com/ Pieczone jabłka http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Zobacz też moje przepisy: Pierogi ze szpinakiem i łososiem Carpaccio z wędzonego łososia Domowy pasztet z pieczarkami Sernik wiedeński z rodzynkami Keks mojej mamy – żurawina, rodzynki, orzechy

Kuchnia Bazylii
Minifritaty z komosą ryżową 170

paprykę oraz szynkę kroimy w bardzo drobną kostkę 3. Ser ścieramy na drobnych oczkach.  5. Po ugotowaniu komosy wszystkie składniki łączymy i mieszamy ze sobą doprawiając solą świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą kurkumy.  6. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Klasyczną formę do muffinek smarujemy odrobiną tłuszczu. Wykładamy przygotowaną masę lekko wygładzając wierzch.  7. Pieczemy

vaniliowoczekoladowa
Pieczeń do chleba 164

mięsa wieprzowego (najlepiej szynka) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz 2 łyżeczki maspolanki 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć i osuszyć. 2. Natrzeć papryką, solą, pieprzem i maspolanką. Odstawić na co najmniej 2h do lodówki. 3. Natarte przyprawami mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dnie którego dodać olej. 4. Przygotowane mięso piec pod przykryciem

A Ty Smakuj Mnie
Murzin 199

Murzin to wypiek pochodzący z z rejonów województwa śląskiego, konkretnie okolic Śląska Cieszyńskiego. Pieczono go na Wielkanoc. Formę miał podłużną albo okrągłą a wielkość bywała różna

Smaczna Pyza
Hawajska (for) Margherita, kebab-gyros i wiejska przyjemność, czyli kolejne święto pizzy pod naszym dachem ;) 194

razem poszliśmy na całość jeśli chodzi o rozmiary produkcji - trzy duże blachy poszły w ruch. A skoro tak, to zażyczyłam sobie swoją pizzę - jedną z ulubionych czyli margheritę z szynką i ananasem. Wyszła przepysznie. Szkoda, że w słowach się nie da wyrazić smaku i zapachu tego co nam udało się stworzyć. Składniki (na trzy pizze i mega wyżerkę): Ciasto(...)papryka czerwona, cebula, chili pizza hawajska - posiekana polędwica, kawałki ananasa z syropu (nie zakupiliśmy świeżego niestety), bazylia, zioła prowansalskie. Gotowe pizze odstawiamy na jakiś czas do ponownego wyrośnięcia ciasta. Pieczemy w temperaturze 215 stopni - 8 minut na dolnym ruszcie, kolejne 4-5 na środkowym. Muszę przyznać, że pizza to specjalność mojego Męża. Zarówno w produkcji jak i w jedzeniu

Kuchnia po mojemu