szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:145/235)

Fasola w sosie pomidorowym z parówką 252

Warto na zimę zaopatrzyć naszą spiżarnię w zapasy, które później możemy wykorzystać na szybki obiad, jak w tym przypadku, użyliśmy zrobione jesienią pomidory z cebulką . Składniki

kgwjanczewo
Różowe jajka faszerowane 214

Dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę faszerowanych jajek, czyli dania, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym śniadaniu wielkanocnym. Różowe jajka faszerowane przygotowałam na bazie pieczonych buraków. Delikatny róż z elementami zielonych kiełków pięknie prezentuje się na stole. Oczywiście jajka nie będą tylko i wyłącznie świąteczną ozdobą, są też bardzo smaczne 😋. Natomiast jeśli nie przepadacie zbytnio za czosnkiem(...)pomińcie go w  swojej liście składników. Bez niego też będzie pysznie ! Zapraszam też po inne przepisy na jajka: Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka

Kulinarne przygody Gatity
Kabanosy Jacka 327

szynkę sitko 10 mm a karkówkę 6 mm.Mięso łączymy i wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godz. Następnie ściśle napełniamy jelita.Ja miałem baranie 20-22 mm.Napełnione jelita wieszamy na kijach i po około 3 godz.przystępujemy do osuszania w wędzarni temp.40-45 stopni.Gdy kabanosy będą suche zaczynamy wędzić . Wędzenie 2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tarta z szynką porem i pieczarkami 164

cienkie plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, czekamy aż wyparuje woda, następnie dodajemy pory i dusimy na małym ogniu do miękkości. Farsz wykładamy na szynkę ułożoną na cieście.  Przygotowanie sosu Do garnuszka wlewamy mleko zostawiając cześć (około 0,5 szkl.) na rozrobienie z mąką, do mleka wkładamy masło, przyprawy, całość zagotowujemy, do gotującego się mleka(...)wlewamy naszą zasklepkę, powstałą z rozrobienia części zimnego mleka z mąką. Po przestygnięciu sosu wbijamy do niego żółtka, dodajemy utarty żółty ser.  Całość mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut (aż góra zetnie się i odrobinę zrumieni). U mnie po 20 minutach góra zrumieniła się troszkę bardziej niż bym chciała:) Mnie najbardziej smakowała delikatnie przestudzona

Kuchenne aromaty
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 223

szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty ser i mieszamy. Teraz przygotowujemy papryki: myjemy je, suszymy i ścinamy im "kapelusze", wydrążamy z nasion. Środek papryki solimy i pieprzymy. Nakładamy farsz i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ 187

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: Około 1,5 kg zi emniaków, 20 dag żółtego

JejKuchnia
Zawijaniec z serem pleśniowym i gruszką 121

szynki. Gruszki obrać, przeciąć na pół. Wydrążyć środki z nasionami. Położyć gruszki wzdłuż ciasta, wyciętymi nasionkami do góry. W każdy dołeczek gruszki nałożyć pokruszony ser. Jak zostanie sera to pokruszyć go po całości. Teraz na przemian zawijać paseczki ciasta. Raz z jednej raz z drugiej strony, tworząc warkocz. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać dowolnymi ziołami. Ja mam oregano. Piec

Kuchnia Pokoleń
Filety z kurczaka faszerowane szynką parmeńską, gorgonzolą i gruszką 192

nieduża gruszka  100g szynki parmeńskiej  sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany  1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej  1. Gruszkę kroimy w kostkę, gorgonzolę rozgniatamy, szynkę parmeńską siekamy. Mieszamy z mozzarellą do dokładnego połączenia składników.  2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Przyprawiamy przyprawami i solą. Faszerujemy je obficie przygotowanym farszem. Spinamy wykałaczkami(...)wypadł.  3. Filety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy chwilę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do zarumienienia. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut

Szefowa kuchni
Pstrąg z szynką prosciutto 115

szynki rozłożyć po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć krótko roladki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć je tak, aby się nie stykały. Zapiekać 15 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzać patelnię, wlać sos, który powstał z pieczenia

KUCHNIA POLSKA
Pstrąg otulony szynką prosciutto 172

szynki rozłożyłem po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąłem w roladkę, spiąłem wykałaczką. Na patelni rozgrzałem oliwę, obsmażyłem krótko roladki. W naczyniu żaroodpornym ułożyłem je tak, aby się nie stykały. Zapiekałem 20 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzałem patelnię, wlałem sos, który powstał z pieczenia

R'n'G Kitchen
Bułeczki śniadaniowe z szynką. 199

cebula 200 g szynki (lub innej wędliny) 1 białko ewentualnie 100 g startego na tarce, żółtego sera olej sól i pieprz      Cebulę szklimy na oleju, dodajemy szynkę i chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i wyłączamy grzanie. Do gorącego farszu dodajemy białko i energicznie mieszamy (białko powinno się lekko ściąć), a gdy troszkę przestygnie można dodać starty(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji, każdą formujemy w kulkę, wałkujemy na placuszek, nakładamy porcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.  DODATKOWO: jajko do smarowania sezam, mak, czarnuszka do posypania      Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 190°C. Wyrośnięte bułki smarujemy

Rozpustne gotowanie
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 350

dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy gorące! Smacznego! PS. Policzki wieprzowe przygotowane tą metodą są genialne – idealnie delikatne – rozpadają(...)dotknięciem widelca a przy tym są niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam

Ostra na Słodko
Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem 262

imprezę, ma fantastyczny smak, do tego jest prosta do przygotowania. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje też zbyt wiele czasu. Ta sałatka, obok sałatki gyros , to król imprezy. Oczywiście zamiast pieczonych w piekarniku piersi kurczaka, można ugotować je w rosole, albo wykorzystać kurczaka z rożna, można też wykorzystać kurczaka wędzonego. Ale upieczona w folii aluminiowej pierś kurczaka będzie soczysta(...)smaczniejsza. My bardzo lubią sałatki z kurczakiem na słodko, polecamy nasze przepisy na sałatki z ananasem: – warstwowa z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym – sałatka hawajska z makaronem, szynką i ananasem – sałatka z kurczakiem, ananasem i orzechami Ta dzisiejsza sałatka smakuje trochę inaczej, jest bardziej sycąca od tych powyżej, dzięki dodatkowi ryżu, ale równie bardzo smaczna 🙂 Sałatka ryżowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZAPIEKANKA GYROS 160

PRZYGOTOWANIE :  Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. odcedzamy.  Szynkę lub mięso kroimy w małą kostkę, podpiekamy na oleju z cebulą i doprawiamy przyprawą gyros, solą i pieprzem.  Do miski przekładamy makaron, dodajemy podpieczone mięso, odcedzoną kukurydzę i pokrojoną paprykę i ogórka. Mieszamy i doprawiamy przyprawą gyros do smaku. Makaron przekładamy do dwóch naczyń żaroodpornych, polewamy gorącym sosem(...)lekko mieszamy i posypujemy po wierzchu resztą startego serem. Zapiekanki pieczemy w 180 *C, aż ładnie się zarumieni a ser rozpuści. Podajemy po lekkim przestudzeniu, polaną ketchupem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ziołowe bułeczki z farszem 136

szynkę oraz oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Fasolę, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki farszu łączmy ze sobą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, dzielimy na dwanaście części.Każdą część ciasta wałkujemy, smarujemy ketchupem, układamy porcję farszu i zlepiamy tworząc okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Bajeczna Kuchnia