Bardzo ciekawy pomysł na ciepłe danie, sycące, szybkie i proste, można je podać na szybki obiad, czy ciepłą kolację... Składniki: 200 g makaronu świderki 5 parówek
kgwjanczewośrodku jednego z płatów. Na nim układamy szynkę oraz starty ser. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem z drugiego jajka. Nakładamy drugi płat ciasta, zawijamy brzegi. Staramy się delikatnie rozprowadzić farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym
Kolizje Smakówciasto wyłożyć warstwami dodatki (bakłażan, szpinak, szynka,), zostawiając na jednym węższym boku pusty kawałek (ok. 1,5 cm), co ułatwi zwijanie. Każdą wykładaną warstwę posmarować masą serową. Ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku, w kierunku pustego kawałka, każdy rulonik pokroić na 5 kawałków.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym masłem lub oliwą, wyłożyć zawijaski. Piec
SzczyptaSmaQGofry ziemniaczane ze szczypiorkiem z jajkiem sadzonym i szynką, pomidorki koktajlowe(potem jeszcze keczup)Kto by powiedział, że gofry z ziemniakiem będą takie dobre *.*Wytrawnie się coś tu zrobiło, ale jak pysznie :3Składniki:100g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków50g mąki70-80ml mlekajajkołyżka rozpuszczonego masła1/2 proszku do pieczeniaszczypta sodysól, pieprz, ziołaBiałko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)Mąkę przesiewamy i łączymy z resztą składników. Delikatnie łączymy z ubitym białkiem. Pieczemy w nagrzanej, natłuszczonej gofrownicy
More food, love and dreamswystygniecia.Nalesnik skladamy na pol, ukladamy na nim plaster szynki, a nastepnie po 3 szparagi. Nalesnik zwijamy w rulon. Postepujemy tak ze wszystkimi nalesnikami i ukladamy je w natluszczonym naczyniu zaroodpornym.Smietane mieszamy z zoltkami i parmezanem. Doprawiamy sola, pieprzem i natka pietruszki. Zalewamy nalesniki.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wczesniej do 180°C i pieczemy przez 15-20 minut.Smacznego
Przysmaki Karolkiłyżki letniego mleka łyżeczka cukru 4 łyżki oleju szklanka letniego mleka sól, przyprawy ulubione tak jak do pizzy - zależy czy się lubi - można bez 4 szt parówek 4 plastry szynki, można pominąć przecier pomidorowy 4 plastry sera żółtego lub kawałeczek starkowanego na tarce. Wykonanie: Wsypać do miski mąkę, z boku rozdrobnić drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, wymieszać z mąką(...)strony złożenia, następnie skręcać na przemian każdy kawałek ciasta z zawartością, tak by ładnie było widać paróweczkę w cieście, posypać żółtym serem. Łopatką przenieść na blaszkę wyłożoną papierem, piec w piekarniku 15 min do roztopienia się sera. Natychmiast wyjąć i zajadać cieplutkie. Smacznego
kgwjanczewołyżeczka tymianku, najlepiej świeżego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli dodatki: 1 gruszka, raczej twardawa 100g sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego ok. 80 g szynki parmeńskiej w cienkich plastrach (ok. 5-6 plastrów) 3-4 dojrzałe figi 2 garści rukoli kilka orzechów włoskich ok. 150g mozzarelli (może być taka w zalewie) Wykonanie: Drożdże rozpuścić(...)papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Odstawić znów do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (termoobieg lub góra-dół). Wyrośnięte ciasto posmarować białym sosem, najlepiej rysując okręgi. Teraz układamy pokrojoną w plastry mozzarellę (dobrze się topi, nie musi być jeden obok drugiego, wręcz jest to niewskazane). Następnie układamy delikatnie zawinięty plastry szynki. Między plastrami
Pociąg Do Kuchnipędzelka posmarować kabanosy. Posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 7 minut. Dip: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Maczać w nim kabanosy i wcinać! Smacznego #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen To też może Cię zainteresować: Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan Skrzydełka miodowo-musztardowe Sakiewki z szynki serrano Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego
Oryginalny smakostudzeniu obieramy, kroimy w kostkę. Szynkę drobiową kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Całość doprawiamy niewielką ilością soli, dodajemy około 1 łyżeczkę musztardy, 2-3 łyżeczki majonezu, mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Połowę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W reszcie kółek wycinamy kieliszkiem mniejsze kółko
Smaki Na Talerzusosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje ketchup :) Dodatki do pizzy Moja połowa starty na grubych oczkach żółty ser zielone oliwki szpinak suszone pomidory Połowa M na bogato straty na grubych oczkach żółty ser kawałki szynki pieczarki zielone oliwki
Kukuleczkikupuję już sklepowych wędlin, ale szynki, które do tej chwili robiłam były gotowane. Postanowiłam upiec coś do kanapek czy na obiad tak dla odmiany!Odeszłam trochę od "zer i jedynek" i oprócz typowych przypraw dodałam kardamon i goździki. Może dla niektórych z Was to codzienność, ale dla mnie - niemały eksperyment! Aromat pieczonego mięsa rozchodził się w całym domu, był
Kuchnia Beatypółmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo, choć można również spotkać potrawy
Chilli Czosnek i Oliwamoże zaraz po Torcie z arbuza:D Tort w niecodziennym wydaniu, bo zrobiony z ... kanapek, a dokładnie chleba tostowego przekładanego całą masą pysznych rozmaitości: wędzonym łososiem, jajkiem, rukolą, szynką, świeżym ogórkiem, a także kremowym serkiem śmietankowym oraz majonezem i odrobiną ostrej musztardy. Całość smakuje obłędnie, jestem przekonana, że ten tort stanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort(...)tego co Wam akurat zalega w lodówce, wykorzystując resztki jedzenia i nic się nie zmarnuje. Możecie użyć plastrów żółtego sera, salami, bekonu, krewetek, pomidorków koktajlowych, oliwek, tuńczyka albo resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć smakowym serkiem lub posmarować tylko majonezem albo
Słodko-Słony Świat Ilonyskrzydełek posiekać grubo i pouzupełniać nim mięsne braki na skórze. posolić, popieprzyć , przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem.Na tak uformowanym płacie mięsa ułożyć plastry szynki , jeden obok drugiego, na to wyłożyć równomiernie farsz. Zwinąć w rulon : zacząć od strony ud a skończyć od strony szyi. W ten sposób rolada na całości będzie miała jednakowe mięso. Zawinąć ściśle(...)folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st C na 45 minut. Po tym czasie folię odwinąć, temperaturę zwiększyć do 180 st,C i piec jeszcze przynajmniej 15 min, do czasu, aż się perliczka lekko zarumieni. Kroić w plastry, polewać wytworzonym sosem i podawać np z ziemniakami. Smacznego
Stare Gary